Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια

Πάνω από 6.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία μέσα στο 2024, λέει στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Υγείας - Τις επόμενες εβδομάδες ενεργοποιείται η ηλεκτρονική λίστα όλων των χειρουργείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια
Αναφέρεται στο νέο μοντέλο διοίκησης λέγοντας πως «όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει δεν θα μπορεί να συνεχίζει», προαναγγέλει τη λειτουργία της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων τις επόμενες εβδομάδες και καλεί τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην Ελλάδα. Διαδικασίες εξπρές για τις προσλήψεις ιατρών στο ΕΣΥ δρομολογεί ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βάζοντας τέλος σε χρονοβόρες ενέργειες και βραδύτητα αποφάσεων που στερούν από τα νοσοκομεία σημαντικό ιατρικό δυναμικό.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια


«Προχωράμε άμεσα στην αλλαγή της νομοθεσίας, εντός των επόμενων ημερών, ώστε οι ίδιες διαδικασίες επιλογής των ιατρών να γίνονται σε ελάχιστο χρόνο. Η επιλογή θα γίνεται σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και θα ολοκληρώνεται μέσα σε 2 μήνες», προαναγγέλλει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για περίπου 1.350 θέσεις ιατρών, που εντάσσονται στις συνολικά 6.500 προσλήψεις που θα γίνουν σε όλο το φάσμα του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ το 2024. «Από το νέο έτος τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν διοικητές, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια και θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις», λέει ο υπουργός αναφερόμενος στο νέο μοντέλο διοίκησης στο ΕΣΥ, που βασίζεται στην αξιολόγηση. «Οποιος διοικητής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορεί και να συνεχίζει», τονίζει.

Περιγράφοντας το μέλλον του ΕΣΥ εστιάζει στον δημόσιο χαρακτήρα («από την ίδρυσή του έως σήμερα είχε και θα εξακολουθήσει να έχει δημόσιο χαρακτήρα») και στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα («είναι απαραίτητες, θα γίνονται στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών, με κανόνες και διαφάνεια», επισημαίνει). Απευθύνεται, τέλος, προς τους νέους γιατρούς που σκέφτονται τη λύση του εξωτερικού και τους καλεί να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς «θέτουμε ως προτεραιότητα την παροχή κινήτρων, ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ».
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια

-Βρίσκεστε στο υπουργείο Υγείας τέσσερις μήνες. Είναι μικρό διάστημα, ωστόσο πείτε μας, ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;
Είναι γεγονός ότι ο απολογισμός σε ένα υπουργείο, όπως αυτό της Υγείας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το όραμά μας, η προσπάθεια που κάνουμε για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί χρόνο και προσήλωση. Σε ένα πρώτο επίπεδο ήρθα σε επαφή με όλους τους παράγοντες του χώρου της υγείας. Συνομίλησα με τις ηγεσίες των νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό, αλλά και με ενώσεις και εκπροσώπους των ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο, ως όφειλα, έπρεπε να εντοπίσω τα κενά και τις ρωγμές που έχει το σύστημα και πρέπει να καλύψουμε. Πιο ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων ήταν και είναι ο επανασχεδιασμός του ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ χρειάζεται μία συνολική ανασύνταξη ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των πολιτών, κάτι που θα υλοποιηθεί με βάση όσα παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Παράλληλα, προχωρούν οι 6.500 προσλήψεις για το 2024, σε όλο το φάσμα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε στους Ελληνες ένα ευρωπαϊκού τύπου ΕΣΥ, όπως τους αξίζει. Ηδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά τη δημιουργία 18 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για όσους πάσχουν από εγκεφαλικά, ενώ εξετάζουμε και τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων, εξειδικευμένων στο τραύμα. Αποσκοπούμε στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στη μείωση του χρόνου αναμονής για τα χειρουργεία, στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στον σχεδιασμό μιας ενιαίας φαρμακευτικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας στις ελλείψεις των φαρμάκων.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια
Κλείσιμο


-Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία δέχονται τεράστιο όγκο περιστατικών, λόγω ελλιπούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να μπουν σε διευρυμένη λειτουργία τα Κέντρα Υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα Επείγοντα;
Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δέχονται δυσανάλογα μεγάλο όγκο περιστατικών και έτσι καθίσταται δύσκολη η λειτουργία και η αντιμετώπισή τους. Τα ΤΕΠ είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο ασθενής μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο. Είναι καθήκον μου να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους, ώστε να παρέχουν τις βέλτιστες υπηρεσίες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η αναβάθμιση των ΤΕΠ γίνεται στο πλαίσιο σταθερού σχεδίου που περιλαμβάνει την πρόσληψη προσωπικού και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται. Ηδη έχει δρομολογηθεί η κτιριακή αναβάθμιση στα ΤΕΠ και στα Κέντρα Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράψαμε τη σύμβαση για την αναβάθμιση του ΤΕΠ, του Θριασίου Νοσοκομείου. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης και σε πολλά άλλα νοσοκομεία, όπως το Αττικό, το Τζάνειο και το «Μεταξά». Επιπλέον, τόσο η κτιριακή αναβάθμιση όσο και η διεύρυνση του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, καθώς και η ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ως η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κάθε περιστατικού, πριν αυτό οδηγηθεί σε ΤΕΠ, είναι μία ακόμη από τις προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των Επειγόντων στα νοσοκομεία. Βήμα- βήμα οδηγούμε το ΕΣΥ στην επόμενη μέρα.

-Εχουν εξαγγελθεί συνολικά 16.500 θέσεις στην Υγεία. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ γενικότερα πιέζονται από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η ανάγκη για νέες προσλήψεις είναι επείγουσα. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, επειδή η διαδικασία της πρόσληψης ήταν χρονοβόρα, προχωράμε άμεσα στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε οι ίδιες διαδικασίες επιλογής να γίνονται σε ελάχιστο χρόνο. Η επιλογή θα γίνεται σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και θα ολοκληρώνεται μέσα σε 2 μήνες. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα νομοθετηθεί εντός των επόμενων ημερών. Συνολικά, το 2023 ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 1.000 ιατρών, 4.250 νοσηλευτών και 800 ατόμων σε θέσεις λοιπών κλάδων και ειδικοτήτων. Βασικός στόχος μας είναι οι 10.000 προσλήψεις στους τομείς της υγείας, με αντικειμενικά κριτήρια, έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας, εκ των οποίων οι 6.500 θα δρομολογηθούν εντός του 2024.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια

-Εστιάζετε στις διοικήσεις των νοσοκομείων και έχετε απομακρύνει κάποιες με συνοπτικές διαδικασίες. Πότε θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο διοίκησης που δρομολογείτε; Εχω τονίσει, αρκετές φορές, ότι ο καθένας από όσους αναλαμβάνουν μια δημόσια θέση πρέπει να είναι αφοσιωμένος στην αποστολή αυτή και να αξιολογείται συνεχώς. Η αξιολόγηση θα αποτελέσει μια μόνιμη θεσμοθετημένη διαδικασία. Είναι προφανές ότι όλοι κρινόμαστε και όλοι αξιολογούμαστε. Οποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει δεν μπορεί και να συνεχίζει. Η αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας και διοίκησης είναι σημαντική για τη βελτίωση της διαχείρισης και της ποιότητας της παροχής υγειονομικής φροντίδας, και επομένως ο κύριος ωφελούμενος είναι ο ασθενής. Από το νέο έτος τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν διοικητές οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια και θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε άτομα που θα συνδυάζουν τη διάθεση για προσφορά, την εμπειρία και τα απαραίτητα προσόντα τόσο στον χώρο της υγείας όσο και της διοίκησης, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στα απαιτητικά τους καθήκοντα και να μας βοηθήσουν να οδηγήσουμε το ΕΣΥ στην επόμενη μέρα.

-Μπορεί να γίνει μισθολογικά ελκυστικό το ΕΣΥ για τους επαγγελματίες υγείας; Και με ποιο τρόπο;
Η αμοιβή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την πρόσληψη και διατήρηση επαγγελματιών στο Σύστημα Υγείας. Για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ, η κυβέρνηση ενίσχυσε το εισόδημα των εργαζομένων στο νοσοκομείο με πολλούς τρόπους και, άλλωστε, αναμένονται οι αυξήσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, συνολικά για τον δημόσιο τομέα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνηση μελετούν και επεξεργάζονται, συνεχώς, όλα τα δεδομένα, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας και θα προβούν στη λήψη των αποφάσεων. Εχουμε ανάγκη και θέλουμε τους νέους γιατρούς που σκέφτονται τη λύση του εξωτερικού, να μείνουν στην Ελλάδα. Το ΕΣΥ και οι Ελληνες ασθενείς τούς χρειάζονται. Χρειάζονται τις υπηρεσίες τους και την εξειδίκευσή τους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η κυβέρνηση θέτουμε ως προτεραιότητα την παροχή κινήτρων ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια

-Πότε θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων; Θα συνδεθεί η εφαρμογή της και με τα απογευματινά χειρουργεία;
Πριν από λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε στη Βουλή διάταξή μας, σύμφωνα με την οποία όλες οι λίστες των χειρουργείων θα καταχωρούνται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σύντομα, έως το τέλος του χρόνου, με τη λειτουργία της πλατφόρμας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μία καθαρή εικόνα πόσοι συμπολίτες μας περιμένουν για να εγχειριστούν. Αξίζει να τονίσουμε πως, όταν γίνεται λόγος για λίστες χειρουργείων, εννοούμε τακτικά και «απλά» χειρουργεία. Αυτοί οι ασθενείς πρόκειται να πάρουν σειρά και να εγχειριστούν άμεσα. Οι απαραίτητες ανακοινώσεις θα γίνουν σε σύντομο χρόνο. Συνεπώς, η ενεργοποίηση και η σύνδεση της ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων είναι σημαντική για τη βελτίωση της πρόσβασης και της ποιότητας της περίθαλψης. Η λίστα αυτή είναι σε θέση να αναβαθμίσει τη διαχείριση των χειρουργικών επεμβάσεων, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοστεί με προσοχή και να συνδεθεί και με τα απογευματινά χειρουργεία ώστε να αποφεύγονται πλέον οι καθυστερήσεις.

-Ο έλεγχος των εξαγωγών φαρμάκων ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρατε τον περασμένο Ιούλιο, για να έχει αποθέματα η χώρα τους επόμενους μήνες. Απέδωσε αυτό το μέτρο;
Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Κρίσιμο για εμάς είναι να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και διαθεσιμότητά τους στην αγορά. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο μέχρι και σήμερα ο ΕΟΦ έχει υπογράψει τρεις αποφάσεις, οι οποίες απαγορεύουν τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, με σκοπό να αποτραπεί ο κίνδυνος ελλείψεων. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της διαφάνειας στη διακίνηση των φαρμάκων, εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Είναι αρκετά σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ελλείψεις φαρμάκων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ο έλεγχος των εξαγωγών φαρμάκων είναι σημαντικός για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στη χώρα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον έλεγχο αυτών των εξαγωγών και να διασφαλίσουμε την επάρκεια των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

-Αναφορικά με το συγκεκριμένο πεδίο, ποιες άλλες παρεμβάσεις έχουν γίνει ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων και η προστασία των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του φαρμάκου;
Παράλληλα με τις απαγορεύσεις των εξαγωγών, σχεδιάζουμε μία εθνική φαρμακευτική πολιτική, με βασικό σκοπό να εξασφαλίσουμε την πλήρη πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα του συστήματος, την ασφάλεια της υγείας των ασθενών και τη σταθερότητα του κόστους των φαρμάκων. Στα επιμέρους μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ) και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων ώστε να καλύπτονται εγκαίρως οι τυχόν ελλείψεις. Επιπλέον, δρομολογούμε τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης την επάρκεια ή την έλλειψη του φαρμάκου που τον ενδιαφέρει, στο φαρμακείο που τον εξυπηρετεί. Επιπλέον, ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να εξακριβώνεται η επάρκειά τους και να γίνονται άμεσα προσπάθειες αντιμετώπισης τυχόν ελλείψεων.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε δύο μήνες θα προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ αντί σε δύο χρόνια

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο υγειονομικός χάρτης;
Πολίτες αλλά και εργαζόμενοι ανησυχούν για κλείσιμο δομών. Τι τους απαντάτε; Σχεδιάζουμε τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες των πολιτών όσο και των επαγγελματιών της υγείας. Η προστασία των δομών είναι σημαντική, αλλά η βελτίωση του συστήματος αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας. Το ΕΣΥ, από την ίδρυσή του έως σήμερα είχε και θα εξακολουθήσει να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, όμως, κρίνονται απαραίτητες οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, πάντα στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών, με κανόνες και διαφάνεια. Ο επανασχεδιασμός του Συστήματος, λοιπόν, γίνεται με διαφάνεια και συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Βασικός στόχος μας είναι η αναβάθμιση και η διασύνδεση των νοσοκομείων. Η ουσία βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η διασύνδεσή τους. Εκεί εστιάζουμε σε αυτή τη φάση. Ενα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και ο ψηφιακός υγειονομικός χάρτης, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, συνεχώς, τι συνθήκες επικρατούν σε κάθε υγειονομική δομή της χώρας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας, το οποίο θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών, θα προωθήσει την ενιαία λειτουργία του ΕΣΥ και θα διευκολύνει τον διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης