Το παρασκήνιο της διάσκεψης για την επόμενη μέρα στη Λιβύη

Ο Μάκης Πολλάτος γράφει για την απουσία του χολωμένου Ερντογάν, για τις πολιτικές επιδιώξεις του Σαρκοζί και για τον ενεργό ρόλο της Αθήνας στην ανθρωπιστική βοήθεια

pollatos@protothema.gr


Ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Χίλαρι Κλίντον και οι άλλοι «φίλοι» της Λιβύης συναντώνται το απόγευμα της Πέμπτης στο Παρίσι για να σχεδιάσουν το μέλλον της πρώην μεγάλης αραβικής λιβυκής σοσιαλιστικής λαϊκής τζαμαχιρίγια μετά τον Μουαμάρ Καντάφι.

Τη συνάντηση της λεγόμενης ομάδας επαφής συγκαλεί ο πρόεδρος της Γαλλίας. Οι ηγέτες των χωρών που ανέλαβαν την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη θα αναζητήσουν τρόπους για την πολιτική αλλά κυρίως την οικονομική στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης των Λίβυων.  

Από τη σύναξη των Παρισίων θα απουσιάσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει συγχωρέσει στο Νικολά Σαρκοζί το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος τον… σνόμπαρε και δεν τον προσκάλεσε στην πρώτη συνάντηση των ηγετών της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη που έγινε στο Παρίσι στις 19 Μαρτίου του 2011. Το δεύτερο που έχει στενοχωρήσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είναι ότι η διεθνής κοινότητα απέρριψε μετά πολλών επαίνων την πρόταση της Άγκυρας να διεξαχθεί η συνάντηση της ομάδας επαφής στην Κωνσταντινούπολη –και όχι στο Παρίσι- σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί να αξιοποιήσει πολιτικά ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τους αντι-κανταφικούς αλλά και το γεγονός ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πρωτοστάτησαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξόντωση του άφαντου Καντάφι. Τον κ. Ερντογάν θα αναπληρώσει πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.  

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της ομάδας επαφής στο Παρίσι
(ξεκινά στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης) από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.

«Είναι γείτονές μας, έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τη Λιβύη και τον Λιβυκό λαό και θέλουμε να στηρίξουμε τη δημοκρατική μετάβαση της Λιβύης και, βεβαίως, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη και σχέση μας με αυτή τη χώρα, όπως και με τις άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που ζούνε τη λεγόμενη αραβική άνοιξη», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Μπορεί οι αντικαθεστωτικοί να έχουν περιορίσει την κυριαρχία των κανταφικών δυνάμεων σε λίγους θύλακες όπως η Σύρτη και η οικογένεια του Καντάφι να έχει διαφύγει στην Αλγερία, όμως ο πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πολλοί Λίβυοι δυσκολεύονται να βρουν νερό και φαγητό, λόγω των πολύμηνων εχθροπραξιών και της καταστροφής κεντρικών υποδομών.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως πληροφορείται το protothema.gr, έχει ήδη συγκεντρώσει δεκάδες τόνους εμφιαλωμένου νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και είναι σε ετοιμότητα να αποστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη εντός των επομένων ωρών.  

Παρά την οικονομική κρίση, η Αθήνα είχε ενεργό ρόλο στην εκκένωση της Λιβύης από ξένους πολίτες, ενώ κομάντος της Πολεμικής Αεροπορίας υπό την ενεργό καθοδήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη ήταν αυτοί που απελευθέρωσαν τρεις Ολλανδούς πιλότους που κρατούνταν όμηροι από τους κανταφικούς.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προβάλλει και τη γεωγραφική σπουδαιότητα της Κρήτης, ως κόμβου για τη συγκέντρωση και διακίνηση στη Λιβύη της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας που θα διατεθεί από τη διεθνή κοινότητα. Σχετική εισήγηση έγινε την προηγούμενη Δευτέρα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, στο πλαίσιο συνάντησης των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων από τις χώρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Unified Protector» που έγινε στη Ντόχα του Κατάρ.

«Η επόμενη μέρα είναι το μεγάλο ζητούμενο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης μιλώντας σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη αποκαλύπτοντας ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να έχει «πρωταγωνιστική συμμετοχή, ιδιαίτερα σε ζητήματα ανθρωπιστικά αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Λιβύης και η ανάπτυξή της θα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη χώρα όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή. Εξυπακούεται ότι θα επιτρέψει και την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, διότι εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα και η ιδιαίτερη συμβολή που μπορεί να έχει η χώρα μας».  

Στη συνάντηση των ηγετών από τις χώρες που απαρτίζουν την ομάδα επαφής για τη Λιβύη θα παραστούν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr