ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαδοχή Τσίπρα - Ντιμπέιτ των υποψηφίων ζητεί ο Νίκος Παππάς

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαδοχή Τσίπρα - Ντιμπέιτ των υποψηφίων ζητεί ο Νίκος Παππάς

Ανοιχτοί στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ Αχτσιόγλου και Τζουμάκας - Στις 5 σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαδοχή Τσίπρα - Ντιμπέιτ των υποψηφίων ζητεί ο Νίκος Παππάς
Τις τεχνικές λεπτομέρειες του προεκλογικού τους αγώνα αναμένεται να συζητήσουν εις βάθος τις επόμενες ώρες οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή οι: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, καθώς οι ασφυκτικές ημερομηνίες για τις κάλπες της διαδοχής δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια.

Εν αρχή όλων, στο τραπέζι «έπεσε» από την πλευρά του Νίκου Παππά το ενδεχόμενο διεξαγωγής τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Όπως είπε χθες στην ΕΡΤ, «θα πρότεινα να γίνει μία «τηλεοπτική συνάντηση» (σ.σ.: μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) πριν από το τέλος Ιουλίου και μία πριν από το τέλος Αυγούστου», κάνοντας λόγο για δύο ντιμπέιτ. «Καταθέτω την πρόταση, διότι θα είναι περιορισμένος ο χρόνος» σχολίασε σχετικά ο κ. Παππάς και πρόσθεσε πως «ο κόσμος θα πάει διακοπές και δεν θα είναι καθόλου εύκολο να γίνουν τυπικές διαδικασίες, να μπορεί να μαζευτεί εύκολα ο κόσμος και να συζητήσει, να αντιπαραβάλουμε τις θέσεις μας σε ένα πλαίσιο τυπικών κομματικών λειτουργιών».

«Αυτονόητο ότι θα συμμετάσχω σε debate των υποψηφίων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εφόσον διοργανωθεί» απάντησε σχετικά στον τηλεοπτικό σταθμό Attica και ο υποψήφιος για την προεδρία, Στέφανος Τζουμάκας, συμπληρώνοντας πως «όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσα παρών γιατί δε θέλω να συμμετέχω σε οργανωτικές αποφάσεις που έχουν πολιτικές επιδιώξεις. Είναι παλιά μέθοδος αυτή, όταν δε θέλουμε να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις, κατεβάζουμε το θέμα σε οργανωτικό επίπεδο».

Θετική στη διεξαγωγή τηλεμαχίας είναι, κατά πληροφορίες, και η υποψήφια πρόεδρος, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία διατηρεί, καθώς φαίνεται, το προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων της. Μάλιστα, η κ. Αχτσιόγλου φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση, η οποία θα ήταν προς θετική κατεύθυνση, με στόχο δηλαδή την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, έχοντας ταχθεί υπέρ ειδικής καμπάνιας για την κινητοποίηση των μελών, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της.

Μένει να τοποθετηθεί για το ζήτημα του ντιμπέιτ και η πλευρά του υποψήφιου προέδρου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ανάμεσα στα ζητήματα που έχουν τεθεί προς περαιτέρω επεξεργασία ανάμεσα στους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος είναι η δυνατότητα ψηφιακής ψηφοφορίας (λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών), όπως και το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και φίλοι (δηλαδή χωρίς να προϋποτίθεται η εγγραφή στο κόμμα), εκτός από τα εγγεγραμμένα μέλη.

Ωστόσο, ο πρώτος κύκλος διευθετήσεων μεταξύ των υποψηφίων πέρασε σε δεύτερη μοίρα υπό το βάρος των εξελίξεων στα μέτωπα της φωτιάς, ενώ για τις πέντε σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου θα θιγούν και διαδικαστικά ζητήματα, εάν και εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, με την αίρεση ότι θα έχουν υποχωρήσει τα πύρινα μέτωπα.

Η αναβληθείσα (σ.σ. ήταν να γίνει χθες) συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου του κόμματος καθυστερεί και την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα απασχολούσαν ως επί το πλείστον τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, με δεδομένο ότι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι «εκλεκτοί» της Κουμουνδούρου για τις 13 Περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους. Στην προκαταρκτική συζήτηση που εξελίχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου την περασμένη εβδομάδα προέκυψαν ως πιθανές υποψηφιότητες:

Για την Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Ιωακειμίδης

Για την Περιφέρεια Ηπείρου: Γιάννης Στέφος

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Γιάννης Αμανατίδης ή ΄Αγγελος Τόλκας (ο τελευταίος έχει αναλάβει επικεφαλής της καμπάνιας του Νίκου Παππά),

Κλείσιμο
Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Τάνια Ελευθεριάδου ή Μενέλαος Μαλτέζος.

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για τις Περιφέρειες:

Στερεάς Ελλάδας, όπου η υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις,

Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώην βουλευτές που βολιδοσκοπήθηκαν, ήταν αρνητικοί, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας παραμένει, όπως φαίνεται, στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ιονίων Νήσων, για την οποία ο Νίκος Φαραντούρης εμφανίζεται μάλλον απρόθυμος, αφήνοντας χώρο για πρώην βουλευτές ή τον πρώην Περιφερειάρχη, Θόδωρο Γαλιατσάτο.

Κρήτης, όπου η στάση του νυν Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη κατά τις εθνικές εκλογές έβαλε «πάγο» στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απομένει να φανεί αν θα υπάρξει ταύτιση στο πρόσωπο της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου με το ΠΑΣΟΚ στη δυτική Μακεδονία, ενώ «κλειστά» κρατά τα χαρτιά της η Κουμουνδούρου για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ακόμη πιο σύνθετη γίνεται η εξίσωση, όταν σε αυτήν προστίθενται και οι υποψηφιότητες για τους κεντρικούς δήμους. Ήδη, αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατά ο μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς, ενώ η παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη (με τον οποίο διατηρούσε δίαυλο επικοινωνίας) από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, θέτει την αναζήτηση υποψηφίου για την Αθήνα σε νέα βάση. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες είναι αυτά των: Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Δημήτρη Βερβεσού και Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ ακόμη πιο δύσβατο είναι το τοπίο στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου τουλάχιστον τρείς υποψήφιοι (Άκης Σακισλόγλου, Στέλιος Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας) αλιεύουν από την προοδευτική δεξαμενή ψήφων.

Κατακερματισμός και η «συνάντηση των 11»

Η δυστοκία εξεύρεσης υποψηφίων για τα τοπικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγείρει φόβους σε κορυφαία στελέχη του κόμματος όχι μόνο για το εκλογικό αποτέλεσμα ως ποσοστό, αλλά και τη θέση κατάταξης του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιδεινώνοντας τους εκλογικούς όρους για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και οι εσωκομματικές μετακινήσεις, που κορυφώθηκαν στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αποσυσπείρωσης ενόψει του Οκτωβρίου.

Βαθιά προβληματισμένα, έντεκα κορυφαία κομματικά στελέχη συναντήθηκαν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, κατά πληροφορίες, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προκειμένου να μοιραστούν τις κοινές αγωνίες τους για την εξέλιξη της διαδοχής στο κόμμα, αλλά και για τις επιδόσεις του στις επικείμενες κάλπες, χωρίς να καταφέρουν να ομογενοποιήσουν τις απόψεις τους, αποτυπώνοντας, κατά κάποιους από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, «τη βαθιά κρίση ρευστότητας που διατρέχει κάθετα το κόμμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Φρίκη στα Χανιά με τον τεμαχισμένο άνδρα: Μυστήριο με την ταυτότητά του, τι λένε οι υπάλληλοι του δήμου που τον βρήκαν

Χανιά: Ξεψύχησε άλογο που είχε ξεχάσει ο ιδιοκτήτης του χωρίς νερό και τροφή

Νύχτα θρίλερ για Μάνδρα, Λουτράκι και Νέα Πέραμο: Μάχη για να σωθούν οικισμοί από τις πυρκαγιές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης