Επιμένει στο «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» ο Ανδρουλάκης - Βάζει και τον εαυτό του στο κάδρο για πρωθυπουργό

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα των εκλογών και τις συνεργασίες - Νέο «καμπανάκι» στον Ανδρέα Λοβέρδο

Στο κάδρο των υποψήφιων πρωθυπουργών βάζει τον εαυτό του ο Νίκος Ανδρουλάκης, περιγράφοντας το σχέδιό του για ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «όποιο κόμμα οδηγήσει, με δική του ευθύνη, τη χώρα σε αστάθεια θα τη χρεωθεί», ότι εκείνος θα αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες κι ότι τα πρόσωπα που θα εφαρμόσουν το συμφωνημένο σχέδιο θα είναι υψηλού κύρους και ικανά να εκφράσουν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ωστόσο, πως «αν έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό, ο λαός μας λέει “πήγαινε στην αντιπολίτευση” και σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί πολιτικό συμπλήρωμα».

«Υποψήφιοι Πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λένε ο ένας για τον άλλον: “Είναι κακός κυβερνήτης, επικίνδυνος”. Συμφωνώ. Διότι θεωρώ ότι και οι δύο ήταν κακοί κυβερνήτες κι επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον. Επιπλέον, θεωρώ ότι η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες, όπου τα πρόσωπα τα οποία θα υλοποιήσουν τις συγκλίσεις, που θα υπάρξουν, θα είναι υψηλού κύρους και θα μπορούν να εκφράσουν αυτές τις μεγάλες αλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Για το ίδιο θέμα εξήγησε ακόμη ότι:

«Αν έχουμε μια ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα ξεκινήσουμε - με την εντολή που θα πάρουμε – προσπάθεια να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν επιτευχθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν διορίζω, δηλαδή, εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής».


Στο σημείο αυτό αρνήθηκε την κατηγορία, τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να φέρει στη θέση του πρωθυπουργού κάποιον από το ‘’παράθυρο’’ ή ότι ο σχεδιασμός του βασίζεται σε αλαζονικά κίνητρα. «Δεν θα είναι κανείς από το ‘’παράθυρο’’. Όποιος είναι στην κυβέρνηση αυτή, θα συμφωνήσει στα πρόσωπα. Με ενοχλεί γιατί προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι αλαζονικά, θα πω εγώ, ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όχι βέβαια», υπογράμμισε, εμμένοντας στην περιγραφή των άλλων προσώπων που θα επιδιώξει να στελεχώσουν μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας: «Θα περιφρονούσα τη λαϊκή ετυμηγορία αν απαντούσα στην ερώτηση και περιέγραφα πρόσωπα δείχνοντας πως, ό,τι και να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, εγώ έχω κάτι άλλο στο μυαλό μου. Όχι. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες μίας καλύτερης προοπτικής».

Ο «οδικός χάρτης» που προτείνει για την επομένη των εκλογών έχει στόχο, όπως ισχυρίστηκε, να γνωρίζει ο λαός εκ των προτέρων όλο το πλάνο των αλλαγών που θα υλοποιήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας καθώς και να αποτραπεί το σενάριο της αστάθειας. «Είναι καθαρά ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα που θα βάλει εμπόδιο στην αλαζονεία, στον καθεστωτισμό, στο πελατειακό κράτος και σε νοοτροπίες που έχουν βυθίσει τη χώρα. Έχω πει ξεκάθαρα ότι μία αλλαγή στη χώρα δεν μπορούν να την υπηρετήσουν πρόσωπα τα οποία τα τελευταία 8,5 χρόνια έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν» σχολίασε αναφορικά με την επιχειρηματολογία του ότι τα μοντέλα άσκησης εξουσίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι παρωχημένα και αποτυχημένα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερων ή και τρίτων εκλογών επανέλαβε ότι οδηγεί στην αστάθεια και την ευθύνη θα την έχει όποιος τις προκαλέσει. Απευθυνόμενος επί της ουσίας στον πρωθυπουργό, που έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει στην αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, τοποθετήθηκε ως εξής: «Το ότι κάποιοι δεν θέλουν την πρώτη Κυριακή για να σώσουν την καρέκλα τους, δεν υπάρχει περίπτωση να μας το επιβάλουν εκβιαστικά με δεύτερες ή τρίτες εκλογές. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν εμφατικά την αναφορά του στον τρόπο συγκρότησης των δημόσιων δομών και τη στελέχωσή τους με αξιοκρατικά κριτήρια: «Σε κανέναν δημόσιο οργανισμό και σε κανένα νοσοκομείο, δεν θα διορίσει κόμμα διοικητή. Θα γίνουν όλα με αμιγώς διεθνείς διαγωνισμούς για να πάρουν τις θέσεις οι καλύτεροι και να δουλέψουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος». Κρατώντας δε το βλέμμα του στους ψηφοφόρους, τους προέτρεψε να μην φοβηθούν μπροστά στα «εκβιαστικά διλήμματα» που θέτουν το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου: «Ο φόβος επαναφοράς του κ. Τσίπρα είναι που κρατά όρθιο τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποιεί αυτόν τον φόβο για να μην πέσει. Μην αποφασίσετε με φόβο, αποφασίστε με ελπίδα. Διότι αυτό το σύστημα Τσίπρα-Μητσοτάκη εργαλειοποιώντας τα εκβιαστικά διλήμματα, κρατά σε ομηρία τον ελληνικό λαό και δεν θα έχουμε καλύτερες ημέρες».

Απαντώντας για τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τον διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι είχε διαγραφεί στο παρελθόν (σ.σ το 2013, από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή την δημιουργία της ΡΙΚΣΣΥ - Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη χαρακτηρίστηκε από στελέχη του κόμματος «μια νέα προειδοποίηση προς τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος είχε την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζει ότι όποιος στην πορεία προς τις εκλογές απορρίπτει πρόσωπα, πρέπει και να προτείνει αυτά που επιλέγει για μια κυβέρνηση συνεργασίας και ειδικά για τη θέση του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες από τις Σέρρες, νέο κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα, έκανε εκτενή αναφορά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Τα Τέμπη είναι μία τομή. Ο λαός είδε ένα δήθεν επιτελικό κράτος να απογυμνώνεται. Ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να διασφαλίσει τα στοιχειώδη: Την ασφάλεια στις μεταφορές. Και αντί να πει το κράτος ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να μάθουμε την αλήθεια, είδαμε δύο συστήματα εξουσίας να παίρνουν τις κάμερες, να πηγαίνουν στη Λάρισα και να αντιπαρατίθενται: “εγώ είχα τηλεδιοίκηση, εσύ δεν είχες”, ο άλλος να υποστηρίζει ότι “τελικά αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση”. Αυτό είναι περιφρόνηση ακόμη και στην ανθρώπινη ζωή. Προχθές στη Βουλή εμείς αναδείξαμε ότι χρόνια τώρα έπρεπε να γνωρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ποια συμφέροντα και ποια συστήματα διαφθοράς στον ΟΣΕ και στο αρμόδιο υπουργείο δεν επέτρεπαν μαζί με τους αναδόχους να υλοποιηθεί η σύμβαση 717/2014. Αν η σύμβαση είχε υλοποιηθεί, αυτοί οι 57 άνθρωποι σήμερα θα ζούσαν. Στις 4 Οκτωβρίου 2021 έφτασε έκθεση της Αρχής Διαφάνειας στο υπουργείο, η οποία ανέφερε: “Ορίστε, ποια πρόσωπα εμπλέκονται και πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία να πάνε στη δικαιοσύνη”. Δεν μπορεί να ρωτάμε τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή και να μας απαντά ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Δεν μπορεί να έχουμε έναν άνθρωπο, 58 ετών, σταθμάρχη, ενώ το όριο ηλικίας είναι τα 48 έτη. Πως ρουσφέτι της ΝΔ βρέθηκε σε αυτήν τη θέση; Και να γίνεται κατόπιν και νομιμοποίηση του ρουσφετιού».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαχείριση που επιλέγει η κυβέρνηση, διευκρίνισε: «Λέω εδώ και πολλούς μήνες στον κ. Μητσοτάκη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σου δίνει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ταμείου. Δεν είπε τίποτα μέχρι την τραγωδία των Τεμπών. Και βγαίνει πριν μια εβδομάδα σε μια συνέντευξή του και λέει ‘’θα το αναπροσαρμόσω’’. Μα γιατί εδώ και μήνες, δεν λέμε ξεκάθαρα ότι τα χρήματα αυτά τα χειρίζεται ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ. Ας βάλουν προτεραιότητες. Στο κανάλι σας κάνατε μια μεγάλη έρευνα για την υγεία. Βλέπετε την κατάντια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δίνει 2% στην υγεία. Εμείς αντιπροτείνουμε το 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στην υγεία».

Όσον αφορά στις προγραμματικές του προτάσεις ανέδειξε και την πάγια θέση του για 150.000 κοινωνικές κατοικίες στα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές να έχουν ενοίκιο αξιοπρέπειας, ενώ επεσήμανε ότι «άλλο ένα στοιχείο της προγραμματικής μας σύγκλισης θα είναι η Εξεταστική Επιτροπή που θα γίνει για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τις εθνικές εκλογές χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια και να πάνε στη δικαιοσύνη αυτοί που είχαν το θράσος να παρακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και άλλους ανθρώπους».

Για τη χθεσινή είδηση της αποτροπής εκ μέρους των ελληνικών αρχών χτυπήματος σε ισραηλινούς στόχους σχολίασε τέλος με δηκτικό ύφος ότι: «Φαίνεται ότι, επειδή σταμάτησε ο κ. Μητσοτάκης και ο ανιψιός του να απασχολούν την ΕΥΠ με ανοησίες, έχει βρεθεί χρόνος και κάνει τη δουλειά της».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη 



Ειδήσεις σήμερα:

Οι δύο τρομοκράτες θα έπαιρναν 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό στο εστιατόριο στου Ψυρρή

Survivor All Star: Το καρέ του «Μπλε» τάκου και οι αντιδράσεις της αποβολής των Γκότση-Πιλίδη - Δείτε βίντεο

Οι φύλακες άφησαν τους 40 μετανάστες να πεθάνουν μετά τη φωτιά στο κέντρο υποδοχής στο Μεξικό - Βίντεο-ντοκουμέντο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr