Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το πρόβλημα της Σουηδίας λύθηκε, η εκκρεμότητα της Ουκρανίας παρέμεινε

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το πρόβλημα της Σουηδίας λύθηκε, η εκκρεμότητα της Ουκρανίας παρέμεινε

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ», σημειώνουν στη διακήρυξή τους οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το πρόβλημα της Σουηδίας λύθηκε, η εκκρεμότητα της Ουκρανίας παρέμεινε
Οι δρόμοι του Βίλνιους στη Λιθουανία το βράδυ της Δευτέρας ήταν μάλλον άδειοι. Παρά το γεγονός ότι πολλές διπλωματικές αποστολές είχαν αφιχθεί, το σκηνικό ήταν μάλλον αποθαρρυντικό. Αντιθέτως, το βράδυ της Τρίτης, οι δρόμοι, τα εστιατόρια και τα μπαρ της μικρής πόλης της χώρας της Βαλτικής ήταν γεμάτα. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έπαιξε ρόλο, αντιστοίχως ρόλο για τους ντόπιους έπαιξε η ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε κεντρικό σημείο της πόλης που συγκέντρωσε χιλιάδες θεατών.

Η… λατρεία για την Ουκρανία είναι δύσκολο να παραγνωριστεί στο Βίλνιους. Οι σημαίες της χώρας είναι παντού, το μήνυμα Slava Ukraini έχει γραφτεί σε αρκετά σημεία, ακόμα και τα λεωφορεία της Συνόδου του ΝΑΤΟ έχουν μηνύματα για την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, και με δεδομένες τις αντιστάσεις από τις ΗΠΑ και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ουκρανία δεν πήρε πρόσκληση για ένταξη. Ακόμα και το λεκτικό του κοινού ανακοινωθέντος, παρ’ ότι χειρουργικό, δεν ήταν όσο προωθημένο θα το ήθελαν οι χώρες που είναι εγγύτερα στην Ουκρανία, όπως οι Βαλτικές.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ», σημειώνουν στη διακήρυξή τους οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Συμμαχία «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι». Με άλλα λόγια, όσο διαρκεί η σύρραξη με τη Ρωσία, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Η συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, άλλωστε, εξ ορισμού θα ήταν μια συζήτηση που θα τέσταρε την ενότητα της Συμμαχίας, οπότε τώρα παραπέμπεται για το μέλλον και στην καλύτερη περίπτωση για τη Σύνοδο της Ουάσιγκτον, το καλοκαίρι του 2024.

Το βασικότερο, πάντως, για τη Συμμαχία ήταν η επίλυση της εκκρεμότητας για την ένταξη της Σουηδίας, την οποία μπλόκαρε η Τουρκία. Η άρση του μπλόκου, αλλά και η εν γενεί δυτική μεταστροφή της γείτονος προσέφερε…ανάσες ανακούφισης σε μια σειρά μελών που δυσκολεύονταν να διαχειριστούν την επαμφοτερίζουσα λογικά του Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί η τουρκική στροφή να είναι αναγκαστική, λόγω και των σημαντικών προβλημάτων στην τουρκική οικονομία, στη Συμμαχία, όμως, βλέπουν ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ενότητας από τη στιγμή που αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών που αποτελούσε και πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής διοίκησης.

Απομένει, βεβαίως, η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας από την ελεγχόμενη από τον Ερντογάν τουρκική εθνοσυνέλευση, κανείς, όμως, δεν περιμένει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αυτός δεν είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης της επόμενης Συνόδου και είχε την ευκαιρία να τα πει χθες, μεταξύ άλλων, με τον κ. Ερντογάν. Ο κ. Μπάιντεν, πάντως, ήταν ο μεγάλος απών του δείπνου που παρέθεσε ο Λιθουανός πρόεδρος στο εντυπωσιακό Προεδρικό Μέγαρο του Βίλνιους με το μεγάλο συντριβάνι στο κέντρο της αυλής του. O Αμερικανός πρόεδρος δεν πήγε, με τον Λευκό Οίκο να επικαλείται το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα του τις προηγούμενες και τις επόμενες μέρες, κάτι που, βεβαίως, σχολιάστηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Νικητής του «Survivor All Star» ο Σάκης Κατσούλης


Πρώτο ραντεβού μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», με καλή διάθεση αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις

Ξεκινά ο εξαήμερος καύσωνας με 40άρια - Τι πρέπει να προσέχουμε, σε επιφυλακή νοσοκομεία και Πυροσβεστική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης