"Εχω πίστη στον ελληνικό λαό"

Συναντήσεις με Παπανδρέου, Βενιζέλο, Παπούλια και Λαμπρινίδη...

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία έχει σήμερα στην Αθήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Το μεσημέρι της Κυριακής η κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της.

Η κυρία Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου "Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί" που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, μάλιστα ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ - Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

Νωρίτερα, η κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπιρνίδη.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, η κ.Κλίντον σημείωσε πως «η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αυτόν των μεταρρυθμίσεων, για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», επανέλαβε τη «συμπαράσταση και την υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και εξέφρασε την πίστη της «στη δύναμη του ελληνικού λαού, που στο ιστορικό παρελθόν ενέπνευσε τον κόσμο ολόκληρο".

Ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης παρατηρώντας ότι η Αμερικανίδα ομόλογός του ήταν το «ποδαρικό» του στα νέα του καθήκοντα, σημείωσε πως «πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας, πλην όμως θα διαψευστούν». Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια».

Απευθυνόμενος, στην Αμερικανίδα ομόλογό του, ο κ.Λαμπρινίδης τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνούν τα στενά όρια των διακρατικών σχέσεων, σημείωσε την εκτίμηση τη Αθήνας στην αμερικανική στήριξη - «οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα» παρατήρησε χαρακτηριστικά - και τόνισε την «αταλάντευτη αποφασιστικότητα» της Ελλάδας, στην προσπάθεια από την οποία «θα βγούμε νικητές».

Αναφορικά με το θέμα της κρίσης, που κυριάρχησε στις δηλώσεις των δύο υπουργών προς τα ΜΜΕ, η κ.Κλίντον σημείωσε πως η πρόσφατη νομοθεσία ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και την έκανε πιο ελκυστική στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν επίσης, στις εκατέρωθεν αξιολογήσεις που έγιναν ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο κ.Λαμπρινίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε την πεποίθησή του πως «η πρόοδος είναι εφικτή και πρέπει να την επιδιώξουμε» προσθέτοντας πως, πάντως, προϋπόθεση είναι η σχετική πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Η κ.Κλίντον μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις της Λιβύης ευχαριστώντας την Ελλάδα για «την προθυμία της να φιλοξενήσει τις Συμμαχικές δυνάμεις στη Σούδα» και στις ανησυχητικές εξελίξεις της Συρίας, εκφράζοντας την εκτίμησή της στην επίδειξη της ελληνικής αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία της στη Δαμασκό.

Η κ.Κλίντον αναφερόμενη στην κοινή αντίληψη των δύο πλευρών ως προς τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της βόρειας Αφρικής σημείωσε πως και στο θέμα της Γάζας υπήρξε «κοινή προσέγγιση» , ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για την στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέμα της ενταξιακής πορείας των Δυτ.Βαλκανίων προς την ΕΕ. 

Στις 15.00 η Αμερικανίδα υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, όπου σημείωσε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση.
.
Η κυρία Κλίντον εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία της ότι "παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν, η Ελλάδα είναι τώρα σε έναν δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και την ευημερία της". Πρόσθεσε δε ότι κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυΐα του ελληνικού λαού και είμαι εδώ για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για την δύσκολη δουλειά που σας περιμένει".

Η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία, όπως είπε, "εμπλουτίζει σημαντικά και τα δύο έθνη".

Ο κ. Παπούλιας από την πλευρά του δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για τις παρεμβάσεις του προς τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ και αναφέρθηκε στα 2,5 εκατομμύρια Αμερικανών ελληνικής καταγωγής, στις 5000 καθηγητών με ελληνικές ρίζες που διδάσκουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και στους 9 ελληνοαμερικανούς βουλευτές του Κογκρέσου.

Επόμενη συνάντηση είναι εκείνη με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15.55, ενώ το απόγευμα της Κυριακής η κυρία Κλίντον σχεδιάζει να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης.



Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο δεν θα γίνουν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στο γραφείο του αντιπροέδρου στην οδό Ζαλοκώστα, ίσως για να αποφευχθεί μια μετακίνηση της κυρίας Κλίντον στην πλατεία Συντάγματος. Συνομιλίες που αναμένονται κι αυτές με ενδιαφέρον, στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαρακ Ομπάμα ότι η Αμερική δεν θα γίνει Ελλάδα, ούτε Πορτογαλία.

Αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση από τις συνομιλίες με την κυρία Κλίντον είναι να δημιουργηθεί η εικόνα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποτροπής της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Οι Ηνωμένες Πολιτειες είναι άλλωστε η χώρα με την ισχυρότερη πολιτική παρουσία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν από τους τρεις βραχίονες που έχουν αναλάβει την αναχρηματόδοτηση του ελληνικού χρέους.

Το επίσημο πρόγραμμα της επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ ολοκληρώνεται το πρωί της Δευτέρας με συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά. Αμέσως μετά, η προερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη κυρία Κλίντον θα αναχωρήσει για το Νέο Δελχί. 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr