Μηνύματα Σακελλαροπούλου από το Κίεβο: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους 

Μηνύματα Σακελλαροπούλου από το Κίεβο: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους 

Αγωνία για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, μετά την Μαριούπολη

Μηνύματα Σακελλαροπούλου από το Κίεβο: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους 
Την «αμέριστη» υποστήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας προς το δοκιμαζόμενο, Ουκρανικό λαό σηματοδότησε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, αυτό του αρχηγού του ελληνικού κράτους, η χθεσινή επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Ουκρανία. Συνοδευόμενη επί σκοπώ από τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς στη διμερή ατζέντα είχαν ενταχθεί και ζητήματα αμυντικής συνεργασίας, η κ. Σακελλαροπούλου έστειλε διαφορετικά μηνύματα και προς πολλαπλές κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας με κάθε τρόπο το απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, αλλά και την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου, μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει στη λίστα των παραληπτών και την Άγκυρα.
Μηνύματα Σακελλαροπούλου από το Κίεβο: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους 

Μολονότι η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον περασμένο μήνα, οι όποιες αντιξοότητες ανέκυψαν στην πορεία, δεν αποθάρρυναν την κ. Σακελλαροπούλου από το να βρεθεί χθες από κοντά με τους πολίτες της Ουκρανίας, καθώς η ίδια έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές, ανοίγοντας για αυτούς, τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου. Οι όποιες περιγραφές τους, ωστόσο, δεν στάθηκαν ικανές να αποτυπώσουν τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, όπως στην πόλη Ιρπίν, συγκλονίζοντας και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, η κ. Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το πραγματικό μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας, καθώς μετέβη στις πληγείσες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεις Μποροντιάνκα, Μπούτσα και Ιρπίν, όπου είχε συνομιλίες με τις τοπικές αρχές και κατοίκους, ενώ περιηγήθηκε στο σημείο που βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι Ουκρανών πολιτών, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και σε φωτογραφική έκθεση με αμάχους θύματα του πολέμου.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό της, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας, το οποίο θυμίζει έντονα την καθημερινότητα του πολέμου, εννιά μήνες τώρα. Εκτός από τον άμεσο κίνδυνο για νέες ανθρώπινες απώλειες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε πως με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «επιχειρείται η ανατροπή του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου». «Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών», όπως είπε, «και συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να προασπίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απέναντι στον αναθεωρητισμό», σημείωσε.

Βοήθεια «για όσο χρόνο χρειαστεί»

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Σακελλαροπούλου γνωστοποίησε προς τον κ. Ζελένσκι ότι η ελληνική υποστήριξη προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα εξακολουθήσει «για όσο χρόνο χρειαστεί», δηλώνοντας σε κατηγορηματικό τόνο πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αμετακίνητη: οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας και οι μονομερείς πράξεις απόσχισης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», ενώ απέκλεισε, για το λόγο αυτό, κάθε συζήτηση αναγνώρισης των προσαρτημένων περιοχών της Ουκρανίας ως ρωσικό έδαφος.
Κλείσιμο

«Εγκλήματα» στην Μαριούπολη

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τους «μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών, δηλώνοντας μάλιστα πως «δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη σε βάρος των αθώων και ειρηνικών κατοίκων της, μια πόλη με ελληνικό όνομα και με παρουσία σημαντικού πληθυσμού ελληνικής καταγωγής», όταν έχει εκκινήσει από ουκρανικής πλευράς η συζήτηση της λειτουργίας ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά αμάχων. Ως προς τα τελευταία, «θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αφού στρέφονται κατά αμάχων» ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, ξεκαθαρίζοντας πως «η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά.

Παράλληλα, υπενθύμισε την απόλυτη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τα κύματα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την ολόθερμη στήριξη της υποψηφιότητας της Ουκρανίας στην ΕΕ, ώστε να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού εξοπλισμού, παράλληλα με τη διάθεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους, που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία.

Κοιτώντας, παράλληλα, προς την Άγκυρα με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «ο σεβασμός και η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων πρέπει να αποκατασταθούν», περιγράφοντας τον αγώνα του ουκρανικού λαού όχι ως μια «εθνική υπόθεση», αλλά ως «μία συλλογική υποχρέωση απέναντι στις αξίες μας».
Μηνύματα Σακελλαροπούλου από το Κίεβο: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μας αφορά όλους 

Εγκάρδια υποδέχτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οικοδεσπότης, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ευχαριστώντας στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου τον ελληνικό λαό για την ηθική και υλική συμπαράσταση, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες «για την πρώτη παρτίδα των BMP, είναι πράγματι σημαντικό, και έχουμε συζητήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας για βοήθεια προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητάς μας», όπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εστιάσει στην ελληνική διασπορά στην Ουκρανία, λέγοντας πως «η Ουκρανία έχει γίνει σπίτι για πάνω από 100.000 Έλληνες που μένουν στις περιφέρειες της Ουκρανίας», ωστόσο, όμως «τα περισσότερα χωριά της ελληνικής κοινότητας είναι κατεστραμμένα από τους Ρώσους τρομοκράτες», όπως παρατήρησε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ουκρανός Πρόεδρος επισήμανε πως «πρέπει να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όλες τις οικογένειες των Ουκρανών Ελλήνων που έχασαν συγγενείς εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης», ελπίζοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει «ενεργό μέρος στις διεθνείς προσπάθειες, όσον αφορά την λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και του διεθνούς μηχανισμού, που θα αποζημιώσει για τις απώλειες που έχει η Ουκρανία, μετά το τέλος του πολέμου».

Βέτο για τους G20

Επιπρόσθετα, ερωτηθείς στο περιθώριο της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο των G20 στο Μπαλί, ο κ. Ζελένσκι μετέφερε την «ξεκάθαρη θέση της Ουκρανίας: σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Ρωσίας παραστεί στη Σύνοδο, η Ουκρανία δεν θα λάβει μέρος», όπως ανακοίνωσε, ενώ δεν ήταν σε θέση να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ελληνικής καταγωγής στην Μαριούπολη, όταν το «80% της πόλης καταστράφηκε», μεταφέροντας τη σχετική καταμέτρηση τους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μάσκ ξεκινάει σήμερα τις απολύσεις στο Twitter

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση της παιδοψυχολόγου που έδινε ψευδείς βεβαιώσεις για ασέλγεια

Love Island: Αποχώρησαν Κλαούντια και Αλέξανδρος και έμειναν τα 4 ζευγάρια του τελικού - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης