Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κασσελάκης: Ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κασσελάκης: Ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει σήμερα στις 16:30 η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Με ακροατήριο 47 βουλευτές, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί προς το σώμα με ενωτική διάθεση

5980343
Διαθέσεις, προθέσεις και… όρια αναμένεται να διαφανούν από πλευράς του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, καθώς συνεδριάζει σήμερα στις 16:30 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώτη φορά μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος.

Με ακροατήριο τους 47 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να απευθυνθεί προς το σώμα με ενωτική διάθεση, όπως διαφάνηκε και από την συνάντησή του με τον πρώην Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, επιχειρώντας να κλείσει σύντομα τα ανοιχτά μέτωπα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνόδευε στο χθεσινό ταξίδι του στην Κύπρο η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, μετά τη σφοδρή αντίδρασή της για την αλλαγή της εκπροσώπησης του κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτυπώνοντας τη βούληση της νέας ηγεσίας να αμβλύνει πάθη και έριδες, τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ανακωχή για τις κάλπες

Ακόμη και αν οι επιλογές των προσώπων που θα δώσουν την μάχη στις 13 περιφέρειες και τους δήμους της χώρας δεν αποτελούν επιλογές της νέας ηγεσίας, εντούτοις αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα βαρύνει την ψυχολογία στελεχών και ψηφοφόρων. Για το λόγο αυτό, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να βρεθεί στη Ρόδο αύριο, προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης στην υποψήφια Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσα Καραγιάννη, η οποία υπήρξε μία από τα 30 στελέχη που υπέγραψαν υπέρ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Νωρίτερα, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται σήμερα να τείνει χείρα φιλίας προς τους βουλευτές του κόμματος, συνεχίζοντας στην ενωτική πορεία που έχει χαράξει τις τελευταίες ημέρες, ιδίως όταν οι αυτοδιοικητικές κάλπες είναι μπροστά, ζητώντας την μέγιστη δυνατή συστράτευση όλων. Άλλωστε, η κίνησή του να «καδράρει» άμεσα την Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο με αφορμή τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, όσο και με το στέγαστρο Καλατράβα προοιωνίζουν την αντιπολιτευτική του τακτική, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση της μετωπικής με το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και της μαχητικής αντιπολίτευσης με ορμητήριο την κοινωνία, όπως αναδείχθηκε από τις περιοδείες του στη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα.

Ορόσημο το Κραν Μοντανά

Κλείσιμο
Ακόμη και στη χθεσινή, πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Κασσελάκης έδωσε τον τόνο της κομματικής συνέχειας, δηλώνοντας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη πως «τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικα στρατεύματα», για να αναφερθεί με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις στη «σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας». «Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα «3+1» αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvzsmb96kmtl)


Ρόλοι και δυνάμεις

Την ίδια ώρα, ζητούμενο για τη σημερινή, πρώτη τοποθέτηση του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος συνιστά η κατανομή του κοινοβουλευτικού έργου, με τις επιλογές προσώπων που θα γίνουν για τις αναθέσεις των Τομέων ευθύνης, καθώς αυτές θα αντανακλούν την νέα ιεραρχία, αλλά και την οπτική της ηγεσίας απέναντι στην κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος.

Από πλευράς του νέου Προέδρου, είχε ζητηθεί περισσότερος χρόνος για τη σύνθεση του νέου Προεδρείου της Βουλής, αλλά και το κοινοβουλευτικό οργανόγραμμα, ιδίως όταν οι πρώτες αλλαγές που ανακοινώθηκαν στην Κουμουνδούρου, έγιναν χωρίς πρότερη ενημέρωση των κομματικών οργάνων, προκαλώντας έντονες, εσωκομματικές αντιδράσεις. Πάντως, οι όποιες αλλαγές στους τομείς ευθύνης δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν σήμερα, καθώς σημειώνονται «καραμπόλες», ενώ η απουσία του κ. Κασσελάκη στην Κύπρο επιβράδυνε την προετοιμασία της σχετικής λίστας. Άλλωστε, το ανακάτεμα της κοινοβουλευτικής τράπουλας δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει και νέες εστίες εσωστρέφειας παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε μια στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να επιθυμεί μια συντεταγμένη και ενιαία πορεία του κόμματος προς τις κάλπες.

Πάντως, μετά την παραμονή του Σωκράτη Φάμελλου ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και το διορισμό του Γιώργου Τσίπρα σε θέση Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκκρεμότητα παραμένει η θέση του Γραμματέα της ΚΟ, για την οποία ως η επικρατέστερη φαντάζει η Βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται η μετακίνηση του νυν Γραμματέα, Διονύση Καλαματιανού σε θέση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, πλάι στους Νίκο Παππά και Νάσο Ηλιόπουλο. Αχαρτογράφητο, ωστόσο, παραμένει αν ο κ. Ηλιόπουλος θα παραμείνει στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, αλλά και η στάση που θα τηρήσουν στελέχη που πρόσκεινται στην πρώην Υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου.

Ντουέτα και… Μπέος

Ήδη, κοινή ερώτηση κατέθεσαν χθες προς την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης για την υπόθεση του Αχιλλέα Μπέου, συγκεντρώνοντας 25 υπογραφές συναδέλφων τους κάτω από το κείμενο της ερώτησης, μεταξύ των οποίων της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν από την κ. Κεραμέως αν «θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να τεθούν υπόψη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα ανωτέρω αναφερόμενα περιστατικά και να κινηθεί αρμοδίως η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του Δημάρχου Βόλου».

Ειδήσεις σήμερα:

«Ασπίδα» για το Πολεμικό Ναυτικό η φρεγάτα «Κίμων» - Καθελκύστηκε στη Γαλλία η πρώτη ελληνική Belharra

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε αριθμούς: Πόσες γυναίκες διεκδικούν τη δημαρχία... πόσοι υποψήφιοι «αγγίζουν» τα 100!

Σεισμός 6,6 βαθμών ανοικτά της Ιαπωνίας - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης