Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο ντιμπέιτ ο Τσίπρας

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο ντιμπέιτ ο Τσίπρας

H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  θα αφορά  πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο ντιμπέιτ ο Τσίπρας
Με… εγγυήσεις ως προς το κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο του κυβερνητικού του προγράμματος προσέρχεται στο αποψινό ντιμπέιτ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεσμεύτηκε χθες από τον Πειραιά πως από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής του θα κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις απόλυτες προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης, αν αυτή προκύψει από τις κάλπες.

Τριπλή στόχευση

Συγκεκριμένα, η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου θα έχει τριπλή κατεύθυνση, αφού θα περιλαμβάνει πρόνοιες για την ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος και την Παιδεία. «Το πρώτο είναι ότι θα ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε και έχει την υπογραφή και της Λούκας Κατσέλη. Δεν θα ξαναδούμε εικόνες όπως του ανάπηρου 80χρονου στην Χαλκιδική, που τον έβγαλαν από το σπίτι του γιατί ήταν εγγυητής στο σπίτι του γιου του» ανέφερε χαρακτηριστικά για το περιεχόμενο της ΠΝΠ ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «το δεύτερο θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή ή και σε μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα, και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ. Το τρίτο θα είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Γιατί εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνονται μία δεξαμενή για να μπορούν να αντλούν κέρδη οι ιδιοκτήτες κολλεγίων. Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο».

Παράλληλοι μονόλογοι

Στο πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή σελίδα έχει μείνει κενή, προκειμένου να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα καταθέσει προς τον ελληνικό λαό απόψε. Η χθεσινή εξαγγελία του, ωστόσο, μέσω της ΠΝΠ δεν αποκλείεται να αποτελέσει και έναν από τους βασικούς «πολιορκητικούς κριούς» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, καθώς ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνυπάρξει τηλεοπτικά για περίπου δύο ώρες μαζί τους, ενώ το μετεκλογικό εγχείρημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» έχει σχεδόν προεξοφληθεί ότι θα τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Έχοντας καταθέσει ήδη το «Συμβόλαιο για την αλλαγή», δηλαδή ένα προγραμματικό πλαίσιο με 11 σημεία για τη δυνητική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε χθες από το «μεγάλο λιμάνι» προς το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, εγκαλώντας αμφότερους πως «δεν είναι δυνατόν να επιλέγουν μία ανιστόρητη τακτική διμέτωπου και εξίσωσης, να επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος, της λογικής 'τι Πλαστήρας τι Παπάγος'». Στον αντίποδα, ο ίδιος εξήγησε πως «αν κάτι μπορεί να σώσει τον λαό, είναι η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων». Ταυτόχρονα, όμως, έδωσε συνέχεια στη… «διαδοχή» του Ανδρέα Παπανδρέου, σχολιάζοντας για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη πως «ο Παπανδρέου δεν έκανε διμέτωπο: είχε μόνο έναν αντίπαλο, την δεξιά».

Η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα είναι ένα από τα επίδικα της σημερινής αναμέτρησης επί της τηλεοπτικής οθόνης, μολονότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος χθες για την απήχηση της συζήτησης στην κοινή γνώμη. «Δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί είναι λίγο παράλληλοι μονόλογοι έτσι όπως το έχουν στήσει. Και έχω την αίσθηση ότι θα βαρεθεί και λίγο ο κόσμος» εκτίμησε, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εκφράζοντας την αντίθεσή του επί της διαδικασίας, καθώς δεν υπάρχει η «δυνατότητα να πεις κάτι, να σου απαντήσει, να κάνεις ένα follow-up, να καταλάβεις τι λέει ο άλλος, να αντικρούσεις. Δεν υπάρχει αυτό», παρατήρησε.

Ο απουσιολόγος

Ως υπεύθυνη για τη διαδικασία κατονόμασε την ΝΔ, λέγοντας αυτή επέμενε να «είναι παράλληλοι μονόλογοι, ενάμισι λεπτό να μπορείς να απαντήσεις και να μην έχεις τη δυνατότητα, ούτε οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια ελεύθερη ερώτηση στους πολιτικούς», συμπεραίνοντας από πλευράς του πως «είναι λίγο αποστειρωμένο έτσι όπως θα γίνει». Ανάμεσα στις γραμμές του κανονισμού, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέγνωσε τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θυμίζει λίγο το μαθητή στο πρώτο θρανίο με το απουσιολόγιο, είναι καλά διαβασμένος, δεν έχει αυτό που κάποιοι ονομάζουν επικοινωνιακό χάρισμα».

Απαριθμώντας στη συνέχεια τους υπόλοιπους λόγους που η κυβέρνηση προέκρινε τη συγκεκριμένη διαδικασία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως στο ντιμπέιτ «δεν θα υπάρχει αυτή η ευθεία ερώτηση. Και η ευθεία ερώτηση που φοβάται πάρα πολύ είναι να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ένα πράγμα, που νομίζω ότι ήταν κορυφαία στιγμή στη θητεία του σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε θέματα δημοκρατίας». «Γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. Ποιος ο εθνικός λόγος που παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, υπουργούς, βουλευτές, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Φοβάται αυτή την ερώτηση. Και φοβάται να βρεθεί στη δύσκολη θέση …..», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Έχοντας, ταυτόχρονα, επίγνωση των κανόνων, «δεν ξέρω εάν μπορεί να προκύψει. Διότι ακόμη και εάν τη θέσω, θα τη θέσω εκτός πλαισίου» παρατήρησε σχετικά ο κ. Τσίπρας, ερμηνεύοντας τη στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο ντιμπέιτ ως επιστέγασμα του γεγονότος ότι «τα τέσσερα χρόνια τον φέρνουν σε μια μειονεκτική θέση, διότι αυτά τα τέσσερα χρόνια ζήσαμε μεγάλες δυσκολίες και δεν πήγαμε καλά. Δεν τα πήγε καλά η κυβέρνηση. Ούτε με τον κορωνοϊό τα πήγε καλά». «Πρώτη σε όλη την Ευρώπη σε απώλειες συγκριτικά με τον πληθυσμό μας. Ούτε με την ακρίβεια τα έχει πάει καλά. Ακριβότερο ρεύμα, ακριβότερη βενζίνη», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, αν η «προοδευτική διακυβέρνηση» μονοπωλήσει σε ένα μεγάλο μέρος την σημερινή συζήτηση, η Κουμουνδούρου αναμένεται να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, στον απόηχο της έκθεσης της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Για «απόφαση – κόλαφο» που θα ακολουθεί εφ’ όρου ζωής τον κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να προσθέσει πως ο κ. Μητσοτάκης «είναι συνώνυμο με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας και κάνει συστάσεις να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η ΕΥΠ να μην παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση καταλήγει σε 12 συστάσεις προς την Ελλάδα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εδώ και αρκετό καιρό να θέτει επιτακτικά το αίτημα «να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα». Από πλευράς του, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δεσμευτεί για αυτές τις αλλαγές, οι οποίες μάλιστα είναι ενταγμένες και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, ως μελλοντικές πολιτικές, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού προς το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο πατέρας που ξέχασε το βρέφος στο αυτοκίνητό του και πέθανε

Οι 10 πρώτες χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό της Eurovision 2023

Survivor All Star: Η Ρία Κολοβού στο σπίτι της, οι Κόκκινοι στο GP του Μαϊάμι - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης