Αυγουστιάτικα εσωκομματικά μπουρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ: Πειθαρχικά, αποχωρήσεις και καταγγελίες για σεξισμό
Αυγουστιάτικα εσωκομματικά μπουρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ: Πειθαρχικά, αποχωρήσεις και καταγγελίες για σεξισμό
Το κόμμα δυσκολεύεται να καταρτίσει τους συνδυασμούς εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τα μελτέμια χτυπούν τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η διπλή εκλογική συντριβή και συνακόλουθα η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος απορρύθμισαν την κομματική μηχανή, παρά την κούρσα της διαδοχής που εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς. Προς διάψευση της ρήσης του Ουμπέρτο Εκο πως «δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο», η Κουμουνδούρου δονείται τις τελευταίες ημέρες από ένα κύμα αποχωρήσεων στελεχών, παραιτήσεων επικεφαλής παρατάξεων και δυστοκίας στην κατάρτιση αυτοδιοικητικών συνδυασμών εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Το βαρύ κλίμα στις τάξεις των στελεχών του κόμματος, αλλά και οι εσωκομματικές έριδες με φόντο την εκλογή της νέας ηγεσίας διαχέονται καθημερινά και στο Διαδίκτυο, προκαλώντας αντανακλαστικές εσωκομματικές αντιδράσεις, την ώρα που η Κουμουνδούρου επιχειρεί να «καθαρίσει» το τοπίο, στέλνοντας στο Πειθαρχικό αντιδρώντα -στην κεντρική γραμμή- στελέχη.
Πειθαρχικά για τη Θράκη
Χαρακτηριστική περίπτωση η δικηγόρος Ελένη Λαφτσή από την Κομοτηνή, μέλος του Συνασπισμού και υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. επί σειρά ετών, που «συνεχάρη» προεκλογικά το τουρκικό προξενείο σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας πως «κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη». Με αφορμή την εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, Φερχάτ Οζγκιούρ, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έκανε ταυτόχρονα λόγο για «παρέμβαση ωμή και αισχρή». Στην ίδια ανάρτησή της η κυρία Λαφτσή έψεξε ανοιχτά «όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη», για να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη της εβδομάδας, αποχωρώντας διά παντός από το κόμμα, λίγες ώρες προτού περάσει το κατώφλι του Πειθαρχικού της Κουμουνδούρου. Αφήνοντας πίσω μια πολιτική διαδρομή 42 ετών στον χώρο, «δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του». Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο «εκλεγμένο» μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη «νομιμοποίηση από την πλευρά του τού παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δήλωση παραίτησής της η κυρία Λαφτσή, κάνοντας λόγο για «fast track διαδικασίες, αγνοώντας τη γνώμη των συλλογικών οργάνων», αλλά και «κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος βαθιά πολιτικού».
Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, το πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση της Ροδόπης, καθώς τριμελές κλιμάκιο της Επιτροπής συνέλεξε όλο το προηγούμενο διάστημα όλα τα σχετικά στοιχεία, παρότι στην Κουμουνδούρου κατέφθασε στα τέλη Ιουλίου επιστολή διαμαρτυρίας 160 τοπικών στελεχών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την πειθαρχική δίωξη της κυρίας Λαφτσή. «Ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ως πολιτικά πρόσωπα και ως πολίτες με επαγγελματική και κοινωνική δράση στην περιοχή, αρνούμαστε να αναλαμβάνουμε διαρκώς ρόλο απολογούμενου προς την τοπική κοινωνία για πρακτικές και συμπεριφορές τοπικών στελεχών του κόμματος που συναλλάσσονται ανοιχτά με τους παράτυπους μουφτήδες και τους ισχυρούς παρακρατικούς μηχανισμούς τους στην περιοχή, διχάζοντας τους πολίτες προς ίδιον όφελος», αναφέρουν οι συνυπογράφοντες (μεταξύ των οποίων ένας πρώην βουλευτής, δύο υποψήφιοι βουλευτές, 10 μέλη της Ν.Ε. Ροδόπης και οι γραμματείς των οργανώσεων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών), χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την παραπομπή της κυρίας Λαφτσή στην Επιτροπή Δεοντολογίας «εσπευσμένη και επιλεκτική», που «θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά και διαλυτικά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.».
Στην κρίση της Κουμουνδούρου να ενεργοποιήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά της κυρίας Λαφτσή βάρυναν -εκτός από τις «βολές» κατά του νεοεκλεγέντα βουλευτή- αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άλλα κομματικά στελέχη στον νομό, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο των ισχυρισμών της, με αποτέλεσμα να «διακινδυνεύει» η ευρύτερη πολιτική του κόμματος στην περιοχή. Επιπλέον, η ίδια είναι σύζυγος του τέως βουλευτή στον νομό Τάκη Χαρίτου, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν, μάλιστα, ως μονόδρομο την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Κουμουνδούρου θα έστελνε μήνυμα αποδοχής των όσων η κυρία Λαφτσή «ψευδώς» τους καταμαρτυρούσε. Τα απόνερα των εθνικών εκλογών στην Κομοτηνή φτάνουν, πάντως, μέχρι και τις δημοτικές εκλογές, καθώς δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι παραιτήθηκαν από την παράταξη με επικεφαλής την κυρία Λαφτσή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο τοπικός συνδυασμός, ενώ το γενικότερο κλίμα ώθησε σε παραίτηση από το κόμμα την κυρία Χριστίνα Γαβρίδου, υποψήφια βουλευτή Ροδόπης στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Παραιτήσεις στα νησιά
Οι πονοκέφαλοι για την Κουμουνδούρου, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς με κρότο έκλεισε πίσω του την πόρτα μετά από μια πολυετή, κομματική πορεία και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Δουρής. Δεν είναι μόνο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε 22,55% στο νησί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, περνώντας αρκετά πάνω από τον πανελλαδικό πήχη, αλλά κυρίως οι λόγοι που εξώθησαν σε παραίτηση τον κ. Δουρή, ο οποίος εξήγησε πως «αδυνατώ να παρακολουθήσω τις εσωκομματικές διαδικασίες μιας κομματικής νομενκλατούρας ξεκομμένης ακόμη και από το εναπομείναν εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ». Στα όσα προσμέτρησε στην τελική του απόφαση, η οποία έγινε δεκτή με μεγάλη έκπληξη και θλίψη από αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη, υπήρξαν οι «αφελείς πολιτικά δηλώσεις υποψηφίων για την προεδρία (!) του κόμματος», η «ανταλλαγή προσβολών και ύβρεων μεταξύ επώνυμων στελεχών», αλλά και το γεγονός ότι «η κεντρική συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ακουμπήσει τον παλμό των ανθρώπων της Αριστεράς, της δημοκρατίας και κυρίως της ηθικής». Αντίθετα, «βαδίζει την οδό της αφασίας και της απωλείας», όπως επισήμανε στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Δουρής, διερωτώμενος ακόμη «γιατί είναι ακόμα στη θέση τους δημοσιογραφικά στελέχη των κομματικών εντύπων που παριστάνουν τους κλακαδόρους υποψηφίων περιφέροντας στον δημόσιο διάλογο ντενεκέδες με φέτα».
Στη βόρεια πλευρά του Αιγαίου, θρυαλλίδα για την παραίτηση του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Σταύρου Καραβασίλη αποτέλεσε η επιστολή 10 τοπικών στελεχών (8 μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και 2 μελών του Συντονιστικού της οργάνωσης Μυτιλήνης) προς το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Κουμουνδούρου, ζητώντας να δοθεί κομματική στήριξη στον «ανεξάρτητο» και προερχόμενο από τη Ν.Δ., εν ενεργεία περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη. Μολονότι οκτώ εκ των δέκα στελεχών ανακάλεσαν την υπογραφή τους, η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει προσώρας να επιλύσει τον γρίφο της επιλογής υποψήφιου/ας περιφερειάρχη στο Βόρειο Αιγαίο, με την εσωκομματική ένταση να μην έχει εξαφανιστεί. Της αποχώρησης του πλέον κομβικού στελέχους του κόμματος στο νησί προηγήθηκε η παραίτηση ενός ακόμη ιστορικού στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, του κ. Στρατή Νικολάου, υπεύθυνου για τα Αγροτικά, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό για την παρουσία του κόμματος στα τοπικά δρώμενα. Πολύ περισσότερο, όταν τα χέρια με τον σημερινό περιφερειάρχη έδωσε προ εβδομάδων ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος αν και υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου το 2019, εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του κ. Μουντζούρη, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες «μεταγραφές» προς τα δεξιά.Νωρίτερα και σε κεντρικό επίπεδο, την οδό των παραιτήσεων επέλεξαν το προηγούμενο διάστημα τόσο ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, που αποχώρησε από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο κ. Αγης Τάτσης, ιδρυτικό στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον του κ. Νίκου Φίλη, κάνοντας λόγο για «5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ», πυροδοτώντας έναν κύκλο αποχωρήσεων που έκτοτε δεν έχει κλείσει. Αντίθετα, μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία του κόμματος θα αποτελέσει η δυνατότητα συγκράτησης δυνάμεων μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η εσωκομματική αναμέτρηση μεταξύ των τεσσάρων τουλάχιστον διεκδικητών της ηγεσίας, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να φυλλορροεί μέρα με τη μέρα, σε επίπεδο βάσης.
Στέρεψαν οι υποψήφιοι στην Ηπειρο
Συγκεκριμένα, η αυξημένη συμμετοχή στην κούρσα κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό υποψηφιοτήτων στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως εκτιμούν ορισμένα στελέχη παρατηρώντας την καλοκαιρινή κινητικότητα των κυρίων Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη, δεν συνεπάγεται την υψηλή ζήτηση σε επίπεδο αυτοδιοικητικών συνδυασμών, αλλά μάλλον το αντίθετο. Πέρα από τη δυσκολία συγκέντρωσης του ελάχιστου αριθμού υποψηφίων συμβούλων, στην περίπτωση του Δήμου Αρταίων, αποχώρησε από το σχήμα ο επικεφαλής της στηριζόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής παράταξης Πάνος Καραγιώργος. Το ναυάγιο στην κατάρτιση του συνδυασμού επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρτα, ευχαριστώντας τον κ. Καραγιώργο, «μαζί με τον οποίο προσπαθήσαμε, εκκινώντας από στενά κομματικά πλαίσια, να αντεπεξέλθουμε -δίχως τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα- στις υπερβολικά περιορισμένες χρονικά συνθήκες, καθώς και στις απαιτητικές προϋποθέσεις του νέου εκλογικού νόμου», όπως επισημαίνει, αναζητώντας «προοδευτική εκλογική διέξοδο» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αρταίων κι ενώ οι προθεσμίες για την κατάθεση των συνδυασμών είναι ασφυκτικές.
Αν και πατρίδα του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η Αρτα επιβεβαίωσε μάλλον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, καθώς χωρίς αυτόνομη δημοτική παράταξη κατέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και στον Δήμο Ιωαννιτών. Επισφραγίζοντας το κενό εκπροσώπησης, «καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ψηφίζοντας κατά συνείδηση, να στηρίξουν προοδευτικά σχήματα εκτιμώντας τη διαδρομή και τη στάση τους στα κρίσιμα επίδικα της Τ.Α. και της πόλης, καθώς είναι εφικτό και αναγκαίο, σε μια πόλη με δημοκρατική παράδοση στην Αυτοδιοίκηση, οι προοδευτικές δυνάμεις να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, στην καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα της πόλης, υπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών», ανάφερε η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στα Γιάννενα, ενώ αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίου φαίνεται να εμφανίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και στον Δήμο Πρέβεζας.
Σεξιστική επίθεση
Πειθαρχικά για τη Θράκη
Χαρακτηριστική περίπτωση η δικηγόρος Ελένη Λαφτσή από την Κομοτηνή, μέλος του Συνασπισμού και υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. επί σειρά ετών, που «συνεχάρη» προεκλογικά το τουρκικό προξενείο σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας πως «κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη». Με αφορμή την εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, Φερχάτ Οζγκιούρ, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έκανε ταυτόχρονα λόγο για «παρέμβαση ωμή και αισχρή». Στην ίδια ανάρτησή της η κυρία Λαφτσή έψεξε ανοιχτά «όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη», για να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη της εβδομάδας, αποχωρώντας διά παντός από το κόμμα, λίγες ώρες προτού περάσει το κατώφλι του Πειθαρχικού της Κουμουνδούρου. Αφήνοντας πίσω μια πολιτική διαδρομή 42 ετών στον χώρο, «δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του». Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο «εκλεγμένο» μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη «νομιμοποίηση από την πλευρά του τού παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δήλωση παραίτησής της η κυρία Λαφτσή, κάνοντας λόγο για «fast track διαδικασίες, αγνοώντας τη γνώμη των συλλογικών οργάνων», αλλά και «κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος βαθιά πολιτικού».
Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, το πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση της Ροδόπης, καθώς τριμελές κλιμάκιο της Επιτροπής συνέλεξε όλο το προηγούμενο διάστημα όλα τα σχετικά στοιχεία, παρότι στην Κουμουνδούρου κατέφθασε στα τέλη Ιουλίου επιστολή διαμαρτυρίας 160 τοπικών στελεχών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την πειθαρχική δίωξη της κυρίας Λαφτσή. «Ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ως πολιτικά πρόσωπα και ως πολίτες με επαγγελματική και κοινωνική δράση στην περιοχή, αρνούμαστε να αναλαμβάνουμε διαρκώς ρόλο απολογούμενου προς την τοπική κοινωνία για πρακτικές και συμπεριφορές τοπικών στελεχών του κόμματος που συναλλάσσονται ανοιχτά με τους παράτυπους μουφτήδες και τους ισχυρούς παρακρατικούς μηχανισμούς τους στην περιοχή, διχάζοντας τους πολίτες προς ίδιον όφελος», αναφέρουν οι συνυπογράφοντες (μεταξύ των οποίων ένας πρώην βουλευτής, δύο υποψήφιοι βουλευτές, 10 μέλη της Ν.Ε. Ροδόπης και οι γραμματείς των οργανώσεων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών), χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την παραπομπή της κυρίας Λαφτσή στην Επιτροπή Δεοντολογίας «εσπευσμένη και επιλεκτική», που «θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά και διαλυτικά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.».
Στην κρίση της Κουμουνδούρου να ενεργοποιήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά της κυρίας Λαφτσή βάρυναν -εκτός από τις «βολές» κατά του νεοεκλεγέντα βουλευτή- αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άλλα κομματικά στελέχη στον νομό, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο των ισχυρισμών της, με αποτέλεσμα να «διακινδυνεύει» η ευρύτερη πολιτική του κόμματος στην περιοχή. Επιπλέον, η ίδια είναι σύζυγος του τέως βουλευτή στον νομό Τάκη Χαρίτου, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν, μάλιστα, ως μονόδρομο την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Κουμουνδούρου θα έστελνε μήνυμα αποδοχής των όσων η κυρία Λαφτσή «ψευδώς» τους καταμαρτυρούσε. Τα απόνερα των εθνικών εκλογών στην Κομοτηνή φτάνουν, πάντως, μέχρι και τις δημοτικές εκλογές, καθώς δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι παραιτήθηκαν από την παράταξη με επικεφαλής την κυρία Λαφτσή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο τοπικός συνδυασμός, ενώ το γενικότερο κλίμα ώθησε σε παραίτηση από το κόμμα την κυρία Χριστίνα Γαβρίδου, υποψήφια βουλευτή Ροδόπης στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Παραιτήσεις στα νησιά
Οι πονοκέφαλοι για την Κουμουνδούρου, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς με κρότο έκλεισε πίσω του την πόρτα μετά από μια πολυετή, κομματική πορεία και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Δουρής. Δεν είναι μόνο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε 22,55% στο νησί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, περνώντας αρκετά πάνω από τον πανελλαδικό πήχη, αλλά κυρίως οι λόγοι που εξώθησαν σε παραίτηση τον κ. Δουρή, ο οποίος εξήγησε πως «αδυνατώ να παρακολουθήσω τις εσωκομματικές διαδικασίες μιας κομματικής νομενκλατούρας ξεκομμένης ακόμη και από το εναπομείναν εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ». Στα όσα προσμέτρησε στην τελική του απόφαση, η οποία έγινε δεκτή με μεγάλη έκπληξη και θλίψη από αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη, υπήρξαν οι «αφελείς πολιτικά δηλώσεις υποψηφίων για την προεδρία (!) του κόμματος», η «ανταλλαγή προσβολών και ύβρεων μεταξύ επώνυμων στελεχών», αλλά και το γεγονός ότι «η κεντρική συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ακουμπήσει τον παλμό των ανθρώπων της Αριστεράς, της δημοκρατίας και κυρίως της ηθικής». Αντίθετα, «βαδίζει την οδό της αφασίας και της απωλείας», όπως επισήμανε στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Δουρής, διερωτώμενος ακόμη «γιατί είναι ακόμα στη θέση τους δημοσιογραφικά στελέχη των κομματικών εντύπων που παριστάνουν τους κλακαδόρους υποψηφίων περιφέροντας στον δημόσιο διάλογο ντενεκέδες με φέτα».
Στη βόρεια πλευρά του Αιγαίου, θρυαλλίδα για την παραίτηση του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Σταύρου Καραβασίλη αποτέλεσε η επιστολή 10 τοπικών στελεχών (8 μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και 2 μελών του Συντονιστικού της οργάνωσης Μυτιλήνης) προς το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Κουμουνδούρου, ζητώντας να δοθεί κομματική στήριξη στον «ανεξάρτητο» και προερχόμενο από τη Ν.Δ., εν ενεργεία περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη. Μολονότι οκτώ εκ των δέκα στελεχών ανακάλεσαν την υπογραφή τους, η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει προσώρας να επιλύσει τον γρίφο της επιλογής υποψήφιου/ας περιφερειάρχη στο Βόρειο Αιγαίο, με την εσωκομματική ένταση να μην έχει εξαφανιστεί. Της αποχώρησης του πλέον κομβικού στελέχους του κόμματος στο νησί προηγήθηκε η παραίτηση ενός ακόμη ιστορικού στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, του κ. Στρατή Νικολάου, υπεύθυνου για τα Αγροτικά, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό για την παρουσία του κόμματος στα τοπικά δρώμενα. Πολύ περισσότερο, όταν τα χέρια με τον σημερινό περιφερειάρχη έδωσε προ εβδομάδων ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος αν και υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου το 2019, εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του κ. Μουντζούρη, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες «μεταγραφές» προς τα δεξιά.Νωρίτερα και σε κεντρικό επίπεδο, την οδό των παραιτήσεων επέλεξαν το προηγούμενο διάστημα τόσο ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, που αποχώρησε από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο κ. Αγης Τάτσης, ιδρυτικό στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον του κ. Νίκου Φίλη, κάνοντας λόγο για «5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ», πυροδοτώντας έναν κύκλο αποχωρήσεων που έκτοτε δεν έχει κλείσει. Αντίθετα, μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία του κόμματος θα αποτελέσει η δυνατότητα συγκράτησης δυνάμεων μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η εσωκομματική αναμέτρηση μεταξύ των τεσσάρων τουλάχιστον διεκδικητών της ηγεσίας, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να φυλλορροεί μέρα με τη μέρα, σε επίπεδο βάσης.
Στέρεψαν οι υποψήφιοι στην Ηπειρο
Συγκεκριμένα, η αυξημένη συμμετοχή στην κούρσα κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό υποψηφιοτήτων στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως εκτιμούν ορισμένα στελέχη παρατηρώντας την καλοκαιρινή κινητικότητα των κυρίων Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη, δεν συνεπάγεται την υψηλή ζήτηση σε επίπεδο αυτοδιοικητικών συνδυασμών, αλλά μάλλον το αντίθετο. Πέρα από τη δυσκολία συγκέντρωσης του ελάχιστου αριθμού υποψηφίων συμβούλων, στην περίπτωση του Δήμου Αρταίων, αποχώρησε από το σχήμα ο επικεφαλής της στηριζόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής παράταξης Πάνος Καραγιώργος. Το ναυάγιο στην κατάρτιση του συνδυασμού επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρτα, ευχαριστώντας τον κ. Καραγιώργο, «μαζί με τον οποίο προσπαθήσαμε, εκκινώντας από στενά κομματικά πλαίσια, να αντεπεξέλθουμε -δίχως τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα- στις υπερβολικά περιορισμένες χρονικά συνθήκες, καθώς και στις απαιτητικές προϋποθέσεις του νέου εκλογικού νόμου», όπως επισημαίνει, αναζητώντας «προοδευτική εκλογική διέξοδο» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αρταίων κι ενώ οι προθεσμίες για την κατάθεση των συνδυασμών είναι ασφυκτικές.
Αν και πατρίδα του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η Αρτα επιβεβαίωσε μάλλον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, καθώς χωρίς αυτόνομη δημοτική παράταξη κατέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και στον Δήμο Ιωαννιτών. Επισφραγίζοντας το κενό εκπροσώπησης, «καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ψηφίζοντας κατά συνείδηση, να στηρίξουν προοδευτικά σχήματα εκτιμώντας τη διαδρομή και τη στάση τους στα κρίσιμα επίδικα της Τ.Α. και της πόλης, καθώς είναι εφικτό και αναγκαίο, σε μια πόλη με δημοκρατική παράδοση στην Αυτοδιοίκηση, οι προοδευτικές δυνάμεις να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, στην καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα της πόλης, υπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών», ανάφερε η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στα Γιάννενα, ενώ αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίου φαίνεται να εμφανίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και στον Δήμο Πρέβεζας.
Σεξιστική επίθεση
Οι αντιξοότητες στην κατάρτιση κομματικών συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αθροίστηκαν στις ενεργές εστίες εσωστρέφειας στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τη διαδικασία διαδοχής του κ. Τσίπρα, καθώς η σεξιστική επίθεση που δέχτηκε αρχές Αυγούστου η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία κορυφώθηκε σε ένα σκίτσο, έφερε στην επιφάνεια τα άσβεστα, εσωκομματικά πάθη. «Αν και βαριέμαι την αντιπολίτευση για τις φωτιές, θα πω, ο κρατικός μηχανισμός αφέθηκε απροετοίμαστος. Ωστόσο να ετοιμαστώ γιατί οσονούπω περιμένω οι αδικημένοι δημοσιογράφοι να με πουν υπέρκομψη», φέρεται να μονολογεί στο επίμαχο σκίτσο η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάφοντας ταυτόχρονα τα νύχια της, για να γνωρίζει δημόσια την υποστήριξη δεκάδων μελών του κόμματος, αλλά και των συνυποψηφίων της για την ηγεσία. «Η Εφη έχει την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη μου», δήλωσε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ «καθένας και καθεμία από εμάς πρέπει να κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις. Οχι για το φύλο του ή για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Οτιδήποτε άλλο είναι έξω από τον κώδικα των αξιών μας», ανέφερε ο κ. Νίκος Παππάς. Παράλληλα, στο πλευρό της κυρίας Αχτσιόγλου στάθηκαν δημόσια 26 γυναίκες-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με κοινή δήλωσή τους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υπερασπίζεται τις γυναίκες-μέλη του κόμματος που δέχονται σεξιστικές επιθέσεις, πολύ περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από μέλη του κόμματος».
Το κύμα συμπαράστασης υπέρ της κυρίας Αχτσιόγλου που πυροδότησε η επίμαχη «γελοιογραφία», έκανε, ωστόσο, γρήγορα τον γύρο των social media μέσω του ανώνυμου λογαριασμού «Προοδευτική Συμμαχία Αθήνας», ο οποίος διάκειται φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε και κατέβασε το επίμαχο σκίτσο μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε.
Στον απόηχο, ωστόσο, του σκίτσου, αλλά και της κοινής δήλωσης των 26 γυναικών-μελών του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι βάσιμα αυτά που λένε οι συντρόφισσες, δηλαδή πράγματι εξακολουθεί να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία έντονο σεξιστικό υπόβαθρο, απόρροια μιας σκληρά δομημένης πατριαρχικής κοινωνίας», τόνισε στο ρ/σ Στο Κόκκινο η κυρία Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας ακόμη πως «δεν νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί από συντρόφους περί “καλλιστείων” ή τέτοιου τύπου γλώσσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορούν να γίνονται ανεκτοί μέσα στην Αριστερά, διότι αποτελούν μεταφορά σεξιστικών προτύπων», καθώς «η γλώσσα παράγει ιδεολογία», όπως είπε, «δείχνοντας» προς την πλευρά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη, χωρίς να τον κατονομάζει. Αποφεύγοντας ονομαστικές αναφορές, «διάβασα διάφορα από διάφορους για μια γελοιογραφία και θυμήθηκα τις χιλιάδες υπογραφές που είχαν μαζευτεί για να καταδικάσουν αυτά εδώ τα εμέσματα», σχολίασε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Πολάκης, επισυνάπτοντας σειρά από υποτιμητικά σκίτσα εναντίον του, για να καταλήξει: «Πολιτική γραμμή περιμένω να δω, μέχρι στιγμής σχεδόν κενό… γι’ αυτό ήθελα το Συνέδριο πρώτα…», με τους ασκημένους περί τα εσωκομματικά να θέλουν ως αποδέκτη του μηνύματος του πρώην υπουργού Υγείας την κυρία Αχτσιόγλου.
Ειδήσεις σήμερα:
Μέτρα απάντηση στην ακρίβεια: Τι θα ισχύσει για Market Pass, επίδομα θέρμανσης και επιδότηση ρεύματος
Ρούπερτ Μέρντοχ: Στην Κεφαλονιά το γιοτ του 92χρονου μεγιστάνα – Ήρθε με την «νέα του αγαπημένη»;
ΑΕΚ: Έφτασε η αποστολή στο Ζάγκρεμπ - Έκλεισαν όλους τους δρόμους μέχρι το ξενοδοχείο, ισχυρή αστυνομική δύναμη
Το κύμα συμπαράστασης υπέρ της κυρίας Αχτσιόγλου που πυροδότησε η επίμαχη «γελοιογραφία», έκανε, ωστόσο, γρήγορα τον γύρο των social media μέσω του ανώνυμου λογαριασμού «Προοδευτική Συμμαχία Αθήνας», ο οποίος διάκειται φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε και κατέβασε το επίμαχο σκίτσο μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε.
Στον απόηχο, ωστόσο, του σκίτσου, αλλά και της κοινής δήλωσης των 26 γυναικών-μελών του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι βάσιμα αυτά που λένε οι συντρόφισσες, δηλαδή πράγματι εξακολουθεί να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία έντονο σεξιστικό υπόβαθρο, απόρροια μιας σκληρά δομημένης πατριαρχικής κοινωνίας», τόνισε στο ρ/σ Στο Κόκκινο η κυρία Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας ακόμη πως «δεν νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί από συντρόφους περί “καλλιστείων” ή τέτοιου τύπου γλώσσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορούν να γίνονται ανεκτοί μέσα στην Αριστερά, διότι αποτελούν μεταφορά σεξιστικών προτύπων», καθώς «η γλώσσα παράγει ιδεολογία», όπως είπε, «δείχνοντας» προς την πλευρά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη, χωρίς να τον κατονομάζει. Αποφεύγοντας ονομαστικές αναφορές, «διάβασα διάφορα από διάφορους για μια γελοιογραφία και θυμήθηκα τις χιλιάδες υπογραφές που είχαν μαζευτεί για να καταδικάσουν αυτά εδώ τα εμέσματα», σχολίασε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Πολάκης, επισυνάπτοντας σειρά από υποτιμητικά σκίτσα εναντίον του, για να καταλήξει: «Πολιτική γραμμή περιμένω να δω, μέχρι στιγμής σχεδόν κενό… γι’ αυτό ήθελα το Συνέδριο πρώτα…», με τους ασκημένους περί τα εσωκομματικά να θέλουν ως αποδέκτη του μηνύματος του πρώην υπουργού Υγείας την κυρία Αχτσιόγλου.
Ειδήσεις σήμερα:
Μέτρα απάντηση στην ακρίβεια: Τι θα ισχύσει για Market Pass, επίδομα θέρμανσης και επιδότηση ρεύματος
Ρούπερτ Μέρντοχ: Στην Κεφαλονιά το γιοτ του 92χρονου μεγιστάνα – Ήρθε με την «νέα του αγαπημένη»;
ΑΕΚ: Έφτασε η αποστολή στο Ζάγκρεμπ - Έκλεισαν όλους τους δρόμους μέχρι το ξενοδοχείο, ισχυρή αστυνομική δύναμη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα