Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «δείχνει» τον οδικό χάρτη για ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «δείχνει» τον οδικό χάρτη για ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Στις 12:00 το νέο τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν  - Ποιοι άλλοι θα συμμετάσχουν - Διερευνητικές, ΜΟΕ, θετική ατζέντα

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «δείχνει» τον οδικό χάρτη για ήρεμα νερά στο Αιγαίο
Όπως και στις συμφωνίες, έτσι και στη διπλωματία, ο διάβολος κρύβεται ως συνήθως στις λεπτομέρειες. Αυτή τη φορά, όμως, οι οιωνοί δείχνουν ότι είναι δύσκολο το νέο τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του Βίλνιους στο ΝΑΤΟ να οδηγήσει σε νέα εκτράχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τουναντίον, η νέα στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση με την άρση του «βέτο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έστω και αν αυτή έρχεται με ανταλλάγματα, έχει σημασία για την Αθήνα και για τη στάση της Άγκυρας στα μεταξύ μας ζητήματα.

Βάσει προγραμματισμού, η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει περίπου στις 12:00. Με τα ως τώρα δεδομένα, θα συμμετάσχουν ακόμα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει την ευκαιρία να τα πει κατ’ ίδιαν με τον κ. Φιντάν πριν ή μετά τη συνάντηση των ηγετών, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα βλέπει από τις 11:30 τον Γιασάρ Γκιουλέρ.

Με την Αθήνα να αντιλαμβάνεται ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχει ένα νέο… κακό σενάριο, η «ταμπακιέρα» είναι ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης από εδώ και πέρα και εφόσον το ραντεβού οδηγήσει σε επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του δήλωση κατά την προσέλευση στη Σύνοδο, κάνοντας άνοιγμα στη γείτονα.

Διερευνητικές, ΜΟΕ, θετική ατζέντα

Η πυκνότητα των ελληνοτουρκικών επαφών σε αυτή τη Σύνοδο, άλλωστε, δείχνει τις διεργασίες «στα σκαριά». Οι εκλογές, άλλωστε, είναι πίσω και στις δύο χώρες, συνεπώς Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καθαρό πεδίο μπροστά, προκειμένου να επιχειρήσουν μια επανεκκίνηση. Η γραμμή της Αθήνας, βεβαίως, είναι ότι δεν συζητά «εφ’ όλης της ύλης», αλλά εντός πλαισίου και για τη μια και μοναδική διαφορά, ήτοι υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες.

Πάντως, αν το ραντεβού πάει καλά, τα επόμενα βήμα δεν είναι άγνωστα. Ο «οδικός χάρτης» της εξομάλυνσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει επανάληψη των διερευνητικών επαφών που έχουν μείνει κολλημένες από τον Φεβρουάριο του 2022 στον 64ο γύρο. Αρμόδια διπλωματική πηγή έλεγε στο protothema.gr, ότι οι διερευνητικές μπορούν να ξεκινήσουν «πολύ άμεσα», αν υπάρχει η πολιτική εντολή. Επίσης, στο τραπέζι είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο. «Προγραμματισμός των ΜΟΕ θα είναι ένα απτό κέρδος, καθώς αυτή την ώρα είναι νεκρά«, αναφέρει άλλη πηγή με γνώση των διεργασιών. Επίσης, στο τραπέζι είναι τα μέτρα της θετικής ατζέντας, με την οποία πάντα από ελληνικής πλευράς επιφορτίζεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά και η πύκνωση των διμερών επαφών υπουργών των δύο χωρών.

Βεβαίως, κεντρικό αιτούμενο και αναγκαία προϋπόθεση για μια ελληνοτουρκική εξομάλυνση είναι τα περίφημα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο, με την Τουρκία να έχει δώσει, πάντως, δείγματα γραφής με τη μηδενική πτητική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών. Αν το «μορατόριουμ» συνεχιστεί, στην Αθήνα το θεωρούν ωφέλιμο.

Η Αθήνα για τα F-16

Η είδηση, πάντως, ότι η Τουρκία προορίζεται να πάρει εν τελεί την αναβάθμιση των F-16, ενδεχομένως και νέα αεροσκάφη, δεν εξέπληξε πολλούς στην Αθήνα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και ο χρόνος που «αγοράστηκε» ήταν καίριας σημασίας.

«Πριν από τέσσερα χρόνια η γειτονική χωρα θα έπαιρνε 100 F-35 χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ σήμερα, για να πάρει την αναβάθμιση των F-16, θα υπόκειται στους περιορισμούς που θα βάλει το Κογκρέσο», λένε κυβερνητικές πηγές, καθώς θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός με αιρεσιμότητα από μέρους των αμερικανικών αρχών. Αυτό δεν ήταν δεδομένο τέσσερα χρόνια πριν, λένε από την κυβέρνηση.

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι οι σχέσεις της Αθήνας με το Κογκρέσο είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, συνεπώς, τυχόν «στραβοτιμονιά» του κ. Ερντογάν, θα έχει συνέπειες.

Κλείσιμο
Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, σήμερα προγραμματίζει να δει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, με τους οποίους θα συζητήσει και τα ελληνοτουρκικά, αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπου απαιτείται συντονισμός.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλοι οι νέοι μισθοί στο δημόσιο - Στα €1.476 το μέσο ετήσιο όφελος, δείτε παραδείγματα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα ζωγράφιζε και τον εαυτό της κοντά στις νεκρές αδελφές της», κατέθεσε ψυχολόγος

Αυτά είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Πρώτο το ΜΙΤ - Καλύτερο ελληνικό το ΕΜΠ στην 347η θέση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης