Βουλή: Προβληματισμός από το Επιστημονικό Συμβούλιο, για τη μεταβίβαση του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Βουλή: Προβληματισμός από το Επιστημονικό Συμβούλιο, για τη μεταβίβαση του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Εντελώς αβάσιμες οι φήμες για ιδιωτικοποιήση του νερού, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος

vouli
Προβληματισμό για την εναρμόνιση των διατάξεων που αφορουν την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου των εταιρειων παροχης ύδατος στην νέα Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Υδατων και Αποβλήτων με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τη διαχείριση του νερού εκφραζει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβαλλοντος και ενέργειας που αφορά το νερό και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την  προσεχή Δευτέρα.

Συγκεκριμένα το απόσπασμα της έκθεσης ανάφερε :«Δεδοµένης της νοµολογίας του Συµβουλίου της Επικρατείας, σύµφωνα µε την οποία «(…) η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όπως υδρεύσεως και αποχετεύσεως, δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας (…)» (ΣτΕ 1906/2014 Ολοµ), «[και] δύναται να ανατίθεται σε δηµόσια επιχείρηση υπό µορφή ανώνυµης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σηµασίας (…) είναι συνταγµατικώς επιβεβληµένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δηµόσιο, όχι απλώς µε την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του µετοχικού της κεφαλαίου (…) (ΣτΕ 190, 191/2022 Ολοµ. Βλ., επίσης, ΣτΕ 1223-1224/2020 7µ. παραπεµπτικές στην Ολοµέλεια), τίθεται το ερώτηµα αν και κατά πόσον οι µεταβιβαζόµενες µε τον παρόν νοµοσχέδιο αρµοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συµβαδίζουν µε την εν λόγω νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας».

Πάντως, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνουν πως θα γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να αρθεί κάθε ένσταση ενω ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης του νερού». Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ και βέβαια να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Ο Υπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά, για ακόμα μια φορά, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία κι έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης».


Ειδήσεις σήμερα:

Τα 19 επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σάρον Στόουν: «Πήγα στο νοσοκομείο και είπα αν είναι καρκίνος, πάρτε και τα δύο μου στήθη»

Η μυστηριώδης «Μαρία Τσάλλα», ο κατάσκοπος-σύζυγος στη Βραζιλία και η διαφυγή στη Μόσχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης