Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο, το «κλειδί» της 2ης κάλπης και οι παρεμβάσεις σε κράτος, Σύνταγμα

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ανδρουλάκη: «Αρνήθηκε να με συναντήσει 2 φορές» - Ολα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Σταύρο Θεοδωράκη

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο, το «κλειδί» της 2ης κάλπης και οι παρεμβάσεις σε κράτος, Σύνταγμα
Η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία των Τεμπών μπορεί να έγινε σε ένα κλίμα βαρύ για την κυβέρνηση, με δεδομένη τη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, έκρυβε, όμως, ειδήσεις. Και αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον χρόνο των εκλογών, επέμεινε στην ανάγκη αυτοδυναμίας, αλλά την ίδια ώρα άνοιξε και χαραμάδα συνεργασιών, ενώ προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Hellenic Train, ώστε να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο.

«Κλείδωσαν» οι εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ έκλεισε κάθε σενάριο προσφυγής στην κάλπη μεσούντος του θέρους, διαψεύδοντας τις συζητήσεις που τον ήθελαν να σκέφτεται κάλπες τον Ιούλιο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, με την 21η να είναι η κυρίαρχη ημερομηνία και την 28η του ιδίου μήνα να «παίζει» ως αμυδρή πιθανότητα. Εφόσον οι εκλογές γίνουν στις 21 Μαΐου, τυχόν επαναληπτικές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, ενώ, με βάση τις πληροφορίες του protothema.gr, η Βουλή θα συνεχίσει τις εργασίες της έως τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά θα κλείσει, όχι μόνο για το Πάσχα, αλλά…πιο μόνιμα. Μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής, με την προκήρυξη των εκλογών να αναμένεται να γίνει είτε στις 21 είτε στις 24 Απριλίου.



Αυτοδυναμία μεν, «χαραμάδα» συνεργασιών δε

Το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, πάντως, έφερε και μια αλλαγή τόνου από μέρους του κ. Μητσοτάκη ως προς το τι θα γίνει μετά τις κάλπες και ειδικά μετά τις δεύτερες κάλπες. Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη της αυτοδυναμίας, εκτιμώντας ότι, παρά τη δημοσκοπική φθορά της ΝΔ, ο στόχος είναι εφικτός, ενώ έφερε ως παράδειγμα το…τρικομματική χάος της Γερμανίας που αυτή τη στιγμή «μπλοκάρει» μια σειρά αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της ασυνεννοησίας των κυβερνητικών εταίρων.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός έθεσε και ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους για τη μετεκλογική εξίσωση. «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», υπογράμμισε. Επί της ουσίας, τόνισε ότι, εφόσον η ΝΔ κερδίσει στις πρώτες εκλογές, θα απαντηθεί το θέμα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Για το ποια θα είναι η κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε τη δεύτερη κάλπη, η οποία μπορεί να μην έχει ως έκβαση σκηνικό αυτοδυναμίας. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα σεβαστεί αυτή την επιλογή, πέταξε, όμως, και την μπάλα προς τη μεριά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, όπως είπε, απέρριψε δύο φορές την πρόσκλησή του να τα πουν από κοντά και να γνωριστούν.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, αντέστρεψε και το επιχείρημα των συνεργασιών, καλώντας όσους υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, ήτοι κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγουν και να πουν ποια θα είναι η κυβερνητική τους επιλογή πριν τις εκλογές. «Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρούν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αναφερθεί σε κυβέρνηση-τερατογέννεση στο παρελθόν.

Τομές στο κράτος και το Σύνταγμα

Μια ακόμα είδηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η βούλησή του να «τρέξει» ξανά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, η οποία είναι προαναθεωρητική, δηλαδή καθορίζει τα προς αναθεώρηση άρθρα. Ο κ. Μητσοτάκης ήδη έβαλε στη συζήτηση το άρθρο 16, με το βλέμμα στην ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο. Ο ίδιος, πάντως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης το επιτελικό κράτος να διατηρηθεί και να μην αποδυναμωθεί ως δομή διακυβέρνησης, προκειμένου να υπάρχει ένα ισχυρό «συντονιστικό κέντρο» που θα είναι ανεξάρτητο από το επιτελείο του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και ενδεχόμενες αλλαγές στη διάρθρωση των υπουργείων σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο «σπάσιμο» του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Μεταφορών, ενώ παραδέχθηκε ότι στα λεωφορεία δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν, σε αντίθεση με τα δημόσια έργα και κυρίως για τους δρόμους.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ήδη ένα στίγμα προθέσεων για τη βούληση του να τρέξει «τομές» στο κράτος και στη λειτουργία του δημοσίου το επόμενο διάστημα. «Δεν είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα του «μπλάνκο», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα, αν και δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του. «Τώρα το αίτημα δεν είναι ένα αίτημα: «Θέλουμε αξιολόγηση» - «Δε θέλουμε αξιολόγηση». Αυτοί που δε θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο, ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος», τόνισε.

Προανήγγειλε επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλο το Δημόσιο ακόμα πιο γρήγορα, αλλά και ένα σύστημα εξωτερικής πιστοποίησης για τους υπό εξέταση σταθμάρχες.

Αλλαγές στη σύμβαση με τους Ιταλούς

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, προανήγγειλε μια συζήτηση που θα γίνει με την εταιρία Hellenic Train, ώστε να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα στην υποδομή των σιδηροδρόμων. Όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «εμείς πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα Ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα». «Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά ανάγκη να πάρω -ως κράτος- μερίδιο στη Hellenic Train, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι -να το πω- τα «σαπάκια» ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία. Οτι το προσωπικό της θα το εκπαιδεύει σωστά και ότι θα επενδύσει επιτέλους αυτά που αξίζουν στον Ελληνικό σιδηρόδρομο», προσέθεσε.


Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και μια συζήτηση που θα έχει με την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι το επόμενο διάστημα επί του θέματος. Οι δυο τους συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και μένει να φανεί, εάν θα προλάβουν να τα πουν στις Βρυξέλλες.

Αυτοκριτική και ευθύνες

Ο πρωθυπουργός, πάντως, φάνηκε να έχει πλήρη συνείδηση του ότι η οργή του κόσμου σε αυτή τη φάση κατευθύνεται κυρίως προς την κυβέρνηση. Για άλλη μια φορά διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά επέμεινε ότι δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται.


«Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι». Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι. Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Τόσο δύσκολο είναι αυτό; », διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για επικοινωνιακό σόου με την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα.


Πάντως, ως προς την πιθανότητα υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή με τη ΝΔ στις Σέρρες, ο ίδιος δεν άφησε τον πρώην υπουργό του εκτεθειμένο, αναγνωρίζοντας του την αμεσότητα της παραίτησης, ενώ παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις για το αν θα είναι υποψήφιος σε μελλοντικό χρόνο και σε μια συνάντηση του ιδίου με τον Σερραίος πολιτικό.



Ειδήσεις σήμερα: 

Δημοσκόπηση GPO: Στις 4,9 μονάδες ανέβηκε η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα 10,4 μονάδων για Μητσοτάκη

Hellenic Train: Κόβει δρομολόγια από το αυριανό πρόγραμμα - Ποια θα πραγματοποιηθούν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αν το Κίεβο πάρει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά, λέει η Μόσχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr