Εκλογές 2023: «Μποφόρ» στον ΣΥΡΙΖΑ για την «κυβέρνηση ηττημένων» - Ποιοι και γιατί αμφισβήτησαν τη γραμμή Τσίπρα για την πρωτιά

Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Γιώργος Τσίπρας αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας - «Πονοκέφαλος» στην Κουμουνδούρου από τις απόψεις τους

«Θαλασσοταραχή» προκάλεσαν τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της που άνοιξαν παράθυρο για τη συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων», αθροίζοντας μάλιστα και πιθανά εκλογικά ποσοστά.

Μολονότι η σχετική συζήτηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς το ενδεχόμενο του σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» είχε περιγράψει πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, λέγοντας προ μηνός πως «αν η διαφορά είναι 1-2 μονάδες… αν υπάρξει τέτοιο απίθανο ενδεχόμενο, σε αυτή την περίπτωση θα το μετρήσουμε εκείνη τη στιγμή», εντούτοις η σχεδόν ταυτόχρονη τοποθέτηση δύο κορυφαίων πρώην υπουργών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ενδεχόμενο, έχει πυροδοτήσει ποικίλα σενάρια για το μετεκλογικό τοπίο.

Το παράθυρο εισόδου σε μια «κυβέρνηση ηττημένων» άνοιξε πρώτος χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζοντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες πως «εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα», ενώ διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» εξήγησε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Δραγασάκης στο Attica tv, ενώ απαντώντας σχετικά με το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος του τόνισε πως «εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής του κόμματος».

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Δραγασάκης προχώρησε σε μία ανάρτηση με την οποία κάνει μισό βήμα πίσω - χαρακτηρίζει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την «προοδευτική κυβέρνηση» τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα βήμα μπροστά, αποφεύγοντας να διαψεύσει τα περί συνεδρίασης των κομματικών Οργάνων για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών. 

Δείτε την νέα ανάρτηση Δραγασάκη:  



Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εξίσου θετικός στο ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ηττημένων» εμφανίστηκε χθες και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας σχετικά πως «νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε».

Συγκεκριμένα, «άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά.... Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%» σχολίασε σχετικά ο κ. Τσακαλώτος, εκτιμώντας ακόμη πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις κάνει ένα κόμμα μόνο του με 38%. «Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας», όπως σημείωσε.

«Δεν κάνουμε μπακαλική»

Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι κ. Τσακαλώτος και Δραγασάκης τοποθετήθηκαν ανοιχτά υπέρ της “κυβέρνησης ηττημένων” λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη Δράμα πρωτιά για το κόμμα του με «καθαρή διαφορά», εντείνει τον προβληματισμό στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο, όταν έχουν μεσολαβήσει λίγες μόνο ημέρες από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης, απαντώντας σχετικά στον τηλεοπτικό σταθμό Star πως «εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση». «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων», είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας και σημείωνε: «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της Κουμουνδούρου εμφανίστηκαν αμετακίνητες σήμερα στη θέση τους για κυβέρνηση νικητών και όχι «ηττημένων», σε συνέχεια και των όσων δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας από τη Δράμα, όπου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε τρεις φορές αναφορά στην ανάγκη ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε πρώτο κόμμα. Ειδικότερα, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά, την επόμενη μέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα πάει τον τόπο μπροστά και δεν θα μπούμε στις περιπέτειες των επαναληπτικών εκλογών που θέλει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η διάσταση απόψεων, ωστόσο, που αναδείχθηκε χθες ανάμεσα στις τοποθετήσεις της ηγεσίας, αλλά και των δύο πρώην Υπουργών του κόμματος ως προς την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών, έχει πυροδοτήσει σειρά δηλώσεων κορυφαίων στελεχών, οι οποίες αναπαράγουν την κεντρική γραμμή του κόμματος, ενώ σε διορθωτικές δηλώσεις προχώρησαν σήμερα και οι κ. Τσακαλώτος και Δραγασάκης, χωρίς, ωστόσο, να «αποκηρύσσουν» την πιθανότητα «κυβέρνησης ηττημένων».

Επανερχόμενος σήμερα, «εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος δηλαδή στην δυναμική της νομιμοποίησης μέσω των εκλογικών ποσοστών, όπως την είχε περιγράψει και χθες.

«Άρα μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών» σημείωσε ο πρώην υπουργός, λέγοντας πως «μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία συνθήκη για να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη».

Εν τω μεταξύ, την όποια συζήτηση για το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων» μετέθεσε σε μετεκλογικό χρόνο με σημερινή του παρέμβαση ο Γιάννης Δραγασάκης, τοποθετώντας μάλιστα τη σχετική συζήτηση στα κομματικά όργανα. Ο ίδιος περιέγραψε ως θεωρητική μια τέτοια συζήτηση, λέγοντας, ωστόσο, πως «σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων […], εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική». «Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, όμως, έχεις δίκιο να με ρωτάς (απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη), τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε», κατέληξε.

Ανάμεσα στις γραμμές

Σε κάθε περίπτωση, οι τοποθετήσεις των δύο πρώην κορυφαίων Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουν ανακινήσει ποικίλες εσωκομματικές συζητήσεις, καθώς τόσο η χρονική συγκυρία, όσο και το περιεχόμενο τους, πέρα δηλαδή από την κατηγορηματική άρνηση του κ. Τσίπρα απέναντι στην «κυβέρνηση των ηττημένων», ερμηνεύθηκαν από μερίδα στελεχών ως σήματα αποστασιοποίησης από την κεντρική κομματική γραμμή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατηρούσαν στο protothema.gr πως «σε κάθε περίπτωση καλλιεργείται ένα κλίμα ηττοπάθειας» σε μια κρίσιμη προεκλογική καμπή, με δεδομένο ότι η όποια συζήτηση περί «κυβέρνησης ηττημένων» «τοποθετεί αυτόματα τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση», όταν η επίσημη προεκλογική περίοδος δεν έχει καν αρχίσει.

Ακόμη και αν οι δηλώσεις των δυο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απηχούν σε κάποιο βαθμό την εικόνα που έχει παγιωθεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, «ο όποιος πολιτικός ρεαλισμός καμιά φορά δεν βοηθά» επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, ιδίως όταν οι εθνικές εκλογές έχουν κριθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, στο επίπεδο του θυμικού.






Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής για την τραγωδία

Τζίρο εκατομμυρίων είχε η οργάνωση επιπέδου «μαφίας» - Το «αφεντικό» παρείχε... μπράβους στους διεφθαρμένους αστυνομικούς

Υπόθεση Γεωργούλη: «Καταδικάζουμε… αλλά αν είναι στημένο πριν τις εκλογές;» - Νέο «χτύπημα» από υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr