Μέτρα αντί για παροχές ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ΔΕΘ

Μέσα σε πολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται από την υπόθεση Παυλίδη που είναι ακόμη ανοικτή και από τις φήμες περί αναζωπύρωσης του σκανδάλου Ζίμενς με εμπλοκή γαλάζιων υπουργών και κυρίως από τις συνέπειες της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής ετοιμάζεται για την φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,

Μέσα σε πολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται από την υπόθεση Παυλίδη που είναι ακόμη ανοικτή και από τις φήμες περί αναζωπύρωσης του σκανδάλου Ζίμενς με εμπλοκή γαλάζιων υπουργών και κυρίως από τις συνέπειες της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής ετοιμάζεται για την φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ με την παρουσία και των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αιτήματά τους.

Καθώς η οικονομία είναι σε πορεία ύφεσης, ο προυπολογισμός δεν βγαίνει, τα έσοδα είναι μειωμένα και οι δημόσιες δαπάνες αυξημένες  ενώ η ΕΕ απειλή ξανά με επιτήρηση το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να παίξει το χαρτί της υπευθυνότητας. Εν ολίγοις ο κ. Καραμανλής αντί για παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους, αντί για «το κοινωνικό μέρισμα της ανάπτυξης» που υποσχόταν επί σειρά ετών εφέτος θα «μοιράσει νέους φόρους και μέτρα δημοσιονομικής στενότητας» που θυμίζουν καταστάσεις λιτότητας του παρελθόντος. Η λέξη «λιτότητα» βέβαια έχει εξοβελιστεί από το λεξιλόγιο του πρωθυπουργού για επικοινωνιακούς λόγους. Έτσι τα «μέτρα λιτότητας» θα βαπτισθούν «υπεύθυνη πολιτική του πρωθυπουργού που δεν υποκύπτει σε λαικιστικά αιτήματα». Το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει την συζήτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αποτυχία της οικονομικής πολιτικής. Αντίθετα ο πρωθυπουργός ακόμη και τώρα ενώ βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια στην εξουσία επιρρίπτει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση διογκώνει την διεθνή οικονομική ύφεση αποκρύπτοντας ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ήταν ήδη μία πραγματικότητα όταν πέρυσι συνέτασσε τον αισιόδοξο προυπολογισμό που βεβαίως διαψεύστηκε. Επίσης η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αποκρύπτουν ότι έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία της φορολογικής πολιτικής.

Πάντως στο κυβερνών κόμμα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανή έξαρση του διεκδικητικού κινήματος από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Ήδη περιμένουν πιο έντονες κινητοποιήσεις στην διάρκεια της ΔΕΘ που μπορεί να επιδεινώσουν την ούτως ή άλλως κακή επικοινωνιακή εικόνα του πρωθυπουργού που θα προσπαθεί με υπεκφυγές να αποφύγει τις ευθύνες του και θα εξαγγέλλει μέτρα λιτότητας.

Παυλίδης και Ζίμενς

Σε ένα άλλο επίπεδο ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση Παυλίδη δεν λέει να κοπάσει. Το Μέγαρο Μαξίμου έχασε το παιχνίδι καθώς η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη ότι στην υπόθεση υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες που αφορούν όχι μόνο τον πρώην υπουργό Αιγαίου αλλά και την επίμονη και «ένοχη» συγκάλυψη από το κυβερνητικό επιτελείο. Υπουργοί και βουλευτές δηλώνουν την απορία τους γιατί το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να στηρίζει τον κ. Παυλίδη αφού το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ευθυνών και ότι ο πρώην υπουργός Αιγαίου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη δεν πείθει κανένα». Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα προκαλεί εντύπωση η αναζωπύρωση του σκανδάλου Ζίμενς με φήμες «για την εμπλοκή κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους η αποκάλυψη του οποίου μπορεί μέχρι να ρίξει την κυβέρνηση». Λέγεται δε ότι ο υπουργός τον οποίο φωτογράφιζαν οι φήμες ήδη έχει αντιδράσει.

Απειλούν τους δυσαρεστημένους

Το κακό πολιτικό κλίμα και η κοινωνική δυσφορία από την οικονομία ευνοούν τις εκφράσεις διαφωνίας των γαλάζιων βουλευτών, θέμα που ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου. Γι αυτό και ήδη από τον άξονα Μαξίμου – Ρηγίλλης εκτοξεύεται η απειλή ότι «ας διαφωνούν αλλά να ψηφίζουν τα νομοσχέδια διαφορετικά παίρνουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση και να χρεωθούν αποστασία». Στην ουσία το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί εκλογές αφού δεν πρόκειται να βγει ενισχυμένο ενώ δείχνει σκεπτικό και απέναντι στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού αφού όπως λένε «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα λύσει». Η μόνη περίπτωση εκλογών είναι απρόβλεπτες εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Ζίμενς αφού βέβαια οι διαφωνούντες βουλευτές δεν σκοπεύουν να αποστατήσουν και να κάνουν τον κ. Καραμανλή ήρωα. Πάντως προετοιμάζεται το έδαφος για ευρείας κλίμακας αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό. Καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες για διαφθορά στο πρωθυπουργικό γραφείο επίκεινται αλλαγές κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr