Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε προς ώρας «φρένο» σε έναν ανασχηματισμό - Τι περιμένουμε να ανακοινώσει στη ΔΕΘ

Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε προς ώρας «φρένο» σε έναν ανασχηματισμό - Τι περιμένουμε να ανακοινώσει στη ΔΕΘ

O πρωθυπουργός  επιδιώκει την ανάκτηση του πολιτικού ελέγχου και των πολιτικών πρωτοβουλιών, με ορόσημο την ομιλία του στη ΔΕΘ

Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε προς ώρας «φρένο» σε έναν ανασχηματισμό - Τι περιμένουμε να ανακοινώσει στη ΔΕΘ
Γύρω στις 17:00 χθες το απόγευμα, ο πρωταγωνιστής στα σενάρια των ημερών Βασίλης Κικίλιας πέρασε την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, από την οδό Βασιλέως Γεωργίου.

Για περίπου μια ώρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξερχόμενος έκανε λόγο για «πολύ καλή» συνάντηση.

Για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών μπορεί να εικάσει κανείς πολλά, καθώς αυτό ως ώρας έχει προστατευθεί από διαρροές. Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι ότι η δημοσιοποίηση από μέρους του Μεγάρου Μαξίμου της συνάντησης ήταν μια απόφαση για να κοπούν εν τοις πράγμασι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τα σενάρια ανασχηματισμού. Σενάρια που είχαν ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας και επισήμως δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για υπουργούς που αξιολογούνται διαρκώς και εντάθηκαν μετά την αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η διαρροή της συνάντησης δεν είναι μια συνήθης πρακτική για το Μαξίμου. Φερ ειπείν, χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου, αλλά δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τις επαφές τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου ήθελε σε αυτή τη φάση να κόψει τη δημόσια συζήτηση για αλλαγές πριν ή αμέσως μετά τη ΔΕΘ και το ταξίδι του κ Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για αρκετούς λόγους. Ο βασικός είναι ότι σε αυτή τη φάση, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει την ανάκτηση του πολιτικού ελέγχου και των πολιτικών πρωτοβουλιών, με ορόσημο την ομιλία του στη ΔΕΘ αυτό το Σάββατο, όπου θα περιγράψει και μια σειρά αλλαγών στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ άλλων, με μεγαλύτερη ενοποίηση αρμοδιοτήτων και «αυτοματισμούς» στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, η ύπαρξη της συζήτησης για τον κ. Κικίλια άνοιξε «παράθυρο», ώστε να πολλαπλασιαστούν τα σενάρια και για άλλους υπουργούς, σενάρια που στις περισσότερες περιπτώσεις ανάγονταν στη σφαίρα της φαντασίας ή του ευκταίου.

Το γεγονός ότι το φρένο μπήκε σε αυτή τη φάση δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απεμπολεί το δικαίωμα να παρέμβει σε ύστερο χρόνο, αν το επιθυμεί, στο κυβερνητικό σχήμα. Για παράδειγμα, όλοι συμφωνούν ότι πολιτικό βαρόμετρο θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναμένεται να επαναλάβει σήμερα τη στήριξη της ΝΔ στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Συνεπώς, θα είναι στο χέρι του κ. Μητσοτάκη να κρίνει, αν και τι αλλαγές θέλει να κάνει. Μέχρι τότε, όμως, προτεραιότητα έχει το κυβερνητικό έργο, εξ ου και σήμερα συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου διΰπουργική σύσκεψη για τη Θεσσαλία και την πορεία της ανοικοδόμησης και της επαναλειτουργίας δομών.

«Καλάθι» ΔΕΘ για τη… Θεσσαλία

Τούτων δοθέντων, η προσοχή του πρωθυπουργού στρέφεται στη ΔΕΘ, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα του για την επόμενη μέρα. Για το περιεχόμενο της ομιλίας υπήρξαν συσκέψεις και χθες, ενώ είναι σαφές ότι πλέον το λεγόμενο «καλάθι της ΔΕΘ» περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Η παράταση του market pass ως το τέλος του έτους έφυγε από το τραπέζι, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1, ενώ θα έρθει τις επόμενες μέρες συμπληρωματικός προϋπολογισμός με άμεσες δαπάνες για τη Θεσσαλία. Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα δοθεί από τον Ιανουάριο, ενώ κανονικά θα δοθούν οι αυξήσεις σε δημοσίως υπαλλήλους που έχουν ψηφιστεί και συνταξιούχους που προγραμματίζονται. Από εκεί και πέρα, όμως, οι παροχές θα είναι απειροελάχιστες, ενώ μένει να φανεί, αν θα δοθεί εν τέλει το ειδικό επίδομα στους πυροσβέστες που είναι χαμηλού δημοσιονομικού κόστους και κυρίως συμβολικό. Κάποια παρέμβαση θα υπάρξει και για το επίδομα θέρμανσης, αν και θα είναι μάλλον επιδερμική.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε χθες σε ένα «πράσινο τέλος», για το οποίο θα κάνει αναφορά ο πρωθυπουργός. Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, δεν θα μιλάμε για οριζόντια επιβάρυνση, ούτε για έκτακτη φορολόγηση σε εταιρικά κέρδη, όπως έγινε στις εταιρίες ενέργειας. «Δεν θα δαγκώνει ιδιαίτερα κανέναν», αναφέρει στο protothema.gr υψηλόβαθμη πηγή από το οικονομικό επιτελείο, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν θα αφορά φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες.


Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: «Καραβιές» μεταναστών στη Λαμπεντούζα - Έφτασαν 7.000 μέσα σε 24 ώρες, βοήθεια ζητά η Μελόνι

Ισπανικά ΜΜΕ: Πιθανό να επιστρέψει στην Ελλάδα η 85χρονη πρώην βασίλισσα Σοφία μετά από 61 χρόνια

Καρέ καρέ η συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν: Μεγαλομανία, διαστημική τεχνολογία και υποσχέσεις για πυρομαχικά και τρόφιμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης