O Γιώργος Αμυράς συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων σε Πάρνηθα και Έβρο

Αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Σύσκεψη για την ανάπλαση της Πάρνηθας με τη συμμετοχή των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί θα συμμετάσχει και ο πρώην υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς που αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα έχει ευθύνη ως συντονιστής για την ανάπλαση των περιοχών που κάηκαν σε Πάρνηθα και Έβρο.


Στόχος της κυβέρνησης να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές του εφετινού καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε πως την προηγούμενη Παρασκευή καταβλήθηκαν περίπου 876.000 ευρώ σε 167 δικαιούχους - πληγέντες από τις πυρκαγιές στο διάστημα 15 έως 31 Ιουλίου. Γνωστοποίησε, δε, πως την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνεχίζεται η προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ωστόσο η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη. Στο μέτωπο του Έβρου και της Ροδόπης συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση. Χθες μόνο ξέσπασαν 49 νέες εστίες και η Πυροσβεστική είχε συνολικά να αντιμετωπίσει 105 πυρκαγιές Πανελλαδικά.

«Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός γι' αυτό το λόγο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής», ανέφερε.

Αυτοψία στον Έβρο από κυβερνητικά κλιμάκια

Αυτοψία στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χθες, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη για τα ενεργά μέτωπα και την αντιμετώπισή τους.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη σήμερα στην περιοχή αποτελούμενο από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη. Στον Έβρο μαζί με τα στελέχη της Κυβέρνησης βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ενώ τα μέλη της Κυβέρνησης θα ενημερωθούν για την εικόνα της πυρκαγιάς και την πρόβλεψη για την πορεία της.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή καθ' όλη την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η διασφάλιση των υπέρτατων αυτών αγαθών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μαζί με όλα τα σώματα ασφαλείας για την προστασία τους.

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή

Την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

«Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», είπε ο κ. Μαρινάκης. 


Καταβλήθηκε η εφάπαξ ενίσχυση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου καταβλήθηκε, η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 17η έως και την 31η Ιουλίου. Συνολικά καταβλήθηκαν 876.378,43 ευρώ σε 167 δικαιούχους.

«Δεσμευθήκαμε πως η διαδικασία των αποζημιώσεων και των αποκαταστάσεων θα κινηθεί με ταχύτητα και το κάναμε πράξη. Η διαδικασία της καταγραφής, αυτοψίας και αποζημίωσης από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα ολοκληρωθεί με την ίδια ταχύτητα και αυτή τη φορά, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατόν», είπε, λέγοντας ότι οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών που αφορούν αυτό το δεύτερο ιδιαίτερα δύσκολο κύμα πυρκαγιών έχουν ήδη ξεκινήσει.



Ειδήσεις σήμερα

Πυροβολισμοί έξω από σχολείο στην Πανόρμου - Τραυματίστηκαν δύο νεαρά άτομα

«Ώρα Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η διαδρομή από τις ΗΠΑ στην Κουμουνδούρου

Στους 38 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Πού αναμένονται τοπικές βροχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr