Εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι μονομάχοι, οι... άλλοι και τα δύσκολα

Εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι μονομάχοι, οι... άλλοι και τα δύσκολα

Η έλευση του Στέφανου Κασσελάκη ανέτρεψε τις ισορροπίες και απειλεί να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα χέρια της Αχτσιόγλου που φερόταν ως η επικρατέστερη διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος σιωπά, αλλά ο κόσμος το ’χει τούμπανο ότι στηρίζει τον εξ Αμερικής υποψήφιο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
axts-kas
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή εκλογική συντριβή και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα κατεστραμμένο κόμμα. Και ένα κόμμα που έχει καταστραφεί δεν μπορεί να γίνει όπως ήταν πριν. Ούτε και οι «νεκροί» του (προτέρα ηγεσία και χαμένοι ψηφοφόροι) μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση την απλή αυτή αλήθεια δεν την είχαν συνειδητοποιήσει και συνέχιζαν ωσάν να μην είχε συμβεί τίποτε, περιμένοντας να έρθει η βάρδια της Εφης Αχτσιόγλου για να αναλάβει το κόμμα. Μέχρι που ήρθε ο άνθρωπος από το πουθενά, ο Στέφανος Κασσελάκης, για να τους τη θυμίσει. Και μάλιστα με δραματικό -για τους κομματικούς απαράτσνικους- τρόπο.

Πλέον, εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων ο εκείθεν του Ατλαντικού «εισβολέας» μπορεί να εκπορθήσει το κάστρο της Κουμουνδούρου και να γίνει αυτός ο φεουδάρχης της Αριστεράς! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Χωρίς κανένα κομματικό ή κοινωνικοπολιτικό ένσημο μπορεί να γίνει ο «ιδιοκτήτης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά μόνο σε περιοδικά επιστημονικής φαντασίας όπου πρωταγωνιστούν ούφο μπορούν να συμβούν. Να όμως που συμβαίνουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μετά Τσίπρα εποχή.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι χρειάστηκαν μόνο 20 ημέρες για να έρθουν τα πάνω κάτω. Και ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι ο Κασσελάκης κέρδισε τη μάχη των ανά την επικράτεια καφενέδων.

Κλείσιμο
Ολοι όσοι μετέχουν στη δημόσια συζήτηση ασχολούνται με αυτόν. Οπως στις εθνικές εκλογές στα καφενεία όλοι συζητούσαν για τους νέους φόρους που θα βάλει ο Τσίπρας αν αναλάβει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χάσει με 20 μονάδες από τον Μητσοτάκη, έτσι και τώρα στα καφενεία, στο Διαδίκτυο, στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα όλοι, μα όλοι, συζητούν για τον νέο σταρ, για τις δηλώσεις που κάνει και για τα βίντεο που ανεβάζει. Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος δεν υφίστανται στα καφενεία και στις ταβέρνες, εκεί δηλαδή που παίζονται οι εκλογές είτε είναι βουλευτικές, είτε κομματικές.

Μόνο οι σκληροί κομματικοί, οι σταυρομαζώχτρες των μηχανισμών, ασχολούνταν μαζί τους και πρωτίστως για τα «κουκιά» που θα λάβουν οι υποψήφιοι αρχηγοί και αν ο Τσακαλώτος θα είναι πάνω από τον Παππά ή το αντίστροφο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ασχολούνταν με τα πίτουρα και ήρθε η κότα και τους έφαγε.

Πριμοδότηση

Το αξιοπερίεργο είναι ότι όχι μόνο υποτίμησαν τον εκλεκτό του Πολάκη, αλλά και φρόντιζαν με κάθε τρόπο να τον πριμοδοτούν αφού ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο ετεροπροσδιορίζονται σε σχέση με αυτόν. Περισσότερο απαντούσαν, απέρριπταν ή ασκούσαν κριτική σε όσα εξήρχοντο από το έρκος των οδόντων του Κασσελάκη και λιγότερο έλεγαν τι πρόκειται να αλλάξει υπό την ηγεσία τους στο πολιτικό σύστημα και τον δημόσιο βίο. Επαναλάμβαναν μονότονα τις αλλαγές που θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ θα φτιάξω «κόμμα δομών», έλεγε η Αχτσιόγλου. Εγώ θέλω «κόμμα μελών», αντέτεινε ο Παππάς. Και ο Τσακαλώτος συμπλήρωνε: εμένα μου αρέσει ένα «κόμμα αριστερών». Μάλιστα ήταν τόσο απορροφημένοι στον μικρόκοσμό τους που μόνο τις τελευταίες ημέρες κατάλαβαν ότι έπρεπε να έχουν αναπροσαρμόσει την τακτική τους για να αντιμετωπίσουν τον Στέφανο τον ξενιστή. Ηταν όμως αργά.

Ο Στράτος Φαναράς με τη δημοσκόπηση της Merton Analysis επιβεβαίωσε αυτό που τις προηγούμενες ημέρες ήταν κοινός τόπος στα δημοσιογραφικά γραφεία και τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών: η υποψηφιότητα Κασσελάκη αποκτά δυναμική και η διαδοχή του Τσίπρα από «υγιεινός περίπατος» της Αχτσιόγλου έχει γίνει ντέρμπι -και μάλιστα δύο γύρων- ανάμεσα στην Εφη και τον Στέφανο.

Πλέον τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των εκλεκτόρων. Τα νέα μέλη, που γράφτηκαν μέσω του iSYRIZA, δεν είναι πολλά. Μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με τις επίσημες κομματικές πηγές, ήταν περίπου 1.600 και όχι 6.000-7.000 που έλεγαν διάφοροι - αν και όλα αυτά ξεπεράστηκαν με την μεγάλη συμμετοχή που καταγράφηκε στις κάλπες. 

Παρά τα όσα λέγονται ουδείς ξέρει ποιον τελικά θα ευνοήσει η αυξημένη συμμετοχή. Οι μεν του Κασσελάκη λένε «εμάς», οι δε της Αχτσιόγλου «την Εφη». Αυτοί που δεν θέλουν τον Κασσελάκη λένε ότι τις τελευταίες ώρες «είναι αρκετοί οι σύντροφοι που θα σηκωθούν από τον καναπέ και θα πάνε να ψηφίσουν για να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι αντίστοιχο με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ». Αυτοί που θέλουν τον Κασσελάκη λένε «η πλειοψηφία όσων εγγραφούν νέα μέλη θα ψηφίσει τον Στέφανο, ενώ θα τον ψηφίσουν και πάρα πολλοί από τα παλιά μέλη». Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές εκφράζουν την επιθυμία τους αφού κανείς δεν ξέρει πόσα θα είναι τελικά τα νέα μέλη, ούτε και πώς θα μοιραστούν τα παλιά.

Και όσο δεν έχουμε δεδομένα περισσεύει το... σότο περγαμότο των σπερμολόγων. Εικασίες και μόνο εικασίες πλανώνται πάνω από την Κουμουνδούρου. Και μόνο αργά το βράδυ της Κυριακής θα μάθουμε πόσες ψήφους πήραν οι πέντε υποψήφιοι, ποιος/α προηγείται και ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους. Τότε θα μπορέσουμε να πιθανολογήσουμε και με ακρίβεια ποια ή ποιος θα εκλεγεί. Αν θα είναι η Αχτσιόγλου ή ο Κασσελάκης αφού, εκτός δραματικού απροόπτου, ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο θα παιχτεί η εκλογή.

Οι περισσότεροι κομματικοί παράγοντες διατείνονται, με όρους ιπποδρόμου, ότι «προηγείται η Εφη με βραχεία κεφαλή», ενώ όσοι γνωρίζουν καλά την κομματική αριθμητική υποστηρίζουν πως «ο Παππάς δεν πρόκειται να λάβει μονοψήφιο αριθμό ψήφων αφού συνεχίζει να ελέγχει σημαντικό τμήμα του κομματικού μηχανισμού και ιδιαίτερα των μεσαίων στελεχών». Διψήφιο ποσοστό δίνουν και στον Τσακαλώτο. «Αθροιστικά Νίκος και Ευκλείδης θα λάβουν το 25% των ψήφων», μας λένε, «και μαζί με το ποσοστό του Τζουμάκα θα φτάσουν το 30%», αφήνοντας για τους άλλους δύο, την Εφη και τον Κασσελάκη, το 70%.

Οι γνωρίζοντες καλά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ και των πιθανών εκλεκτόρων πιθανολογούν ότι ο Κασσελάκης θα είναι λίγο πάνω από το 30% και η Αχτσιόγλου λίγο κάτω από το 40%. Θυμίζουμε πως η Metron Analysis ενώ δείχνει την Αχτσιόγλου να προηγείται (τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ) σημαντικά σε δημοτικότητα του Κασσελάκη, εντούτοις στο δείγμα αυτών που δηλώνουν ότι θα πάνε (σίγουρα ή πιθανώς) να ψηφίσουν ο Κασσελάκης προηγείται με 39% έναντι 31% της Αχτσιόγλου, με τον Τσακαλώτο να λαμβάνει το 13% και τους Τζουμάκα και Παππά από 3%. Μέλλει να αποδειχθεί αν έχουν δίκαιο οι δημοσκόποι ή οι «σταυρομαζώχτρες» του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, το λάθος των κομματικών καπεταναίων είναι ότι κάνουν υπολογισμούς λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη βούληση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τις προτιμήσεις του συνόλου των μελών - ψηφίζουν  τα μέλη και όχι μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν, όντως, τον εκείθεν του Ατλαντικού ερχόμενο.

Τα περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν είναι σίγουρο ότι αυτή τη στιγμή είναι πλειοψηφική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάθος υπολογισμοί

Κάνουν λάθος υπολογισμούς όσοι θεωρούν ότι ο Κασσελάκης δεν έχει τύχη αν η εκλογή κριθεί από τα υφιστάμενα μέλη. Σίγουρα οι εκλέκτορες που κουβαλούν ο Πολάκης, η Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας και οι αποδέλοιποι που στηρίζουν τον Κασσελάκη είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που προτιμούν τον Παππά ή τον Τσακαλώτο.

Ομως η δύναμη του Κασσελάκη δεν κρύβεται μόνον στους «πολακιστές». Είναι στους προσωπικούς οπαδούς του Τσίπρα. Οχι, ο Τσίπρας δεν τον στηρίζει, ούτε και θα το έκανε ποτέ. Τουλάχιστον όχι δημόσια. Ομως από τα περίπου 124.000 μέλη της Κουμουνδούρου τα 80.000-90.000, κατά δήλωσή τους, δεν γράφτηκαν μέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τον Τσίπρα. Είναι οι λεγόμενοι Αλεξι(πτωτι)στές. Το ενδιαφέρον τους ήταν και είναι για τον αρχηγό και όχι για το κόμμα. Η προτίμησή τους ήταν και είναι σε πρόσωπα και όχι σε δομές και μηχανισμούς.

Μετά την αποχώρηση Τσίπρα είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν αυτοί. Πιθανολογείται ότι ίσως προτιμήσουν τον Κασσελάκη επειδή νομίζουν ότι μπορεί να είναι αυτός ο διάδοχος του Τσίπρα και όχι κάποιος/α εκ των τεσσάρων που είναι μέλη του κομματικού κατεστημένου, το οποίο -για τους «τσιπριστές»- συνέβαλε τα μάλα στην εκλογική καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυνση του Αλέξη από την ηγεσία.

Εξυπακούεται ότι οι άλλοι και ιδιαίτερα η αριστερή πτέρυγα της «Ομπρέλας» θεωρούν υπεύθυνο τον Τσίπρα για την ήττα και το μπάχαλο που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. «Εφυγε κι άφησε πίσω του συντρίμμια», λένε, και προσθέτουν: «Ισως επειδή θέλει σε χρόνο μέλλοντα να επιστρέψει για να ηγηθεί της προσπάθειας αναδιοργάνωσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, του ΠΑΣΟΚ περιλαμβανομένου».

Τέτοια πιθανότητα, τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον, δεν υπάρχει. «Δεν είναι στις προθέσεις του», μεταδίδουν αξιόπιστοι συνομιλητές του Αλέξη.

Μάλιστα χαρακτηρίζουν «ανόητους» τους επίδοξους διαδόχους του επειδή, όπως λένε, δεν κατάλαβαν ότι τη σήμερον ημέρα «στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και στις δυναμικές ηλικίες η επικοινωνία έχει ίδιο, ενδεχομένως και μεγαλύτερο βάρος από την πολιτική». Οπως λένε χαρακτηριστικά, «ο Κασσελάκης με πέντε-έξι βίντεο τους κέρδισε κατά κράτος».

Και απορούν γιατί δεν απάντησαν κάνοντας χρήση και αυτοί των ίδιων επικοινωνιακών μέσων, αλλά επέμειναν να πολιτεύονται με ομιλίες σε κομματικές συναθροίσεις και με ανακοινώσεις για το ποια στελέχη και ποιοι βουλευτές, νυν και πρώην, στηρίζουν τις υποψηφιότητές τους.

Προσθέτουν δε ότι σε σχέση με τον Κασσελάκη οι άλλοι τέσσερις εμφανίζονται «παλιομοδίτες» και αδυνατούν να ερμηνεύσουν «πώς έπεσε στην παγίδα των χαμηλών πτήσεων η Εφη, η οποία, ενώ είναι μορφωμένη, σοβαρή και συγκροτημένη, εμφανίζεται άνευρη, χαμηλότερη των προσδοκιών και το κυριότερο να μην έχει ή να μη λέει ένα σχέδιο για το πώς θα κερδίσει τον Μητσοτάκη». Ωστε να κερδίσει τους θαμώνες των ανά την επικράτεια καφενέδων, θα προσθέταμε εμείς.

Πάντως, συνομιλητές του Τσίπρα ενώ δεν αποκλείουν τελικός νικητής να είναι ο Κασσελάκης, εντούτοις έχουν τη γνώμη πως «στον δεύτερο γύρο, έστω και οριακά, πρόεδρος θα αναδειχθεί η Αχτσιόγλου» επειδή το πιθανότερο είναι όλοι οι υπόλοιποι να συνασπιστούν για να αποτρέψουν να πάρει το κόμμα ο Πολάκης και η ομάδα των στελεχών που στηρίζει τον αρραβώνα των λαϊκιστών με τον φιλελεύθερο Κασσελάκη.

Σίγουρα οι ψηφοφόροι του Τσακαλώτου και του Τζουμάκα θα προτιμήσουν την Εφη από τον Στέφανο. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα πράξουν το ίδιο και αυτοί που στον πρώτο γύρο θα ψηφίσουν τον Παππά. Θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα λάβουν οι υποψήφιοι και από τις παρασκηνιακές συμφωνίες που μπορούν να γίνουν για το συνέδριο.

Ναι, ναι, για το συνέδριο. Η εκλογή αρχηγού είναι η πρώτη πράξη του έργου που ανεβαίνει στην Κουμουνδούρου. Η δεύτερη θα παιχτεί στο συνέδριο και το φινάλε στις ευρωεκλογές. Αν εκλεγεί ο Κασσελάκης, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αντίθετα, εάν επικρατήσει η Αχτσιόγλου, πρόθεση των υπολοίπων -και ιδιαίτερα στελεχών της «Ομπρέλας»- είναι να απομονώσουν οργανωτικά και πολιτικά τον Κασσελάκη και τους «πολακιστές» του.

Κατά κάποιον τρόπο θα επιχειρήσουν ή να τον... εξημερώσουν ή να τον σπρώξουν στη διάσπαση φορτώνοντάς του και την ευθύνη. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύουν και τη δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη ότι «κάποιες φορές η διάσπαση δεν είναι κακό πράγμα». Θεωρούν ότι είναι προειδοποίηση στον Πολάκη να κάτσει φρόνιμα και υπόδειξη στον Κασσελάκη να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον χάσει, και να μην προχωρήσει, όπως λέγεται, στην ίδρυση κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών.

Υπάρχουν όμως και ψύχραιμες φωνές στην Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν ότι «την επόμενη μέρα η Εφη και ο Στέφανος, ο Στέφανος και η Εφη, δύο νέα παιδιά, να πορευτούν μαζί σαν μια γροθιά και να κερδίσουν τον Μητσοτάκη». Στην περίπτωση αυτή, λένε όσοι έχουν αυτή τη γνώμη, «ο Τσίπρας θα βρίσκεται δίπλα τους να τους στηρίζει».

Αμοιβαία στήριξη

Σύμφωνα με αυτές τις ψύχραιμες φωνές, «στο μυαλό του Τσίπρα έχει καρφωθεί το σενάριο μετά τις εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, και οι δύο να αφήσουν τις αντιπαραθέσεις και να στηρίξει ο ένας τον άλλον. Αν βγει η Εφη, ο Στέφανος να είναι το Νο 2. Και αν βγει ο Στέφανος, η Εφη να είναι το Νο 2».

Δεν ξέρουμε τι έχει καρφωθεί στο μυαλό του Τσίπρα, αλλά στο μυαλό του Ευκλείδη, του Φίλη, του Σκουρλέτη και των άλλων στελεχών και βουλευτών της «Ομπρέλας» έχει καρφωθεί η ιδέα ότι η συγκατοίκηση με τον Κασσελάκη και τους «πολακιστές» είναι αδύνατη. Το ίδιο έχει καρφωθεί στα μυαλά και άλλων, από άλλες τάσεις και ομάδες, αν εκλεγεί η Εφη και σε συνεργασία με τον Κασσελάκη τους σπρώξει στο περιθώριο.

Και στην εκλογή της μιας (Αχτσιόγλου) και στην εκλογή του άλλου (Κασσελάκης) η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ παραμονεύει και πιθανότατα δεν θα αποφευχθεί αν δεν πρυτανεύσει η λογική. Αν τα καπετανάτα στην Κουμουνδούρου σταματήσουν να βλέπουν τις εξελίξεις με όρους διάσπασης και αναζητήσουν κοινούς τόπους για την ενότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ -υπό τη νέα του ηγεσία και με ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της χώρας- ενδέχεται να έχει μέλλον, ειδικά αν η κυβέρνηση πνιγεί στα προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητας των πολιτών.
Για να αποφευχθεί η διάσπαση, είτε άμεσα είτε στο συνέδριο, ίσως θα έπρεπε ο Τσίπρας να σπάσει τη σιωπή του.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ίσως θα πρέπει να υπενθυμίσει στους συντρόφους του ότι το μείζον είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ακρίβεια που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Να τους πει επίσης ότι προέχει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι ο εσωκομματικός πόλεμος. Και τρίτον, να δηλώσει ότι θα πρέπει όλοι να σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα εγγυηθεί ο ίδιος την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, χωρίς προσωπική εγγύηση για την ενότητα η δήλωσή του «παραιτούμαι για να περάσει το νέο κύμα» είναι άνευ αξίας και μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως από τους κακόπιστους είτε είναι αντίπαλοι είτε σύντροφοί του.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα μάθουμε τι θα συμβεί την επόμενη Κυριακή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε αφού στην Κουμουνδούρου η ψυχική ενότητα έχει διαρραγεί και εκτός από τα πάθη ευδοκιμούν και οι εκπλήξεις...


Ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση μίας ώρας η ψηφοφορία λόγω μεγάλης συμμετοχής - Ψήφισαν πάνω από 110.000

ΣΥΡΙΖΑ: Βίντεο από τη στιγμή που ψηφίζει ο Κασσελάκης - «Με τον Αλέξη και για τον Αλέξη»

Ρόδος: Ζευγάρι Γερμανών έστησε γλέντι και κέρασε ολόκληρο χωριό, επειδή έσωσαν το σπίτι τους από τις φωτιές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης