Ναυάγιο στην Πύλο: «Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» - Όλος ο διάλογος Τσίπρα - υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Λιμενικών

Ναυάγιο στην Πύλο: «Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» - Όλος ο διάλογος Τσίπρα - υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Λιμενικών

Ο Τσίπρας ρωτούσε γιατί δεν παρενέβη το Λιμενικό πριν βυθιστεί το σκάφος - Δεν μπορούσε να παρέμβει το Λιμενικό προληπτικά σε ένα τέτοιο πλοίο, θα μπορούσε να προκληθεί ανατροπή, είπε ο Βαγγέλης Τουρνάς και τα στελέχη του Λιμενικού - Η ανάρτηση Σκέρτσου

Ναυάγιο στην Πύλο: «Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» - Όλος ο διάλογος Τσίπρα - υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Λιμενικών
Μία ανάρτηση Τσίπρα με απόσπασμα του διαλόγου που είχε στην Καλαμάτα με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, εμφάνιζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει ότι «δεν δέχεται ότι ένα υπέρφορτο πλοίο είναι καταδικασμένο να βυθιστεί» απαντώντας στον υπουργό ο οποίος είχε μόλις πει ότι λόγω της κατάστασης του σκάφους και της άρνησης του πλοιάρχου να ζητήσει ελληνική βοήθεια σε διεθνή ύδατα ήταν αδύνατη μία «προληπτική» παρέμβαση του Λιμενικού.

Όπως κατέστη σαφές στον κ. Τσίπρα από τη συζήτηση, το Λιμενικό δεν μπορούσε να παρέμβει σε διεθνή ύδατα δίχως να έχει λάβει αίτημα για παροχή βοήθειας.

Ο διάλογος Τσίπρα - Τουρνά


O Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνόδευαν, ζήτησε - όπως έχει δικαίωμα -  να ενημερωθεί από τον υπηρεσιακό υπουργό την ώρα που εκείνος προέδρευε σε υπηρεσιακή σύσκεψη για τους χειρισμούς στην υπόθεση της τραγωδίας στην Πύλο , οπότε η σύσκεψη εξελίχθηκε σε ενημερωτική συνάντηση.  

Η ανάρτηση Τσίπρα - μετά από την αποχώρησή του από τη σύσκεψη - οδήγησε τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο να  απαντήσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως εμπειρογνώμονας-ανακριτής και ρίχνει ευθύνες στο Λιμενικό. Ωστόσο ο πλήρης διάλογος μεταξύ Τσίπρα - Τουρνά δείχνει  ότι η συζήτηση έγινε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, με τον κ. Τσίπρα να λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πρωτόκολλα διάσωσης, δεχόμενος ουσιαστικά - αφού δεν απάντησε στα στελέχη του Λιμενικού - ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διάσωσης σε διεθνή ύδατα  πριν από τη βύθιση του σκάφους


Ο διάλογος Τσίπρα - Τουρνά και στελεχών του Λιμενικού: 

Ευάγγελος Τουρνάς: Ενεργοποιήθηκαν τα Χανιά, έστειλαν ένα 40μετρο και ένα 60μετρο πλωτό για συνδρομή όποιας βοήθειας. Από Ιταλία ζητήθηκε συνδρομή για φαγητό και νερό. Πήγε ένα παραπλέον πλοίο και στη συνέχεια ένα δικό μας τους έδωσε νερό και τους ρώτησε αν χρειάζονται κάποια επιπρόσθετη βοήθεια. Το αλιευτικό είπε ότι δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια και προορισμός μας είναι η Ιταλία. Παρ' όλα αυτά τα δικά μας πλοία παρέμειναν κοντά για παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια του πλου. Το θέμα είναι ότι το πλοίο αυτό έπλεε αργά, με 5 ναυτικά μίλια την ώρα και ήταν από ό,τι φαίνεται και υπερφορτωμένο. Δεν είχε καιρό, είχε 2-3 μποφόρ. Μετά τα μεσάνυχτα, γύρω στις 01:30, το πλοίο ακινητοποιήθηκε. Πρώτα έφτασε το ελικόπτερο του Λιμενικού και ακολούθησαν τα άλλα.

Αλέξης Τσίπρας: Η εικόνα αυτή δεν είναι μία εικόνα ενός πλοίου υπέρφορτου, υπέρβαρου και άρα σε διακινδύνευση; Δηλαδή, όποιος δει αυτή την εικόνα θα πει «αμάν, αυτό είναι έτοιμο να βουλιάξει».

Ευάγγελος Τουρνάς: Δεν ήταν έτοιμο να βουλιάξει, γιατί υπήρχε ηρεμία, αλλά παρ' όλα αυτά το Λιμενικό επέμεινε με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων για παροχή βοήθειας, αλλά και αυτοί επέμειναν και μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου ήταν αρνητικοί σε οποιαδήποτε συνδρομή. Είμαστε σε διεθνή ύδατα και ο προορισμός μας είναι η Ιταλία, έλεγαν. Σε διεθνή ύδατα, την βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας” διότι, όπως είπαν, αυτό “προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του».

Αλέξης Τσίπρας: Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών, εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη, το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;

Στέλεχος Λιμενικού: «Υπάρχει, γι’ αυτό τον λόγο ήμασταν κοντά»

Αλέξης Τσίπρας: «Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ‘αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε’. Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε».

Στέλεχος Λιμενικού: Στα διεθνή ύδατα πρέπει ο κυβερνήτης του πλοίου ή ο πλοίαρχος να αιτηθεί τη συνδρομή της βοήθειας. Παρ' όλα αυτά, εμείς, επειδή είδαμε ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και φυσικά είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε.

Ευάγγελος Τουρνάς: Τα όργανα έδρασαν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με τους κανόνες.

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες. Το τελευταίο που με απασχολεί είναι να αποδώσω ευθύνες για τα αίτια.

Στέλεχος Λιμενικού: Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε τέτοια περιστατικά, που προορισμός τέτοιων σκαφών με πολυάριθμους μετανάστες είναι η Ιταλία, όταν προσεγγίσουμε αρχίζει και δημιουργείται μια αναστάτωση, μια αναταραχή. Μια οποιαδήποτε μετακίνηση θα μπορούσε να είναι η αιτία ανατροπής. Αυτό θέλαμε να αποφύγουμε.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο; Όταν είναι ένα πλοίο υπέρφορτο δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο διάσωσης;

Στέλεχος Λιμενικού: Δεν υπάρχει.

Ευάγγελος Τουρνάς προς στελέχη Λιμενικού: Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια επέμβαση σε ένα τέτοιο πλοίο, το οποίο είχε μετατοπιστεί το φορτίο με υψηλά το κέντρο βάρους, με αστάθεια; Θα μπορούσατε να έχετε κάποια δυνατότητα επέμβασης έτσι ώστε να αποσοβήσετε κάτι; Το να επέμβεις σε ένα πλοίο το οποίο έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 4 μέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα και είναι σε πλήρη αστάθεια, νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης.

Αλέξης Τσίπρας: Δηλαδή, θέλετε να πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα τέτοιο πλοίο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις για να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη, αλλά το να κάνετε ερωτήσεις και να λέτε ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει, δεν το δέχομαι αυτό. Μίλησα με τον πρωθυπουργό. Δεν ήλθαμε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες. Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό κενό, που αφορά στα πρωτόκολλα που έχει καθορίσει η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στέλεχος Λιμενικού: Τα κυκλώματα, τους νέους τους βάζουν εξωτερικά, γιατί αντέχουν πιο πολύ στις κακουχίες, στον ήλιο, στο κρύο. Τις πιο ευαίσθητες ηλικίες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, τους βάζουν εσωτερικά, γι' αυτό κανένας δεν είχε σωσίβιο.



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε στο twitter μόνον ένα απόσπασμα από την ενημέρωση που έκανε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ένα απόσπασμα από το οποίο  έβγαινε  ένα εντελώς διαφορετικό  συμπέρασμα - καθώς εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ευθύνες του Λιμενικού. 



Δείτε το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: 

Η ανακοίνωση Σκέρτσου

Κλείσιμο
«Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης των ναυαγών από το λιμενικό σώμα και ενώ η χώρα μας διαχειρίζεται με ευθύνη και ευαισθησία τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν “εμπειρογνώμονας-ανακριτής” ναυτικών δυστυχημάτων και “έτοιμος να δώσει απαντήσεις” για θέματα που δεν γνωρίζει.

»Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες. Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό. Σεβόμαστε το πένθος που έχει κηρυχθεί και τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

Επικεφαλής της Frontex: Οι Έλληνες έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο επικεφαλής της Frontex Χανς Λάιτενς . Όπως είπε από την Καλαμάτα, η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Δείτε βίντεο:



Λιμενικό: Αν γινόταν βίαιη επέμβαση, θα προκαλούσαμε ατύχημα

Την επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό περιέγραψε λεπτό προς λεπτό ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου.

Δείτε το βίντεο:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctd404o41hux)


Μιλώντας στον Σκάι αναφέρθηκε στις επικρίσεις κατά του Λιμενικού γιατί δεν παρενέβη ενώ σκάφη του είχαν προσεγγίσει το αλιευτικό και είχαν δει ότι ήταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, ο κ.Αλεξίου υποστήριξε ότι αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση, σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο κόσμο, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα.

«Απλοί παρατηρητές που σώζουν 104 συνανθρώπους δεν υπάρχουν. Είμασταν εκεί προσπαθώντας να τους πείσουμε να λάβουν τη βοήθεια, δεν αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο, καλές καιρικές συνθήκες, έπλεαν κανονικά», τόνισε.

Σε ερώτημα αν το ναυάγιο θα μπορούσε να αποφευχθεί, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού είπε ότι δέκα λεπτά πριν βυθιστεί έχασε τη μηχανή του, αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί.

«Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών, βίαιη επέμβαση σε ένα σκάφος με τόσο κόσμο θα είχαμε μετατόπιση φορτίου και να είχαμε το ναυάγιο. Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειασθούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε. Ειδοποιηθήκαμε από ιταλικό λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε, εντοπίσθηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων που δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».





Ειδήσεις σήμερα:

Κήρυγμα μίσους από τον Νατσιό της ΝΙΚΗΣ μετά το ναυάγιο στην Πύλο

«Έβλεπα μόνο άντρες στη θάλασσα, γυναίκες και παιδιά ήταν κλειδωμένοι»: Συγκλονίζει ο διασώστης στην Πύλο

Τριήμερη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» και πότε

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης