ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σκληρό ροκ για το ντιμπέιτ και «αστάθμητες» δημοσκοπήσεις

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σκληρό ροκ για το ντιμπέιτ και «αστάθμητες» δημοσκοπήσεις

Τα «τρία αιτήματα» της Κουμουνδούρου ως προς τη διεξαγωγή τηλεμαχίας -  Ανοιχτή συγκέντρωση στην Κω πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας - Ανεβαίνουν οι στροφές για τα ψηφοδέλτια

tsipras_syriza_arthro
Τους όρους της με το «καλημέρα» της προεκλογικής περιόδου επιχειρεί να θέσει η Κουμουνδούρου, καθώς με τρία αιτήματα αναμένεται να προσέλθει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προς τη Διακομματική Επιτροπή, στοχεύοντας στον «πλουραλισμό και διαφάνεια», σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου.

Τσίπρας: «Να συζητήσουμε ανοιχτά»

Σε συνέχεια των όσων δήλωσε το περασμένο Σάββατο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας για το ενδεχόμενο τηλεμαχίας, η κ. Τσαπανίδου αποσαφήνισε χθες το τοπίο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επικαιροποιεί τη σχετική πρόσκλησή της προς το Μέγαρο Μαξίμου, με κάθε ευκαιρία.

Και αυτό γιατί, «θέλω να καλέσω τον κ. Μητσοτάκη και να του πω ‘Τι φοβάσαι; Έλα να συζητήσουμε ανοιχτά, δημόσια, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, να ακούσει ο ελληνικός λαός τα επιχειρήματα, τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας. Αν πιστεύεις ότι η αντιπαράθεση είναι Τσίπρας – Μητσοτάκης, όπως λες, γιατί το βάζεις στα πόδια, όπως το έβαλες στα πόδια και στη Βουλή. Έλα να συζητήσουμε» είχε περιγράψει ο κ. Τσίπρας προχθές, προϊδεάζοντας παράλληλα για τη στάση του κόμματός του απέναντι στους κανόνες του προεκλογικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς το ΕΣΡ, «θα πρέπει να υπάρξει μια τάξη σε αυτή την ασυδοσία, στοιχειώδεις κανόνες ισονομίας στην παρουσία όλων των κομμάτων, αυτό απαιτεί η Δημοκρατία» σχολίασε από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας, με την Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να περιγράφει χθες τα «τρία αιτήματα» της Κουμουνδούρου, ως προς τη διεξαγωγή τηλεμαχίας.

Οι τρεις όροι

Ειδικότερα, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προανήγγειλε πως το κόμμα της προτίθεται να καταθέσει σήμερα πρόταση τριών σημείων προς τη Διακομματική Επιτροπή, προτείνοντας:

Κλείσιμο
· Δύο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια

· Ισότιμο χρόνο κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Επιπρόσθετα, ως προς τις δύο τηλεμαχίες σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει να διεξαχθεί μία πρώτη τηλεμαχία με παρόντες όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μια δεύτερη με πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αντιπαρατεθούν μετωπικά για τα προγράμματά τους.

Αντιπαράθεση για τις δημοσκοπήσεις

Στο κανονιστικό πλαίσιο, ωστόσο, το οποίο πρότεινε η Κουμουνδούρου για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου περιλαμβάνεται και ένα αίτημα της Κουμουνδούρου ως προς τη λειτουργία των δημοσκοπικών εταιριών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει «οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους». Η τελευταία αποστροφή της κυρίας Τσαπανίδου σήκωσε κύμα αντιδράσεων, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο να κάνει λόγο για «άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη» άποψη.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου επισήμανε στον ρ/σ «Real fm» την «υποεκτίμηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις», αλλά και στο ότι «σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη οι δημοσκοπικές εταιρείες έπεσαν έξω, γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένα μεθοδολογικά προβλήματα». Στη συνέχεια, η κυρία Σβίγκου τόνισε ότι «η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, αποτυπώνεται στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια των πολιτικών της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας».

Σκέρτσος: SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή

Από πλευράς του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως «επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουμε και πολλά περισσότερα, ίσως πέρα από την επόμενη προβλέψιμη επίθεση στα «συστημικά» ΜΜΕ και τις «ελίτ των ολιγοπωλίων», παρατήρησε ακόμη ο κ. Σκέρτσος, με το θέμα των ντιμπέιτ να παραπέμπεται στη Διακομματική Επιτροπή.

Τσαπανίδου: «Εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων»

Σηκώνοντας το γάντι του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου ανταπάντησε, λέγοντας πως είναι «αυτονόητο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για κανόνες διαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο». Και πρόσθεσε: «ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Τσαπανίδου παρατήρησε πως «τις ειρωνείες δε για "συστημικά" ΜΜΕ και "ελίτ των ολιγοπωλίων" μόνο από έναν άνθρωπο του ΣΕΒ, όπως ο κ. Σκέρτσος τις περιμέναμε». «Περιμέναμε όμως και μια καθαρή απάντηση για το ντιμπέιτ. Δεν τη λάβαμε. Απ' ό,τι φαίνεται αναζητούν δικαιολογία για να κρύψουν τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά», κατέληξε.

Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξακόντισε το περασμένο Σάββατο τα βέλη της κριτικής του προς τις δημοσκοπικές εταιρίες, με αφορμή τα δεδομένα που παρουσιάζουν κατά την προεκλογική περίοδο. «Τις μπάρες των δημοσκοπήσεων θα τις δούμε το βράδυ της 21ης του Μάη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με τους υπαινιγμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτοξεύονται κατά των μελών του ΣΕΔΕΑ.

Στο ενδιάμεσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πραγματοποιήσει σήμερα ανοιχτή συγκέντρωση στην Κω, στην Πλατεία Καζούλη, στις 19:30. Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιλέξει τα Δωδεκάνησα ως μια από τις εκλογικές περιφέρειες που θα κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος, τιμώντας την μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού. Ακολούθως, αύριο Τρίτη, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σε ένα ακόμη νησί για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα στην Κρήτη, καθώς προγραμματίζεται να απευθύνει ομιλία το βράδυ της ίδιας ημέρας στα Χανιά, τρεις ημέρες μετά την συγκέντρωση του Πρωθυπουργού στην γενέτειρα της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ανεβαίνουν οι στροφές για τα ψηφοδέλτια

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να πληρωθούν και τα όποια κενά στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη στιγμή που ως αποκλειστικά «υπόθεση του Προέδρου» περιγράφεται η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Χθες, ωστόσο, πέρασε το κατώφλι της Κουμουνδούρου η γνωστή Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος και Παιδαγωγός, Οικογενειακή Σύμβουλος και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc, Ράνια Θρασκιά, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κ. Θρασκιά εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών εξελίχθηκαν τους τελευταίους μήνες και εντονότερα μετά τα Χριστούγεννα, προκειμένου η κ. Θρασκιά να επιστρέψει στη γενέτειρά της, συμμετέχοντας ως υποψήφια στις εθνικές εκλογές, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης εμφανίζει τα περισσότερα κενά από όλους τους υπόλοιπους νομούς στη χώρα για την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να αποκλείονται και νέες εκπλήξεις τις επόμενες ημέρες.





Ειδήσεις σήμερα

«Κοκτέιλ» ιώσεων και κορωνοϊού μετά το Πάσχα - «Καμπανάκι» για την επιστροφή στα σχολεία

Βελτιωμένος σήμερα ο καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση της εβδομάδας

Ο χρόνος τελειώνει για τους εγκλωβισμένους στο Σουδάν - Μαζική εκκένωση ενώ μαίνεται ο εμφύλιος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης