Πρόεδρος ΑΔΑΕ στην Ευρωβουλή: Η έρευνα για Ανδρουλάκη είναι σε εξέλιξη, τα ευρήματα θα πάνε στον εισαγγελέα

Πρόεδρος ΑΔΑΕ στην Ευρωβουλή: Η έρευνα για Ανδρουλάκη είναι σε εξέλιξη, τα ευρήματα θα πάνε στον εισαγγελέα

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ξεκαθάρισε ότι δεν είπε ποτέ ο ίδιος ότι έχουν χαθεί δεδομένα εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, χαρακτηρίζοντας επινοήσεις του Τύπου σχετικά δημοσιεύματα

Πρόεδρος ΑΔΑΕ στην Ευρωβουλή: Η έρευνα για Ανδρουλάκη είναι σε εξέλιξη, τα ευρήματα θα πάνε στον εισαγγελέα
Η έρευνα για την υπόθεση με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στον εισαγγελέα και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, αποφεύγοντας πάντως να προσδιορίσει το χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων. Ο κ. Ράμμος ξεκαθάρισε ότι δεν είπε ποτέ ο ίδιος ότι έχουν χαθεί δεδομένα εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, χαρακτηρίζοντας επινοήσεις του Τύπου σχετικά δημοσιεύματα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αποκάλυψε ότι μέσα στο 2021 υπήρξαν 15.000 εντολές παρακολούθησης, οι οποίες δεν προήλθαν μόνο από την ΕΥΠ, αλλά και από υπηρεσίες της αστυνομίας, εκτιμώντας μάλλον ως υπερβολικό τον αριθμό. «Δεν είναι σωστό» είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του κ. Ράμμου έγινε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA, όπου συζητήθηκαν οι καταγγελίες δύο Ελλήνων δημοσιογράφων (Θανάσης Κουκάκης, Σταύρος Μαλιχούδης) ότι έγιναν στόχοι τηλεφωνικής παρακολούθησης από κακόβουλα λογισμικά, όπως το Predator.

Για το θέμα μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής και η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου.

Με τα μέλη της Επιτροπής να υποβάλλουν σειρά ερωτήσεων, η συνεδρίαση ασχολήθηκε εμμέσως, αλλά σε αρκετά σημεία και με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον κ Ράμμο να διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για τις υποθέσεις του κ. Κουκάκη ή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι σχετικοί έλεγχοι είναι σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε ο κ. Ράμμος «από τις αρχές Αυγούστου κάνουμε εξονυχιστικούς ελέγχους. Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να ερευνήσουμε ζητήματα διαφθοράς, αλλά μόνο ζητήματα εμπιστευτικότητα και μυστικότητας στις τηλεπικοινωνίες».

Διέψευσε επίσης τη δήλωση του Μιχαλούδη ότι η ΑΔΑΕ αποφεύγει να απαντά γραπτώς στους ενδιαφερόμενους που απευθύνονται στην Αρχή. «Ποτέ δεν απαντάμε σε κανέναν που κάνει γραπτή καταγγελία ότι αρνούμαστε να σας απαντήσουμε με γραπτή δήλωση. Απαντάμε σε όλους».

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, πόσο θα πάρει η έρευνα, ο κ. Ράμμος απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα. «Οι διαδικασίες είναι πολλές, οι έλεγχοι εξονυχιστικοί. Δεν θα πάρει μήνες, θα πάρει πολύ λιγότερο, αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω πόσο ακριβώς» σημείωσε, κάνοντας πάντως λόγο για «θλιβερές ιστορίες» και ότι «το θέμα δεν είναι μόνο να μάθουμε τι έγινε, αλλά να μην ξαναγίνει. Και η πρωτοβουλία για αυτό θα έρθει μόνο μέσω της ελληνικής νομοθεσίας».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε προτάσεις, που έχει ο ίδιος για να βελτιωθεί το πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να οριστεί καλύτερα στο νόμο το τι εστί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και να μην επαφίεται στην κρίση ορισμένων οργανισμών/ θεσμών/ αστυνομικών υπηρεσιών. Οι νόμοι πρέπει να βελτιωθούν και αυτό είναι δουλειά της νομοθεσίας και του ελληνικού κοινοβουλίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Κατά την ακρόαση, οι Θανάσης Κουκάκης και Σταύρος Μαλιχούδης παρουσίασαν τις καταγγελίες τους για το πώς επιχειρήθηκε ή και έγινε η παρακολούθηση των κινητών τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός πως οι υποθέσεις τους είναι μεταξύ ιδιωτών και δεν εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες. Με τις επισημάνσεις τους ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα με τα ατομικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου, διαφώνησαν ευρωβουλευτές όπως ο Ισπανός Ζόιντο Αλβάρες, ο οποίος χαρακτήρισε γελοιότητες τους ισχυρισμούς ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε αυταρχικό κράτος και επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις σε αυτά τα θέματα.

Αντιθέτως, άλλοι ευρωβουλευτές, κυρίως από την Ομάδα των Πρασίνων (η Βελγίδα Σάσκια Μπρίκμοντ και η Ισπανίδα Ντιάνα Ρίβα) και των Φιλελευθέρων (η Πολωνέζα Ρόζα Τουν) ζήτησαν να υπάρξει διαφάνεια και επαρκείς απαντήσεις στις αιτιάσεις που διατυπώνονται με αφορμή τις παρακολουθήσεις.

Κατά τη συζήτηση υπήρξε και έντονη λογομαχία ανάμεσα στον κ. Κούλογλου και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Αλεξανδρή με τον πρώτο να χαρακτηρίζει ανοησίες τις απαντήσεις της κυβέρνησης για το θέμα Ανδρουλάκη και να εγκαλεί τον κυβερνητικό αξιωματούχο για το τον τρόπο που απευθυνόταν στην Επιτροπή και τον δεύτερο να μιλά για εχθρικό ύφος από τον ευρωβουλευτή και να σημειώνει γίνονται όλες απαραίτητες διαδικασίες για να διερευνηθεί το θέμα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων.

Σημειωτέον ότι την ερχόμενη Δευτέρα η υπόθεση με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα συζητηθεί συνολικά η χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ελλάδα με αφορμή την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπαλμόραλ - Ανησυχία για την υγεία της

Σκρέκας: Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην προμήθεια ρωσικού αερίου


ΕΚΤ: Ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης