Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Εφικτός ο στόχος για μέσο μισθό €1.500 στο τέλος της τετραετίας

Η ανάπτυξη να οδηγήσει στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς και πρέπει να έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την τεχνητή νοημοσύνη για την οποία θα συσταθεί επιτροπή με πρόσωπα παγκοσμίου βεληνεκούς

Κύριος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτός ο βασικός στόχος της κυβέρνησης αφορά την ανάπτυξη με ποιοτικές θέσεις εργασίας, σύγκλιση μισθών και έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η ανάπτυξη δεν έχει αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να οδηγεί στην σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και δεν θα μπορεί να αγνοεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης» τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

«Στόχος να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το ζητούμενο είναι πως θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται όσο πέφτει η ανεργία και σημείωσε ότι ο στόχος μας για μέσο μισθό €1.500 στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός. Ανακοίνωσε επίσης ότι για τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης θα συγκροτηθεί στη χώρα μας μια Επιτροπή με τη συμμετοχή προσώπων παγκοσμίου βεληνεκούς. 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση του ΣΕΒ: «Σχέδιο και τομές για το μέλλον των δυνατοτήτων μας».



Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα υπογραμμίζοντας ότι αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας.

«Η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας μέσα στην επόμενη πενταετία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, αφού υπογράμμισε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται με γρήγορους ρυθμούς, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές συμπερίληψης.

Για την λειτουργία του κράτους ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το γεγονός ότι αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι οριζόντια και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση είναι μια μεγάλη τομή στο δημόσιο τομέα.

«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στη δικαιοσύνη, είναι κεντρικός μεταρρυθμιστικός βραχίονας για την επόμενη τετραετία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο στόχος της ευημερίας δεν θα επιτευχθεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες. Βούληση της κυβέρνησης είναι να τρέξει πιο γρήγορα. Γνωρίζω ότι οι δεύτερες τετραετίες για τις κυβερνήσεις είναι περίοδοι εφησυχασμού. «Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι αυτή η εντολή που έλαβα από τον ελληνικό λαό» είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Παπαλεξόπουλος: Η οικονομία είναι σε καλό δρόμο

«Έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε, αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε. Η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μια τόσο κρίσιμη καμπή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην τοποθέτησή του απόψε σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, τόνισε, και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό, παρά τις μεγάλες, νέες προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή. Έχουμε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη θελκτικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, παρά τις πολλές εξωγενείς προκλήσεις. Μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση», ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Όπως δε, πρόσθεσε, «η κοινωνία δείχνει, πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ, το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», αλλά και το ότι «η χώρα έχει επιτύχει μια αναπτυξιακή ορμή, δεν σημαίνει πως νομοτελειακά θα πετύχουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα, σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα».




Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, αλλά πολύ πιο αργά απ' όσο χρειάζεται, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου τομέα, υπολείπεται ακόμα των αναγκών της εποχής. Επίσης, οι υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη υστερούν, ενώ και οι ξένες επενδύσεις που δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία και παραγωγικές θέσεις εργασίας, παραμένουν σχετικά χαμηλό ποσοστό του συνόλου.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έδωσε το σήμα του επείγοντας, καθώς όπως είπε, το 2030 δεν είναι και τόσο μακριά, και οι όποιες τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε 10 στόχους για το 2030:

* Επενδύσεις: Διπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές.

* Σύνδεση έρευνας με επιχειρήσεις: 100πλασιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

* Καινοτομία: Τριπλάσια κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

* Συνεισφορά μεταποίησης: Ακόμα περισσότερες καινοτόμες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο 15% του ΑΕΠ.

* Επιχειρηματική μεγέθυνση: Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν και δημιουργούν απασχόληση και διαμορφώνουν ένα τύπο ελληνικού «Mittelstand».

* Ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση: Μια κουλτούρα, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους της.

* Ορθολογική φορολογία μισθωτών. Σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση ώστε οι μισθωτοί να μην σηκώνουν υπέρμετρο βάρος.

* Απονομή δικαιοσύνης: Υπερδιπλάσια ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

* Γραφειοκρατία και πολυνομία: Μισή παραγωγή νόμων.

* Εισοδήματα: Μέσοι μισθοί βελτιωμένοι κατά τουλάχιστον 50%.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε αμφιβολία για το αν στην Ευρώπη υπάρχει πολιτική βούληση για αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης. Επεσήμανε τέλος, ότι η πολιτεία και οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν νέες ικανότητες για να μην μείνουν πίσω. «Πιστεύω πώς οι προκλήσεις δεν μπορεί να λυθούν μόνο από τις επιχειρήσεις, ή μόνο από την πολιτεία. Για αυτό προτείνουμε τρόπους να δουλέψουμε ακόμα πιο συνεργατικά, ώστε να καταφέρουμε ως χώρα να πάμε ακόμα καλύτερα, βάζοντας την οικονομία σε μια τροχιά συμπεριληπτικής και βιώσιμης ανάπτυξης και διατηρήσιμης κοινωνικής ευημερίας» είπε.

Σημειώνεται ότι παρών στη συνέλευση ηταν ο πρέσβης του Ισραήλ στη Ελλάδα, Νόαμ Κατζ, προς τον οποίο ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συνδέσμου.


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το protothema στην Ασκελόν, έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς στους κατοίκους

Άρπαξε ξαφνικά το παιδί και το χτυπούσε με μανία, λέει ο πατέρας του 11χρονου που ξυλοκοπήθηκε από άγνωστο στον Φλοίσβο

O 25χρονος Μίκαελ από τα Πιστιανά Αρτας έκανε τη Στοκχόλμη... Γκόθαμ Σίτι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr