ΣΥΡΙΖΑ: Θέση για την «επόμενη μέρα» παίρνουν συνιστώσες και ομάδες - Οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο

Διασπασμένοι και αμήχανοι οι προεδρικοί - Τραυματισμένη η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» - Το ενδεχόμενο να μείνουν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη εκτός Βουλής

Με ταχύτητες που θυμίζουν Γκραν Πρι της Formula 1 εξελίσσονται ζυμώσεις και διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο χρόνος για την αξιωματική αντιπολίτευση κυλά αντίστροφα, όχι μόνο για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα του κόμματος, που φλερτάρει με την επιστροφή στο status «κόμματος διαμαρτυρίας».

Η ήττα με διαφορά 20 μονάδων από τη Ν.Δ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. σε μόλις 71 έδρες (που ενδέχεται να πέσουν στις 55 με την ενισχυμένη αναλογική), αλλά και οι λεπτές ισορροπίες που αποτυπώθηκαν στη σύνθεση της νέας εκλογικής επιτροπής μαρτυρούν την εσωκομματική ένταση που υποβόσκει κάτω από την επιφάνεια μέχρι την επόμενη κάλπη, αλλά παραμένει, ωστόσο, σε θερμοκρασίες βρασμού.

Οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. εμφανίζονται διασπασμένοι και αμήχανοι, η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» τσακίστηκε από τον ανεμοστρόβιλο της εκλογικής συντριβής, ενώ τα στελέχη της νεότερης γενιάς του κόμματος στέκονται αποστασιοποιημένα, σε αντίθεση με τον πρόεδρό τους Αλέξη Τσίπρα, που δηλώνει μεν παρών, αλλά με τη δημοσιοποίηση της σκέψης του για παραίτηση (στη συνέντευξη στο STAR) να ρίχνει βαριά σκιά στην Κουμουνδούρου.

Η εικόνα, άλλωστε, από την ορκωμοσία της «Βουλής της μιας ημέρας», όταν στελέχη της γενιάς των 40άρηδων του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., όπως η κυρία Εφη Αχτσιόγλου και οι κύριοι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, προτίμησαν τα ορεινά έδρα στην αίθουσα της Ολομέλειας υπογραμμίζοντας τη διακριτική απόστασή τους από το κυρίως σώμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε.

Στα τελευταία έδρανα εντόπισαν την κυρία Αχτσιόγλου και στην ιστορική, κατά τους περισσότερους, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μετά τη συντριπτική ήττα, όταν τα πλέον προβεβλημένα στελέχη βρέθηκαν στις πρώτες σειρές της αίθουσας καταχειροκροτώντας τον κ. Τσίπρα. Είχε ήδη προηγηθεί, όπως αρκετοί συνδύασαν συνειρμικά, η προτροπή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Δημήτρη Παπαδημούλη να πλαισιωθεί η ηγεσία του κόμματος από τους «λοχαγούς» της διακυβέρνησης της Αριστεράς, κατονομάζοντας την κυρία Αχτσιόγλου και τους κυρίους Χαρίτση - Ηλιόπουλο ως τους πλέον ενδεδειγμένους να συμμετάσχουν στη νέα ηγετική ομάδα έχοντας πρωτεύσει στη σταυροδοσία. Η συνταγή Παπαδημούλη, την οποία στελέχη όπως η κυρία Ρένα Δούρου χαρακτήρισαν «αηδιαστική», υιοθετήθηκε εν πολλοίς -με την προσθήκη αρκετών προσώπων, για ευνόητους λόγους- από τον κ. Τσίπρα.

Ρόλο master chef, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να διατηρεί ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος απέδειξε την ικανότητά του να αναμειγνύει... ετερόκλητες γεύσεις και στο νέο εκλογικό του όργανο, εκτοξεύοντας τις εσωκομματικές μετοχές του νεαρού εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος αναδείχθηκε σε συντονιστή του προεκλογικού αγώνα.

Είχε δείξει τη δυναμική του για πρώτη φορά έναν χρόνο πριν, όταν εξελέγη από την κομματική βάση τρίτος στη σειρά, πίσω από τις κυρίες Αχτσιόγλου και Δούρου στην Κεντρική Επιτροπή. Η ηχηρή απουσία του πρώτου σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας, Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και η συνύπαρξη των «αρίστων της σταυροδοσίας» με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους και ούτε 40 ετών, όπως η περίπτωση της γκουρού της Ρομποτικής, Διάνας Βουτυράκου, αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κατευθύνει με μαεστρία το εσωκομματικό σύνολο και, κυρίως, σε μελωδίες της αρεσκείας του. Ηδη στα αυτιά πολλών μεσαίων στελεχών οι ψίθυροι της επόμενης ημέρας ηχούν παράταιρα, αν όχι αποκρουστικά, όταν για πρώτη φορά από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κινδυνεύει να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Η ατυχής διελκυστίνδα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, η οποία εξελίχθηκε σε διαγωνισμό «φορομπηχτικής» ευρεσιτεχνίας, δημιούργησε έναν ακόμη δείκτη υπαρξιακού άγχους και εσωκομματικής αγωνίας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, αλλά και για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθόλου αυτονόητη πλέον για την Κουμουνδούρου.

Σε περίπτωση που μειωθεί έτι περισσότερο η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και τα ποσοστά του κατρακυλήσουν κάτω από 20%, ο κίνδυνος να μείνουν εκτός Βουλής ακόμη περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη (πέραν των κυρίων Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Ανδρέα Ξανθού, Γιώργου Σταθάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη κ.ά.) είναι κάτι περισσότερο από προφανής, στοιχειώνοντας την επόμενη μέρα του κόμματος. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τη μεγαλύτερη πίεση θα νιώσουν οι τετραεδρικές περιφέρειες (με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Βουλής, για παράδειγμα, ο κ. Παύλος Πολάκης), τη στιγμή που, κατά τους κομματικούς υπολογισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα αριθμούσε σήμερα 61 αντί 71 βουλευτών, αν είχε εφαρμοστεί η ενισχυμένη αναλογική.

Με το αύριο να προοιωνίζεται στο εξής αβέβαιο, ακόμη και για στελέχη του ηγετικού πυρήνα, η επιστροφή στις τάσεις φαντάζει ως μία από τις ελάχιστες εσωκομματικές σταθερές, μολονότι ο εκνευρισμός και η απογοήτευση του εκλογικού αποτελέσματος έχουν τεντώσει τα νεύρα και τις αντοχές στα άκρα. Μεγαλύτερο ρόλο καλείται να διαδραματίσει η ακραιφνής προεδρική τάση της «Κίνησης Μελών», καθώς διαθέτει τους περισσότερους εκλεγμένους βουλευτές και αρκετούς πρωτεύσαντες (ο κ. Νίκος Παππάς στον Νότιο Τομέα, η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου στην Α’ Θεσσαλονίκης, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη στην Αρτα), κρατώντας τα περισσότερα χαρτιά στην εσωκομματική τράπουλα. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η κυρία Δούρου, η οποία εξελέγη δεύτερη σε σειρά στη Δυτική Αθήνα (με πρώτη την κυρία Αχτσιόγλου) έσπευσε να χαρακτηρίσει «αηδιαστικές» τις δηλώσεις Παπαδημούλη περί άτυπης «επιτροπείας» του προέδρου του κόμματος αποτύπωσε τις προθέσεις της τάσης εν όψει της 26ης Ιουνίου, οπότε και ο τελευταίος μετέθεσε το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ακόμη, όμως, και για την ισχυρότερη όλων «Κίνηση Μελών» η επόμενη μέρα δεν θα είναι ανέφελη, καθώς δεν λείπουν και οι ενδοτασικές κρίσεις, όπως στην περίπτωση της κυρίας Δούρου και του κ. Χρήστου Σπίρτζη με φόντο την πρωτιά του κ. Γιώργου Καραμέρου στην Ανατολική Αττική, αλλά και η αποτυχία εκλογής του κ. Κώστα Ζαχαριάδη στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, την έδρα των «53+».

Με λιγότερες δυνάμεις, αλλά με δυνατότητα ελιγμών αναμένεται να κινηθεί και η «Ομπρέλα», καθώς τα λίγα στελέχη της που διασώθηκαν από το εκλογικό τσουνάμι, όπως οι κυρίες Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη και οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Βούτσης, ως εκφραστής της «ιστορικής ηγεσίας», κρατούν δυνάμεις για την ώρα του απολογισμού, αλλά και την επόμενη φάση, μολονότι εκπροσωπούνται μόνο από τη νεαρή Μακρίνα-Βιόλα Κώστη στη νέα εκλογική επιτροπή. Αντίθετα, ενισχυμένο βγήκε από την πρώτη κάλπη το άλλοτε προεδρικό «Δίκτυο», δηλαδή στελέχη προσκείμενα στην ομάδα Τζανακόπουλου, η οποία μετρά τις πρωτιές της κυρίας Αχτσιόγλου, του κ. Ηλιόπουλου, της κυρίας Πέτης Πέρκα και του κ. Γιάννη Μπουρνού, μαζί με δυνάμεις στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν, αλλά συντονιστή, τον κ. Τεμπονέρα, εισέρχεται στην αφετηρία της μετεκλογικής εποχής και η μετριοπαθής προεδρική τάση ΡΕΝΕ, ενώ αντοχές στη σταυροδοσία (και στα εσωκομματικά πυρά) επέδειξαν και οι πασοκογενείς, όπως διαφάνηκε από την εκλογή των κυριών Αθηνάς Λινού, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Νίνας Κασιμάτη και Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς και των κυριών Γιάννη Ραγκούση, Συμεών Κεδίκογλου και Αγγελου Τόλκα.

Την όποια εσωκομματική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ενίσχυσε ο εξομολογητικός τόνος του προέδρου του κόμματος, ο οποίος αποκάλυψε δημόσια τις πρώτες σκέψεις του μετά το σαρωτικό εκλογικό αποτέλεσμα που δεν ήταν άλλες από την παραίτηση. «Δεν θα κρυφτώ. Δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πολιτική, εγώ τουλάχιστον συμμετέχω στην πολιτική, αλλά δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Αυτό που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση. Ηταν το πρώτο συναίσθημα, και δεν είναι και φευγαλέο, ήταν κάτι που με βασάνισε αρκετές ώρες και μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας μέχρι να ξεπεράσει το αρχικό σοκ. Εκτοτε, όμως, «συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω», όπως είπε, όταν πρόσωπα με βαθιά γνώση των γεγονότων της 21ης Μαΐου περιγράφουν με δραματικούς όρους στους λίγους συνομιλητές τους την ένταση των στιγμών στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Ανασυντάσσοντας, ωστόσο, τις δυνάμεις του τις επόμενες ημέρες διεμήνυσε: «Δεν λιποτακτώ, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο θα το κάνω. Θα είμαι παρών» - μήνυμα που στόχευε, συν τοις άλλοις, και στους εσωκομματικούς ρυθμιστές τού... μετά. «Για να φτάσουμε στο μετά, πρέπει να διανύσουμε τέσσερις δύσκολες εβδομάδες», παρατήρησε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ηγείται της στρατηγικής της «υπεράσπισης της λαϊκής πλειοψηφίας» τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κρατώντας ακόμη κρυμμένους άσους στο μανίκι του.

Διασκευάζοντας κάπως τον Αλτουσέρ, «το παρόν διαρκεί πολύ», αφού στα χέρια του κ. Τσίπρα βρίσκονται οι λίστες με τα ψηφοδέλτια, για τα οποία δέχεται αλλεπάλληλες εισηγήσεις, κατά πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες, στην κατεύθυνση των «διορθωτικών αλλαγών». Σε κάθε περίπτωση, αποφασίζοντας «συλλογικά» τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσουν τόσο το Εκτελεστικό Γραφείο όσο και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για τις νέες λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίες κατατίθενται μεθαύριο, Δευτέρα. Πλην του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν άλλες ανακατατάξεις στις εκλόγιμες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., όταν στο εσωκομματικό χρηματιστήριο οι αλλαγές τρέχουν γρηγορότερα στη μικρή ανάπαυλα από δύο διαδοχικές αναμετρήσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Στη Ριτσώνα ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Θεόδωρο Πάγκαλο - Δείτε φωτογραφίες

Πέθανε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος


Δημοσκόπηση GPΟ: Προβάδισμα 20,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου


----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr