Πυρκαγιές: Άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για Έβρο και Πάρνηθα
Έμφαση στα αντιδιαβρωτικά έργα - Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών
Στη σύσκεψη που είναι ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13:30 έγινε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μέριμνα θα υπάρξει για την άγρια πανίδα, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι σημαντικό ότι αρχίζουν οι διαδικασίες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Εξίσου σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των ρεμάτων με ευθύνη των Περιφερειών.
Στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών.
Μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Μάκη Βορίδη, άλλωστε, βρέθηκε χθες στον Έβρο, όπου το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να μαίνεται, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάρνηθα και έκανε αυτοψία στις καμμένες περιοχές.
Νέο πρόσωπo στην εξίσωση είναι ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές δεν κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στα Ιωάννινα και δεν συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Γιώργος Αμυράς ο οποίος βρίσκεται στη σύσκεψη, αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να "τρέξουν" οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. Στην πράξη, θα λειτουργεί ως συντονιστής για τις επιτόπιες δράσεις, με πρώτες προτεραιότητες τα αντιδιαβρωτικά έργα και τη δρομολόγηση της αναδάσωσης στα καμμένα, αλλά με διαφορετικά δέντρα από αυτά που κάηκαν.
Μετά την σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.
Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».
Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να γίνει και μια συζήτηση για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων δασοπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης, προκειμένου η «πρώτη παρέμβαση» στη φωτιά να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και αποτελεσματική γίνεται. Ήδη, άλλωστε, έχει προαναγγελθεί ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα αποκτήσει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού νέα αεροσκάφη Canadair, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα, μιας και η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει επί μακρόν.
Παράλληλα, στο πακέτο των παρεμβάσεων που βρίσκεται επί τάπητος είναι η προσθήκη στο οπλοστάσιο της Πολιτείας drones για συχνότερες εναέριες περιπολίες, με το σχέδιο ΑΙΓΙΣ να περιλαμβάνει την προμήθεια 100 που θα είναι διαθέσιμα στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. αλλά και για μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων στο κομμάτι της δασοπροστασίας. Η κυβέρνηση, παράλληλα, έχει προαναγγείλει ένα ιδιότυπο παρατηρητήριο για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποτυπώνει πόσα χρήματα άντλησαν από τα κρατικά ταμεία για δράσεις πρόληψης πριν την αντιπυρική περίοδο και τι έκαναν στην πράξη, αυξάνοντας ουσιαστικά τη λογοδοσία. Οι δήμοι, παράλληλα, όπως και οι ιδιώτες θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα, όπως ανέφερε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα φέρει στη Βουλή τις διατάξεις, με τις οποίες ακόμα και όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή, κάτι που αφορά σε μεγάλο βαθμό πολλούς που καταδικάζονται για εμπρησμό, ενώ αυξάνεται και το διοικητική πρόστιμο για όσους βάζουν φωτιές εξ αμελείας, ανάλογα και με την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μπει φρένο και στις αλλεπάλληλες αναβολές σχετικών δικών που, ειδικά σε περιπτώσεις πλημμελημάτων, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και παραγραφή αδικημάτων.
Ένα πρώτο στίγμα για τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας. Οι περισσότερες ανακοινώσεις, πάντως, μαζί με μια σειρά άλλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν από το βήμα της ΔΕΘ, το μεθεπόμενο Σάββατο.
Ειδήσεις σήμερα:
«Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι»: Ανακοίνωσε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης
Στη μάχη της κατάσβεσης στη Δαδιά το «πολεμικό» πυροσβεστικό Jumbo Track Multi - Ρίχνει 15.000 λίτρα νερού
Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Τουρκία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr