Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν, έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές και «μίλησε» στον τουρκικό λαό

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν, έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές και «μίλησε» στον τουρκικό λαό

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός - Δείτε βίντεο

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν, έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές και «μίλησε» στον τουρκικό λαό
Με αυστηρότητα και νηφαλιότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το σύνολο της επιχειρηματολογίας της τουρκικής ηγεσίας αφού έθεσε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας που είναι η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παρόλο, ωστόσο, που δεν μάσησε τα λόγια του και στηλίτευσε την προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας κάνοντας αναφορά στο παλαιότερο «casus belli» και την πιο πρόσφατη απειλή «θα έρθουμε νύχτα», ο κ. Μητσοτάκης κράτησε ανοικτούς τους διαύλους με τη γειτονική χώρα, απευθυνόμενος κυρίως προς το λαό της για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει από τη χώρα μας, όπως προσπαθεί να τον πείσει το καθεστώς Ερντογάν.

Δείτε βίντεο:

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis' speech at the 77th Session of the UN General Assembly


«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για “κόκκινες γραμμές”, τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες». «Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας», τόνισε, δίνοντας προσωπικό τόνο στην όλη υπόθεση, «δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν».

Έσπευσε, ωστόσο, αμέσως μετά να επισημάνει ότι δεν μπορούν οι δύο χώρες να πορεύονται συνεχώς στον δρόμο της έντασης. «Ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν μία μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης», είπε, τονίζοντας: «Οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας».

Υπό αυτό το πνεύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε αμέσως, όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών

Γνωρίζω, πρόσθεσε, ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. 

Κλείσιμο


Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην «ολοένα πιο επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα”, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού».

«Αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων» από την εποχή των Ιμίων

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι αυτές οι απειλές «δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο», καθώς «η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό το αφήγημα κορυφώθηκε με την εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος, μια κυριαρχία που θεσπίστηκε με διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια».

Εξήγησε ταυτόχρονα προς το διεθνές ακροατήριο ότι «το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής. Χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής. Σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς, μια μονομερής απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου».

Διατυπώνοντας το ερώτημα αν αυτή η συμπεριφορά είναι συμβατή με έναν αξιόπιστο διεθνή παράγοντα, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, που δεσμεύεται από τον Καταστατικό Χάρτη και τις αρχές του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ο ίδιος, λέγοντας: «Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία». 

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν, έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές και «μίλησε» στον τουρκικό λαό


Η Τουρκία «εργαλειοποιεί» τους μετανάστες

Κάνοντας, εν συνεχεία ειδική αναφορά στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο σε σχέση με το Μεταναστευτικό, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ενθάρρυνε και διευκόλυνε, ενεργά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις κατά της χώρας μας που διατύπωσε ο Ερντογάν, τέσσερις μέρες πριν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

To Λιμενικό μας, εξήγησε, έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Και καλώντας την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης σημείωσε με νόημα ότι «οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας…».

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν, έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές και «μίλησε» στον τουρκικό λαό


Δεν πρέπει να πετύχει η εισβολή της Ρωσίας

Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν περιορίστηκε στα ελληνοτουρκικά. Είχε αναφορές στο Κυπριακό, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση που έφερε, στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά. «Όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας. Αλλά επίσης επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οι καθαρά επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών». 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη και έχει προκαλέσει μια έξαρση του πληθωρισμού, που όμοιά της δεν έχουμε δει για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες». Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί ως όπλα τους φυσικούς της πόρους για να προκαλέσει πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». 

Εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος για την εξέλιξη του ζητήματος λέγοντας: «Θα υποστηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Θα συγκεντρώσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να εξασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια και να απεξαρτηθούμε γρήγορα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». 

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας


Επιδημία Έμπολα: Στους 4 οι νεκροί από τον ιό στην Ουγκάντα


Η τελευταία παράσταση του Ρότζερ Φέντερερ ήταν γιορτή για το τένις - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης