Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Θέλετε κράτος λάφυρο και τις θέσεις ευθύνης σε αντίβαρο πολιτικής συναλλαγής

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Θέλετε κράτος λάφυρο και τις θέσεις ευθύνης σε αντίβαρο πολιτικής συναλλαγής

Κόντρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Βελόπουλο για τις ανεξάρτητες αρχές

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Θέλετε κράτος λάφυρο και τις θέσεις ευθύνης σε αντίβαρο πολιτικής συναλλαγής
Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην ολομέλεια της Βουλής, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εξαπολύει «πυρά» εναντίον του πρωθυπουργού, αλλά και της κυβέρνησης. Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ανέφερε πως «θέλετε κράτος λάφυρο και τις θέσεις ευθύνης σε αντίβαρο πολιτικής συναλλαγής» και έκανε λόγο για νομοσχέδιο «φύλλο συκής, με περιτύλιγμα αναξιοκρατίας». «Έχετε απολέσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική ροπή, αντιθέτως κινείστε σε μικρές κινήσεις, ικανοποίησης συμφερόντων», σημείωσε με νόημα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη «με βάση τη δικογραφία του Ευρωπαίου εισαγγελέα». Με αιχμή αναφέρθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι υιοθέτησε τη «γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας για ανθρώπινο λάθος. «Άκουσα και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι τα δύο τρένα συγκρούστηκαν από ανθρώπινο παράγοντα. Υιοθέτησε το επιχείρημα της ΝΔ. Δεν μου κάνει εντύπωση, ο βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε ένα άλλο αφήγημα πριν λίγες ημέρες για υποκλοπές περί Κίνας». Για μας δεν ήταν ανθρώπινο λάθος, είναι μια βαρύτατη θεσμική αποτυχία του κράτους μας που οφείλουμε να μεταρρυθμίσουμε με ριζικό τρόπο», ανέφερε.
Ν. Ανδρουλάκης(Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ)(Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Εσωτερικών)(01/11/2023)

Για τις υποκλοπές, ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, διερωτήθηκε ποια ήταν τα κίνητρά του «για να αλώσει ο κ. Μητσοτάκης την Ανεξάρτητη Αρχή». Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου, στήριξε την πρόταση της πλειοψηφίας για την αντικατάσταση των μελών που έχει λήξει η θητεία τους στην ΑΔΑΕ.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε και μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα για τον χρόνο τοποθέτησης του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από τον κ. Τασούλα να δοθεί ένας γενικός κανόνας για τον χρόνο που δικαιούνται να μιλήσουν.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στην ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι η καταδίκη της Χαμάς είναι ανεπιφύλακτη. «Δεν είναι μόνο τρομοκρατική οργάνωση. Η βαρβαρότητα είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση. Την καταδικάζουμε ως μία βαρβαρότητα του σύγχρονου κόσμου». Ωστόσο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δυστυχώς η χώρα μας απείχε από το ψήφισμα….στις πόσες χιλιάδες νεκρούς αμάχους πρέπει να ψηφίζουμε υπερ;» και πρόσθεσε ότι «πρέπει συνολικά να περιφρουρούμε τις ανθρώπινες αξίες... ο ανθρωπισμός δεν πρέπει να τίθεται υπό αίρεση και δυστυχώς η χώρα μας απείχε από το ψήφισμα αυτό». «Στις πόσες χιλιάδες θύματα παιδιά, πρέπει να ψηφίζουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας; Μπορούμε να σταθούμε από την σωστή πλευρά της ιστορίας, εξυπηρετώντας τον ανθρωπισμό και όχι να κάνετε διχαστικά επικοινωνιακά παιχνίδια με αυτό το θέμα», κατέληξε.


Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείσιμο
Συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ενισχύει την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα.

Όμως η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, κακοποιεί τις λέξεις και τη σημασία τους στον βωμό της επικοινωνίας. Για εμάς, η αξιοκρατία δεν είναι απλά μια ιδέα ή ένα σύνθημα. Είναι τρόπος άσκησης της εξουσίας, που στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, την ταχύτητα και την ποιότητα στις υπηρεσίες. Γιατί ένα αξιοκρατικό κράτος, είναι ένα αποτελεσματικό κράτος. Ένα κράτος που προστατεύει τον πολίτη, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας. Ας αναλογιστούμε το έγκλημα στα Τέμπη. Χθες το απόγευμα συναντήθηκα με συγγενείς των θυμάτων, μιας τραγωδίας που θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Πως λειτούργησε το κράτος σε αυτήν την περίπτωση; Ένας σταθμάρχης έβαλε πολιτικό μέσο για να διοριστεί, και ακόμα δεν μας έχετε πει ποιου βουλευτή ή πολιτευτή σας ήταν ρουσφέτι. Αλλά και μία σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, που οι κομματικές διοικήσεις του ΟΣΕ, άφηναν από το 2016 να λιμνάζει. Όμως υπήρχαν προειδοποιήσεις, όπως το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας, αλλά ο κ. Καραμανλής το κρατούσε στο συρτάρι του αντί να το παραπέμψει στις δικαστικές αρχές. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για να κινηθεί η δικαιοσύνη. Άκουσα και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να λέει απευθυνόμενος σε συγγενείς των θυμάτων ότι τα δύο τρένα συγκρούστηκαν «ξεκάθαρα από ανθρώπινο παράγοντα». Παράξενα πράγματα!

Υιοθέτησε το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν μου προκαλεί εντύπωση γιατί άλλωστε προηγήθηκαν οι επικοινωνιακοί σας βραχίονες πριν από λίγες εβδομάδες, που υιοθέτησαν και πάλι το αφήγημα της κυβέρνησης για τις υποκλοπές -τα περί Κίνας-, προσπαθώντας να κάνουν τα θύματα θύτες. Αυτή είναι η χειρότερη μορφή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά, τα τρολς τα καταδικάζετε μόνο όταν χτυπούν συντρόφους σας. Όταν τα ίδια τρολς χτυπούν αντιπάλους κάνουν τη δουλειά τους.Όχι. Εμείς θέλουμε διαφάνεια, ποιοτικό δημόσιο λόγο, και το αποδεικνύουμε με τη στάση μας, με το ήθος μας, με τη συνέπειά μας.

Ακούσαμε ότι στα 24 του ο κ. Κασσελάκης δεν είχε διαμορφώσει τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Πριν 3 μέρες που αθώωσε τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη για αυτό το έγκλημα, πάλι δεν ήξερε; Για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία, που το πραγματικό τέλος έχει χρέος να το δώσει η δικαιοσύνη.

Για εμάς, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος η τραγωδία στα Τέμπη. Ήταν βαρύτατη θεσμική αποτυχία του κράτους μας, που οφείλουμε να μεταρρυθμίσουμε με ριζοσπαστικό τρόπο αν θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Τα επόμενα 24ωρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι έχουν ευθύνη και με την αβουλία και τα λάθη τους παρέπεμψαν τη σύμβαση 717 στις καλένδες.

Μια σύμβαση που εάν είχε υλοποιηθεί στην ώρα της, το πιθανότερο ήταν αυτοί οι συμπολίτες μας να βρίσκονταν σήμερα στη ζωή. Έχουμε χρέος, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους, απέναντι στις οικογένειές τους, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πληρώσουν όσοι έχουν ευθύνες για αυτήν την τραγωδία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς του πολίτη συναρτάται και συσχετίζεται με ένα πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων, που καλύπτουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς πολιτικής. 

Πρώτα απ’ όλα, το ίδιο το κράτος δικαίου.

Η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών συνεχίζεται συστηματικά. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε σοκαριστικές αποκαλύψεις. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ καταγγέλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δέχτηκε απειλές και ότι είναι στοχοποιημένος από μέλη της Κυβέρνησης. Πρώην μέλη και στελέχη της ίδιας Αρχής, που αντικαταστάθηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί, απειλούνται με δίωξη. Γιατί; Γιατί απλώς έκαναν τη δουλειά τους; Αυτό σημαίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα; Αυτό σημαίνει φιλελεύθερη παράταξη; Να απειλείτε όσους κάνουν τη δουλειά τους;

Και, βέβαια, το αποκούμπι σας, κ. Μητσοτάκη.Το ακροδεξιό σας αποκούμπι, ο κ. Βελόπουλος, που τα κάνατε πλακάκια μία ημέρα πριν η Ανεξάρτητη Αρχή αποφασίσει επί της επιβολής προστίμου στην ΕΥΠ γιατί δεν συνεργάστηκε και δεν έδωσε στοιχεία; Έγκυρα μέσα ενημέρωσης -όπως το Βήμα- έγραψαν για το επικείμενο πρόστιμο στην ΕΥΠ, δεν τα διαβάσατε αυτά τα άρθρα; Εμείς τα διαβάσαμε και ήρθαμε στη Βουλή να τα καταγγείλουμε για να προλάβουμε το έγκλημα της συγκάλυψης. Για να γίνει επιτέλους η σύγκριση μεταξύ της λίστας Μενουδάκου και των επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Για να δούμε ποιος έχει το Predator, ποιος το χρησιμοποιούσε, ποιος είναι το πραγματικό παρακράτος, που έχει πρωταγωνιστή το Μέγαρο Μαξίμου.

Αφήστε τώρα τις κηραλοιφές, τις επιστολές του Ιησού, τα εμβόλια και πείτε εδώ στον ελληνικό λαό ποια ήταν τα κίνητρά σας να δώσετε τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να αλώσει την Ανεξάρτητη Αρχή. Αλλά και ο λαλίστατος Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης τι είχε πάθει εκείνο το βράδυ και περίμενε ξάγρυπνος μέχρι τόσο αργά; Συνήθως, περνούσαν κάποιες ημέρες μέχρι να υπογραφεί και να υπάρξει αλλαγή των μελών σε αυτές τις Αρχές. Μεσάνυχτα; Τρεις η ώρα τη νύχτα; Τέτοια αϋπνία; Τί αποδεικνύουν όλα αυτά; Ότι είστε ικανοί για όλα. Για εσάς, δεν υπάρχουν όρια, κ. Μητσοτάκη. Μπροστά στην εξουσία σας, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τρόπος, που χρησιμοποιείτε τη θέση του Πρωθυπουργού είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Η αγωνία εκείνης της νύχτας δείχνει την ενοχή σας. Είστε ένοχος και εσείς και το Μέγαρο Μαξίμου για αυτό το παρακράτος των υποκλοπών. Και έχετε το θ ράσος να θέλετε να αυτοπαρουσιάζεστε και φιλοευρωπαϊκή δύναμη επιστρατεύοντας τέτοιες πρακτικές. Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, από τις ευρωπαϊκές αξίες σεβασμού των θεσμών. Όλα τα θυσιάζετε στον βωμό της εξουσίας.

Καθημερινά δημοσιεύονται αποκαλύψεις ότι αυτό που μετ’ επιτάσεως αρνιόταν η κυβέρνηση, ότι δηλαδή υπάρχει ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων predator – ΕΥΠ, είναι αλήθεια. Μάλιστα μάθαμε πως η κ. Βλάχου, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, που υπέγραφε περί εθνικών κινδύνων και δήλωνε πως θα παρακολουθούσε ως και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε επίσης στοχοποιηθεί με το Predator. Ας έρθει να μας μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δούμε ποιοι είναι οι εκβιαστές και ποιοι οι εκβιαζόμενοι! Θέλω να ακούσω τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμως: Αποδέχεστε τις αθλιότητες και όσα γράφονται που υιοθετούν απολύτως τις δικαιολογίες της Νέας Δημοκρατίας; Περί Κίνας, δήθεν νομικά λάθη. Υπάρχουν έγκριτοι νομικοί στην Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ας ενημερώσουν αυτούς τους παρακρατικούς διαδικτυακούς μηχανισμούς. Γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι που πήγαμε στη δικαιοσύνη και είμαστε οι πρώτοι που σηκώσαμε τον φάκελο Μενουδάκου στη Βουλή των Ελλήνων, όταν κάποιοι από εσάς κρύβονται.

Χθες ζήτησα με νέο μου υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, να διερευνηθεί πόσοι ήμασταν τελικά οι κοινοί στόχοι Predator – ΕΥΠ, αλλά και ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις συνεχιζόμενες «συμπτώσεις». Γιατί παράλληλα είχαμε ένα ακόμη «τυχαίο» γεγονός: Τη στιγμή που οι δύο αρμόδιοι εισαγγελείς πρωτοδικών ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν την ύπαρξη αυτού του ενιαίου κέντρου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στο όνομα της δήθεν «αναβάθμισης» και «επιτάχυνσης» της διαδικασίας, τους αφαίρεσε την υπόθεση. Είναι εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο οι ανεξάρτητες αρχές, είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία, το ίδιο το κράτος δικαίου. Και αν για κάποιους στα κυβερνητικά έδρανα ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι πολυτέλεια, για εμάς είναι βασική προϋπόθεση για την ευημερία της χώρας και του λαού.

Κυρίες και κύριοι,

Ασφάλεια για τον πολίτη σημαίνει και προστασία της αγοραστικής του δύναμης, του εισοδήματός του. Για να μπορεί να προγραμματίζει το μέλλον με σιγουριά και προσδοκία. Η κυβέρνηση απέτυχε να οδηγήσει σε τροχιά σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Παρά την πολύ θετική εξέλιξη με τη σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα βρίσκεται πέντε σκαλοπάτια κάτω από εκεί, που βρισκόταν το 2008 από τους οίκους αξιολόγησης. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να καλύψουμε. Απαιτούνται άλματα, όχι απλώς βήματα.

Απαιτείται δημοσιονομική υπευθυνότητα. Απαιτείται σχέδιο για μία βιώσιμη ανάπτυξη, που θα είναι ανθεκτική στις παγκόσμιες αναταραχές. Η ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται κάθε φορά ευάλωτη, γιατί αφορά μόνο τους λίγους. Η ανάπτυξη για τους λίγους δεν είναι μία ανάπτυξη ανταγωνιστική με καλές θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση ανθεκτική στις παγκόσμιες αναταραχές. Πάντα, σε κάθε κρίση η Ελλάδα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι μισθοί αποκλίνουν αντί να συγκλίνουν με αυτούς της Ευρωζώνης με τα πραγματικά εισοδήματα να συνεχίζουν να μειώνονται. Η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην Ευρωζώνη και τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός μετά από σχεδόν 28 μήνες σταθερής ανόδου στις τιμές των τροφίμων, θυμήθηκε να απευθύνει δήθεν «αυστηρό» μήνυμα στις πολυεθνικές ότι η Ελλάδα «δεν είναι μπανανία». Τους επιτρέπει, όμως, να πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.

Ακούστε, παρακαλώ: τους τελευταίους τρεις μήνες μόλις οκτώ πρόστιμα επιβλήθηκαν, και το ένα από αυτά μάλιστα στο ακριτικό Αγαθονήσι. Η ΔΙΜΕΑ παραμένει υποστελεχωμένη. Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αυξήσεις σε μια σειρά βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Γι’ αυτό σας κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση και περιμένω να προσδιορίσετε τον χρόνο συνεδρίασης για το κόστος στέγης, που συνεχίζει να καλπάζει.

Τα παρακάτω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Την τριετία 2019 - 2022 η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε κατά 191,5%, φέρνοντας την Ελλάδα στην 1η θέση, ως προς την αύξηση τιμής για το εν λόγω διάστημα στην Ε.Ε.

Για την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου φταίνε οι διεθνείς συγκυρίες. Όμως, την ίδια περίοδο που η τιμή του ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 10,4% στην Ευρωζώνη, στη χώρα μας αυξήθηκε 6,2%.

Στις επικοινωνίες οι χρεώσεις μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 11,7%, αλλά στην Ελλάδα αυξήθηκαν 3,8%.

Στα αμνοερίφια η αύξηση στην Ευρωζώνη ήταν στο 18,1%, ενώ ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε 31,4% παραπάνω.

Ο «πληθωρισμός της απληστίας» σπάει κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο μάλιστα έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό κατά 1% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Ακόμα και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, το λένε ανοικτά: οι τιμές δεν πέφτουν, γιατί υπάρχει κερδοσκοπία!

Σαν να μην έφτανε η αισχροκέρδεια στην αγορά, και το ίδιο το κράτος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών. Οι έμμεσοι φόροι ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων αγγίζουν το 60%, και η αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους είναι εξαιρετικά άδικη για την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους Έλληνες. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε πως το κράτος πρέπει να αλλάξει με σχέδιο και λογοδοσία. Με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που το φέρνουν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και όχι με νόμους που συνεχίζουν να το καθιστούν ουραγό. Να γίνει εγγυητής μιας καλύτερης διαβίωσης και μιας καλύτερης προοπτικής για τον ελληνικό λαό με λιγότερες ανισότητες, με περισσότερες ευκαιρίες, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας, με καλύτερη παιδεία. Εσείς, όμως, το θέλετε λάφυρο στα χέρια σας. Και μάλιστα μετατρέπετε τις θέσεις ευθύνης σε αντίδωρο πολιτικής συναλλαγής και τη γραφειοκρατία σε εργασιακή ύλη για ρουσφέτια.

Γι΄ αυτό καταθέτουμε 4 βασικές προτάσεις, πυξίδα των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται το ελληνικό κράτος.

· Διαφάνεια: Όλες οι αποφάσεις στη Διαύγεια, χωρίς καμία εξαίρεση.

· Αξιοκρατία: Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ.

· Αποκομματικοποίηση του κράτους. Τι σημαίνει; Όχι αυτά που φέρνετε σήμερα και είναι φύλλο συκής, περιτύλιγμα αναξιοκρατίας. Αποκομματικοποίηση του κράτους σημαίνει συνολικά όλοι οι Διοικητές Οργανισμών και Νοσοκομείων να επιλέγονται με ανοιχτό διαγωνισμό και 5ετή θητεία. Αυτό σημαίνει αξιοκρατία και όχι παιχνίδια αδιαφάνειας.

· Και, βέβαια, κάτι που σας ενοχλεί ιδιαίτερα, όπως φαίνεται από τις πρακτικές σας: Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών

Συζητάμε για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Μιλάμε ουσιαστικά για τον τρόπο επιλογής της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας, την επιλογή των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου τομέα. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία καταδεικνύει ότι έχετε απωλέσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πνοή – αν ποτέ είχατε τέτοια πνοή-. Δεν διαθέτει καμία ορμή ρηξικέλευθων αλλαγών. Ούτε διάθεση για βαθιές τομές, που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση.

Αντιθέτως, κινείται στην πεπατημένη των μικροδιευθετήσεων, της διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών, της εξυπηρέτησης συμφερόντων, του πελατειασμού και της αναξιοκρατίας. Παθογένειες που, όπως είπα πριν, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά εδώ χρειάζεται μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Τίποτα δεν κάνατε στην πρώτη σας θητεία. Ίσα-ίσα. Απευθείας αναθέσεις και οριζόντιες παροχές χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Χάθηκαν δισεκατομμύρια με αυτές τις πρακτικές. Θέλει, λοιπόν, μια βαθύτερη κουλτούρα για να επιβάλλεις την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, μιλάτε για τα δημοσιονομικά της χώρας παρουσιάζοντας πολλές φορές τη δημοσιονομική ευελιξία, που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πανδημίας, ως ευνοϊκές δημοσιονομικές συνθήκες, λέγοντας ευθέως ότι είναι επιτυχία της κυβέρνησης.

Είναι μια εξαπάτηση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα αυτό το αφήγημα και να είστε σίγουροι ότι θα το βρείτε σύντομα μπροστά σας.

Για αυτό χτυπώ συνεχώς το καμπανάκι για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ήταν μία μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας. Από εδώ και στο εξής, χωρίς τις ευέλικτες δημοσιονομικές συνθήκες που επικράτησαν στην ΕΕ λόγω πανδημίας, θα φανούν οι πραγματικές δυνατότητες και οι προθέσεις της κυβέρνησης σε πολύ μεγάλα θέματα, δημοσιονομικά. Οι πανηγυρισμοί σας δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η εκτίναξη του κρατικού χρέους έφτασε τα 405 δισ. ευρώ. Και βέβαια τα νέα βάρη από την αύξηση των τόκων εξυπηρέτησής του.

Επίσης, λέτε ότι μειώσατε είκοσι επτά φόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο το 2022, το 2023 και πλέον και το 2024, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι Έλληνες θα πληρώσουν πολύ περισσότερους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών. Αυτή είναι ολόκληρη η εικόνα και όχι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος, όπως θέλετε να παρουσιάζετε. Για εμάς βέβαια τα πράγματα ήταν εξαρχής ξεκάθαρα. Δεν τρέφαμε αυταπάτες.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» αποδείχτηκε κυβέρνηση των ελίτ. Το «επιτελικό» κράτος είναι στην πραγματικότητα ένα αδιαφανές σύστημα νομής της εξουσίας, που πλήγωσε το κράτος δικαίου. Με τον «πολυδύναμο» δήθεν «εκσυγχρονισμό», που κακοποιήθηκε ευθέως και αποδεικνύεται ένας παντοδύναμος παλαιοκομματισμός. Ενώ η πολυδιαφημισμένη «αποτελεσματικότητα» χάθηκε στον λαβύρινθο της διασποράς των ευθυνών, και της ευθυνοφοβίας.

Με αφορμή, λοιπόν, τη συζήτηση για το παρόν νομοσχέδιο, πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς και ο ελληνικός λαός ποια παράταξη έκανε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Ποια είναι η παράταξη, που έφερε την αξιοκρατία – που προσπάθησε να φέρει την αξιοκρατία –, που έκανε μεταρρυθμίσεις, βρίσκοντας πάντα εμπόδιο σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις την παράταξή σας και άλλες παρατάξεις.

Οι μεγαλύτερες, λοιπόν, μεταρρυθμίσεις για αυτό που συζητάμε σήμερα ήταν πρώτα ο νόμος 2190/1994, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο λεγόμενος «νόμος Πεπονή» για τη σύσταση του ΑΣΕΠ. Είναι ο νόμος που έφερε τα πρώτα ισχυρά δείγματα αξιοκρατίας στο δημόσιο.

Και, βέβαια, η επόμενη κυβέρνηση του 1996, του Κώστα Σημίτη, που έκανε ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για τον διορισμό σε θέση διευθύνοντα συμβούλου Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ν. 2414/1996).

Τομή επήλθε επίσης, με την αναθεώρηση του 2001 και αφορά την υπαγωγή των προσλήψεων στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, δυνάμει του άρθρου 103 παρ. 7, που συνταγματοποίησε τον ρόλο και τις βασικές αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ. Και, βέβαια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 2009, του Γιώργου Παπανδρέου, που εισήγαγε το Opengov, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τη Διαύγεια και τη διαβούλευση για να ακούγονται όλες οι κοινωνικές δυνάμεις.Αυτές είναι οι τομές, που για εμάς είναι πυξίδα.

Να δούμε τώρα η δική σας κυβέρνηση τι έχει κάνει. Το 2020 ψηφίσατε νόμο για την επιλογή των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου τομέα. Όμως, εφαρμόστηκε μόνο σε 8 περιπτώσεις. Άρα, γιατί τον ψηφίσατε; Μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου τρέξατε να διορίσετε Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου έναν υποψήφιο Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρο στην ΕΥΔΑΠ τον πρώην Γραμματέα του κόμματός σας. Μάλλον ο αρμόδιος Υπουργός, δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει ως αξιοκρατία.

Μιλώντας επί του παρόντος νομοσχεδίου θα σταθώ σε ορισμένα σημεία, που καταδεικνύουν το πνεύμα πελατειασμού, που σας διακατέχει:

• Πρώτον, για ποιον λόγο οι προϋποθέσεις που τίθενται για τους διοικητές κάποιων νοσοκομείων, καθώς και την επιτροπή αξιολόγησης υπολείπονται σε αυστηρότητα των οργανισμών που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α;

Μήπως για να μπορείτε να τοποθετείτε από το παράθυρο αποτυχημένους πολιτευτές σας, όπως κάνατε και το 2019; Παράδειγμα, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νοσοκομείο της Καρδίτσας;

Σοβαρή επίσης αδυναμία του νομοσχεδίου είναι η μειοψηφική συμμετοχή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία. Σύμφωνα με το άρθρο 8, η προεπιλογή οργάνων διοίκησης θα λαμβάνει χώρα από Επιτροπές Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου ανά Υπουργείο.

Ακούσατε, λοιπόν, ποιος είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός του κ. Μητσοτάκη; Για όλες τις περιπτώσεις, στην προεπιλογή, την πλειοψηφία έχουν οι Γενικοί Γραμματείς που διορίζονται από την Κυβέρνηση και είναι πολιτικά στελέχη. Το ΑΣΕΠ θα έχει μόνο 1 μέλος. Άρα, τι αξιοκρατία; Εσείς φέρνετε την κομματικοκρατία από την προεπιλογή. Η αλλαγή αυτή συνιστά μάλιστα υπαναχώρηση και από τον προηγούμενο νόμο, που είχατε ψηφίσει όπου η πλειοψηφία των επιτροπών ήταν μη κομματική, μη πολιτική.

Συνεπώς, αντί να απόκομματικοποιείτε, κάνετε την επιλογή των διοικήσεων ξανά κομματικό λάφυρο.

• Όσον αφορά στα απαιτούμενα προσόντα: Η εργασιακή εμπειρία, στον τομέα ευθύνης είναι βεβαίως πάρα πολύ σημαντική. Προτεραιότητα και η επάρκεια. Όμως, η κατοχή διδακτορικού τίτλου είναι επίσης ένα σημαντικό προσόν. Δεν μπορεί να συνεκτιμάται μόνο στο πλαίσιο της συνέντευξης, δίχως να υπάρχει μοριοδότηση.

Πού πήγε η αριστεία;

Ο νόμος σας του 2020 προέβλεπε ρητά τη μοριοδότηση του διδακτορικού τίτλου ως τυπικού εκπαιδευτικού προσόντος με 350 μόρια. Πώς δικαιολογεί τώρα η κυβέρνηση σας αυτή τη μεταστροφή; Γιατί το κάνετε; Μηδέν μόρια το διδακτορικό.

Συμμερίζεστε συνεπώς την άποψη του οικονομικού σας συμβούλου, του κ. Πατέλη, ότι όσοι κάνουν διδακτορικό «δεν έχουν απαραιτήτως όρεξη για δουλειά»; Λες και το διδακτορικό δεν θέλει δουλειά.

Επίσης, ανατρέπετε την ισορροπία μοριοδότησης τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων και συνέντευξης; Αλλάζετε την αναλογία υπέρ της συνέντευξης. 600 μόρια τα τυπικά προσόντα, 800 η συνέντευξη. Ενώ προηγουμένως είχαν τα ίδια μόρια. Γιατί το κάνετε αυτό;



Επειδή δεν έχουμε πολύ χρόνο, θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση, για ένα λεπτό, για το θέμα της Μέσης Ανατολής.

Για εμάς η καταδίκη της Χαμάς είναι ανεπιφύλακτη. Γιατί δεν είναι μόνο μια τρομοκρατική οργάνωση. Για να τελειώνει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι. Η βαρβαρότητα της οργάνωσης αυτής και των πράξεών της, είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση. Δεν την καταδικάζουμε, λοιπόν, απλά ως μια τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά καταδικάζουμε και τη βαρβαρότητα της, που ακολουθεί πρακτικές ισλαμικού κράτους. Είναι ξένες αυτές οι πρακτικές από την ανθρώπινη φύση.

Όμως, οφείλουμε καθολικά, αγαπητοί συνάδελφοι, να περιφρουρήσουμε τις ανθρώπινες αξίες, όπως είναι η προστασία των αμάχων και των παιδιών χωρίς να μπαίνουν στο ζύγι γεωπολιτικών συσχετισμών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό επιφύλαξη.

Δυστυχώς, η χώρα μας απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ. Τι έλεγε αυτό το ψήφισμα; Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή. Ψήφισε η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.α. Δεν ψήφισαν άλλες χώρες, δικαίωμά τους. Αλλά στις πόσες χιλιάδες θύματα νεκρά παιδιά κι αμάχους, πρέπει να ψηφίζουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρία; Στις πόσες χιλιάδες;

Και το λέω αυτό, διότι οι τοποθετήσεις μας δεν είναι ad hoc, αλλά έχουν ιστορική ρίζα. Αυτή η παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, καλλιέργησε και δημιούργησε μία σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο, με μεγάλες πρωτοβουλίες του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου σε συνεργασία με τον Γιάσερ Αραφάτ. Πετύχαμε να γίνει η Ελλάδα συνώνυμο αρχών και αξιών, πράγμα που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Όμως, αυτή η παράταξη δημιούργησε και εργάστηκε για να υπάρχει η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μια συμμαχία που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όμως, μπορούμε να σταθούμε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπηρετώντας και τον ανθρωπισμό, τις αξίες μας και τη στρατηγική της χώρας. Και όχι να κάνετε και σε αυτό το κορυφαίο θέμα διχαστικά, επικοινωνιακά παιχνίδια. Γιατί για εμάς, βεβαίως, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, μετά από ένα τέτοιο βάρβαρο αδιανόητο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά η χώρα μας έχει χρέος να σταθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην πλευρά του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των αμάχων και των παιδιών.

Έτσι έμαθε η χώρα μας τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι οφείλουν να εργάζονται όλα τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση».





Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου «Π» το Σαββατοκύριακο

«Καλή αρχή», είπε ο Μητσοτάκης στον Κασσελάκη - Τι συζήτησαν μπροστά στις κάμερες

Taste Atlas: Τα δύο ελληνικά γλυκά στα 50 κορυφαία του κόσμου - Ποιο είναι στη λίστα με τα χειρότερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή