Σύνοδος Κορυφής στη Γρανάδα: Λαμπερές παρουσίες, χαμόγελα και πηγαδάκια στη δεξίωση παρά την… ασυμφωνία
49 ηγέτες, 700 δημοσιογράφοι, δεκάδες διμερείς συναντήσεις ... και καμία απόφαση - Η συνέντευξη Τύπου ακυρώθηκε δίχως εξήγηση - Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια υποδέχθηκαν έναν έναν τους ηγέτες κάποιοι εκ των οποίων συνοδεύονταν από τις συζύγους τους
Η τρίτη έκδοση του σχεδίου του Εμανουέλ Μακρόν, της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, χαρακτηρίστηκε ως μια ευκαιρία για τη μεσολάβηση για την ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα Βαλκάνια και τη διεξαγωγή μιας στρατηγικής συζήτησης για την ασφάλεια της ηπείρου. Την ίδια ώρα οι ηγέτες συσπειρώθηκαν γύρω από τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρισκόταν στη Γρανάδα για να ενισχύσει την υποστήριξη της Ευρώπης εν μέσω της νευρικότητας των ΗΠΑ σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Δείτε το βίντεο από τη δεξίωση:
Συνέντευξη τύπου αν και είχε προγραμματιστεί δεν έγινε ποτέ, ακυρώθηκε χωρίς εξηγήσεις. «Η αίσθηση της άκαρπης διεξαγωγής της άτυπης συνόδου κορυφώθηκε όταν η διοργανώτρια χώρα, η Ισπανία, ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, το αναμενόμενο αποκορύφωμα της συνόδου για περίπου 700 δημοσιογράφους. Η συνέντευξη αυτή επρόκειτο να περιλαμβάνει δηλώσεις και να σηματοδοτήσει επίσημα την παράδοση-παραλαβή της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Πάντως η βραδιά έκλεισε με μια λαμπρή δεξίωση στο παλάτι της Αλάμπρα. Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια υποδέχθηκαν έναν έναν τους συμμετέχοντες ηγέτες κάποιοι εκ των οποίων συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.
Στη συνέχεια, οι ηγέτες ξεναγήθηκαν στις πιο ιδιαίτερες γωνιές αυτού του ιστορικού μνημείου και απόλαυσαν τη μουσική της Marina Heredia. Και στο τέλος παρακάθηκαν στο δείπνο που παρέθεσε το βασιλικό ζεύγος στο Parador de San Francisco με επικεφαλής τον σεφ Paco Morales, όπου δοκίμασαν πιάτα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων της Ανδαλουσίας.
Me encanta el look de la mujer del primer ministro albanés ayer en la Alhambra. pic.twitter.com/FqGjphccqn
— Desertsound (@Desertsound) October 6, 2023
Τι έγινε στη Σύνοδο
Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, επανέλαβε χθες, Πέμπτη, ότι διαφωνεί με το κείμενο αυτό, κάνοντας λόγο για “υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου”.
Το ζήτημα της μετανάστευσης, ένα από τα πλέον ακανθώδη μεταξύ των 27, βρέθηκε στην ατζέντα της άτυπης συνόδου μετά τη μαζική εισροή μεταναστών στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατά την διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Επίσης προβλέπει ένα καθεστώς εξαίρεσης στις διαδικασίες ασύλου, που θα παρέχει μικρότερη προστασία στους μετανάστες.
Το κείμενο αυτό αποτελεί συμβιβαστική λύση προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις της Γερμανίας αρχικά και στη συνέχεια της Ιταλίας.
Η Μελόνι ικανοποιημένη
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά, ενώ η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την ικανοποίησή της. “Η αντίληψη και οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης προς μια πιο ρεαλιστική γραμμή νομιμότητας, επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση”, εκτίμησε χθες, Πέμπτη.
Η Μελόνι πρόκειται να συνομιλήσει στο περιθώριο της σημερινής συνόδου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αφού εξέφρασε την έκπληξή της για την οικονομική στήριξη που παρέχει το Βερολίνο σε οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.
Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει “βέτο” στη μεταρρύθμιση αυτή, καθώς η Βαρσοβία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση μεταναστών.
Οι διαφωνίες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία τις προσπάθειες έκδοσης κοινής ανακοίνωσης για το μεταναστευτικό μετά το πέρας της σημερινής συνόδου. Αυτό είχε ήδη συμβεί στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου, όταν οι δύο χώρες εμπόδισαν την υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.
Ωστόσο η γλώσσα του κειμένου για τη μετανάστευση που βρίσκεται υπό συζήτηση σήμερα ενδέχεται να σκληρύνει. Το προσχέδιο, το οποίο έχει δει το AFP, υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση “αμέσως και με αποφασιστικότητα” και να “ενταθούν οι απελάσεις” των παράτυπων μεταναστών.
Τονίζει επίσης την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνάψει “συνολικές συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης”, όπως αυτή που υπεγράφη τον Ιούλιο με την Τυνησία.
Ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου είναι η διεύρυνση της ΕΕ και οι διαφορετικές απόψεις για το πώς θα μπορέσει να είναι λειτουργικό το μπλοκ, αν ενταχθούν σε αυτό και άλλες χώρες. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών που επιθυμούν να μετάσχουν στην Ένωση σε 10.
Οι ηγέτες των 27 πρόκειται επίσης να συζητήσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες του μπλοκ για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβανομένων των αμυντικών του δυνατοτήτων, την ενεργειακή ασφάλεια, την κοινή απάντηση στην κλιματική κρίση και την οικονομική του ανεξαρτησία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr