Γιατρομανωλάκης: «Δεν αλλάζει τίποτα με τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών»

Γιατρομανωλάκης: «Δεν αλλάζει τίποτα με τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξηγεί στο protothema.gr τι ακριβώς προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που προκάλεσε αντιδράσεις

Γιατρομανωλάκης: «Δεν αλλάζει τίποτα με τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών»
Διευκρινίσεις σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85, που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον τομέα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων των ηθοποιών, των μουσικών αλλά και όσων φοιτούν και δραστηριοποιούνται στους χώρους του κινηματογράφου και του χορού δίνει, o υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωνάλης. Μιλώντας στο protothema.gr ξεκαθάριζει πως δεν επηρεάζονται αρνητικά οι τίτλοι σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών ενώ προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις σχετικά με την τριτοβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση και προβλήματα που χρονίζουν.

«Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως σε σχέση με τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών. Δεν πέφτουν επίπεδο και δεν εξισώνονται με το απολυτήριο λυκείου. Δεν επηρεάζονται οι τίτλοι σπουδών ούτε των αποφοίτων ούτε των σπουδαστών. Έχουν την ίδια ισχύ που είχαν πριν το ΠΔ, έχουν την ίδια ισχύ που είχαν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ισχύουν αυτά που ακούγονται, το ξεκαθαρίζω ρητά» υπογραμμίζει ο κ. Γιατρομανωλάκης για να εξηγήσει αμέσως μετά: «Ως προς το Προεδρικό Διάταγμα έχει τοποθετηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αξίζει να θυμίσουμε όμως ότι το προσοντολόγιο δεν καταλαμβάνει τις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο,  ενώ οι καλλιτέχνες εξαιρούνται των διαδικασιών ΑΣΕΠ».

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με παλαιότερο νόμο, όλες οι καλλιτεχνικές σχολές ανήκουν στην Ανώτερη Βαθμίδα εκπαίδευσης (ΤΕ). Μετά την κατάργηση ωστόσο των τριετούς φοίτησης ΤΕΙ, το 2003, η ισόβαθμη κλίμακα των καλλιτεχνικών σπουδών μοιραία εξαφανίστηκε για όσους πήραν πτυχίο από τότε κι έπειτα. Με νόμο του 2017 μόνο όσοι πήραν πτυχίο μέχρι το 2003 είχαν την δυνατότητα να παραμείνουν στην ίδια κατάταξη.

Τα βασικά προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχει ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή παραστατικών τεχνών, που αποτελεί πάγιο αίτημα των ενδιαφερόμενων αλλά και η απουσία διαβάθμισης των σπουδών σε δραματικές σχολές, ωδεία καθώς και σε σχολές χορού και κινηματογράφου. Το θεσμικό αυτό κενό αναγνωρίζει και ο κ. Γιατρομανωλάκης δηλώνοντας πως υπάρχει η πρόθεση να γίνουν βήματα προς τα εμπρός: «Ως προς το ευρύτερο θέμα της τριτοβάθμιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που υφίσταται εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικά, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Να διευκρινίσουμε ότι παρότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα φέρει την υπογραφή των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εμπλέκεται εμμέσως καθώς είναι ο εποπτεύων φορέας των καλλιτεχνικών σχολών και οι εξετάσεις εισαγωγής και πτυχίου δίδονται ενώπιον επιτροπών διορισμένων από αυτό.

Ειδήσεις σήμερα

Ηλιούπολη: Αναστολή στον αστυνομικό για το κύκλωμα trafficking - Θα βρεθεί εκτός φυλακής

Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσε τμήμα εστιατορίου στο Μπεμπέκ - Άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα

Ρουμανία: Στο Google Μaps ρίχνει την ευθύνη για το δυστύχημα ο οδηγός του πούλμαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης