«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες

«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες

Υπεγράφη η επέκτασή του - Φρένο σε 250.000 παράνομους μετανάστες μόνο το 2022 - Θα καλύψει και τα 140 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία

«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες
Στον Πόρο των Φερών, δηλαδή σε ένα από τα σημεία που επιχειρήθηκε η υβριδική απειλή το 2020, αλλά σε εντελώς νέες συνθήκες ως προς τις δυνατότητες αποτροπής και φύλαξης των ελληνικών συνόρων, βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης επέκτασης του φράχτη για 35 ακόμη χιλιόμετρα, από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά.

Έχοντας παράλληλα επιλέξει τον ακριτικό Έβρο ως μια από τις εκλογικές περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες πολλαπλά μηνύματα, με αποδέκτες τόσο την Άγκυρα, όσο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ γνωστοποίησε τη βούλησή του να επεκταθεί το έργο στο σύνολο των 140 χιλιομέτρων της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές.

«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες


«Δεν επαναπαυόμαστε»

Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει την «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας, την οποία χαιρέτισε μεν, αλλά με την υπόμνηση ότι δεν είμαστε αφελείς». «Η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Ξέρουμε από το παρελθόν ότι μερικές φορές αυτά βέβαια γίνονται σημειωτόν. Πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε, δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Είμαστε προσηνείς, αλλά δεν είμαστε αφελείς και ελπίζουμε πραγματικά ότι μπορούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, που γίνονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο, να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα, όμως, με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Χαιρόμαστε, λοιπόν, για αυτό το καλό κλίμα, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν επαναπαυόμαστε».

Εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Έβρο


Φρένο σε 250.000 παράνομους μετανάστες

Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιταγή» την κατασκευή του φράχτη και γνωστοποίησε πως «αυτός θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου». «Ήταν και αυτός ο φράχτης -ο οποίος κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ- μαζί και με το υφιστάμενο τμήμα το οποίο υπάρχει ήδη στο βόρειο Έβρο, ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε παραπάνω από 250.000 -επαναλαμβάνω, παραπάνω από 250.000- παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος» παρατήρησε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες
Κλείσιμο
Βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Δεδομένης της διαρκούς πρόκλησης του περιορισμού των παράνομων μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ρητά απέναντι στην επέκταση του φράχτη. «Θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της υπερψήφισης από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τροπολογίας που απαγορεύει τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων για την κατασκευή ανάλογων έργων. Ταυτόχρονα, επιφυλάξεις για το φράχτη του Έβρου έχουν εκφράσει τις τελευταίες ώρες σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ορισμένα εκ των οποίων αντιτίθενται ανοιχτά στην επέκτασή του, όπως ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ευρωπαϊκό φυλάκιο ο Έβρος

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ, πριν από τρία χρόνια, ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη», σημειώνοντας πως η Ελλάδα «προστάτεψε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επεδίωξαν να κάνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων». Κυρίως όμως, «κατέστησε και αυτή την πρόκληση όχι μόνο εθνική αλλά και ευρωπαϊκή, καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε η κρίση, εδώ, επιτόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας πως εκείνες τις στιγμές «στην πράξη και όχι στα λόγια, τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης». «Όλοι αυτοί δικαίωσαν τον δικό σας αγώνα, λέγοντας ότι ο Έβρος δεν είναι απλά μια όμορφη περιοχή της βόρειας Ελλάδος, αλλά είναι ουσιαστικά ένα ακριτικό φυλάκιο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «κακοπαιγμένο ψέμα» της «μικρής Μαρίας», «ένα ψέμα, δυστυχώς, το οποίο υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία από κάποιες πολιτικές δυνάμεις εντός της πατρίδας μας για να πλήξουν την κυβέρνηση, μόνο που δεν κατάλαβαν αυτοί ότι ουσιαστικά το κύρος της χώρας έπλητταν και όχι την κυβέρνηση», όπως είπε.

Το μεταναστευτικό σε αριθμούς

Αναφερόμενος με αριθμούς στο πεδίο της Μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «το 2015, στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη πέρασαν στην ήπειρό μας από τα ελληνικά σύνορα. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%. Μόνο πέρυσι, το Λιμενικό έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους στη θάλασσα. Οι απαράδεκτες καταστάσεις της Μόριας δεν υπάρχουν πια», όπως εξήγησε και ανακοίνωσε πως «σήμερα στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται λίγο παραπάνω από 4.000. 'Άλλοι 9.000 φιλοξενούνται σε 33 σύγχρονες δομές σε ολόκληρη τη χώρα, αντί των 120 -θέλω να θυμίσω- το 2019».

Ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο, σε όλα τα νησιά κατασκευάστηκαν σύγχρονες ανθρώπινες δομές που αντικατέστησαν «αυτό το άθλιο θέαμα της Μόριας» κατά τον Πρωθυπουργό, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων «μειώθηκε στο μισό, πολλά κατέληξαν σε άλλες χώρες για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους». Ως προς τις διαδικασίες ασύλου, σήμερα «οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι λιγότερο από 20.000», ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτός ο οποίος δικαιούται διεθνούς προστασίας μπορεί να μείνει στη χώρα μας και είναι καλοδεχούμενος, αυτοί όμως οι οποίοι δεν δικαιούνται προστασίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν, είτε από την Ελλάδα είτε από την Ευρώπη», όπως είπε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε εμμέσως την τροπολογία του Ευρωκοινοβουλίου που υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπλοκάροντας τους κοινοτικούς πόρους για αποτρεπτικά έργα, όπως ο φράχτης του Έβρου, δεσμευόμενος πως «θα εξακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα να διεκδικούμε τη χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους. Και πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Όμως η κατασκευή του αποτρεπτικού εμποδίου αποτελεί μια εθνική επιταγή».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης εξήγησε πως «εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα», συμπληρώνοντας πως με την Διακήρυξη των Αθηνών του Φεβρουαρίου του 2023, «15 κράτη-μέλη έδωσαν μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει τα αποτρεπτικά έργα εδώ στον φράχτη του Έβρου. Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό και άλλα αποτρεπτικά μέσα».

Τα έργα του φράχτη

Στην υποστήριξη του φράχτη του Έβρου με νέο αριθμό συνοριοφυλάκων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, περιγράφοντας το σύνολο των έργων που πλαισιώνουν την επέκταση του φράχτη. Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή:

● νέου τεχνητού εμποδίου, ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων

● την κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες.

● τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υπαρχόντων 4 ΕΦ και 4 ΕΠ του Στρατού

● τη διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων

● την κατασκευή θυροφραγμάτων

● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και

● την επισκευή/βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Στην κατασκευή όλων των έργων τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικές προβλέψεις, ιδιαίτερα δε στις περιοχές Natura.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 99 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ. «Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης και την ενίσχυση των δυνάμεών μας με 400 νέους συνοριοφύλακες τα σύνορά μας καθίστανται απροσπέλαστα», κατέληξε ο Υπουργός.

Θεοδωρικάκος: Με τον φράχτη, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία είναι απροσπέλαστα

Η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του Φράχτη στον Έβρο κατά 35 χιλιόμετρα δείχνει την απόφαση της κυβέρνησης να είναι τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία, απροσπέλαστα, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή υπογραφής που έγινε στις Φέρες.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος ο Φράχτης καθιστά απροσπέλαστα τα σύνορα απέναντι σε κάθε επιβουλή, απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης και της μετατροπής τους σε ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες


Στόχος μας, είναι, τόνισε ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου- και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας.

Μηταράκης από Έβρο: Μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές και φυλάξαμε τα σύνορα

Τους στόχους της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής παρουσίασε στον Έβρο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης κατά την εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε όλο το μήκος τω χερσαίων συνόρων.

Ο κ. Μηταράκης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησής του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες


Όπως συμπλήρωσε, «θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια».

« Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη των συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό κι άλλα αποτρεπτικά μέσα. Σήμερα σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρα στην επέκταση του φράχτη του Έβρου», ειπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική - Ο «Έλληνας Κόπερφιλντ»: «Είναι ψυχούλα, θα αποδειχθεί η αθωότητά του», λέει η σύζυγος του

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την στρατηγική ενόψει εκλογών - Εθνικά, μεταναστευτικό και ασφάλεια

Φορολογικές δηλώσεις: «Μυστικά» για μείωση φόρου εισοδήματος - Τι ισχύει με δαπάνες - αποδείξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης