Ευρωβουλευτής Ζόιντο (ΕΛΚ) στο protothema.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί την Ελλάδα στην Ευρώπη στοχεύοντας τον Μητσοτάκη

Ευρωβουλευτής Ζόιντο (ΕΛΚ) στο protothema.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί την Ελλάδα στην Ευρώπη στοχεύοντας τον Μητσοτάκη

Τι λέει για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επιτροπές που επισκέφθηκαν τη χώρα μας σε σχέση με τη στάση Ουγγαρίας και Πολωνίας

Ευρωβουλευτής Ζόιντο (ΕΛΚ) στο protothema.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί την Ελλάδα στην Ευρώπη στοχεύοντας τον Μητσοτάκη
«Πολιτικό δάκτυλο» των κομμάτων της Αριστεράς, προκειμένου να αποδυναμωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, βλέπει ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο πίσω από τις επιθέσεις στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το κράτος Δικαίου στη χώρα μας, μιλώντας στο protothema.gr.

Ο ευρωβουλευτής που είναι μέλος των επιτροπών PEGA και LIBE που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με τις υποκλοπές, την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και άλλων πτυχών του κράτους Δικαίου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διστάζει να δυσφημήσει την Ελλάδα στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, προκειμένου να επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη.

Απαντά, παράλληλα, για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επιτροπές που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, εν συγκρίσει με τη στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ, ως πρώην υπουργός Εσωτερικής της Ισπανίας επί κυβέρνησης Ραχόι, απαντά και για τη διαχείριση του προσφυγικού που έχει προκαλέσει αρκετούς γύρους πολιτικής σύγκρουσης τόσο εντός συνόρων, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπήρξατε ενεργό μέλος και των επιτροπών LIBE και PEGA. Γιατί έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ στην Ελλάδα και ποιες είναι οι πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται;
Παραδοσιακά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ένα «γαλήνιο» όργανο, χωρίς φανφάρες, όπου πάντα επικρατεί η συναίνεση και η συμφωνία μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, η εμφάνιση λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, έχει «τεντώσει» το πνεύμα συναίνεσης της αίθουσας, μετατρέποντας κάθε συζήτηση σε πολιτικό πόλεμο χαρακωμάτων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Πρώτον, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ίδιας της Ελλάδας. Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια χώρα υπό τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, με μια περίπλοκη και συχνά εχθρική γειτονιά, που υπόκειται σε πολυάριθμες υβριδικές και μη απειλές. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο «καυτά» σημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο ως συνέπεια των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι βασικός κανόνας στην πολιτική ότι, όσο καλύτερα τα πάει μια κυβέρνηση, τόσο πιο «δραματική» πρέπει να είναι η αντιπολίτευση. Όσο υψηλότερα είναι τα επιτεύγματα, τόσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν γίνεται πλέον πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο λόγω της οικονομικής κρίσης, της κρίσης χρέους ή οποιασδήποτε δημόσιας κακοδιαχείρισης. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ανησυχία, αλλά θετικό παράδειγμα για την Ευρώπη και αυτό εξηγεί γιατί αντιδρούν.

Η περίπτωση της επιτροπής PEGA είναι παραδειγματική. Οι αριστερές δυνάμεις προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ελλάδας μια επιτροπή που δημιουργήθηκε για να διώξει τις καταχρήσεις σε χώρες με κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Βρήκα πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Αριστερά πίεσε να καθυστερήσει την διερευνητική αποστολή στην Ουγγαρία, παρά την ανησυχητική κατάσταση στη Βουδαπέστη, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην αποστολή στην Αθήνα και να κερδίσει πολιτικούς πόντους. Δεν τους πείραζε να δυσφημήσουν την ίδια τους τη χώρα στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για να επιτεθούν στον Μητσοτάκη.

Ευτυχώς, δεν έχουν πέσει όλοι οι ευρωβουλευτές στην παγίδα και πολλοί επικρίνουν τώρα την κομματική στάση που τηρούν ορισμένοι στην επιτροπή. Στις 8 Μαΐου θα ψηφιστεί η έκθεση των συμπερασμάτων στην επιτροπή της PEGA και λίγο αργότερα θα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια τις συστάσεις για το μέλλον. Εμπιστεύομαι το καλό αισθητήριο της πλειοψηφίας και ελπίζω η τελική έκθεση να μετατοπιστεί από τις σοβαρές κατηγορίες που είχαν αρχικά διατυπωθεί κατά της Ελλάδας.

Συμμετείχατε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής PEGA στην Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο. Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάλατε από τις επαφές σας με την ελληνική κυβέρνηση; Ήταν η Αθήνα συνεργάσιμη με την επιτροπή; Ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση κωλυσιέργησε.
Από τη στιγμή που μάθαμε τις αποκαλύψεις για την υπόθεση παρακολούθησης του Predator, είδαμε και πώς η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για το θέμα. Η κυβέρνηση διασφάλισε αμέσως τη λογοδοσία των υπευθύνων, προώθησε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ξεκαθαρίσει τι είχε συμβεί και προώθησε νομοθετικές αλλαγές για να εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Μια συμπεριφορά που δεν μοιάζει με αυτή που θα μπορούσαμε να δούμε από τις κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών.

Κλείσιμο
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την αποστολή για την έρευνα, η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την PEGA και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ολοκληρωμένη. Η αποστολή στην Αθήνα ήταν, μάλιστα, αυτή με το υψηλότερο επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης. Η μόνη αποστολή στην οποία είχαμε συνάντηση με έναν υπουργό, τον υπουργό Γεραπετρίτη, ο οποίος δεν δίστασε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που του έθεσαν ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, και μάλιστα προσφέρθηκε να παρατείνει τη συνομιλία περισσότερο στο μεσημεριανό γεύμα.

Η σύγκριση με τις αποστολές στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη δεν θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή. Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αγνόησαν εντελώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλά από τα θεσμικά τους όργανα αρνήθηκαν να μας υποδεχθούν. Όχι πολύ καλύτερη ήταν η στάση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έστειλε δευτεροβάθμιους αξιωματούχους και ακύρωσε άλλες συναντήσεις την τελευταία στιγμή.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με στελέχη από διάφορους ελληνικούς φορείς, με δημοσιογράφους, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με μια ευρεία εκπροσώπηση διαφορετικών ελληνικών κομμάτων.

Κατά τη γνώμη μου, ήταν μια διαφωτιστική επίσκεψη, που μας έδωσε μεγαλύτερη βεβαιότητα για τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ελλάδας, τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείαςτου συστήματος και τον ορίζοντα των προτεινόμενων νομοθετικών αλλαγών.

Πρόσφατα επισκέφτηκε την Ελλάδα αντιπροσωπεία της επιτροπής LIBE, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Επιπλέον, οι ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ζήτησαν σχεδόν συνεχόμενες συζητήσεις για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Βλέπετε προσπάθεια των ομάδων της Αριστεράς να κυριαρχήσουν στην πολιτική συζήτηση;
Φαίνεται αναμφισβήτητο ότι η εγγύτητα των ελληνικών εκλογών έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση. Όπως είπα προηγουμένως, οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στην Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας, αλλά μάλλον χονδροειδούς πολιτικού υπολογισμού κατά της σημερινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, για να κατανοήσουμε τα κίνητρα, πρέπει να κατανοήσουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση. Πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές του 2024, κρίσιμες εκλογές για την εδραίωση πολλών από τις αλλαγές που βιώσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας. Αλλαγές όπως η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, μετά την καταπολέμηση της πανδημίας και την κοινή απόκτηση εμβολίων. Αλλαγές όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ή αλλαγές όπως η έγκριση έως και δέκα γύρων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η χρηματοδότηση στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία. Το διακύβευμα είναι πράγματι υψηλό.

Τους τελευταίους μήνες, το ΕΛΚ, που φαινόταν μέχρι πρότινος να είναι εκτός της περιόδου ακμής του, άρχισε να κερδίζει τη μία εκλογική αναμέτρηση μετά την άλλη. Ξεκίνησε στην Ιταλία, ως μέρος της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού, αυτή η τάση συνεχίστηκε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με δύο πρωθυπουργούς του ΕΛΚ και σε λίγους μήνες όλα δείχνουν ότι η Ισπανία θα έχει και αυτή πρωθυπουργό του ΕΛΚ.

Οι αριστερές ομάδες προσπαθούν να σταματήσουν αυτή την προέλαση του ΕΛΚ και, για το σκοπό αυτό, σκοπεύουν να αποδυναμώσουν το ΕΛΚ σε άλλες χώρες. Ο Μητσοτάκης, ως ένας από τους βασικούς ηγέτες του ΕΛΚ σήμερα, είναι πρωταρχικός στόχος. Η ήττα του στις κάλπες θα έδινε τέλος στην πρόοδο του ΕΛΚ. Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες και τις δημοσκοπήσεις που είχα την ευκαιρία να διαβάσω τον τελευταίο καιρό, νομίζω ότι απέχουμε πολύ από αυτό το σενάριο.

Ως Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας στο παρελθόν, ασχοληθήκατε επανειλημμένα με θέματα μετανάστευσης. Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα ζητήματα προστασίας των συνόρων και μετανάστευσης;
Η Ελλάδα και η Ισπανία αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις από την άποψη των Εσωτερικών Υποθέσεων. Και οι δύο χώρες βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, συνορεύουν με άλλες ηπείρους και είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Ωστόσο, θα τολμούσα να πω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο σύνθετη. Έχει μια περίπλοκη γειτονιά, και οι γείτονες της ορισμένες φορές προτιμούν να αντιμετωπίζουν την Αθήνα, παρά να συνεργάζονται μαζί της. Η Ελλάδα δέχεται μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση ως αποτέλεσμα της γειτνίασής της με χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση, από όπου προέρχεται μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Και έχει επίσης μεγαλύτερη παρουσία ΜΚΟ, οι οποίες δεν λειτουργούν πάντα δίκαια.

Δεδομένου του μεγέθους της μεταναστευτικής πρόκλησης στα σύνορα της Ελλάδας, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς καλύτερα από ό,τι κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στη δράση στα σύνορά της, αλλά ηγείται και των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής απάντησης στις επόμενες μεταναστευτικές κρίσεις.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για Έλληνα πολιτικό, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινά, αυτός που είναι ο κύριος υποστηρικτής του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Ο κ. Σχοινάς είναι αναμφίβολα ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλύτερα τόσο τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και τις προκλήσεις διαχείρισης των συνόρων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Είμαι πεπεισμένος ότι με την ηγεσία του και την ηγεσία της Ελλάδας θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μηχανισμούς που θα επιτρέψουν μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και μια πιο ισορροπημένη προσπάθεια μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυρσίνη Ζορμπά: «Έφυγε» η γυναίκα που οραματιζόταν ένα κόμμα του Πολιτισμού

Η νέα «γραμμή» Γεωργούλη για την καταγγελία βιασμού - «Βλέπει» πολιτική σκοπιμότητα

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατά λάθος δική τους πόλη - Δυο γυναίκες τραυματίζονται (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης