Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Μετά από 50 χρόνια Μεταπολίτευσης η σελίδα της Μεταπολίτευσης πρέπει επειγόντως να κλείσει. Ο μεταπολιτευτικός όλεθρος πρέπει να σταματήσει. Το διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς πρέπει να γκρεμιστεί. Η χώρα και ο λαός πρέπει να απαλλαγούν από την ολέθρια παρουσία των παλαιών πολιτικών κομμάτων».
Πρόκειται για τη δήλωση που έκανε στο «ΘΕΜΑ» ο άνθρωπος που ανέλαβε -παμψηφεί- την ηγεσία του κόμματος του έγκλειστου Κασιδιάρη: ο 76χρονος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος (Τάσος) Κανελλόπουλος, ένας πολύπειρος δικαστικός που συνταξιοδοτήθηκε το 2011. Προέρχεται δε από οικογένεια με ιστορικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ!
Η οικογένεια Κανελλοπούλου αποτελείται από επτά αδέλφια - τρία κορίτσια και τέσσερα αγόρια, όλοι νομικοί. Κατάγονται από την Κέρτεζη Αχαΐας, ένα χωριό έξω από τα Καλάβρυτα, στα 822 υψόμετρο.
Ενας από τους αδελφούς του είναι ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α2 Τμήματος. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο 79χρονος Δημήτρης Κανελλόπουλος, ψάλτης στη Μητρόπολη Αθηνών, διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου - συνταξιοδοτήθηκε το 2011.
Αλλος αδελφός του είναι ο 69χρονος Θανάσης Κανελλόπουλος, επί σειρά ετών πρόεδρος της EΠΑΕ, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και την περίοδο του 2004-2007 ενδιαφερόμενος για να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, ο οποίος όμως κόπηκε μετά από παρέμβαση του Ανδρέα Φούρα, τότε πανίσχυρου στην περιοχή.
Απόπειρα προσέγγισης
Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, εκείνη την εποχή ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος είχε προσεγγίσει τη Ν.Δ. με στόχο να είναι ο ίδιος υποψήφιος, προκειμένου να «εκδικηθεί» το ΠΑΣΟΚ, που παραδοσιακά στήριζε η οικογένειά του.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στο τέλος επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει και να παραμένει στο Δικαστικό Σώμα ως τη συνταξιοδότησή του.
Κλείσιμο
Για πρώτη φορά στην 189χρονη ιστορία του Αρείου Πάγου ένα μέλος του από τον εισαγγελικό κλάδο, και μάλιστα ανώτερο, αναλαμβάνει την αρχηγία πολιτικού κόμματος και ευελπιστεί ότι θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Ωστόσο, η νομιμότητα συμμετοχής του κάθε κόμματος στις βουλευτικές εκλογές θα κριθεί από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, θα κριθεί αν το καταστατικό του, οι υποψήφιοι βουλευτές κ.λπ. είναι μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου.
Η διαδικασία ανακήρυξης των κομμάτων δεν είναι δημόσια, δεν παρίστανται δικηγόροι, ούτε και οι ενδιαφερόμενοι. Οι αρεοπαγίτες θα αποφασίσουν κεκλεισμένων των θυρών.
Αποστασιοποίηση
Πάντως, με κοινή δήλωσή τους, αποστασιοποιούνται τα υπόλοιπα τρία αδέλφια ως προς την εμπλοκή του Τάσου Κανελλόπουλου με το κόμμα Κασιδιάρη. Οπως υπογραμμίζουν, η οικογένεια Κανελλόπουλου ήταν πάντα δημοκρατική και δεν έχουν καμία σχέση με τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες και επιλογές του αδελφού τους.
Χαρακτηριστικά οι τρεις αναφέρουν: «Δεν ταυτιζόμαστε με επιλογές που είναι αντίθετες προς τα δημοκρατικά μας πιστεύω, οφείλουμε και διά της παρούσης μας να εκκαθαρίσουμε τη θέση μας δημοσίως προς τούτο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουμε καμία σχέση με επιλογές που συναντούν τη ρητή μας διαφωνία. Η αδελφική σχέση δεν επιτρέπει πολιτικές ταυτίσεις, ούτε δικαιολογεί αντίστοιχες κρίσεις και συλλογισμούς».