Πράγα: Κράτησαν τις... αποστάσεις Μητσοτάκης - Ερντογάν στην οικογενειακή φωτογραφία

Επιβεβαίωσαν το «παγωμένο» κλίμα μεταξύ τους - Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει αύριο τους εταίρους για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα

Ούτε στην... οικογενειακή φωτογραφία της άτυπης Συνόδου της Πράγας «κατάφεραν» να συναντηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβαιώνοντας την «ψυχρότητα» που επικρατεί στις διπλωματικές σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε κοντά στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μακριά από τον Ερντογάν, πάνω αριστερά στη γωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στο κέντρο προς τα δεξιά και τέσσερις θέσεις δίπλα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στην οικογενειακή φωτογραφία της άτυπης Συνόδου της Πράγας ήταν μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο ηγετών


Οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, μολονότι κάποια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε μπροστά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας τους Ευρωπαίους εταίρους. Ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ενημερώσει τους «27» της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μολονότι η Σύνοδος είναι άτυπη και άρα δεν θα υπάρχουν συμπεράσματα, για να καταγραφούν οι θέσεις των «27», η Αθήνα θεωρεί σημαντική την ενημέρωση των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, μεταδίδουν ότι στις προθέσεις του είναι να υπογραμμίσει τους κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, που δημιουργεί η τουρκική συμπεριφορά εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να πρεσβεύουν οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την Κοινότητα, ενώ εξέφρασε και τη λύπη του για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.


Δείτε φωτογραφίες:




Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας.

Είναι αυτονόητο πως μία τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές και αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα.




Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ουκρανό ομόλογό του

Πριν, δε, ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα των Ουκρανών και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας, σε συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντένις Σμίχαλ.

Επανέλαβε, επίσης, την κατηγορηματική καταδίκη της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) και υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές ως τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να σταθεί, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας. Ενημέρωσε, τέλος, τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας για τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών και ζήτησε από τον ομόλογό του την ευθυγράμμιση με τις θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία.


Η ατζέντα και το... κλίμα της Συνόδου

Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου» έχει κάνει βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν στην Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι βλέπουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, απειλώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα τεθούν στο τραπέζι.





Παράλληλα, η άτυπη σύνοδος της Πράγας έχει στόχο να στείλει και ένα μήνυμα στη Μόσχα, ειδικά σε σχέση με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τα κράτη της ΕΕ θέλουν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι συνομιλίες της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα επικεντρωθούν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις συνέπειές του.

Στην Πράγα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εστιάσουν τις συνομιλίες τους σε τρεις ενότητες:

Ουκρανία

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνεχή κλιμάκωση του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, των ψευδών καταναγκαστικών «δημοψηφισμάτων» και της παράνομης προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Στη δήλωσή τους με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2022, οι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν κατηγορηματικά και καταδίκασαν απερίφραστα τις παράνομες προσαρτήσεις.

«Η αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τον λαό της παραμένει ακλόνητη. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της» υποστήριζε στις 2 Οκτωβρίου του 2022 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτικής και χρηματοοικονομικής υποστήριξης, καθώς και τον καλύτερο τρόπο προστασίας της υποδομής ζωτικής σημασίας.

Ενέργεια

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει δραματικό αντίκτυπο στην ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη, με δευτερογενή επίδραση στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να εγγυηθούν την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προσιτή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδίως για τον ερχόμενο χειμώνα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, οι ηγέτες της ΕΕ θα αξιολογήσουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί σχετικά, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου ενεργειακών μέτρων για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και για τη συλλογή και αναδιανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα για τους τελικούς καταναλωτές, με την οποία κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπό το φως των συζητήσεων, οι ηγέτες της ΕΕ θα παράσχουν επίσης καθοδήγηση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα για να διασφαλιστεί μια καλά συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Οικονομική κατάσταση

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης πώς να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που ενέσκηψαν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον αντίκτυπό του στην ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η υποστήριξη της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας και η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας είναι το κύριο μέλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να συντονίσουν τις πολιτικές απαντήσεις σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπεράσπισης κοινών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Focus», ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και οι ομόλογοί του θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ενέργειας και κλίματος, μετανάστευσης και οικονομικής κατάστασης σε διάφορους γύρους συνομιλιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr