Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πυροσβέστες
01.09.2023
12:24
Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόνισε σχετικά με τις πυρκαγιές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς αλλά και τις παρεμβάσεις με σκοπό την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, την εντατικοποίηση των ελέγχων μέχρι και τις νέες ταυτότητες, μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Action24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Αρχικά επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως είναι δεδομένο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής, «κάθε καλοκαίρι και ειδικά το δυσκολότερο καλοκαίρι το οποίο έχουμε περάσει με βάση τα επίσημα δεδομένα κλιματολογικών συνθηκών και ταυτόχρονων προκλήσεων πυρκαγιών, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις ότι δεν θα τους αφήσει έτσι, αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση». Και τόνισε: «Θα σας πω όμως, ότι, όπως συνέβη χρόνο με το χρόνο από το 2019 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίζει να συμβαίνει επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι Πυροσβέστες -όπως έγινε με τους υγειονομικούς στην πανδημία που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή- θα στηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο με έκτακτες στηρίξεις αλλά με μόνιμες αυξήσεις, όπως συμβαίνει και με το τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο και με τις έμμεσες αυξήσεις του εισοδήματος για όλους τους Έλληνες πολίτες. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι θα είναι όλο και περισσότεροι, γιατί, όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν σ' αυτή τη διαδικασία (εποχικοί πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, οι διπλάσιοι εθελοντές πυροσβέστες) τόσο με κάποιο τρόπο επιμερίζεται αυτή η τεράστια ευθύνη. Υπήρξαν μέρες που τα εν εξελίξει μέτωπα ήταν 220. Υπήρχαν εβδομάδες που τα μέτωπα ήταν πάνω από 500».
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ακόμη πως δέχεται την οποιαδήποτε κριτική και είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο εκτάσεων ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. «Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα η πλήρης αποτύπωση των καμένων εκτάσεων, αλλά σίγουρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Να σας πω κάτι, το είπε χθες και ο πρωθυπουργός. Επειδή εμείς έχουμε μία πολιτική που στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των καμένων εκτάσεων, ας αναρωτηθεί κάποιος και ειδικά η αντιπολίτευση που μιλάει για τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της πολιτικής προστασίας και των αντιπυρικών περιόδων, πώς θα χαρακτήριζε κάποιος το 2018; Όπου εκεί είχαμε λίγο πάνω από 100.000 καμένα στρέμματα, άρα σε επίπεδο εκτάσεων ήταν σίγουρα μια καλύτερη χρονιά, αλλά νομίζω θυμόμαστε όλοι τι έγινε σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς και συγκρίσεις».
Επανέλαβε στο σημείο αυτό πως «απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των εκτάσεων». Και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι σε επίπεδο εκτάσεων -το είπα πριν πω τα υπόλοιπα- είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Είναι η δυσκολότερη χρονιά από τότε που μετράει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας το επίπεδο επικινδυνότητας, σε αυτήν, λοιπόν, την πρωτοφανώς δύσκολη χρονιά -άνευ προηγουμένου δυσκολίας- ειδικά φέτος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν είναι και παραμένει στον πυρήνα της αντιμετώπισης όλου αυτού του μηχανισμού, κυρίως των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».
Εξήγησε στη συνέχεια ότι «οι κινήσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά χωρίζονται στα εξής επίπεδα: πρώτον, σε επίπεδο πρόληψης με την αγορά 114 drones, με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος προληπτικής ειδοποίησης σε περίπτωση αυξημένου θερμικού φορτίου, σε επίπεδο καθαρισμού, όπου ήδη έχουν υλοποιηθεί δύο πολύ μεγάλα προγράμματα, θα υλοποιηθεί ένα ακόμα με πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά και με επιπτώσεις, με κυρώσεις, με βάση την Κτηματολογική Υπηρεσία, εκτάσεων οι οποίες δεν θα έχουν καθαριστεί, αυτό είναι το ένα επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο καθαρισμού, drones και όλων των προληπτικών μέτρων, αλλά και σε επίπεδο μέτρων στην ποινική δικαιοσύνη, όπου ουσιαστικά μπορούν να δράσουν εντός ή εκτός εισαγωγικών προληπτικά.
Το να ξέρει κάποιος ότι και σε περίπτωση εμπρησμού από αμέλεια, δηλαδή σε μία ενδεχομένως πλημμεληματική πράξη, θα μπει στη φυλακή, γιατί τις ποινές τις αυξήσαμε, αυτό το οποίο τώρα ερχόμαστε να κάνουμε, μετά από τις συντονισμένες κινήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, είναι: κάποιος ο οποίος διαπράττει, έστω και εξ αμελείας -αν και είναι πολύ μεγάλη συζήτηση τι είναι αμέλεια σε μια πυρκαγιά- θα εξέτιε την ποινή την οποία θα υποστεί, μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μπει στη φυλακή. Αυτό είναι επίσης μια παράμετρος». Υπογράμμισε δηλαδή πως «αυτό που τώρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι περαιτέρω αυστηρότερες ποινές, γιατί τις αυστηροποιήσαμε τις ποινές, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, είναι ότι ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αμελείας, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης δεν θα υπάρχει δυνατότητα, δηλαδή, αναστολής ή μετατροπής της ποινής».
Αυτά τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι κατόπιν διαβουλεύσεων και μελετών, κυρίως εισηγήσεων των ειδικών και δεν είναι οι πρώτες κινήσεις, οι οποίες γίνονται. Δηλαδή, δεν είναι ότι ήρθαμε από το πουθενά μετά από τέσσερα χρόνια να ανακοινώσουμε κάποια μέτρα. Και το προσωπικό το αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και τα μέσα, τα εναέρια και τα επίγεια τα αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και χρήματα δίνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον καθαρισμό, αυτά είναι επιπλέον μέτρα, τα οποία βασίζονται κυρίως στις εμπειρίες της φετινής χρονιάς που ήταν η δυσκολότερη χρονιά και βέβαια με βάση και τα πρώτα στοιχεία των εκτάσεων, αυτό καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι επιμέρους κινήσεις θα αφορούν προσλήψεις, θα αφορούν drones, όπως με ρωτήσατε, είναι κινήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με ένα χρονοδιάγραμμα πολύ αυστηρό και σε επίπεδο προετοιμασίας αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής».
Για την περίπτωση του Έβρου, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι με άμεσα αντανακλαστικά των Αρχών, εφαρμογή του νόμου. «Είτε έχουμε μια περίπτωση τέτοια, είτε έχουμε μια οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη, με βάση αυτά τα οποία προβλέπονται, οι Αρχές οφείλουν να επέμβουν και επεμβαίνουν. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση της Πολιτείας να κάνει τα στραβά μάτια. Το έχει αποδείξει στην πράξη. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε θα επιτρέψουμε με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος αυτόκλητους «σερίφηδες». Υπάρχουν οι Αρχές, οι οποίες κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και αναγκών. Κάθε μέρα υπάρχουν υποθέσεις δεκάδων αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Υπάρχουν και μέρες που οι συλλήψεις αυτές ξεπερνούν τις εκατό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, και χερσαίο και δια θαλάσσης, καταπολέμησης -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- των δικτύων των παράνομων διακινητών. Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Αυτό σημαίνει το να είσαι μια συντεταγμένη Πολιτεία και δεν θα κάνουμε, προφανώς, καμία έκπτωση σε όλο αυτό. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μην κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση».
Εξήγησε επιπλέον ότι «το δεύτερο μέτωπο στον Έβρο το οποίο προκάλεσε το πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια, μέσα σε πάρα πολύ λίγη ώρα, έκαψε όσες εκτάσεις δεν είχαν καεί μέσα σε ολόκληρες μέρες τις προηγούμενες χρονιές, που δείχνει και την ένταση και τον ορισμό αυτού που λέμε «megafire», που κι εμείς τα τελευταία χρόνια, κι όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζουμε και μαθαίνουμε αυτές τις έννοιες, φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία, την περιοχή που ξεκίνησε, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Αυτά είναι τα δεδομένα. Κι ο πρωθυπουργός κιόλας οφείλει να παρουσιάζει στους πολίτες, αλλά, προφανώς, και στο Κοινοβούλιο και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τα πραγματικά δεδομένα».
Όσον αφορά τα μέτρα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Μαρινάκης απάντησε σχετικά: «Βιώνουμε μία περίοδο ενός εισαγόμενου πληθωρισμού παρατεταμένου. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία για τον τελευταίο μήνα, η χώρα μας έχει μεν τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από το 5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Εμείς είμαστε στο 3,4%, με μια πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία, βέβαια, τον πληθωρισμό τροφίμων όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Η πολιτική η οποία ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πρώτον μόνιμες παρεμβάσεις που είναι το πιο σημαντικό, όπως το οικονομικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται. Και είναι αυτό το οικονομικό νομοσχέδιο το 50% του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.. Αύξηση εισοδημάτων, δηλαδή, για όλους. Γιατί είναι το πιο σημαντικό; Γιατί αυτά είναι μόνιμα μέτρα, τα οποία μένουν ακόμη κι όταν οι κρίσεις φεύγουν και αντιμετωπίζουν, θεωρούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολύ σημαντικές αυξήσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι, που και για εμένα, αυτό είναι κάτι το οποίο, ειδικά στην περίπτωση του πληθωρισμού τροφίμων και σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών, είναι η καλύτερη απάντηση στην αυξημένη ακρίβεια, με βάση τα όσα προβλέπουν οι Αρχές. Έχουν ήδη ξεκινήσει, γίνονται σε όλα τα επίπεδα και θα ενταθούν. Και ναι, είναι και οι στοχευμένες παρεμβάσεις, το τρίτο επίπεδο. Η κυβέρνηση, αν και λοιδορήθηκε για όλες αυτές τις παρεμβάσεις, είτε για το ρεύμα, είτε για τα τρόφιμα, μια κυβέρνηση που δεν ακολούθησε μια συνολικά επιδοματική πολιτική, αλλά ναι στις κρίσεις αυτά τα επιδόματα βοήθησαν, σίγουρα έχουν μια πεπερασμένη ισχύ. Εγώ αυτό μπορώ να πω. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια δεύτερη, παρατεταμένη φάση του marketpass. Είναι δεδομένο, όμως, ότι δεν μπορεί αυτό να είναι πανάκεια, δεν είναι κάτι, δηλαδή, το οποίο μπορεί να έχει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι εμείς όσο προχωράει ο χρόνος, το δείξαμε και με το πρώτο νομοσχέδιο, το οικονομικό νομοσχέδιο, θα πέσουμε πάνω σε συνεχείς, μόνιμες παρεμβάσεις, αυξήσεις εισοδήματος, που τι σημαίνει αυτό; Αυξήσεις μισθών, στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως ήταν η αύξηση του αφορολόγητου που ήδη εφαρμόστηκε, και λοιπές άλλες τέτοιες οικονομικές κινήσεις μέσα στην τετραετία».
Υπογράμμισε μάλιστα στο σημείο αυτό ότι «η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν, είναι και παραμένουν οι μόνιμες παρεμβάσεις. Απόδειξη ότι το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε έχει μέσα το 50% του οικονομικού προγράμματος, όπως σας είπα. Όλες αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις. Είχε μέσα και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις. Επίσης, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και ειδικά της ακρίβειας των τροφίμων, δεν είναι μόνο το market pass. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο έδωσε μία ανακούφιση μικρή, μείωσε κάπως τις συνέπειες - κανείς δεν είπε ότι ήταν το μέτρο που έλυσε το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας των τροφίμων, σε καμία περίπτωση. Υπάρχει το «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο μέσα μπαίνουν συνεχώς προϊόντα, με βάση και τη χρονική περίοδο, π.χ. τα σχολικά είδη. Και σας ξαναλέω ότι για μένα ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης αυτού του εισαγόμενου πολύ δύσκολου φαινομένου, είναι και το θέμα των ελέγχων. Και στο θέμα των ελέγχων η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της. Γιατί δεν είναι μόνο σε επίπεδο τροφίμων είναι σε επίπεδο φοροδιαφυγής, είναι σε επίπεδο ελέγχου των παραλιών. Οι προτεραιότητες είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, οι έλεγχοι στην αγορά και, βέβαια, όσο επιτρέπει η οικονομία, και κάποια στοχευμένα μέτρα, όπως, τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι εν ισχύ το market pass».
Όπως ανέφερε: «Καταρχάς, από 1/1/ 2024 εφαρμόζονται όσα ψηφίστηκαν στο οικονομικό νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπάλληλων, την αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδί. Όλες αυτές, λοιπόν, οι παρεμβάσεις - που είναι κι άλλες - αύξηση των επιδομάτων για τις νέες μητέρες ελεύθερους επαγγελματίες στους εννέα μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις άμεσα ή έμμεσα αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. Αυτό είναι μία πρώτη σημαντική παρέμβαση γι' αυτή την τετραετία, σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεων, μειώσεων φόρων και αυξήσεων μισθών στην προηγούμενη τετραετία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όμως, είχαν να δουν πάρα πολλά χρόνια και έπρεπε να είναι σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, έχει θεσπιστεί το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους. Και βέβαια πιο είναι το αντικείμενο των ελέγχων; Να εντοπίζονται φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών ή φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών. Όπως είναι, για παράδειγμα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εικονικές εκπτώσεις. Οι έλεγχοι, λοιπόν, γίνονται προφανώς κυρίως για τις τιμές. Οι τιμές πολλές φορές ανεβαίνουν με φοβερές ταχύτητες λόγω των αιτιών που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις αυξήσεις, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν βλέπουμε να αποκλιμακώνονται»
Αρχικά επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως είναι δεδομένο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής, «κάθε καλοκαίρι και ειδικά το δυσκολότερο καλοκαίρι το οποίο έχουμε περάσει με βάση τα επίσημα δεδομένα κλιματολογικών συνθηκών και ταυτόχρονων προκλήσεων πυρκαγιών, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις ότι δεν θα τους αφήσει έτσι, αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση». Και τόνισε: «Θα σας πω όμως, ότι, όπως συνέβη χρόνο με το χρόνο από το 2019 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίζει να συμβαίνει επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι Πυροσβέστες -όπως έγινε με τους υγειονομικούς στην πανδημία που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή- θα στηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο με έκτακτες στηρίξεις αλλά με μόνιμες αυξήσεις, όπως συμβαίνει και με το τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο και με τις έμμεσες αυξήσεις του εισοδήματος για όλους τους Έλληνες πολίτες. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι θα είναι όλο και περισσότεροι, γιατί, όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν σ' αυτή τη διαδικασία (εποχικοί πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, οι διπλάσιοι εθελοντές πυροσβέστες) τόσο με κάποιο τρόπο επιμερίζεται αυτή η τεράστια ευθύνη. Υπήρξαν μέρες που τα εν εξελίξει μέτωπα ήταν 220. Υπήρχαν εβδομάδες που τα μέτωπα ήταν πάνω από 500».
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ακόμη πως δέχεται την οποιαδήποτε κριτική και είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο εκτάσεων ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. «Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα η πλήρης αποτύπωση των καμένων εκτάσεων, αλλά σίγουρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Να σας πω κάτι, το είπε χθες και ο πρωθυπουργός. Επειδή εμείς έχουμε μία πολιτική που στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των καμένων εκτάσεων, ας αναρωτηθεί κάποιος και ειδικά η αντιπολίτευση που μιλάει για τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της πολιτικής προστασίας και των αντιπυρικών περιόδων, πώς θα χαρακτήριζε κάποιος το 2018; Όπου εκεί είχαμε λίγο πάνω από 100.000 καμένα στρέμματα, άρα σε επίπεδο εκτάσεων ήταν σίγουρα μια καλύτερη χρονιά, αλλά νομίζω θυμόμαστε όλοι τι έγινε σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς και συγκρίσεις».
Επανέλαβε στο σημείο αυτό πως «απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των εκτάσεων». Και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι σε επίπεδο εκτάσεων -το είπα πριν πω τα υπόλοιπα- είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Είναι η δυσκολότερη χρονιά από τότε που μετράει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας το επίπεδο επικινδυνότητας, σε αυτήν, λοιπόν, την πρωτοφανώς δύσκολη χρονιά -άνευ προηγουμένου δυσκολίας- ειδικά φέτος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν είναι και παραμένει στον πυρήνα της αντιμετώπισης όλου αυτού του μηχανισμού, κυρίως των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».
Εξήγησε στη συνέχεια ότι «οι κινήσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά χωρίζονται στα εξής επίπεδα: πρώτον, σε επίπεδο πρόληψης με την αγορά 114 drones, με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος προληπτικής ειδοποίησης σε περίπτωση αυξημένου θερμικού φορτίου, σε επίπεδο καθαρισμού, όπου ήδη έχουν υλοποιηθεί δύο πολύ μεγάλα προγράμματα, θα υλοποιηθεί ένα ακόμα με πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά και με επιπτώσεις, με κυρώσεις, με βάση την Κτηματολογική Υπηρεσία, εκτάσεων οι οποίες δεν θα έχουν καθαριστεί, αυτό είναι το ένα επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο καθαρισμού, drones και όλων των προληπτικών μέτρων, αλλά και σε επίπεδο μέτρων στην ποινική δικαιοσύνη, όπου ουσιαστικά μπορούν να δράσουν εντός ή εκτός εισαγωγικών προληπτικά.
Το να ξέρει κάποιος ότι και σε περίπτωση εμπρησμού από αμέλεια, δηλαδή σε μία ενδεχομένως πλημμεληματική πράξη, θα μπει στη φυλακή, γιατί τις ποινές τις αυξήσαμε, αυτό το οποίο τώρα ερχόμαστε να κάνουμε, μετά από τις συντονισμένες κινήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, είναι: κάποιος ο οποίος διαπράττει, έστω και εξ αμελείας -αν και είναι πολύ μεγάλη συζήτηση τι είναι αμέλεια σε μια πυρκαγιά- θα εξέτιε την ποινή την οποία θα υποστεί, μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μπει στη φυλακή. Αυτό είναι επίσης μια παράμετρος». Υπογράμμισε δηλαδή πως «αυτό που τώρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι περαιτέρω αυστηρότερες ποινές, γιατί τις αυστηροποιήσαμε τις ποινές, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, είναι ότι ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αμελείας, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης δεν θα υπάρχει δυνατότητα, δηλαδή, αναστολής ή μετατροπής της ποινής».
Αυτά τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι κατόπιν διαβουλεύσεων και μελετών, κυρίως εισηγήσεων των ειδικών και δεν είναι οι πρώτες κινήσεις, οι οποίες γίνονται. Δηλαδή, δεν είναι ότι ήρθαμε από το πουθενά μετά από τέσσερα χρόνια να ανακοινώσουμε κάποια μέτρα. Και το προσωπικό το αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και τα μέσα, τα εναέρια και τα επίγεια τα αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και χρήματα δίνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον καθαρισμό, αυτά είναι επιπλέον μέτρα, τα οποία βασίζονται κυρίως στις εμπειρίες της φετινής χρονιάς που ήταν η δυσκολότερη χρονιά και βέβαια με βάση και τα πρώτα στοιχεία των εκτάσεων, αυτό καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι επιμέρους κινήσεις θα αφορούν προσλήψεις, θα αφορούν drones, όπως με ρωτήσατε, είναι κινήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με ένα χρονοδιάγραμμα πολύ αυστηρό και σε επίπεδο προετοιμασίας αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής».
Για την περίπτωση του Έβρου, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι με άμεσα αντανακλαστικά των Αρχών, εφαρμογή του νόμου. «Είτε έχουμε μια περίπτωση τέτοια, είτε έχουμε μια οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη, με βάση αυτά τα οποία προβλέπονται, οι Αρχές οφείλουν να επέμβουν και επεμβαίνουν. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση της Πολιτείας να κάνει τα στραβά μάτια. Το έχει αποδείξει στην πράξη. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε θα επιτρέψουμε με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος αυτόκλητους «σερίφηδες». Υπάρχουν οι Αρχές, οι οποίες κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και αναγκών. Κάθε μέρα υπάρχουν υποθέσεις δεκάδων αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Υπάρχουν και μέρες που οι συλλήψεις αυτές ξεπερνούν τις εκατό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, και χερσαίο και δια θαλάσσης, καταπολέμησης -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- των δικτύων των παράνομων διακινητών. Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Αυτό σημαίνει το να είσαι μια συντεταγμένη Πολιτεία και δεν θα κάνουμε, προφανώς, καμία έκπτωση σε όλο αυτό. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μην κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση».
Εξήγησε επιπλέον ότι «το δεύτερο μέτωπο στον Έβρο το οποίο προκάλεσε το πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια, μέσα σε πάρα πολύ λίγη ώρα, έκαψε όσες εκτάσεις δεν είχαν καεί μέσα σε ολόκληρες μέρες τις προηγούμενες χρονιές, που δείχνει και την ένταση και τον ορισμό αυτού που λέμε «megafire», που κι εμείς τα τελευταία χρόνια, κι όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζουμε και μαθαίνουμε αυτές τις έννοιες, φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία, την περιοχή που ξεκίνησε, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Αυτά είναι τα δεδομένα. Κι ο πρωθυπουργός κιόλας οφείλει να παρουσιάζει στους πολίτες, αλλά, προφανώς, και στο Κοινοβούλιο και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τα πραγματικά δεδομένα».
Όσον αφορά τα μέτρα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Μαρινάκης απάντησε σχετικά: «Βιώνουμε μία περίοδο ενός εισαγόμενου πληθωρισμού παρατεταμένου. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία για τον τελευταίο μήνα, η χώρα μας έχει μεν τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από το 5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Εμείς είμαστε στο 3,4%, με μια πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία, βέβαια, τον πληθωρισμό τροφίμων όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Η πολιτική η οποία ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πρώτον μόνιμες παρεμβάσεις που είναι το πιο σημαντικό, όπως το οικονομικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται. Και είναι αυτό το οικονομικό νομοσχέδιο το 50% του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.. Αύξηση εισοδημάτων, δηλαδή, για όλους. Γιατί είναι το πιο σημαντικό; Γιατί αυτά είναι μόνιμα μέτρα, τα οποία μένουν ακόμη κι όταν οι κρίσεις φεύγουν και αντιμετωπίζουν, θεωρούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολύ σημαντικές αυξήσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι, που και για εμένα, αυτό είναι κάτι το οποίο, ειδικά στην περίπτωση του πληθωρισμού τροφίμων και σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών, είναι η καλύτερη απάντηση στην αυξημένη ακρίβεια, με βάση τα όσα προβλέπουν οι Αρχές. Έχουν ήδη ξεκινήσει, γίνονται σε όλα τα επίπεδα και θα ενταθούν. Και ναι, είναι και οι στοχευμένες παρεμβάσεις, το τρίτο επίπεδο. Η κυβέρνηση, αν και λοιδορήθηκε για όλες αυτές τις παρεμβάσεις, είτε για το ρεύμα, είτε για τα τρόφιμα, μια κυβέρνηση που δεν ακολούθησε μια συνολικά επιδοματική πολιτική, αλλά ναι στις κρίσεις αυτά τα επιδόματα βοήθησαν, σίγουρα έχουν μια πεπερασμένη ισχύ. Εγώ αυτό μπορώ να πω. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια δεύτερη, παρατεταμένη φάση του marketpass. Είναι δεδομένο, όμως, ότι δεν μπορεί αυτό να είναι πανάκεια, δεν είναι κάτι, δηλαδή, το οποίο μπορεί να έχει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι εμείς όσο προχωράει ο χρόνος, το δείξαμε και με το πρώτο νομοσχέδιο, το οικονομικό νομοσχέδιο, θα πέσουμε πάνω σε συνεχείς, μόνιμες παρεμβάσεις, αυξήσεις εισοδήματος, που τι σημαίνει αυτό; Αυξήσεις μισθών, στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως ήταν η αύξηση του αφορολόγητου που ήδη εφαρμόστηκε, και λοιπές άλλες τέτοιες οικονομικές κινήσεις μέσα στην τετραετία».
Υπογράμμισε μάλιστα στο σημείο αυτό ότι «η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν, είναι και παραμένουν οι μόνιμες παρεμβάσεις. Απόδειξη ότι το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε έχει μέσα το 50% του οικονομικού προγράμματος, όπως σας είπα. Όλες αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις. Είχε μέσα και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις. Επίσης, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και ειδικά της ακρίβειας των τροφίμων, δεν είναι μόνο το market pass. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο έδωσε μία ανακούφιση μικρή, μείωσε κάπως τις συνέπειες - κανείς δεν είπε ότι ήταν το μέτρο που έλυσε το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας των τροφίμων, σε καμία περίπτωση. Υπάρχει το «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο μέσα μπαίνουν συνεχώς προϊόντα, με βάση και τη χρονική περίοδο, π.χ. τα σχολικά είδη. Και σας ξαναλέω ότι για μένα ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης αυτού του εισαγόμενου πολύ δύσκολου φαινομένου, είναι και το θέμα των ελέγχων. Και στο θέμα των ελέγχων η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της. Γιατί δεν είναι μόνο σε επίπεδο τροφίμων είναι σε επίπεδο φοροδιαφυγής, είναι σε επίπεδο ελέγχου των παραλιών. Οι προτεραιότητες είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, οι έλεγχοι στην αγορά και, βέβαια, όσο επιτρέπει η οικονομία, και κάποια στοχευμένα μέτρα, όπως, τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι εν ισχύ το market pass».
Όπως ανέφερε: «Καταρχάς, από 1/1/ 2024 εφαρμόζονται όσα ψηφίστηκαν στο οικονομικό νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπάλληλων, την αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδί. Όλες αυτές, λοιπόν, οι παρεμβάσεις - που είναι κι άλλες - αύξηση των επιδομάτων για τις νέες μητέρες ελεύθερους επαγγελματίες στους εννέα μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις άμεσα ή έμμεσα αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. Αυτό είναι μία πρώτη σημαντική παρέμβαση γι' αυτή την τετραετία, σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεων, μειώσεων φόρων και αυξήσεων μισθών στην προηγούμενη τετραετία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όμως, είχαν να δουν πάρα πολλά χρόνια και έπρεπε να είναι σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, έχει θεσπιστεί το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους. Και βέβαια πιο είναι το αντικείμενο των ελέγχων; Να εντοπίζονται φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών ή φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών. Όπως είναι, για παράδειγμα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εικονικές εκπτώσεις. Οι έλεγχοι, λοιπόν, γίνονται προφανώς κυρίως για τις τιμές. Οι τιμές πολλές φορές ανεβαίνουν με φοβερές ταχύτητες λόγω των αιτιών που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις αυξήσεις, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν βλέπουμε να αποκλιμακώνονται»
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις νέες ταυτότητες, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Εγώ αυτό που έχω να πω, το είπε χθες και ο αρμόδιος Υπουργός, ότι αυτές οι ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, απολύτως αναγκαίες, απολύτως εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν παραχαράσσονται και είναι πιο ασφαλείς για τον ίδιο τον χρήστη, για τους πολίτες. Για πάρα πολλούς λόγους, μη παραχάραξης, είναι πιο ασφαλείς σε περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε παράνομη πράξη, όπου και συνέβαινε με τις προηγούμενες ταυτότητες. Είναι εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι πολύ πιο χρήσιμες για τον χρήστη που θέλει να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Και κάποια άλλα θέματα, τα οποία θα τα έχουμε σε ένα πλήρες ενημερωτικό δελτίο, με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Και δυστυχώς ερχόμαστε να το πούμε, όπως δυστυχώς έπρεπε να το κάνουμε, αλλά είναι υποχρέωσή μας, και στην περίπτωση των εμβολίων. Όλα αυτά τα οποία ακούγονται για τις νέες ταυτότητες, περί δήθεν συστήματος εντοπισμού και όλα τα υπόλοιπα, είναι θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες, μάλιστα, δεν έχουν και την οποιαδήποτε βάση για να χτιστούν και να διογκωθούν. Είναι από την αρχή μέχρι το τέλος αβάσιμες και αστείες».
Σε ερώτηση τέλος για τις εξελίξεις στο κόμμα των Σπαρτιατών και το τι σημαίνουν για την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπήκε στη Βουλή γιατί εφαρμόστηκε η νομοθετική παρέμβαση και μια σειρά από τροπολογίες, τις οποίες έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο δεν αμφισβητείται. Το δεύτερο, το οποίο έχουμε, είναι μια σειρά από πολύ σοβαρές, τουλάχιστον με βάση τη διατύπωσή τους, καταγγελίες από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών. Και όπως τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, είναι δεδομένο ότι αυτές πρέπει άμεσα να εξεταστούν και να έχουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες, προφανώς, θα ανακοινωθούν όταν έχουμε πλήρη εικόνα όλων όσων καταγγέλθηκαν. Η νομοθετική παρέμβαση την οποία έκανε η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη. Να μην μπορεί να ανακηρυχθεί ένα κόμμα που προκύπτει ότι έχει πραγματικό η κρυπτόμενο αρχηγό, τυπικά δηλαδή ή επί της ουσίας αρχηγό ο οποίος έχει καταδικαστεί για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις. Να μην μπορούν, δηλαδή, μαχαιροβγάλτες να μπουν στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν σε δεύτερο χρόνο για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αλλά τώρα πού είμαστε; Είμαστε στην αρχή αυτής της εξέλιξης η οποία έγινε χθες. Είχαμε μια καταγγελία από έναν αρχηγό κόμματος, στη συνέχεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα η υπόλοιπη, όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές είπαν κάποια άλλα δεδομένα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια των πραγμάτων, όπως προβλέπεται. Ο 'Αρειος Πάγος εξετάζει με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν κατατίθενται κόμματα ως προτάσεις για να ανακηρυχθούν και να είναι υποψήφια κόμματα και στη συνέχεια υποψήφιοι βουλευτές στη Βουλή με βάση τη νομοθεσία. Εξέτασε με βάση τη νομοθεσία και απέκλεισε το κόμμα του κ. Κασιδιάρη με βάση τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση».
Ειδήσεις σήμερα:
Νεαρή γυναίκα στη Ρόδο κατήγγειλε ότι τη βίασε ο πεθερός της
Χτυπήθηκε στα 6 του από πολιομυελίτιδα και ζει 70 χρόνια μέσα σε «σιδερένιο πνεύμονα»
Οι κόντρες στην παραλιακή, ο «καταραμένος» βασιλιάς της Βούτας και οι «κουρσάροι» της ασφάλτου
Σε ερώτηση τέλος για τις εξελίξεις στο κόμμα των Σπαρτιατών και το τι σημαίνουν για την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπήκε στη Βουλή γιατί εφαρμόστηκε η νομοθετική παρέμβαση και μια σειρά από τροπολογίες, τις οποίες έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο δεν αμφισβητείται. Το δεύτερο, το οποίο έχουμε, είναι μια σειρά από πολύ σοβαρές, τουλάχιστον με βάση τη διατύπωσή τους, καταγγελίες από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών. Και όπως τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, είναι δεδομένο ότι αυτές πρέπει άμεσα να εξεταστούν και να έχουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες, προφανώς, θα ανακοινωθούν όταν έχουμε πλήρη εικόνα όλων όσων καταγγέλθηκαν. Η νομοθετική παρέμβαση την οποία έκανε η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη. Να μην μπορεί να ανακηρυχθεί ένα κόμμα που προκύπτει ότι έχει πραγματικό η κρυπτόμενο αρχηγό, τυπικά δηλαδή ή επί της ουσίας αρχηγό ο οποίος έχει καταδικαστεί για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις. Να μην μπορούν, δηλαδή, μαχαιροβγάλτες να μπουν στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν σε δεύτερο χρόνο για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αλλά τώρα πού είμαστε; Είμαστε στην αρχή αυτής της εξέλιξης η οποία έγινε χθες. Είχαμε μια καταγγελία από έναν αρχηγό κόμματος, στη συνέχεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα η υπόλοιπη, όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές είπαν κάποια άλλα δεδομένα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια των πραγμάτων, όπως προβλέπεται. Ο 'Αρειος Πάγος εξετάζει με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν κατατίθενται κόμματα ως προτάσεις για να ανακηρυχθούν και να είναι υποψήφια κόμματα και στη συνέχεια υποψήφιοι βουλευτές στη Βουλή με βάση τη νομοθεσία. Εξέτασε με βάση τη νομοθεσία και απέκλεισε το κόμμα του κ. Κασιδιάρη με βάση τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση».
Ειδήσεις σήμερα:
Νεαρή γυναίκα στη Ρόδο κατήγγειλε ότι τη βίασε ο πεθερός της
Χτυπήθηκε στα 6 του από πολιομυελίτιδα και ζει 70 χρόνια μέσα σε «σιδερένιο πνεύμονα»
Οι κόντρες στην παραλιακή, ο «καταραμένος» βασιλιάς της Βούτας και οι «κουρσάροι» της ασφάλτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr