Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων εξηγεί πώς έκανε τη μεγάλη ανατροπή σε μια βδομάδα - Χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη σοβαρό πολιτικό και μιλάει για τον Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον γάμο με τη σύντροφό του Γεωργία και τα σχέδιά του για την Αθήνα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες
Μα, ποιος είναι αυτός ο Χάρης Δούκας που από το 14% και κάτι ψιλά βρέθηκε να κόβει το νήμα της κούρσας με ποσοστό 56%;

Ο φίλος μου ο Πέτρος, παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ, μου έδειξε το βιογραφικό του νέου δημάρχου Αθηναίων. Και μόλις το διάβασα παραλίγο να μου πέσει το σαγόνι. Τέτοιες και τόσες περγαμηνές ούτε στα όνειρά μας!

Μα είναι καθηγητής, επομένως, καλός για μελέτες, ακατάλληλος για διοίκηση. Ετσι σκέφτηκα. Και όταν τον συνάντησα του μετέφερα τις επιφυλάξεις μου και εκείνος απάντησε: «Κι εγώ στη θέση σου μπορεί το ίδιο να σκεφτόμουν. Περίμενε και θα δεις. Κάθε πολίτης αυτής της πόλης να με κρίνει για τα έργα και όχι για τα λόγια».

Για παράδειγμα, τον ρώτησα «τι θα γίνει με εκείνες τις άδειες που δίνονται σε διάφορα κέντρα διασκέδασης μέσα στον πιο επιβαρυμένο αστικό ιστό της πόλης; Να κοπιάσετε σε διαμέρισμα της Πατριάρχου Ιωακείμ, φέρ’ ειπείν, και μάλιστα στον τέταρτο όροφο, κι αν μπορέσετε στις 2 τα χαράματα να κοιμηθείτε με τον θόρυβο μετάδοσης του μπάσου, θα σας δώσω εγώ ό,τι έχω και δεν έχω».

«Θα ελέγξουμε τις άδειες».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

- Καλά τώρα, αυτό κάνουν και οι αστυνομικοί και στη συνέχεια, με γελάκια, απομακρύνονται από τον τόπο του... εγκλήματος χωρίς να αλλάξει τίποτα.

«Τώρα όλα αυτά θα αλλάξουν».

Τον πιστεύετε; Εγώ, κουμπωμένος. Αυτά υπόσχονται στην αρχή. Τέλος πάντων. Α, να μην ξεχάσω: γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 43 χρόνια. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ασχολείται με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Κλείσιμο
Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει έχουν γίνει αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Χάρβαρντ.
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Σκηνή 1: «Τους είπα, θα κερδίσω»

- Το βράδυ του δεύτερου γύρου περιμένατε το 14% να γίνει 56%;

«Να σας πω ειλικρινά. Μετά το ντιμπέιτ νόμιζα ότι θα το καταφέρω. Την Κυριακή το πρωί, 12 η ώρα που γυρνάω από τα σχολεία, παίρνω τους συνεργάτες μου και τους λέω: Θα κερδίσω. Mου λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, είναι χαμηλή η συμμετοχή. Αλλά εγώ είχα γυρίσει γύρω στα 17 σχολεία και έβλεπα τα βλέμματα. Εγώ είχα πάει την προηγούμενη Κυριακή και δεν με ξέρανε, δεν καταλαβαίνανε ποιος είμαι».

- Σας βοήθησε το ντιμπέιτ.

«Μετά το ντιμπέιτ με ξέρανε και άρχισαν να ακούνε τι λέω, για το πράσινο, την ανθεκτικότητα, τη συμπερίληψη. Στα σχολεία όταν πήγαινα έρχονταν και μου μίλαγαν, μου έκλειναν το μάτι, μου χαμογελούσαν, με κοίταζαν στα μάτια και αισθανόμουν ότι αυτό το κλίμα που βλέπω έχει αποτυπωθεί στην κάλπη. Πριν από το ντιμπέιτ, πριν και από την πρώτη Κυριακή, έμπαινα σε ένα ταξί και έλεγα: “Τι βλέπεις για τον Δήμο Αθηναίων;” και μου έλεγαν: “Θα κερδίσει λογικά ο Μπακογιάννης”. Δεν με αναγνώριζαν. Συνολικά οφείλω να πω ότι ο κ. Μπακογιάννης έδειξε πολιτικό ήθος σε όλη την προσπάθεια και ήταν ένας πολύ πολιτισμένος διάλογος. Και το ντιμπέιτ βεβαίως ήταν πολύ προχωρημένο. Νομίζω ότι με βοήθησε, αλλά τον ίδιο όχι. Εκείνος είναι αναγνωρίσιμος, εγώ καθόλου. Το ντιμπέιτ ήταν που με βοήθησε πολύ εμένα».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Σκηνή 2: Κυκλοφοριακή αποφόρτιση

- Η Αθήνα, πόλη εχθρική. Ξέρετε γιατί περπατάμε σκυφτοί;

«Γιατί;».

- Για να μη βρεθούμε στο ΚΑΤ! Οπως μια φίλη μου που πάτησε ξεχαρβαλωμένο πλακάκι και για δύο μήνες περπατούσε με πατερίτσες. Δεν θα έπρεπε ο δήμος να την αποζημιώσει; Κι όμως, δεν αποζημιώνει. Οπως θα συνέβαινε σε κάθε πολιτισμένη πόλη της Ευρώπης.

«Σκληρή θα έλεγα πόλη, όχι εχθρική. Γι’ αυτό κι εμείς στο πρόγραμμά μας λέμε από την αρχή ποια είναι τα μεγάλα έργα».

- Οταν ακούω «μεγάλα έργα», κρατάω μικρό καλάθι. Ουδείς πιστεύει λόγια και υποσχέσεις.

«Καλά κάνετε. Για εμάς τα μεγάλα έργα είναι το πράσινο, το πεζοδρόμιο, η καθαριότητα, ο φωτισμός και η αστυνόμευση. Η υποτιμημένη καθημερινότητα».

- Το κυκλοφοριακό, εχθρός προς τον πεζό αλλά και προς τον εποχούμενο.

«Μια γρήγορη ανακούφιση θα είναι να ανοίξουν τη Βασιλίσσης Ολγας γιατί πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι στο Μετς και στο Παγκράτι οι οποίοι δυσκολεύονται πολύ».

- Λεπτομέρεια.

«Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Δεύτερον, να διώξουμε σιγά-σιγά τα αμάξια από το κέντρο της πόλης».

- Να το δω και να μην το πιστέψω.

«Ξεκινάμε με μικρούς δρόμους. Η Μητροπόλεως, για παράδειγμα, που είναι ένας δύσκολος δρόμος. Οπως η Τριπόδων και άλλοι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Τα Σαββατοκύριακα σε τέτοιους δρόμους σταματάμε την κυκλοφορία. Μόνο κάτοικοι και φορτοεκφορτώσεις καταστημάτων. Και θα το κάνουμε αυτό συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Και ξεκινάμε έτσι και κάνουμε την αξιοποίηση αυτών των διαδρομών μόνο για πεζούς».

- Μου λέτε όμως λίγα πράγματα, μικρής κλίμακας.

«Η μεγάλη κλίμακα, λοιπόν. Οπως η δημοτική συγκοινωνία. Να διασυνδέσουμε όλες τις περιοχές με το μετρό. Περιμετρικά από το κέντρο της πόλης, μεγάλα πάρκινγκ υπόγεια, που μπορούν να συνδυαστούν με χώρους πρασίνου από πάνω. Απ’ όπου θα υπάρχει δημοτική συγκοινωνία ή άλλοι τρόποι για να πας είτε σε μετρό είτε στο κέντρο της πόλης. Αυτή είναι η προσέγγισή μας».

- Αμάν και πότε! Μπορείτε να προσδιορίσετε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα;

«Υπάρχουν περίπου 24 οικόπεδα προς αξιοποίηση για δημόσιο πάρκινγκ. Και φυσικά, σύνδεση με τη δημοτική συγκοινωνία με σκοπό η κυκλοφοριακή συμφόρηση να μειωθεί κατά 25% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

- Ονειρο απατηλό...

«Καθόλου. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ρύπανσης είναι οι πετρελαιοκίνητοι κινητήρες. Να συνεργαστούμε με το υπουργείο για να μπορέσουμε να διώξουμε τα πετρελαιοκίνητα και τα ντιζελοκίνητα και να πάμε σε ηλεκτροκίνηση. Με σταθμούς φόρτισης για τους ανθρώπους που έχουν αυτά τα αυτοκίνητα. Και αυτοί που δεν έχουν να τα αποκτήσουν με συγκεκριμένα προγράμματα».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Σκηνή 3: Αντιπλημμυρική θωράκιση

- Οταν ακούω τη λέξη «προσλήψεις» στη Δημοτική Αστυνομία, σκέφτομαι αμέσως εκλογική πελατεία.

«Καθόλου. Εχουμε λίγους, μόλις 200. Από 1.200 που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Και υπάρχουν γειτονιές εντελώς απροστάτευτες. Εκεί έχουν αυξηθεί δραματικά η μικροπαραβατικότητα και η μικροεγκληματικότητα. Γι’ αυτό η Δημοτική Αστυνομία χρειάζεται ενίσχυση».

- Μα, δεν έχουν αρμοδιότητες. Γράφουν απλώς τα αυτοκίνητα.

«Οχι, έχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες. Και έχουν πάρει και κάποιον νέο εξοπλισμό και μπορούν να αντιμετωπίσουν πια με νέο ρόλο και τη μικροεγκληματικότητα και τη μικροπαραβατικότητα».

- Είχα ρωτήσει τον Κώστα Μπακογιάννη τι θα γίνει αν ο «Daniel» χτυπήσει την Αθήνα, και μου είπε: «Καταστροφή».

«Το πιστεύω. Είναι ανοχύρωτη η πόλη. Είναι τσιμεντούπολη και δεν έχει “σφουγγάρια”, δηλαδή ζωντανό χώμα για να απορροφήσει το νερό της βροχής. Γι’ αυτό και έλεγα ότι χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση, με κάποια σχέδια θωράκισης των πόλεων τα οποία να δημιουργούν ασπίδες προστασίας. Με τα πέντε βουνά και τους επτά λόφους να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αντιπλημμυρική προστασία και ταυτόχρονα δρόμους που να καταλήγουν σε περιοχές απορροής οι οποίες να είναι απολύτως ασφαλείς».

- Αντιπλημμυρικά έργα θα κάνετε εσείς ή είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας;

«Πολύ μπερδεμένο πράγμα. Εστειλα επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και στους προέδρους των κομμάτων ότι πρέπει επιτέλους να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε σε συνθήκες κλιματικής κρίσης να ασχολούμαστε με τις αρμοδιότητες. Και πρότεινα οι δήμοι να έχουν την αυτονομία τους, να μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι όλη τη γεωγραφική τους επικράτεια και τις βασικές υποδομές. Και είπα μάλιστα να ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε ανεξαρτήτως, με τους δικούς μας ανθρώπους στον δήμο, όλα τα φρεάτια. Αυτό πρέπει να γίνει, έρχεται ο χειμώνας».

- Μα εσείς τον Γενάρη θα έρθετε, εγώ μιλάω για τώρα.

«Θα έχω συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη. Εγώ τη ζήτησα. Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για τη θωράκιση της πόλης απέναντι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Γι’ αυτό και θα δημιουργηθεί και μια επιτροπή που θα παρακολουθήσει και θα εντείνει τις διεργασίες, για να είμαστε σίγουροι ότι και όλη αυτή την περίοδο αλλά και την 1η Ιανουαρίου δεν θα έχουμε εκπλήξεις και θα είμαστε όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι. Βεβαίως, θέλει και ένα συνολικό πρόγραμμα θωράκισης, μια μελέτη. Είχε βγει, αν θυμάστε, το 2018 και δεν προχώρησε αυτή η μελέτη, θα την προχωρήσω εγώ άμεσα».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Σκηνή 4: «Ευχαριστώ τον Στέφανο Μάνο...»

- Θα συνεργαστείτε με τον Μπακογιάννη και τις άλλες παρατάξεις;

«Βεβαίως! Είμαι άνθρωπος των συνεργασιών και των συνθέσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σε αυτά τα κρίσιμα θέματα για την Αθήνα να βρούμε κοινή συνισταμένη και να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα».

- Τι ψηφίζει ο Χάρης Δούκας;

«ΠΑΣΟΚ και είμαι χρόνια ΠΑΣΟΚ. Από την αείμνηστη Γεννηματά, είμαι γραμματέας στον Τομέα Ενέργειας και συνεχίζω με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ομως εγώ πια είμαι δήμαρχος Αθηναίων και θέλω να πω ότι θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων».

- Αρα θα συνεργαστείτε και με τον Μπακογιάννη και με τον Ζαχαριάδη.

«Και με όσους στη δημοτική παράταξη θέλουν να λύσουν τα προβλήματα, τα οποία και εγώ έχω επισημάνει».

- Ωραία, λέτε ότι θα συνεργαστείτε. Εγώ αν ήμουν στη θέση σας θα αξιοποιούσα ικανούς ανθρώπους του Μπακογιάννη και του Ζαχαριάδη σε θέσεις-κλειδιά.

«Με τον τελευταίο νόμο δεν μπορούμε να βάλουμε αντιδημάρχους από άλλες παρατάξεις, αλλά θα αξιοποιήσω το καλύτερο δυναμικό που έχω. Οπως κι εγώ έβαλα μπροστά την εμπειρία και τη γνώση μου, θέλω έτσι να αξιοποιηθούν όλοι. Ο καθένας στη θέση που αναλαμβάνει να έχει τις γνώσεις, τη διάθεση, την όρεξη, να το λέει και η καρδιά του. Να είναι έντιμος άνθρωπος, σωστός. Με αυτό το κριτήριο θα πάρω όλες μου τις αποφάσεις. Ετσι έφτιαξα και την παράταξή μου. Δεν είπα σε κανέναν: Είσαι ΠΑΣΟΚ, είσαι Νέα Δημοκρατία, είσαι ΣΥΡΙΖΑ. Το πιστεύεις το εγχείρημα “Αθήνα Τώρα”; Μπες στο ψηφοδέλτιο και πάμε όλοι μαζί».

- Ναι, αλλά όλοι οι σύμβουλοί σας είναι Πασόκοι.

«Δεν είναι έτσι όπως το λέτε. Εχω στην ομάδα μου και συμβούλους που ανήκουν και έχουν στηρίξει άλλα κόμματα. Είναι και άνθρωποι που ανήκουν στην Ανανεωτική Αριστερά, στη Νέα Δημοκρατία».

- Α, υπάρχουν και άτομα της Νέας Δημοκρατίας;

«Ναι, στην ομάδα εργασίας μου».

- Οχι όμως δημοτικοί σύμβουλοι.

«Οχι, δημοτικούς συμβούλους έχουμε την πρόεδρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η οποία είναι εκλεγμένη. Εχουμε από τα Δικαιώματα την κυρία Στρατηγάκη. Εχουμε ανθρώπους από την Πολιτική Οικολογία, έχω στηρίξεις από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μάνος».

- Ο Στέφανος Μάνος;

«Ναι, με στήριξε ο άνθρωπος επίσημα και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Σκηνή 5: «Θα το πάρω το κορίτσι»

- Ακούω να λένε ότι ο Δούκας θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ότι ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να φοβάται.

«Βλέπω τον εαυτό μου ως δήμαρχο Αθηναίων και μόνο. Διαβάζω διάφορα αυτές τις ημέρες. Ξέρετε, είναι πρώτη φορά που έχω τόσο μεγάλη έκθεση και προσπαθώ να διαχειριστώ και τα συναισθήματά μου».

- Εχετε μια εξαιρετική σύντροφο, όπως διάβασα, είναι και καθηγήτρια.

«Η σύντροφός μου είναι διεθνολόγος και έχει κάνει κάποια μεταπτυχιακά σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής».

- Και είστε μαζί δέκα χρόνια.

«Με τη Γεωργία είμαστε αρκετά χρόνια και με έχει βοηθήσει και στηρίξει πάρα πολύ».

- Σύμφωνο συμβίωσης έχετε κάνει;

«Είμαστε αρραβωνιασμένοι, ήταν να παντρευτούμε, αλλά λόγω της προεκλογικής περιόδου πήγε λίγο πίσω ο γάμος. Δεν τα είχα σχεδιάσει όλα αυτά. Είχα άλλα σχέδια ζωής, το καλοκαίρι θα πήγαινα διακοπές, μετά θα συνέχιζα τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα. Θα παντρευόμουν κάπου εδώ κοντά».

- Το τραγούδι λέει «Να το πάρεις το κορίτσι». (γέλια)

«Θα το πάρω»

- Πότε;

«Συντόμως. Το είχαμε προγραμματίσει, αλλά τέλος Ιουλίου με κάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και μου είπε “θέλω να μπεις σε αυτή την ιστορία, αν το πιστεύεις” και του είπα “θέλω να είναι ανεξάρτητο σχήμα, βεβαίως να έχει στήριξη, αλλά να βάλω τα δικά μου πιστεύω” και συμφωνήσαμε».

- Γυρίζετε σπίτι και το λέτε στη Γεωργία και εκείνη πώς αντέδρασε; Εκτοξεύοντας παντόφλες;

«Ολη η οικογένεια παθαίνει σοκ, και η Γεωργία το ίδιο, μου πήρε λίγο να το σκεφτώ κι εγώ, να το ωριμάσω μέσα μου, και μετά είπαμε ότι δίνουμε την ψυχή μας και προχωράμε. Και τώρα νομίζω ότι είναι το πιο κρίσιμο σημείο, να αποδείξω ότι όλα αυτά τα οποία λέω μπορώ να τα κάνω, γιατί υπήρχε και μια μεγάλη αποχή κόσμου, αυτό που είπατε εσείς, “όλοι τα ίδια λένε”, μου το έλεγαν και στον δρόμο».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Σκηνή 6: Oι τρεις προτεραιότητες

- Η μεγάλη αποχή σημαίνει μαζική, συλλογική απογοήτευση.

«Η κατρακύλα προς την αποχή θα σταματήσει μόνο αν αυτά τα οποία έχω πει θα τα κάνω πράξη. Αν καταφέρω την επόμενη φορά να έχει πολύ περισσότερο κόσμο, θα είναι γιατί ακριβώς έκανα κάποια πράγματα που είχα πει. Συμβόλαιο 12 δεσμεύσεων έχω υπογράψει».

- Πολλές! Ας κάνετε τις μισές, οι Αθηναίοι θα μείνουν ικανοποιημένοι.

«Για πέντε χρόνια δεν νομίζω ότι είναι πάρα πολλές και νομίζω ότι είναι και απολύτως εφικτές».

- Ναι, αλλά πρέπει να έχετε προτεραιότητες. Ποια είναι η πρώτη;

«Σχολεία. Η πρώτη μου απόφαση γρήγορα να καταγράψουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία. Και με fast track διαδικασίες και με δική μου επίβλεψη άμεσα να δούμε τα θέματα ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί να πέφτουν σοβάδες, να πέφτουν πόρτες».

- Σε πόσο διάστημα θα το κάνετε αυτό;

«Αμεσα. Δηλαδή η επόμενη σχολική χρονιά δεν θα μας βρει με τέτοια σχολεία».

- Μια ταινία που βγήκε αυτή την εβδομάδα και τη συνιστώ λέγεται «Στο γραφείο καθηγητών». Αν δείτε ένα δημόσιο σχολείο στη Γερμανία, θα πάθετε πολιτισμικό σοκ. Πρώτο, λοιπόν, τα σχολεία. Δεύτερο;

«Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας. Και ενεργειακά ΚΕΠ. Τι είναι αυτό; Λοιπόν, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος για την ενέργεια, σωστά;».

- Σωστά, πανάκριβη.

«Εγώ, λοιπόν, τι προτείνω: ο δήμος έχει την ευθύνη να φτιάξει μια ενεργειακή κοινότητα».

- Τι είναι αυτό;

«Αγοράζει κάπου στην επικράτεια ένα χωράφι, φτιάχνει φωτοβολταϊκό πάρκο και την καθαρή ενέργεια που παράγει τη διαμοιράζει στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Ας μην πούμε δωρεάν, αλλά με πολύ χαμηλή τιμή. Αυτό λέγεται εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός».

- Εχετε βρει τον χώρο;

«Εγώ έχω βρει το κόστος, τον χώρο πρέπει να τον συνεννοηθώ με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν χρειάζεται να είναι στην Αττική, αρκεί να είναι κοντά σε έναν σταθμό διασύνδεσης. Το κόστος είναι 50-60 εκατ., από τα λεφτά του δήμου».

- Σε πόσους θα τη διαμοιράσετε την ενέργεια;

«Σε 50.000-60.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι πολύ περισσότερα, αλλά λέμε τόσους αρχικά, ρεαλιστικά, γιατί τόσοι είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Και στοχεύω εκεί, γιατί οι άνθρωποι αυτοί κάθε χρόνο παρακαλάνε για πετρέλαιο θέρμανσης και ένα επίδομα. Μια επαιτεία και είναι κλειδωμένοι σε αυτό».

- Και εσείς, λοιπόν, θα τους παράγετε ενέργεια.

«Για 25 χρόνια, όση είναι η διάρκεια ζωής του φωτοβολταϊκού πάρκου, θα πληρώνουν χαμηλή ενέργεια, μόνο τη ρυθμιζόμενη, που θα είναι 2-3 λεπτά η κιλοβατώρα».

- Πότε θα γίνει αυτό;

«Θέλει περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί το πάρκο, μαζί με όλη την αδειοδοτική διαδικασία».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Σκηνή 7: «Ναι» στη διπλή ανάπλαση

- Δηλαδή θα είναι έτοιμο το 2026 για 50.000 ανθρώπους. Πάμε στο τρίτο.

«Τρίτο, λοιπόν. Δέντρα».

- Δέντρα υπάρχουν, αλλά δεν τα καθαρίζουν.

«Είναι λίγα. Το ποσοστό πρασίνου στην Αθήνα είναι 11%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%. Είμαστε μια πόλη με πολύ χαμηλή ποιότητα αέρα. Και περίπου 3.000 θάνατοι τον χρόνο συνδέονται ακριβώς με την ποιότητα αέρα που εισπνέουμε. Γι’ αυτό και το βάζω εμβληματικά και λέω 5.000 δέντρα τον χρόνο, 25.000 στην πενταετία».

- Πού θα τα φυτέψετε;

«Υπάρχει μια σειρά από περιοχές και τις έχουμε καταγράψει με ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα. Για παράδειγμα, ο Ελαιώνας».

- Μα, εκεί θα φτιαχτεί το γήπεδο.

«Οχι, σε ένα σημείο του. Στο υπόλοιπο χωράνε πάρα πολλά δέντρα».

- Δεν θα το σταματήσετε το γήπεδο, φαντάζομαι.

«Οχι, σε καμία περίπτωση».

- Παναθηναϊκός είστε;

«Παναθηναϊκός είμαι, και πιο πολύ ποδοσφαιρικός. Μου αρέσει και το μπάσκετ, αλλά πηγαίνω πολύ πιο συχνά στο ποδόσφαιρο».

- Και ο Τσίπρας είναι Παναθηναϊκός και το σταμάτησε.

«Η διπλή ανάπλαση θα γίνει. Την έχω βάλει στο πρόγραμμά μου, έχω βάλει τον προϋπολογισμό της. Να δούμε τις λεπτομέρειες και τις προδιαγραφές, αλλά και τι θα γίνει στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εγώ να σας πω, θα ήθελα να μείνει μία κερκίδα».

- Ο Μπακογιάννης ήθελε να το κάνει όλο πάρκο, δεν θα το κάνετε εσείς;

«Θα μπορούσε μέσα στο πάρκο να υπάρχει μία κερκίδα - το έχω δει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Μία κερκίδα, για να θυμόμαστε όλοι την ιστορία του Παναθηναϊκού και ότι εκεί ήταν κάποτε το γήπεδο. Και κάτι άλλο. Μήπως στο πάρκο μέσα να υπάρχει και ένα μικρό γήπεδο, γιατί οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε άλλους δήμους για να παίξουν ποδόσφαιρο. Μπορούμε σε έναν ιστορικό χώρο να φτιάξουμε μαζί με το πάρκο και ένα μικρό γήπεδο».

- Το επόμενο ποιο είναι; Είπαμε σχολεία, ενεργειακό, πράσινο.

«Πολιτισμός. My city every week. Είναι μια προσέγγιση που έχουμε σκεφτεί, η οποία έχει τη λογική να υπάρχουν κάθε εβδομάδα φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας και να διοργανώνονται κεντρικά, να γίνονται έτσι κυλιόμενα και όπου μπορέσουμε να έχουν και διεθνή χαρακτηριστικά. Στον πολιτισμό έχω στο μυαλό μου μια εικόνα: σε μια δύσκολη περιοχή όπως είναι η Κυψέλη, στην πλατεία του Αϊ-Γιώργη. Και ήταν μια ιστορία παλιά, όπου κατάφεραν να φτιάξουν εκεί, με τη συνεργασία των κατοίκων, ανεξάρτητους χώρους, με γκαλερί, με χώρους για νέους καλλιτέχνες και πλέον έχει γίνει ένα πολιτισμικό hub, ευρωπαϊκό. Μάλιστα αγοράζουν σπίτια εκεί, όχι για να κάνουν Airbnb ή για Χρυσή Βίζα, αλλά για να μείνουν καλλιτέχνες και να κάνουν μια σειρά από δράσεις».

- Στεγαστικό, λοιπόν.

«Τι σημαίνει αυτό; Οτι όποτε γεμίζεις μια πολυκατοικία με κόσμο, όπως στον Αϊ-Γιώργη, βλέπεις ανθρώπους με μεταναστευτικές καταγωγές να είναι όλοι μαζί με ανθρώπους που ζουν εκεί και να διασκεδάζουν και να συμμετέχουν και άρα να μειώνεται πάρα πολύ το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου».

- Οι καταλήψεις;

«Να εφαρμοστεί ο νόμος. Απολύτως. Ομως να πω και ένα σημαντικό: χώρους ελεύθερης έκφρασης. Ο Παπαστεργίου, πρώην δήμαρχος Τρικάλων, που είναι και υπουργός τώρα, τι έκανε; Πήγε σε παλιές φυλακές και τις μετέτρεψε σε χώρους έκφρασης των νέων, να παίζουν μουσική και να κάνουν διάφορα πράγματα. Υπάρχουν τόσα εγκαταλειμμένα κτίρια, 1.300, σύμφωνα με μελέτες».

- Τι θα τα κάνετε, δεν πρέπει να τα γκρεμίσετε;

«Οχι. Μπορούμε να τα ανακατασκευάσουμε και να κάνουμε, πρώτον, κοινωνική κατοικία».

- Με τι λεφτά;

«Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

- Μα, θέλουν πάρα πολλά λεφτά αυτά.

«Γι’ αυτό υπάρχει το Ταμείο. Δεύτερον, έκφραση. Να είναι χώροι όπου οι νέοι θα μπορούν να εκφράζονται, να μιλάνε, να τραγουδάνε, να γράφουν μουσική, ό,τι κάνουν και σε άλλες πόλεις. Και τρίτον, σε κάποιες περιοχές πάρα πολύ πυκνοκατοικημένες, χώροι πάρκινγκ».
Ο Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Υστερόγραφο: «Σοβαρός πολιτικός ο Μητσοτάκης»

- Το σχέδιό σας τελικά ποιο είναι; Θα γίνετε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Αρχηγός μιας κεντροαριστερής παράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί;

«Δεν το σκέφτομαι καθόλου, θέλω να γίνω πετυχημένος δήμαρχος».

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον Μητσοτάκη;

«Είναι ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει να κερδίσει δύο εκλογικές διαδικασίες με έναν μεταρρυθμιστικό λόγο, με μετριοπάθεια. Νομίζω ότι έχει κάνει και αρκετά λάθη, τα οποία του έχουν στοιχίσει, αλλά δεν έχει αποτυπωθεί στην κάλπη. Σοβαρός πολιτικός».

Φεύγοντας του μίλησα για τις υποσχέσεις, για τους δεκάδες δημοτικούς Αϊ-Βασίληδες, για τα μεγάλα λόγια και για τη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκεί, ακριβώς, γυρίζει και με σοβαρό ύφος που δεν επέτρεπε αμφισβήτηση μου λέει: «Αυτό ακριβώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και δεν εννοώ την Αθήνα, από άντρο διαφθοράς πρέπει να απολυμανθεί, να αποκαθαρθεί και έτσι να αποκατασταθεί η σχέση της με την κοινωνία».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: William Faithful
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης