Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Οι διαξιφισμοί για τις πυρκαγιές και η απάντηση Μητσοτάκη σε Βελόπουλου

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Οι διαξιφισμοί για τις πυρκαγιές και η απάντηση Μητσοτάκη σε Βελόπουλου

«Εχουμε υποχρέωση να απομονώσουμε τις φωνές του ανορθολογισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του - «H μόνη ζημιά που δεν διορθώνεται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής» δηλωσε στη δευτερολογία του - H αναφορά στο Μάτι

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Οι διαξιφισμοί για τις πυρκαγιές και η απάντηση Μητσοτάκη σε Βελόπουλου
Με την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ειδική αναφορά στο Μάτι και έντονη κριτική στον Κυριάκο Βελόπουλο για τα «fake news» έκλεισε την τριτολογία και τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές κόντρες.   

Δευτερολογία Μητσοτάκη: H μόνη ζημιά που δεν διορθώνεται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καλύτερη φύλαξη των δασών και των συνόρων με μεγαλύτερη αποτροπή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

«Γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές - ότι στην Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτολογία του. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο.

«Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ».

«Το 2018 χάσαμε λίγα στρέμματα αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι»

«Οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους και οι αριθμοί. Ας μην τους χρησιμοποιούμε αποσπασματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στα στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές από το 2006, όπως είναι αναρτημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. «Αν δείτε τα γραφήματα – δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων – θα διαπιστώσετε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει κυκλικότητα στο φαινόμενο. Έχουμε κάποιες καλές χρονιές ως προς την έκταση των καμένων και κάποιες κακές χρονιές. Και πράγματι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023».

«Στα μεσογειακά κλίματα δυστυχώς είχαμε κι θα έχουμε πυρκαγιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών. Σίγουρα είναι επιβεβλημένο να συνομιλούμε με άλλες μεσογειακές χώρες και να ανταλλάσουμε γνώση και πρακτικές. Συνομιλήσαμε με τους Πορτογάλους που έχουν ένα πολύ καλό σύστημα για να φτιάξουμε και το δικό μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν προτεραιοποίηση των στόχων, εξηγώντας ότι δεν έχουν όλα τα στρόμματα την ίδια αξία. «Όταν καίγεται ένα πουρνάρι που αναγεννιέται σε 2 χρόνια δεν έχει την ίδια αξία με ένα δέντρο που δεν αναπληρώνεται ποτέ».

Παράλληλα, ανέφερε: «Το 2018 ήταν πολύ καλή χρονιά στατιστικά. Χάσαμε λίγα στρέμματα αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι και αυτές οι απώλειες δεν αναπληρώνονται».

«Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας κυρία Κωνσταντοπούλου»

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για δολοφονία χαρακτήρων.

«Καλό είναι κυρία Κωνσταντοπούλου να μην συγχέεται τον ρόλο σας ως δικηγόρος και τον ρόλο σας ως πρόεδρος ΚΟ. Τους αξιωματικούς που κατηγορείτε για το Μάτι μπορεί σήμερα να δίνουν μάχη στη Δαδιά. Υπάρχει κυρία Κωνσταντοπούλου το τεκμήριο αθωότητας και η αξιολόγηση. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες», είπε, προσθέτοντας: «Κυρία Κωνσταντοπούλου μεταφέρατε στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που μπορεί να αξιολογήσει μόνο η Δικαιοσύνη».

Κριτική άσκησε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Είπατε κ. Ανδρουλάκη ότι στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερα στρέμματα από το 2007. Έρχεστε εδώ και διαβάζετε μια ομιλία χωρίς να ακούτε τι έχει πει ο συνομιλητή σας πριν. Χάσαμε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας το 2007 ενδεχομένως για πάντα. Αντίθετα το κομμάτι του πευκόδασους αναγεννήθηκε.Μας λέτε ότι κάηκαν περισσότερα στρέμματα παραγνωρίζοντας την ουσία που μόλις σας είπα. Η συζήτηση που κάνουμε δεν πρέπει να είναι επιπέδου ατάκας», ανέφερε.

Για τη φωτιά στον Έβρο

Ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε και στη φωτιά στον Έβρο, που μαίνεται για 13η ημέρα. «Ο Έβρος καίγεται 13 ημέρες και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για να σβήσει αυτή η φωτιά. Γιατί δεν σβήνει η φωτιά; Πιστεύετε ότι γίνονται λάθη; Να βγείτε να το πείτε. Δεν μπορείτε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες και την ίδια ώρα να τους κατηγορείτε ότι δεν σβήνει η φωτιά», είπε με νόημα.

Ειδική αναφορά έκανε και στους μετανάστες που βρέθηκαν στη Δαδιά. «Όσοι βρέθηκαν στην Δαδιά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Το 112 έστειλε μηνύματα σε 2 γλώσσες. Να αναρωτηθείτε ποιοι τους πήγαν εκεί. Ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν εικόνα και τους οδηγούν σε καταστάσεις εγκλωβισμού. Είναι τραγικό αυτό που έγινε αλλά δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες».

Κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση είναι η καλύτερη φύλαξη των δασών και των συνόρων με μεγαλύτερη αποτροπή.

«Υπάρχουν κόμματα που διακινούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να παίρνουν απάντηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι μέσα στα δάση επιτρέπονται ανεμογεννήτριες υπό προϋποθέσεις.

Επίθεση στον Βελόπουλο 

Έντονη κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός και στα fake news που, όπως είπε, ακούστηκαν από τον Κυριάκο Βελόπουλο. 

«Είστε διακινητές των πιο θλιβερών fake news και θεωριών συνωμοσίας. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε βγάζετε και γλώσσα. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο. Μας είπατε το εξής αμίμητο: Έσβησαν οι φωτιές στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Ποια αεροπλάνα ρίχνουν επιβραδυντικό; Να σας το εξηγήσω για να αντιληφθείτε τι μέγεθος της σαχλαμάρας. Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πετζεντελ και το χρησιμοποιούμε ελάχιστα και έχει ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανέφερε.

Τριτολογία Μητσοτάκη: Εχουμε υποχρέωση να απομονώσουμε τις φωνές του ανορθολογισμού 
 
Στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Απευθύνομαι στο τόξο του πολιτικού ορθολογισμού. Εχουμε υποχρέωση τα τρία κόμματα να απομονώσουμε τις φωνές του ανορθολογισμού που το μόνο που κάνουν είναι νε ψεκάζουν την κοινωνία με θεωρίες συνωμοσίας. Θα απαντώ σε αυτά. Θα απαντώ πάντα. Να γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε κ. Βελόπουλε το προνόμιο του μονολόγου όταν λέτε τέτοιες σαχλαμάρες όπως οι σημερινές».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε: «Αποσπασματικά κάποια από όσα είπατε και εσείς και ο κ. Φάμελλος είναι σημαντικά. Όπως το ζήτημα της προστασίας οικισμός παραδοσιακών που είναι μέσα ή κοντά σε τέτοια δάση. Να έχουμε μηχανισμό ώστε να μην φτάνει η φωτιά σε αυτούς τους οικισμούς».

Τα σχέδια για την προστάσια οικισμών που θυμίζουν Μάτι

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι περιούσιες των πολιτών προστατεύτηκαν, τα χωριά προστατεύτηκαν. Δεν είχαμε κανένα χωριό που κάηκε. Αντιμετωπίσαμε ακραίες συνθήκες στον Έβρο και χθες. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι 50 – 100 οικισμοί που έχουν χαρακτηριστικά όπως αυτά που υπήρχαν στο Μάτι. Τα έχουμε χαρτογραφήσει και πρέπει να κάνουμε πιο ουσιαστικά σχέδια διάσωσης και εκκένωσης» τονισε δε ο πρωθυπουργός. 

«Δίνουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα σε δράσεις πρόληψης. Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε το σύνολο των δασών από την βιομάζα είναι βαθειά νυχτωμένος. Το σχέδιο είναι να καθαρίζονται τα περιαστικά δάση ιδίως Αττικής και Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε.

«Μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών από ανθρώπινο χέρι»

«Να συνομολογήσουμε και νομίζω αξίζει τον κόπο να έρθετε κάποια στιγμή στο συντονιστικό της πυροσβεστικής και να δείτε σε πραγματικό χρόνο πως συνεργάζονται οι πυροσβέστες και οι δασάρχες την ώρα της κρίσης. Υπήρχαν περιπτώσεις που έπρεπε να χαραχθεί και να ανοιχθεί επι τόπου αντιπυρική ζώνη και αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ο πυροσβέστης, γίνεται σε συνεργασία με δασικούς υπαλλήλους. Αυτό παλαιότερα δεν γινόταν. Σήμερα γίνεται» τόνισε δε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι από πρόθεση ή αμέλεια. Είναι και ένα μέρος από άλλους παράγοντες. Αν δεν περιορίσουμε την γενεσιουργό αιτία θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Σας καταθέτω των πίνακα για όλες πυρκαγιές στην Μακεδονία και Θράκη, 25 πυρκαγιές. Η Αλεξανδρούπολη είχε 2 φωτιές. Η αρχική εκτίμηση ήθελε την πρώτη να ξεκινά από κεραυνό. Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι. Δεν ξέρω αν ήταν από αμέλεια ή από πρόθεση και αυτή η φωτιά ήταν η καταστροφική. Η δεύτερη φωτιά σίγουρα δεν ξεκίνησε από κεραυνό και από την ΔΕΗ. Γνωρίζουμε επίσης ότι η Δαδιά είναι πέρασμα παράνομων μεταναστών» δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. 

 Φάμελλος: «Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη»

«H ελληνική Βουλή για ακόμα μία φορά δυστυχώς, όπως και το 2021, έρχεται μέσα σε μία εξελισσόμενη πρωτοφανή φυσική καταστροφή να συζητήσει για το θέμα των αγρο-δασικών πυρκαγιών», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Αφού εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συλλυπητήρια για όλα τα θύματα «του φετινού τραγικού καλοκαιριού», τόνισε ότι «είναι ανήκουστο ότι φτάσαμε ξανά σε μια συζήτηση, γιατί έχουμε ανήκουστες, ανυπολόγιστες και αναντίστρεπτες ζημιές, ζωές, περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, βασικές υποδομές, εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, κινδύνεψαν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, εκκενώθηκε το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Επισήμανε ότι σήμερα διανύουμε τη 13η μέρα της φωτιάς στον Έβρο και τη Ροδόπη, «εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία» και «σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός πυρήνας καταστράφηκε, με τα προστατευόμενα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών». Ανέφερε ότι έλαβε μηνύματα αγωνίας από τους επιστήμονες του πεδίου που «λένε ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ως δική του πρωτοβουλία τη σημερινή συζήτηση «παρότι το ζητήσαμε στις 24 Ιουλίου, σας κάναμε ερώτηση 3 Αυγούστου και ειδικό αίτημα 23 Αυγούστου». Τόνισε ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις, «αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη απέναντι σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη...». «Εκθέτετε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών. Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη», πρόσθεσε.

«Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν υπάρχει χώρος και χρόνος ούτε για δικαιολογίες ούτε για συγνώμη, και δυστυχώς οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες γιατί τις έχετε κάνει 2-3 φορές», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να προσθέσει: «Τώρα, εκ των υστέρων, θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος, όμως δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Ανδρουλάκης: Κάτι πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατου αποσυντονισμού

Σε ευθεία κι αιχμηρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, προχώρησε, από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης καταλογίζοντας την πλήρη ευθύνη για ανεπάρκεια κι ανευθυνότητα στη πρόληψη και κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών και των έντονων προβλημάτων που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί «είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης

αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας «οργανωμένης ανευθυνότητας» στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Επισημαίνοντας την έξαρση της ακρίβειας , το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται ραγδαία,

τα ενοίκια καλπάζουν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν φτηνή και ποιοτική κατοικία, τις εξελίξεις στο δυστύχημα των Τεμπών ,την επέλαση, όπως είπε, 200 νεοναζί χούλιγκαν

που παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών των γειτονικών κρατών, διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα

και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ως μηχανισμός συγκέντρωσης εξουσίας, αλλά διάχυσης της ευθύνης για να καλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Με τη ενδεικτική φράση «σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε «καμένη γη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε εκτενή αναφορά ασκώντας οξεία κριτική στις πυρκαγιές που απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως στην Αγχίαλο και την εκκένωση του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη κι υποστήριξε πώς η κυβέρνηση« θεωρεί πως οι ευθύνες παραγράφονται με μια «βόλτα» του κ.Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες κατόπιν εορτής για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει επιθεωρήσει από πριν. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του, να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες».

«Λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός προσήλθε στην Βουλή, με διάθεση δημιουργικής λογιστικής μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας,τον κ. Καραμανλή.Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής,και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προχώρησε περαιτέρω λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει ασπίδα στη δική του αποτυχία τους πυροσβέστες, που δίνουν ακούραστα τη μάχη και πώς αμφισβητεί τα στοιχεία

του δορυφορικού συστήματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για τη συνεχιζόμενη πύρινη κόλαση στη Δαδιά του Έβρου , όπου έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα , όπως στη Ρόδο και την Πάρνηθα , ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πώς «δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Τόνισε ότι ίδιος , στη θητεία στην Ευρωβουλή συνέβαλε προσωπικά στη δημιουργία του μηχανισμού rescEU, που βοηθά συστηματικά τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Υπενθύμισε πώς όταν το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση

και την βιώσιμη ανάπτυξη, η ΝΔ μίλαγε για "πράσινα άλογα". «Μπορεί η ρητορική σας να έχει αλλάξει,

η πρακτική σας παραμένει η ίδια. Αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης, όπου οι Ευρωβουλευτές σας, τον καταψήφισαν. Αλήθεια εσείς τί σκοπεύετε να κάνετε;», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης .

«Κάτι, λοιπόν, πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατου… αποσυντονισμού. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός αλλά ούτε και η απαιτούμενη επένδυση στην πρόληψη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς επικαλέστηκε τις δηλώσεις της κ. Βούλτεψη πώς «ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», του κ. Σκέρτσου για «15 παράλληλες εστίες στη Δαδιά» και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, «που άλλοτε το Μαξίμου «άδειαζε» σε δημοσιεύματα και άλλοτε «στήριζε», υποσχόταν ότι θα τιμωρηθούν οι αλιτήριοι», όπως είπε .

Μάλιστα με αφορμή αναφορές του κ. Βορίδη που διερωτήθηκε δημόσια αν πίσω από την πυρκαγιά στη Ρόδο είναι ξένοι πράκτορες κάλεσε τον πρωθυπουργό αν έχει στοιχεία για πράκτορες και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, να τα προσκομίσει στην εθνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

«Επενδύσατε και πάλι επικοινωνιακά σε μια «θολούρα», για να κρύψετε τις αστοχίες, τις αδυναμίες και τις αποτυχίες σας , φέρνοντας μας στο μυαλό τις «δορυφορικές αποδείξεις"που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι. Και δίνοντας τροφή

στη μισαλλοδοξία των αυτόκλητων «σερίφηδων», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κλιμάκωσε ειδικότερα την κριτική του στη κυβέρνηση εστιάζοντας στην ανεπάρκεια σχεδίου πρόληψης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών λέγοντας πώς το αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αποδείχτηκε ένα κέλυφος κενό περιεχομένου. «Είναι στην πραγματικότητα ένα υπουργείο πυροσβεστικής», τόνισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε δέσμη προτάσεων , για να αποκτήσει η χώρα , όπως ανέφερε, την απαιτούμενη ανθεκτικότητα και όχι να είναι έρμαιο των πυρκαγιών κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε:

-Να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών, το προεδρικό διάταγμα 575 που ισχύει από το 1980.

-Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς.

-Δεν νοείται ενιαίο συντονιστικό κέντρο χωρίς τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού

και την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν όπως το Αστεροσκοπείο ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

- Η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής. Όπως συναινούν όλοι οι ειδικοί οι φωτιές σβήνουν τον χειμώνα.

-Είναι αναγκαία η κατάρτιση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές natura 2000 ,στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των δασών.Πρέπει οι διαχειριστικές μελέτες,να προβλέπουν και τη διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

-Ουσιαστική αξιοποίηση της πληθώρας των διαθέσιμων εθελοντικών ομάδων βάσει της εξειδίκευσης που διαθέτουν με κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης και καλύτερη ενσωμάτωση τους στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας .

-Κάλυψη των κενών στο πυροσβεστικό σώμα και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς το φετινό καλοκαίρι πρέπει να γίνει μάθημα.«Πέρυσι η φωτιά στη Δαδιά έσβησε με τη βροχή. Φέτος η καταστροφή στον Έβρο είναι ολοκληρωτική και στην Πάρνηθα, κάηκαν περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

Ακόμη και περιοχές, που μόλις είχαν αρχίσει να αναζωογονούνται. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος , ούτε όμως και ανοχή από τους πολίτες για πειραματισμούς, αβελτηρίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η προστασία του λιγοστού πράσινου στη χώρα είναι εθνική προτεραιότητα.Αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών, τα παιδιά μας, το μέλλον μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παφίλης: Η κυβέρνηση πήρε μηδέν στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών

«Για μια ακόμη χρονιά είμαστε θεατές στο ίδιο έγκλημα. Όσες δικαιολογίες και να αναζητήσετε στην κυβέρνηση, όσα προσχήματα κι αν χρησιμοποιήσετε, εσείς και η πολιτική σας είναι ο αυτουργός αυτού του εγκλήματος που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και αποψιλώνει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Για μια ακόμη χρονιά έχουμε το ίδιο και ακόμη χειρότερο σκηνικό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Το ΚΚΕ είχε εντοπίσει έγκαιρα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε ως χώρα με τις πυρκαγιές, μέσω αλλεπάλληλων ερωτήσεων που είχαμε καταθέσει στη Βουλή. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν μονάχα ο εφησυχασμός και η παρουσίαση μιας «μαγικής» εικόνας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Απέναντι σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί» και συμπλήρωσε πως «σήμερα ακούσαμε και πάλι υποσχέσεις. Ακούσαμε τα γνωστά επιχειρήματα και τις δικαιολογίες ότι φταίνε οι καύσωνες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι εμπρηστές, οι ασύμμετρες απειλές, όλα αυτά που λέτε συνήθως, με απόγειο την «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης. Επίκεντρο θα πρέπει να είναι η πρόληψη, ώστε να επιτευχθεί άριστος συνδυασμός οργάνωσης και δράσης επίγειων και εναέριων δυνάμεων, με προϋπόθεση την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, ώστε να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε πυρκαγιά. Φταίει η κλιματική κρίση για το γεγονός ότι δίνεται μόλις 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση; Για το ότι κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας; Φταίνε οι ακραίες συνθήκες για το γεγονός ότι λείπουν 2.000 δασολόγοι; Στο Δασαρχείο Λαυρίου, δεν υπάρχει ούτε ένας δασεργάτης. Εάν λέμε ψέματα, διαψεύστε μας».

Επιπλέον σημείωσε πως «την τελευταία πυρκαγιά της Δαδιάς του Έβρου, χρησιμοποιήθηκαν οι 90 δασεργάτες του νομού. Κι ενώ από όλους αναγνωρίστηκε η καθοριστική τους συμβολή, η κυβέρνηση ακόμη τους χρωστάει 50.000 ευρώ που ήταν να τους δώσει. Αλήθεια, φταίει η κλιματική αλλαγή για το ότι έγιναν οι καθαρισμοί μόλις στο 1% των δασικών εκτάσεων που ήταν άμεσης προτεραιότητας; Έγιναν αναθέσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με συμβάσεις, και τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον… Οκτώβριο. Μήπως φταίει η κλιματική κρίση και για το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να συνδέσουν τις μάνικές στους πυροσβεστικούς κρουνούς γιατί ήταν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι σε διάμετρο;».

Σημειώνεται πως το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει στη συγκεκριμένη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, έπειτα από την αδιαθεσία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος πήγε εσπευσμένα σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο.

Στίγκας: Οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» που απουσιάζουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε

Βαριές κατηγορίες κατά των βουλευτών των «Σπαρτιατών» που απουσιάζουν από τα έδρανα της Βουλής κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας.

«Μπήκα στα "ρεκόρ Γκίνες", με το να κάθομαι μόνος μου από το κόμμα στα έδρανα. Οι κύριοι που λείπουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα εξωκοινοβουλευτικά. Το λέω με το θάρρος της γνώμης μου. Τα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε», υποστήριξε ο κ. Στίγκας, ενώ σημείωσε: «Τους λένε τι θα κάνουν, πότε και πως θα το κάνουν. Εδώ η χώρα μας καίγεται από άκρη σε άκρη ακόμη και σήμερα που μιλάμε, έχουμε εθνικά θέματα και είναι μπροστά μας χίλια δύο προβλήματα. Κάποιοι επιλέγουν αυτή την κατάσταση για να κάνουν το δικό τους. Εγώ, όμως, δεν φοβάμαι. Στέκομαι όρθιος. Σε όλη μου την ζωή έχω πέσει πολλές φορές και έχω ξανασηκωθεί. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και κανέναν».

Οσον αφορά στην ομιλία του για τις πυρκαγιές, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο προληπτικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μοιάζει με πολυτέλεια που προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση, η οποία αρνείται να εκπονήσει ένα σοβαρό προληπτικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που θα ξεσπάσουν με μαθηματική βεβαιότητα το επόμενο καλοκαίρι. Έτσι, ο προληπτικός σχεδιασμός μοιάζει με πολυτέλεια που προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο κ. Στίγκας σημείωσε: «Όποιος τους τελευταίους δύο μήνες έχει παρακολουθήσει την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης, θα διαπιστώσει ότι είναι βγαλμένη με καρμπόν από την αντίστοιχη επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσε και πέρσι και πρόπερσι», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση όπως και με την υγειονομική κρίση, αλλά και με κάθε άλλη κρίση, προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι επικρατούν πολεμικές συνθήκες και ότι ανάμεσά τους περιφέρονται αόρατοι εχθροί που απειλούν την υγεία, την ζωή τους, τα εδάφη τους και, τελικώς, την ασφάλειά τους. Για όλα φταίει πρωτίστως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Βελόπουλος: Οι φωτιές έχουν κομματικές και κυβερνητικές ευθύνες

«Οι φωτιές έχουν κυβερνητική ευθύνη» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση για «τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βελόπουλος επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «εμπαίζει τη νοημοσύνη μας» με όσα ανέφερε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την στήριξη των πυρόπληκτων. Μάλιστα, ανάγνωσε και ένα μήνυμα διαμαρτυρίας που έλαβε από έναν κτηνοτρόφο του Έβρου, που καταστράφηκε όλη η περιουσία του από την φωτιά στην Δαδιά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε πως «ο πρωθυπουργός αρκετά έπαιξε με την Ελλάδα. Δεν θα παίζει και με τη νοημοσύνη μας». Ο κ. Βελόπουλος συμφώνησε, εν μέρει, με την αναφορά του πρωθυπουργού ότι «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα» αλλά πρόσθεσε πως «οι φωτιές έχουν κυβερνητική και κομματική ευθύνη» και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να μεταθέτει το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους». Αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός επίλεξε σήμερα «να δείξει στην εθνική αντιπροσωπεία φωτογραφίες από Έβρο και όχι να πάτε ο ίδιος εκεί να δείτε την κατάσταση, όπως κάναμε εμείς».

Ο κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ως «μετεωρολογική» και «μετάθεση και μετακύλιση ευθυνών, όπως κάνει συνεχώς εδώ και τέσσερα χρόνια». Παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός, «τουλάχιστον πριν ζητούσε και μια συγγνώμη, ενώ τώρα δεν ζητάει ούτε και αυτή» αντίθετα, πρόσθεσε, «σήμερα έκανε το χειρότερο. Οχυρώθηκε πίσω από τα καμένα κορμιά των πυροσβεστών για να μας πει μην μιλάτε γιατί αυτοί οι άνθρωποι τρέχουν και αγωνίζονται. Αυτό, όμως, λέγεται σκύλεμα του αγώνα του άλλου…».

Χαρακτήρισε ατυχή την σύγκριση που έκανε ο πρωθυπουργός με τις φωτιές στην Χαβάη και της Ισπανίας, λέγοντας ότι «αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι είτε δεν ξέρει, είτε ότι ήρθε για να κοροϊδέψει το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ρώτησε την κυβέρνηση γιατί «δεν ζητήθηκε βοήθεια από τα "Μπεριέφ" της Ρωσίας, γιατί δεν ζητήσατε τα "Ιλιούσιν" όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια». Σημειώνοντας ότι η κ. Ζαχάροφα δήλωσε πως «η Ελλάδα ουδέποτε μας ζήτησε βοήθεια, όπως κατά το παρελθόν και προστρέξαμε». Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι άργησε να προμηθευτεί επιβραδυντικό υλικό.

Ο κ. Βελόπουλος είπε ότι «ο πρωθυπουργός αφήνει πίσω του καμένη γη». Μπορεί, είπε, «να σώθηκαν οι άνθρωποι» αλλά, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει πια η φύση που υπήρχε στην Διαδιά και εμάς μας ενδιαφέρει στην ολότητά της η φύση, όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζουν». Επισήμανε ότι μπορεί να δόθηκαν τα 6 εκατ. ευρώ στην Διαδιά, «αλλά είδε ο πρωθυπουργός που πήγαν αυτά;» σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι δήμαρχοι και οι περιφέρειες είναι μπλε». Ζήτησε απολογισμό του κόστους ενοικίασης των ελικοπτέρων από νεοσύστατες ιδιωτικές εταιρείες με έδρα το Αζερμπαϊτζάν και της αποτελεσματικότητας. Κατήγγειλε ότι «υπάρχουν τρωκτικά δημοσίου χρήματος» απευθείας αναθέσεων για την δασοπυρόσβεση, αναφέροντας ότι τα έχει καταγγείλει και ο πρόεδρος των δασολόγων και ζήτησε «να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, να σπάσει το πύον». Χαρακτήρισε την προμήθεια των Air Tractor «απατεωνιά και κλοπή του ελληνικού χρήματος, καθώς δεν κάνουν για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε: «Εύχομαι και παρακαλώ τον Θεό να βρέξει για να σταματήσει η φωτιά, γιατί αυτοί (εν. την κυβέρνηση) θα αφήσουν καμένη γη. Αυτή είναι η ικανότητά σας». Υποστήριξε ότι την μάχη στον Έβρο την έδωσαν μόνο τέσσερα ελικόπτερα και ότι αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις που είχε κάνει από πέρυσι ο δήμαρχος της Δαδιάς σχετικά με τις διελεύσεις των μεταναστών. Συμφώνησε με τα αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει να γίνουν τάχιστα και ζήτησε να υπάρξει βοήθεια προς τους μελισσοκόμους.

Ο κ. Βελόπουλος παράλληλα επέκρινε τα τηλεοπτικά μέσα πανελλήνιας εμβέλειας, λέγοντας ότι «για να μην χαλάσουν την εικόνα του πρωθυπουργού, δεν έδειχναν τις φωτιές στον Έβρο και την Ρόδο». Και πρόσθεσε πως «πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει χωρίς παραίτηση».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συμφώνησε πως το να υπάρχουν τόσες πολλές εστίες φωτιάς σε 24 ώρες, αυτό είναι έργο και εμπρησμών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «εμένα, όμως, μου έκανε εντύπωση η στοχοποίηση των ψαράδων στον Έβρο». Κάτι που, όπως είπε, «είναι πολύ περίεργο» και αναρωτήθηκε: «Γιατί θέλετε να τους διώξετε από την περιοχή; Για να γίνει ο κόμβος του αγωγού LNG ή όχι; Θα υπάρξει εκεί μεγάλη στρατιωτική βάση;» και τόνισε: «Οι ψαράδες δεν θα φύγουν από τον Έβρο, γιατί φυλάσσουν Θερμοπύλες. Καταλάβετέ το!».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναρωτήθηκε εάν είναι τυχαίο ότι φωτιές εκδηλώνονται εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον για να στηθούν ανεμογεννήτριες.

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός με την Ιταλίδα ομόλογό του, αλλά και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε για τις ταυτότητες, λέγοντας πως «η Ελληνική Λύση δεν θα επιτρέψει την απευθείας ανάθεση. Θα προσφύγει εάν χρειαστεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε πως «εμείς όταν μιλάμε, ξέρουμε γιατί μιλάμε και δεν φοβόμαστε» και δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των ολιγαρχών, όπως κάνουν οι περισσότεροι εδώ μέσα».


Νατσιός: Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων

«Ένα σοβαρό κράτος, και όχι παρωδία επιτελικού, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ”Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος Νίκη”, Δημήτρης Νατσιός.

«Τα θέματα που κληθήκαμε να συζητήσουμε σήμερα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από το καλοκαίρι από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κι αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε και προσέθεσε ότι το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στον Έβρο είναι μεγάλο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του κόμματός του που επισκέφθηκε την περιοχή.

«Η πυρκαγιά που κατέκαψε την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου μετράει 810.000 στρέμματα, δηλαδή μεγαλύτερη έκταση ακόμη και από τη Νέα Υόρκη. Πλήρης ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, άθλια κατάσταση δασικών δρόμων, απουσία συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων και βέβαια παντού η παρουσία λαθρομεταναστών. Άσχετα αν υπήρξε δόλος από την πλευρά των τελευταίων ή προξένησαν ατυχήματα, είναι δεδομένο ότι στις εστίες που εκδηλωνόταν η φωτιά, τόσο μαρτυρίες κατοίκων, όσο και οι εκθέσεις των υπηρεσιών μιλάνε για εμπλοκή παράνομων μεταναστών. Αν το κράτος φύλαττε σωστά τα σύνορα, όλα αυτά ίσως να είχαν αποφευχθεί», ανέφερε ο κ. Νατσιός.

Επίσης, έκανε αναφορά στην συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης», στο Μικρασιατικό Μέτωπο. «Με αυτούς θα κάνετε διάλογο για το Αιγαίο; Επαναλαμβάνουμε την ερώτηση που σας κάναμε κατά τις προγραμματικές σας δηλώσεις: Ακόμα να κλείσετε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας επανήλθε στο θέμα της δασοπυρόσβεσης λέγοντας ότι εκτός από το πέρασμα της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, «ένα σοβαρό κράτος και όχι και όχι παρωδία επιτελικού, θα έβλεπε πώς διαχειρίζονται τα δάση τους άλλα μεσογειακά κράτη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, τα οποία αν και έχουν πολλαπλάσια έκταση σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν μικρότερο μέσο όρο καμένων στρεμμάτων» και προσέθεσε:

«Θα φρόντιζε να αναπτύξει εγχώρια "μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα", τα γνωστά UAV προκειμένου να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα δάση μας με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θα χρησιμοποιούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και κορυφαίων υπουργών και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα προσπαθούσε εν μέσω θέρους να συλλέγει κάθε πιθανή πληροφορία για την δράση επίδοξων εμπρηστών. Θα γνώριζε ποιος κυκλοφορεί και διανυκτερεύει μέσα σε δάσος και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα για την απομάκρυνσή του. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα είχαμε τους 18 άτυχους απανθρακωμένους στην Δαδιά.

Τέλος ένα σοβαρό κράτος θα διέθετε τα όποια κονδύλια αναδάσωσης στους αρμόδιους φορείς και την δασική Υπηρεσία και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που και την γνώση δεν έχει, αλλά και δημιουργεί εύλογες υποψίες κακοδιαχείρισης».

«Οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή όπως άλλοτε λέτε, κλιματική απειλή», ανέφερε και σχολίασε: «Σαν να έχει το περιβάλλον πρόθεση εχθρική. Δεν θα αναφέρω απόψεις ειδικών επιστημόνων και στοιχεία αναλύσεων, αλλά θα θέσω ένα μόνο ερώτημα στην κρίση σας. Η κλιματική απειλή έχει κάτι μόνο με εμάς τους Έλληνες; Γιατί δεν ισχύει και για άλλες χώρες της γειτονιάς μας;».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, είπε πως «ο δασικός μας πλούτος που είναι κληρονόμημα του ελληνικού λαού, κάποιοι έφτασαν να τον ζυγίζουν σύμφωνα με τη "βιωσιμότητα" του, και να τον αντιμετωπίζουν ως πηγή ανήθικου κέρδους».

«Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι αυτό το έγκλημα διαπράττεται υπό το πρόσχημα της "πράσινης ανάπτυξης". Κάποιοι μιλούν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της "πράσινης ενέργειας", την ώρα που έγιναν στάχτη σχεδόν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα πραγματικής πράσινης ενέργειας. Αν αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεστε, τότε προτιμούμε χίλιες φορές να μείνουμε "υποανάπτυκτοι"» σημείωσε και προσέθεσε: «Εξαίρεση λαμπρή εν μέσω καταστροφής και θλίψης οι πυροσβέστες, το προσωπικό της αεροπυρόσβεσης, του στρατού, της αστυνομίας και όσοι εθελοντές έσπευσαν με αυταπάρνηση να βοηθήσουν, έδωσαν και ακόμη δίνουν έναν πραγματικά τιτάνιο αγώνα».

Τέλος, ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να φροντίσει αμέσως για την ανακούφιση όλων των πυρόπληκτων, να προβεί στην αποζημίωση των περιουσιών τους και να υλοποιήσει ένα σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων» και προσέθεσε:

«Πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του Δασοφύλακα. Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει την συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση. Όχι μόνο με τη δασοπυρόσβεση, αλλά και τη δασοφυλακή, και επάνδρωση με ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους, δασοπόνους και τα κατάλληλα εργαλεία. Σχετικά πρότυπα μπορούμε να βρούμε στη Γαλλία όπου και μόνο η σύγκριση των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο είναι αρκετή να μας πείσει ότι κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά στην Ελλάδα».

Κωνσταντοπούλου: Κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε

«Ξεκινάμε με πένθος, με θλίψη, με φοβερές απώλειες και τρομερά ερωτηματικά», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πυρκαγιές.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη και στις προηγούμενες καταστροφές που έπληξαν της χώρα από το 2007, έκανε λόγο για «χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία» και για «χρόνια αναξιοκρατία και διαφθορά» που «δεν υπονομεύουν απλά το μέλλον της πατρίδας» αλλά «σκοτώνουν». «Έχουν θύματα ανθρώπους, δάση, ζώα, ανθρώπινες κοινότητες, ανθρώπινες προσδοκίες και το μέλλον μας ολόκληρο», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ειπωθεί αυτό που είναι η πραγματικότητά: ότι κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές που κάηκε».

Επίσης, έκανε λόγο για «ευθύνες αυτοδιοκητικές, πολιτικές και κυβερνητικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι και πάλι επέλεξε να διαχειριστεί την τραγωδία με «επικοινωνιακά μέσα» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να ζητήσει μια «συγγνώμη» και δεν προχώρησε «σε μια σοβαρή ανάληψη ευθύνης και μια εξίσου σοβαρή απόδοση ευθυνών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης όταν έγινε η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εγκαλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν τους «απέταξε» αλλά τους αναβάθμισε.

Κλείνοντας , η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε επιπρόσθετα, δέκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων η μονιμοποίηση του προσωπικού τής Πυροσβεστικής και των εποχικών, η αύξηση του προϋπολογισμού της πολιτικής προστασίας για τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής, η ενεργοποίηση των εγκαταλελειμμένων πυρκαγιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Από το 2026 θα είναι άκυρες οι παλιές ταυτότητες -Ξεκινά 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων

Μόνος του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Στίγκας – Τον εγκατέλειψαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών

«Βραχυκυκλώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης: Αιχμές, βολές, υπογραφές και διασπάσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης