Ελληνοτουρκικά: Ξεκινά ο οδικός χάρτης του διαλόγου - Μηχανισμός εκτόνωσης «κρίσεων» σε ανώτατο επίπεδο

Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη  

Παράταση στην ελληνοτουρκική νηνεμία των τελευταίων μηνών με προοπτική αυτή να διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ θα προχωρά ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ανοιχτής και σε καλό κλίμα συζήτησης που είχαν χθες στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογος του Χακάν Φιντάν, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να χειριστούν όλα τα στάδια του ελληνοτουρκικού διαλόγου που επανακάμπτει τους επόμενους μήνες.

Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν τα είπαν κατ’ ιδίαν για ένα δίωρο και ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι ότι επέλεξαν να συνεχίσουν απευθείας με το γεύμα, μαζί με τους συνεργάτες τους, χωρίς προηγουμένως να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Ένα γεύμα που έγινε επίσης σε εγκάρδιο τόνο, με τους δύο τους να συζητούν αρκετά και για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, με δεδομένο ότι σήμερα θα βρίσκεται στην Άγκυρα ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. κ. Βάρχελι με ένα σημαντικό «πακέτο« και ο κ. Φιντάν, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος για μια αναβίωση της ενταξιακής προοπτικής της γείτονος. Κάτι που, με δεδομένες τις δυσκολίες, θα σημάνει και μια περίοδο ηρεμίας και στις ευρωτουρκικές ισορροπίες μετά από καιρό. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έθεσε και τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση ροών το τελευταίο διάστημα, με την τουρκική να απαντά ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία το επόμενο διάστημα, ενώ το θέμα απασχόλησε μεγάλο μέρος της τετ-α-τετ συζήτησης.

Τα ελληνοτουρκικά ραντεβού

Το απτό αποτέλεσμα της συνάντησης, πάντως, είναι ο ακριβής προσδιορισμός των επόμενων ελληνοτουρκικών ραντεβού. Εν αρχήν, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 18 του μήνα, στη Νέα Υόρκη, δύο μήνες μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν, άλλωστε, προετοίμασαν την «ύλη» της συζήτησης, η οποία θα γίνει σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον μετά την επί του πεδίου ύφεση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα.

Από εκεί και πέρα, τον πολιτικό διάλογο θα χειριστεί από μέρους της Ελλάδας η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ, με το σχετικό ελληνοτουρκικό ραντεβού να δρομολογείται για τις 16 Οκτωβρίου, ενώ πιθανώς στις 13 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα το ραντεβού του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη επίσης με τον κ. Ακτσαπάρ για τα αρκετά θέματα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας». Παράλληλα, τα δύο υπουργεία Άμυνας θα συντονιστούν προκειμένου οι στρατιωτικές επιτροπές να επαναδρομολογήσουν τα ΜΟΕ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εκκρεμεί και μια πρώτη κουβέντα που έχει γίνει μεταξύ του υπουργού Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Γιασάρ Γκιουλέρ για μια συνάντηση το επόμενο διάστημα. Φαίνεται, πάντως, ότι το στρατιωτικό μορατόριουμ θα συνεχίσει να ισχύει για το επόμενο ικανό διάστημα.

Κορωνίδα των ελληνοτουρκικών ραντεβού φέτος θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φαίνεται να μετατοπίζεται προς τις αρχές Δεκεμβρίου, υπό τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, όπου θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή με αρκετούς υπουργούς από κάθε πλευρά. Μάλιστα, φαίνεται ότι θα υπάρχουν αρκετά ώριμα projects προς υπογραφή από τους δύο ηγέτες από το «πακέτο» της θετικής ατζέντας.


Ανοιχτοί δίαυλοι και αποφυγή προκλήσεων

Αυτό που κρατά η Αθήνα είναι ότι το καλό κλίμα της συζήτησης είχε αντανάκλαση και στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο υπουργοί, με μια εξαιρετικά προσεκτική «χορογραφία». Η προετοιμασία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, άλλωστε, ήταν διαρκής και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαντλητική. Δεν έγιναν ερωτήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν το καλό κλίμα, ο κ. Φιντάν δεν έκανε καμία αναφορά στα νησιά, ούτε σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αν και εκ νέου χρησιμοποίησε τη φράση «ομογενείς». Παράλληλα, δήλωσε ότι μπορεί να γίνει ένας αμοιβαία επωφελής διαμοιρασμός στο Αιγαίο, χωρίς, όμως, να μπει σε λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στο περιθώριο έγινε αναφορά και στην ανάγκη να μην υπάρχουν δηλώσεις από μη κυβερνητικούς αξιωματούχους που προκαλούν σύγχυση και «χτυπούν ευαίσθητες χορδές».

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις συναντήσεις, πάντως, είναι πως η…Χάγη κείται ακόμα μακράν, καθώς οι δύο υπουργοί απέφυγαν να μπουν στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών. Επειδή, όμως, η Χάγη μπορεί να εξακολουθήσει να παραμένει μια αβέβαιη προοπτική, οι δύο υπουργοί μπορούν να αποδεχθούν ότι οι δύο χώρες συμφωνούν πως διαφωνούν και να οργανώσουν τις διμερείς τους επικοινωνίες γύρω από αυτόν τον άξονα.

Κανείς στην ελληνική πλευρά, παράλληλα, δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι εύκολη και χωρίς αναταράξεις. Μια…σπίθα, άλλωστε, αρκεί για να πυροδοτήσει εκ νέου εντάσεις, πλην όμως ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Φιντάν έχουν αποφασίσει να εντοπίζουν τις διαφορές που υπάρχουν και μέσω των ανοιχτών διαύλων που θα υπάρχουν να υπάρχει ταχεία αποσυμπίεση κρίσεων. Οι ίδιοι, άλλωστε, διατηρούν απευθείας κανάλι επικοινωνίας, ενώ προοδευτικά ανοίγουν γραμμές επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Αφροαμερικανός καταδικασμένος για βιασμό αθωώθηκε, σχεδόν μισό αιώνα μετά


Mηνύματα από 112: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα


Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Daniel», «πνίγηκε» χθες το βράδυ η Εύβοια - Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr