Εκλογές 2023: Η «χαλαρή ψήφος» των νέων στο επίκεντρο της προσοχής του ΣΥΡΙΖΑ

Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση

Στην νέα γενιά επικεντρώνει την προεκλογική του καμπάνια ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς προσκλητήριο στους νεαρούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου απηύθυνε για άλλη μια φορά από τη Χίο, όπου περιόδευσε χθες, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος περιέγραψε τη «χαλαρή ψήφο» της πρώτης Κυριακής, δηλαδή της απλής αναλογικής ως ταυτόσημη με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χαλαρή ψήφος σημαίνει Μητσοτάκης και διαιώνιση του δράματος». Σηκώνοντας τους τόνους, η Κουμουνδούρου επιθυμεί να διατηρήσει την νεολαία σε εγρήγορση ενόψει των εθνικών εκλογών, καθώς στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα διατηρεί σταθερό προβάδισμα, όπως διαφάνηκε στην κάλπη του 2019. Προβάδισμα, το οποίο δεν απώλεσε ούτε τότε, παρά την συντριπτική ήττα από την ΝΔ, η οποία καταβάλλει με τη σειρά της συστηματική προσπάθεια προσέγγισης του νεανικού κοινού για τις επικείμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, «οι εκλογές απλή αναλογική δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, γιατί οι εκλογές αυτές θα βγάλουν κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «άρα χαλαρή ψήφος σημαίνει Μητσοτάκης, αισχροκέρδεια, αδικία, διαιώνιση των μεγάλων ανισοτήτων, διαιώνιση του δράματος που ζήσαμε 4 χρόνια τώρα» υπογράμμισε. Επισήμανε ακόμη ότι οι νέοι που ψηφίζουν πρώτη φορά είναι πάνω από 450.000, για να τονίσει ότι πρέπει όλοι και ιδίως οι νέοι να έχουν στο μυαλό τους ότι «η πιο ισχυρή ψήφος διαμαρτυρία είναι αυτή που θα πονέσει το κατεστημένο, είναι η ψήφος που θα κάνει το καθεστώς Μητσοτάκη να ηττηθεί. Και ήττα του Μητσοτάκη και της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Στοχεύοντας μετωπικά το παραπάνω -πολυπληθές- εκλογικό ακροατήριο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προανήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τους νέους, κάνοντας λόγο για «παράλογη» και «ανήθικη» ρύθμιση. «Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στην ίδια κατεύθυνση, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι στοχοποίησε συνολικά την νεολαία, λέγοντας πως «ξύλο στις πλατείες, ξύλο στα πανεπιστήμια και φράχτες για την εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το πρώτο που έκανε η κ. Κεραμέως ήταν να θεσμοθετήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να διώξει 20.000 μαθητές κάθε χρόνο απ' τα δημόσια πανεπιστήμια».

Μπλόκο στους εποχικούς

Πλην της νέας γενιάς, υπαινιγμούς για μεθοδεύσεις με φόντο την ημερομηνία των εκλογών άφησε ο κ. Τσίπρας και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, λέγοντας πως «ο μόνος τρόπος για να μην ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ, για να μη δώσουν στήριξη στην αλλαγή, για να μη δώσουν ισχυρό μήνυμα στην κάλπη ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να αλλάξει η ζωή τους, είναι να τους στερήσει τη δυνατότητα να πάνε να ψηφίσουν, όπως έκανε για 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να πάνε στην κάλπη».

Αθροίζοντας, μάλιστα, τους νέους ψηφοφόρους και τους εποχικά εργαζόμενους, η αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζει περίπου στους 700.000 τους ψηφοφόρους των δύο συγκεκριμένων ομάδων, προσβλέποντας ως εκ τούτου στην μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κόμματος. Τον ίδιο σκοπό απηχούν και τα προεκλογικά διλλήματα που θέτει μέρα με την μέρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τελευταίο το «Μητσοτάκης ή αλλαγή».

«Μητσοτάκης ή αλλαγή;»

«Στην κάλπη της 21ης Μάη το δίλημμα είναι: Μητσοτάκης ή αλλαγή;» ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποφασίσει αλλαγή και μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα στήσει ξανά την οικονομία και την κοινωνία στα πόδια της». Ο ίδιος τόνισε πως ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης «ο κόσμος έχει καταλάβει ότι αυτά τα 4 χρόνια ήταν χαμένα, οι πολλοί θέλουν την αλλαγή όσο και να εκβιάζει όσο και να τρομοκρατεί. Στην κάλπη θα πάρει απάντηση: Ως εδώ με τους εκβιασμούς, ως εδώ με την τρομοκρατία, ως εδώ με την οικογενειοκρατία, ως εδώ με την αισχροκέρδεια, ως εδώ με την εργασιακή ζούγκλα, ως εδώ με την αδικία, στις 21 Μάη επιστρέφει η δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο», όπως είπε.

«Δεν είναι άριστοι, είναι άχρηστοι»

Από την Χίο και με εμφανή τον προβληματισμό, ο κ. Τσίπρας σχολίασε δυσμενώς για τα εθνικά θέματα πως «αυτοί που τότε παρίσταναν τους υπερπατριώτες και διαμαρτύρονταν για την εξωτερική πολιτική μας που αναβάθμισε τη χώρα, πού είναι σήμερα που η Τουρκία κάνει καμπάνια για τον τουρισμό της λέγοντας ‘Turkaegean'; Δεν είναι πουθενά γιατί είχαν παρουσιάσει τους εαυτούς τους ως άριστους αλλά μάλλον ξέχασαν να βάλουν ένα ‘χ' ανάμεσα στη λέξη». «Δεν είναι άριστοι, είναι άχρηστοι, γιατί μόνο άχρηστοι θα μπορούσαν να παραδώσουν το όνομα του Αιγαίου στην Τουρκία να κάνει διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό της», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr