Νίκος Χαρδαλιάς: Κοντά στην εκλογή από τον πρώτο γύρο στην Περιφέρεια Αττικής

Η δημοσκόπηση της Prorata τον δείχνει στο 40% στην πρόθεση ψήφου με 20% αναποφάσιστους -  Το σχέδιό του για την περιοχή

Πολύ κοντά στην εκλογή του από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, υποψήφιος με το χρίσμα της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής, που θεωρείται «άνθρωπος των ειδικών αποστολών». Η τελευταία σχετική μέτρηση - από την Prorata, για το κανάλι Attica - καταγράφει την απόλυτη υπεροχή του έναντι των συνυποψηφίων του: ο πρώην υπουργός εμφανίζεται με ποσοστό 40% στην πρόθεση ψήφου, με τον Γιάννη Σγουρό (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) να ακολουθεί με 13,5% και τον Γιώργο Ιωακειμίδη (στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ) στο 12%, ενώ οι αναποφάσιστοι καταγράφηκαν στο 20%, με πάνω από έναν στους πέντε να είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. 

'Οπως είναι γνωστό, με τον ισχύοντα νόμο η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών γίνεται με 43% από τον πρώτο γύρο.  Ωστόσο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης τονίζει διαρκώς ότι «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι πόλεμος, αλλά αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων», ενώ δεσμεύεται να είναι διαρκώς στο πεδίο και όχι στο γραφείο, στις 66 γειτονιές του Λεκανοπεδίου, δίπλα στους πολίτες, απέναντι από τα προβλήματά τους.



Ο κ. Χαρδαλιάς θέτει ως προτεραιότητα την συνεργασία της Περιφέρειας με την Πολιτική Προστασία
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Το σχέδιό του για την Περιφέρεια Αττικής

Πρώτη προτεραιότητά του -όπως υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία- είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, η βελτίωση της καθημερινότητάς τους, η φροντίδα για όλους και ιδίως για τους πιο αδύναμους. Δεσμεύεται ακόμη να εργαστεί για την  τόνωση της ασφάλειας  όλων απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους -όπως αυτοί που προκαλούν τα σκουπίδια- τη μεσαία εγκληματικότητα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να  επιφυλάσσει η κλιματική κρίση. 

Δεσμεύεται να δρομολογηθούν οι αναγκαίες λύσεις για τα σκουπίδια μέσα σε τρία χρόνια, να είναι σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της μεσαίας εγκληματικότητας στις γειτονιές της Αττικής και να ριχτεί στη μάχη για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία από την πρώτη στιγμή της θητείας του.

Σχεδιάζει για το σκοπό αυτό τη συγκρότηση  Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, την εφαρμογή προγράμματος που θα περιλαμβάνει ετήσιους καθαρισμούς, συντήρηση οδικών δικτύων και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθώς και την ταχεία προώθηση  αναγκαίων έργων, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, την οδική ασφάλεια, την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αλλά και στη δημιουργία χώρων πρασίνου, την αναβάθμιση των  σχολικών μονάδων, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη στήριξη και τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών πρόνοιας.

Αναγνωρίζοντας διαχρονικές παθογένειες και καθυστερήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς προτάσσει για την αντιμετώπισή τους δύο κινήσεις. Πρώτον, να διεκδικήσει και να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση -είναι άλλωστε δέσμευση και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- ώστε να δοθεί ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα των επικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, προκειμένου ένας και μόνο να είναι υπεύθυνος για κάθε ζήτημα.

Και δεύτερον, να συγκροτήσει ένα  Παρατηρητήριο που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη και θα συγκροτείται από ομάδα νέων επιστημόνων, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεια των έργων στο Λεκανοπέδιο. Θα λειτουργεί σαν help desk των Δήμων και θα ανοίγει το δρόμο για να αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Πάντοτε με διαφάνεια και λογοδοσία που θεωρεί -όπως τονίζει- έννοιες αδιαπραγμάτευτες. 



Η πορεία 25 χρόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βασικό όπλο του Νίκου Χαρδαλιά είναι η εμπειρία που απέκτησε υπηρετώντας τα κοινά τόσο ως Δήμαρχος και Περιφερειακός Σύμβουλος, όσο και ως μέλος της Κυβέρνησης.  Η πορεία του Νίκου Χαρδαλιά στα κοινά ξεκίνησε στα 26 του χρόνια, το 1994 όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά -με ρεκόρ ψήφων- Δημοτικός Σύμβουλος στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει, τον Βύρωνα. Οκτώ χρόνια αργότερα, εκλέχθηκε Δήμαρχος Βύρωνα, για να επανεκλεγεί άλλες δύο φορές, ξεπερνώντας ακόμη και το 65%. Το 2014 έκανε το επόμενο βήμα του ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Λίγα χρόνια αργότερα,  με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και ανέπτυξε συντονιστικό ρόλο στην μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, κατά την οποία το κόμμα έβαψε «γαλάζιο» τον χάρτη, καθώς κέρδισε τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.  

Ο «Nick Hard» της Πολιτικής Προστασίας

Από την Αυτοδιοίκηση, ο Νίκος Χαρδαλιάς  πέρασε στην κεντρική διοίκηση αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019,  καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μιας υπηρεσίας υποβαθμισμένης και ξεχασμένης, στην οποία ανέλαβε -και κατάφερε- να δώσει  ουσιαστική υπόσταση, αποτελεσματικότητα και κύρος. Μπήκε, μάλιστα, στις μάχες απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντά του και στη διάρκεια της θητείας του  αντιμετώπισε 23.361 πυρκαγιές, χωρίς να χαθεί ούτε μια ζωή.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας τα εντυπωσιακά βήματα που έγιναν δημιούργησε για πρώτη φορά, τον Μάρτιο του 2020, και του ανέθεσε θέση Υφυπουργού  Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Μόλις άλλωστε είχε ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19 και ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε να αναλάβει άλλη μια ακόμη «ειδική αποστολή», καθώς ορίστηκε και επικεφαλής της Διυπουργικής Ομάδας Αντιμετώπισης του κορονοϊού. Έγινε έτσι ο άνθρωπος που καθημερινά έμπαινε μέσα από τις τηλεοράσεις στα σπίτια μας, έχοντας στο πλευρό του τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενημερώνοντας με απλά λόγια, επιχειρήματα και ενσυναίσθηση, για την αναγκαιότητα των δύσκολων μέτρων που  λαμβάνονταν για τη διαφύλαξη της υγείας και της ζωής των πολιτών. Θυμάται μάλιστα -όπως ο ίδιος λέει- πόσο δύσκολη ήταν η μέρα που ανακοίνωσε τον περιορισμό της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε όλη εκείνη την περίοδο, την εξαιρετικά δύσκολη για ολόκληρη την κοινωνία, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Νίκου Χαρδαλιά στη μάχη για την προστασία από τον κορονοϊό, τα περιοριστικά μέτρα, η εξαιρετικά  επιτυχημένη επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό επισκίασαν το ευρύτερο έργο του. Γρήγορα, όμως, αποδείχθηκε πως πέρα από το συντονισμό των μέτρων για την προστασία από την πανδημία, υπήρξε στο διάστημα εκείνο η ανασυγκρότηση μιας ανύπαρκτης υπηρεσίας με σύγχρονες εγκαταστάσεις, μέσα και έμπειρο προσωπικό. 

Σε εκείνο ακριβώς το διάστημα, το 2020, ψηφίστηκε ο νόμος 4662, θεσμοθετήθηκε  ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης κινδύνων, προβλέφθηκε η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και μπήκαν οι βάσεις για μια συντονισμένη αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων. Τότε καταρτίστηκε το πρόγραμμα  «ΑΙΓΙΣ», ύψους σχεδόν δύο δις ευρώ για την ενίσχυση των δομών και των μέσων της Πολιτικής Προστασίας και μπήκε σε λειτουργία και το «112» που αποδεδειγμένα σώζει χιλιάδες ζωές. 



Δύο χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η επόμενη πρόκληση περίμενε τον Νίκο Χαρδαλιά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς από τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε Υφυπουργός. Προώθησε θέματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία και θωράκιση της χώρας, ενώ στάθηκε δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιώντας μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, περισσότερες από 180 επισκέψεις σε Μονάδες και Σχηματισμούς.

Ξεχωρίζει την τελευταία από αυτές, μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην ακριτική Παναγιά και τις Οινούσσες, απέναντι από την Σμύρνη από όπου κατάγεται η οικογένεια της μητέρας του. Η συγκίνησή του ήταν έκδηλη, κλείνοντας έναν ακόμη κύκλο καθήκοντος και ευθύνης για να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, στη μεγάλη του αγάπη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με την ίδια συγκίνηση και υπερηφάνεια που -όπως έχει δηλώσει- ένιωσε τη μέρα που βρέθηκε επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Την ημέρα εκείνη που η Ελλάδα, πρώτη από όλες τις χώρες του κόσμου, ήταν εκεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ράμμος της ΑΔΑΕ, ο Αγγελάρας και ο Κεδίκογλου οι τρεις πρώην δικαστικοί που προσέφυγαν για μεγαλύτερες συντάξεις

Χαλκίδα: «Αν δεν κάτσεις, θα σε πετάξω από το μπαλκόνι» είπε στον 9χρονο ο πατέρας του πριν επιχειρήσει να τον βιάσει

Ιωαννίδης: Τα γούρικα σακάκια και οι μαύρες γάτες που τον... κυνηγούσαν μια ζωή

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr