Μητσοτάκης από Τίρανα: Απαραίτητη η επίλυση του θέματος Μπελέρη για να συμφωνήσουμε στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Μητσοτάκης από Τίρανα: Απαραίτητη η επίλυση του θέματος Μπελέρη για να συμφωνήσουμε στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

«Ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαιώμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος θα θέσει το θέμα στον Έντι Ράμα

mitsotakis_tirana_xr
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αλβανία ότι η επίλυση του θέματος με τον προφυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, είναι απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να συμφωνήσεί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου που διεξάγεται στα Τίρανα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισήμανε ότι η Αλβανία έχει κάνει «δυστυχώς σημαντικές υποχωρήσεις» στον σεβασμό του κράτους δικαίου, σημείωσε πως «τονίζω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, δεν είναι δουλειά μου να παρέμβω στο έργο της, όμως θέλω να τονίσω ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαιώμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος και αυτό το προβλέπε η αλβανική έννομη τάξη»,.

«Είναι σημαντικό να ορκιστεί ο δήμαρχος Χειμάρρας ώστε να φύγει η σημαντική σκιά που επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ελπίζω και εύχομαι το πρόβλημα να λυθεί σε πνεύμα καλής συνεργασίας χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις των δύο κρατών» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι «θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έντι Ράμα».
Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw9rymslk8tt)
 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλαντευτα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και απαιτεί από τις χώρες αυτές σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά σε «μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι ο σεβασμός του κράτους δικαιου. Ένας σεβασμός που πρέπει να δηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών».

Αναλυτική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Τίρανα

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια, η μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και ουδεμία διάθεση παρέμβασης έχω στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί. Όμως, θέλω να τονίσω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας.

Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Θα επαναλάβω, και από εδώ, ότι η επίλυση αυτού του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να μπορέσει να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να σκιάζει περαιτέρω τις σχέσεις μας των δύο κρατών.

*Δημοσιογράφος (στα αγγλικά):* Κύριε Πρωθυπουργέ, θα συζητήσετε το ζήτημα Μπελέρη με τον Πρωθυπουργό Edi Rama;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, θα συζητήσω το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη με τον Πρωθυπουργό Rama. Η θέση μας σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη: δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος. Θα το καταστήσω αυτό απολύτως σαφές στον Edi Rama και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με θετική διάθεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς κέρδισε ο Χάρης Δούκας 44.213 ψήφους μέσα σε επτά ημέρες και βγήκε δήμαρχος Αθηναίων

Reuters: Ισραήλ, ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από τις 9 το πρωί - Διαψεύδει ο Νετανιάχου

Οι... φούρνοι έκρυβαν παράνομα κυκλώματα συνδρομητικής TV - Η συνομιλία με πελάτισσα που ξεσκέπασε τους πειρατές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης