Η μάχη της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ - Ψάχνουν για... αντι-Μητσοτάκη

Η έντονη κομματική δραστηριότητα Φάμελλου και οι υπαινικτικές αναρτήσεις Πολάκη προκαλούν «καύσωνα» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες... προσθαφαιρέσεις υποψηφίων - Μεγάλο στοίχημα η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές: Ο πήχης του Τσίπρα, το καλό και το κακό σενάριο των 50.000 ψήφων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
syriza_diadoxi_xr
Τους ρυθμούς της μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου βρίσκει σιγά-σιγά η Κουμουνδούρου, καθώς οι επόμενες 40 ημέρες αναμένονται «καυτές» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο καλείται να φέρει εις πέρας -και πρωτίστως ενωμένο- ένα διαρκές συνέδριο και τις ενδεχομένως διπλές εσωκομματικές εκλογές. Καθώς το άτυπο μορατόριουμ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ελέω διακοπών εκπνέει τις τελευταίες ώρες, οι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος τίθενται σε θέση μάχης κι ενώ πυκνώνουν τα σενάρια ότι επίκεινται νέες είσοδοι στην εκλογική κούρσα.

Ο πήχης

Πέρα από τα πρόσωπα, μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει η συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του νέου/νέας προέδρου, καθώς ο πήχης από την αναβάπτιση του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση πέρυσι τον Μάιο έχει τεθεί πολύ ψηλά, ξεπερνώντας τις 152.193 ψήφους. Για τους πιο αισιόδοξους, η προσέλευση μπορεί να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων για την προεδρία δεν μειωθεί μέχρι το άνοιγμα της κάλπης, ενώ σε περίπτωση που εμφανιστούν και νέοι διεκδικητές, τότε δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθεί και το ενδιαφέρον όσων μελών παρατηρούν τις εξελίξεις από κάποια απόσταση, το τελευταίο διάστημα.

Ο αριθμός, πάντως, όσων προσέλθουν στα 550 εκλογικά κέντρα θα επηρεάσει μοιραία τη νομιμοποίηση της νέας ηγεσίας, καθώς αν στο «κακό σενάριο» ο ΣΥΡΙΖΑ διαγράψει χαμηλές πτήσεις με συμμετοχή περίπου στο 1/3 από την εκλογή Τσίπρα (περίπου στις 50.000), τότε η νέα ηγεσία θα έχει καταγράψει μια δύσκολη εκκίνηση. Στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί πριν από την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου οι εσωκομματικές διεργασίες κινούνταν μάλλον υποτονικά, καθώς κομματικά στελέχη και φίλοι του κόμματος παρακολουθούσαν εκ του μακρόθεν τη δραστηριότητα των τεσσάρων υποψηφίων, όπως διαφάνηκε από τις κατά τόπους κομματικές τους συγκεντρώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας την ιστοσελίδα που προετοίμασε στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση vote.syriza.gr. «Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την εκλογική διαδικασία καθώς και για τη δράση των υποψήφιων προέδρων», ανέφερε σχετικά η αξιωματική αντιπολίτευση, συμπυκνώνοντας το νόημα της προεκλογικής καμπάνιας στο σύνθημα «10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω» γιατί, όπως στοχεύει η καμπάνια, «Το αύριο ξεκινά από εμάς».

Κλείσιμο
Πέρα από την ιστοσελίδα, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για την πρόβα τζενεράλε της εκλογικής διαδικασίας, έχοντας ορίσει ως ημέρα προσομοίωσης την 27η Αυγούστου.

Με νωπή την εμπειρία από την περσινή εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την κομματική βάση, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη προμηθευτεί 550 tablet (όσα και τα εκλογικά τμήματα), με δεδομένο ότι είχε δωρίσει αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του 2022 σε σχολικές μονάδες. Με έναν χρόνο απόσταση, η εκλογική διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί με πανομοιότυπο τρόπο, δηλαδή θα λειτουργήσουν τα ίδια εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια, ενώ έχουν οριστεί οι ίδιοι χειριστές των tablet από τις κατά τόπους Νομαρχιακές οργανώσεις, όπως και οι ίδιες εφορευτικές επιτροπές. Αυτό, ωστόσο, που αναμένεται να αλλάξει είναι ο «campaign manager», καθώς η τραγική απώλεια του πολιτικού αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλου έχει αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, τόσο σε ζητήματα οργάνωσης της εσωκομματικής διαδικασίας όσο και στο επίπεδο της πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος, που εκείνος διέθετε την εμπειρία και την επιστημονική σκευή να διατυπώσει άμεσα.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο αντικαταστάτης του Ηλία Νικολακόπουλου δεν έχει ακόμη βρεθεί, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν τόσο τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, εφόσον εγγραφούν στους κομματικούς καταλόγους μέχρι και τη 10η Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, καταβάλλοντας και ένα συμβολικό αντίτιμο. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κάθε μέλος μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά σε όποιο εκλογικό τμήμα ανά την επικράτεια επιθυμεί (και όχι απαραίτητα μόνο εκεί όπου έχει αρχικά εγγραφεί στο κόμμα), ενώ από τη διαδικαστική συζήτηση των τελευταίων ημερών αποκλείστηκε το ενδεχόμενο υβριδικής ψήφου, δηλαδή ψήφου μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, παρότι κάθε κομματικό μέλος διαθέτει έναν προσωπικό κωδικό, καθώς αυτή η δυνατότητα δεν είχε προβλεφθεί τον Μάιο του 2022.
syriza_diadoxi_in__1_
Παύλος Πολάκης

Ορόσημο το συνέδριο

Αντίθετα, με υβριδικό τρόπο θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος στις 2 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν να τοποθετηθούν στις εργασίες τους από τον υπολογιστή τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία τους, κατά τα πρότυπα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης που είχε διοργανωθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Πέρα από το ντιμπέιτ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, το Διαρκές Συνέδριο αποκτά μεγάλη εσωκομματική υπεραξία, καθώς από το βήμα του όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένεται να ξεδιπλώσουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες, τη στιγμή που δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και νέες υποψηφιότητες, μεταβάλλοντας τα έως τότε εκλογικά δεδομένα.

Ηδη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνθήκες καύσωνα προκαλεί το ενδεχόμενο να δηλώσουν παρόντες κατά τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου και νέα πρόσωπα, με τις πιθανότητες να κλίνουν προς την πλευρά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου και του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη. Αμφότεροι εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίστοιχες σκέψεις, αλλά η έντονη κομματική δραστηριότητα του κ. Φάμελλου μεσούντος του καλοκαιριού, αλλά και οι υπαινικτικές αναρτήσεις του κ. Πολάκη στα κοινωνικά δίκτυα, με τον τελευταίο να δηλώνει προς τους ψηφιακούς του φίλους πως «με έχετε βάλει σε σκέψεις», έχουν εξυφάνει ποικίλα σενάρια για τον τελικό αριθμό των υποψήφιων προέδρων, χωρίς να αποκλείονται και οι... προσθαφαιρέσεις.
syriza_diadoxi_in__6_
Σωκράτης Φάμελλος

Κατά τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, στη διάρκεια του Διαρκούς Συνεδρίου θα δοθεί άπλετος χώρος και χρόνος στους υποψήφιους προέδρους του κόμματος να απευθυνθούν προς τους συνέδρους, αλλά και όσους θα παρακολουθούν ψηφιακά τις εργασίες, με τους προβολείς να στρέφονται στην Εφη Αχτσιόγλου, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα, αν ο κατάλογος των ενδιαφερόμενων δεν αυξηθεί το ίδιο διάστημα. Με κριτήριο την «ώρα των υποψηφίων», αβέβαιο παραμένει αν θα τοποθετηθεί από το βήμα του Συνεδρίου ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ.
syriza_diadoxi_in__5_
Στέφανος Τζουμάκας

Οι πονοκέφαλοι

Ζητούμενο, άλλωστε, για την κομματική βάση είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας να σηματοδοτήσει την επάνοδο στη μαχητική αντιπολίτευση με όρους ευθείας διεκδίκησης της εξουσίας, με αποτέλεσμα πολλά κομματικά στελέχη να αναζητούν ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους και τις πλατφόρμες τους τον/την «αντι-Μητσοτάκη», δηλαδή ένα πρόσωπο που θα μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε κυβερνητικούς θώκους. Προηγουμένως, η Κουμουνδούρου θα πρέπει να ξεπεράσει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στρατηγική του κόμματός του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρότι στο παρασκήνιο ακόμη και κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για ένα «θλιβερό εκλογικό αποτέλεσμα». Οι πονοκέφαλοι, άλλωστε, για την Κουμουνδούρου είναι μέχρι την τελευταία στιγμή (αυτή της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων) για τις περιφέρειες της χώρας ισχυροί, καθώς χωρίς κομματικό υποψήφιο οδεύουν στις κάλπες στο Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με τον χρόνο προετοιμασίας των όποιων υποψηφίων να έχει μειωθεί απελπιστικά.
syriza_diadoxi_in__2_
Eφη Αχτσιόγλου

Την ίδια ώρα, με ολιγοήμερες διακοπές συνδύασαν τις περισσότερες περιοδείες τους οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάνοντας ενδιαμέσως μια στάση σε αρχαία θέατρα και παραλίες. Ο Νίκος Παππάς βρέθηκε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στην Πελοπόννησο, μιλώντας σε κομματικές συγκεντρώσεις στα τέλη της εβδομάδας στην Κόρινθο και το Αργος, για να ακολουθήσει περιοδεία του στη Δυτική Ελλάδα με ομιλίες στην Πάτρα (στις 24 Αυγούστου) και στο Αγρίνιο, ενδιαμέσως επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και ομιλία στις 28 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας ως τελευταίους σταθμούς της καμπάνιας του την Κρήτη και την Αττική. Ως κεντρικό του σύνθημα έχει επιλέξει το «Για την παράταξη της νίκης», επιμένοντας τις τελευταίες ημέρες στις ομιλίες του πως «εμείς θέλουμε το κόμμα των μελών όπου θα υπάρχουν οι δομές που θα υπηρετούν τις συλλογικές αποφάσεις και δεν θα τις καταστέλλουν», σε αντίθεση με το «κόμμα των δομών» για το οποίο έχει μιλήσει η Εφη Αχτσιόγλου.
syriza_diadoxi_in__3_
Νίκος Παππάς

Η τελευταία έχει εκκινήσει τον κύκλο των περιοδειών της από τη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες επισκεπτόμενη αρχικά την Πελοπόννησο και κατόπιν τη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, παρεμβαίνοντας με κάθε ευκαιρία στα κοινωνικά δίκτυα για ζητήματα της επικαιρότητας, με τελευταία αυτή για την πολύωρη ταλαιπωρία των οδηγών στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου: «Η πολιτεία οφείλει να παρέχει συχνές ενημερώσεις για την εξέλιξη της μετάγγισης (σ.σ.: του φορτίου που περιείχε το βυτιόφορο), πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα, καθώς και άμεση ιατρική περίθαλψη σε άτομα ευπαθών ομάδων που έχουν εγκλωβιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια ταλαιπωρία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Την πατρίδα του, την Ηπειρο, επέλεξε από πλευράς του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να περάσει τις ημέρες του Αυγούστου, με επόμενο σταθμό αύριο και μεθαύριο τον Νομό Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος θα πραγματοποιήσει ομιλία αύριο στα Γιάννενα, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί δομές υγείας και πολιτισμού του νομού, επικρίνοντας παράλληλα με την αρθρογραφία του την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιδόσεις της στον τομέα των θεσμών. Από τις δημόσιες παρεμβάσεις του, αίσθηση στο εσωκομματικό πεδίο προκάλεσε η αποστροφή του ότι «χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών μας», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προγραμματικό λόγο χωρίς οι απαντήσεις του να αρέσουν σε όλους».
syriza_diadoxi_in__4_
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στην γενέτειρά του την Αρτα και ακολούθως στο Αγρίνιο αναμένεται να βρεθεί στη διάρκεια της εβδομάδας ο Στέφανος Τζουμάκας, πραγματοποιώντας περιοδείες και ομιλίες στη δυτική Ελλάδα. Ακόμη πιο πυκνό το πρόγραμμα των περιοδειών του αναμένεται στα τέλη του Αυγούστου, καθώς θα επισκεφθεί με τη σειρά τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και πιθανά τη Βέροια, επιστρέφοντας στη συνέχεια στη νότια Ελλάδα. Επιμένοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να γίνει κόμμα της κοινωνίας», ο κ. Τζουμάκας τόνισε στην «Αυγή» πως «χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα και να μην καθορίζεται η φυσιογνωμία του από μειοψηφικές συσπειρώσεις», για να καταλήξει ότι «χρειάζεται να μετεξελιχθεί σε λαϊκό κόμμα, με αναφορά στην κοινωνία, με ανοιχτές πόρτες για φίλους και πολίτες».


Ειδήσεις σήμερα:

Ουρές σε αστυνομικά τμήματα για επανέκδοση των παλιών ταυτοτήτων - Οργανώνονται συλλαλητήρια

Ο Βαρουφάκης είδε την Barbie και σχολιάζει - «Ήταν απαίσιο, ντροπή στους φεμινιστές κριτικούς που το αποθέωσαν»


Θερμή εισβολή από σήμερα, στο «κόκκινο» με 40άρια Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία - Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιές, δυνατά μελτέμια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης