Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς - Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν - Δείτε βίντεο

Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς - Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν - Δείτε βίντεο

Να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις στην ΕΕ πρότεινε ο πρωθυπουργός - Απάντησε στο ερώτημα γιατί απείχε η Ελλάδα από το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς - Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν - Δείτε βίντεο
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον φημισμένο πολιτικό επιστήμονα Φράνσις Φουκουγιάμα, στο πλαίσιο του 27ου «Economist Government Roundtable», στο Athenaeum Intercontinental, που κράτησε περίπου μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό, επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης του θετικού κλίματος στην επαναπροσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία -παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, ο Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς- και παρατήρησε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησής του θα κριθούν και από τον βαθμό συμμόρφωσής τους στις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δείτε βίντεο:

PM Kyriakos Mitsotakis’ conversation with Francis Fukuyama at the Economist Government Roundtable



Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν την στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία, καθώς και η ΕΕ να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Εξηγώντας γιατί η Ελλάδα απείχε από το ψήφισμα στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. Εχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. «Είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική» τόνισε και προσέθεσε: «Μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών».

Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς - Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν - Δείτε βίντεο



Τόνισε, δε, ότι αν καταστεί δυνατό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια, η Ελλάδα θα συμμετάσχει.

«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος» ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός. Τόνισε, δε, αντιπαραθέτοντας εμμέσως τη στάση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας, ότι «δεν μιλάμε στη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης, χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς». Εκτίμησε επίσης ότι «δεν είναι πολύ αργά να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει, εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας πως σκοπός του είναι να πείσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους του «ότι χρησιμοποιούμε τα χρήματα για τον σωστό σκοπό».

«Όλοι οι υπουργοί που είναι εδώ, γνωρίζουν ότι στο σημειωματάριο με τη βαθμολόγησή τους είναι ψηλά η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης» συμπλήρωσε με νόημα.

Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς - Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν - Δείτε βίντεο



Το σενάριο επανεκλογής του Τραμπ

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το σενάριο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ρισκάρει προγνωστικά, εστιάζοντας στις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Φουκουγιάμα, για να τονίσει ότι, «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο φημισμένος πολιτικός επιστήμονας είπε πως νόμιζε ότι «είχαμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ» μετά την ήττα του στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, παρατήρησε ωστόσο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

«Δεν είμαστε εχθροί» υπογράμμισε αναφορικά με τις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, εστίασε στην επαναπροσέγγιση των δύο πλευρώ μετά τον καταστριφικό σεισμό στη γείτονα και παρατήρησε: «Η μοίρα της γεωγραφίας μας θέλει διπλα-δίπλα. Θα ήταν καλό σε αυτήν την πολύπλοκη περιοχή να μην έχουμ ακόμη μια πηγή έντασης».

Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς - Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν - Δείτε βίντεο
Κλείσιμο



«Η ανισότητα η μεγαλύτερη πρόκληση στις σύχρονες κοινωνίες»

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανισότητα ως τη μεγαλύτερη εξ αυτών. «Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες και να τις ενδυναμώσουμε» τόνισε, χαρακτηρίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, ως πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα των πρόσφατων πολωνικών εκλογών και τη νίκη του Ντόναλντ Τουσκ.

«Αν δει κανείς την ελληνική πολιτική, μπορεί να είναι αισιόδοξος. Έχουμε αποδειχθεί μια ικανή κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει σημαντικά κοινωνικά θέματα, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάπτυξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να κερδίσουμε εκλογές με μεγαλύτερο ποσσοτό από τις προηγούμενες. Και στην Ελλάδα η λαϊκίστικη συνιστώσα της αντιπολίτευσης κατέρρευσε, γιατί δεν υπήρχε ουσιαστική εναλλακτική».

Τεχνητή Νοημοσύνη και δυτικός πολιτισμός

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα. Μεταξύ άλλων, επιχειρηματολόγησε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης μπορούν να είναι αποτελεσματικότερες με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και αναφέρθηκε στην προσφάτως συσταθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή επιστημόνων, για τον σκοπό αυτό.

Η τελευταία ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης αφορούσε στο κατά πόσον είναι εφικτό να επιβιώσει ο δυτικός πολιτισμός σε ένα δυσμενές περιβάλλον, όπως το σημερινό. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την έννοια του «υγιούς πατριωτισμού», με τους πολίτες να είναι περήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα, αλλά αυτό να μην οδηγεί σε διαχωρισμούς και διενέξεις.

Το δελτίο Τύπου του Economist

27Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών υποχρεώσεων στην Ε.Ε. υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν έτσι να δαπανούν περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα, σε μια εποχή ενισχυμένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Xαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν μιλάει εξ ονόματος των Παλαιστινίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Υπογράμμισε επίσης τη διαθεσιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης και μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποσταθεροποιηθούν αραβικές χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν ρόλο στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη λάθος πλευρά της ιστορίας χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς –όχι τρομοκρατική οργάνωση αλλά– απελευθερωτικό κίνημα. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πως έγκειται στην Τουρκία να διατηρηθεί αυτή η πορεία. Ακόμη και αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, δεν χρειάζεται η Ελλάδα να είναι αποδέκτης συνεχών απειλών για την εδαφική της ακεραιότητα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το μέλλον των φιλελεύθερων δημοκρατιών και την απειλή του λαϊκισμού, μεταξύ άλλων σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, και μάλιστα από τη θέση της αντιπολίτευσης, «γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη».

Francis Fukuyama, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

«Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα, τονίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν θέλει το ΝΑΤΟ, του αρέσει περισσότερο η Ρωσία από την Ουκρανία και είναι φίλος του Όρμπαν». Ευρύτερα, μίλησε για έναν πολυπολικό και άρα πιο επικίνδυνο κόσμο, όπου υπάρχουν πολλές μικρές δυνάμεις, «πολλοί παίκτες που δεν μπορούν να ελεγχθούν και δρουν ανεξάρτητα».

Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι συμβαίνουν παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα δύο μέτωπα διαμορφώνουν ένα απαιτητικό περιβάλλον για τις ΗΠΑ, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτουν για τη διευθέτηση των κρίσεων.

Το Κατάρ υποστηρίζει τη Χαμάς, όμως άλλες δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διαφορετική προσέγγιση και έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Φουκουγιάμα.



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς αποκεφάλισε τη Σάνι Λουκ – «Αυτά τα βάρβαρα σαδιστικά ζώα της έκοψαν το κεφάλι» λέει ο πρόεδρος

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται «μπόνους» για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή από την εφαρμογή «Appodixi»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έχουν κόψει τη Γάζα στα δύο - Περικυκλωμένη από τανκς και μπουλντόζες η πόλη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης