«Πεθαμένο λικέρ» ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τον Κασσελάκη: Ποιους και τι εννοούσε η Αυγέρη

Η αναφορά της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δώρας Αυγέρη, στο παρόν και στο μέλλον που θα είχε το κόμμα αν δεν είχε εμφανιστεί ο Στέφανος Κασσελάκης, πυροδότησε συνειρμούς όπως αυτόν που οδηγεί στο σκοτεινό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη

Η Κυψέλη του 1957 σε ένα τοπίο μετεμφυλιακό και τραυματισμένο, με τον εκσυγχρονισμό του νεοελληνικού κράτους να προβάλει δειλά, το ίδιο με τις πρώτες πολυκατοικίες στην πλέον μεσοαστική περιοχή της Αθήνας, η οποία παλεύει ανάμεσα στην νοσταλγία, την αντιπαροχή και την επιβίωση. Την ίδια μάχη δίνει καθημερινά μια νεαρή χήρα, μητέρα τριών παιδιών, που ανακαλύπτουν τον κόσμο, τους εαυτούς τους, την σεξουαλική τους ενηλικίωση και την πόλη στο υπόγειο του σπιτιού στους, στα απομεινάρια ενός παλιού ποτοποιείου.

Αν δεν επρόκειτο για το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ελληνικής πολιτικής ηθογραφίας -και όχι μόνο αστικής- ερμηνεύοντας τα όσα τεκταίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γλυκιές αναμνήσεις από το νωπό παρελθόν των «θριάμβων», δυνατά αρώματα μέθης από την κατάκτηση της πολιτικής κορυφής, παρακμή και εγκατάλειψη της κομματικής υποδομής, ανάλογη με τις δεξαμενές και τα βαρέλια που σάπιζαν στα υπόγεια της Κυψέλης.

Οι ισχυρές δόσεις αναπόλησης και αγωνίας για το μέλλον δεν αποτυπώνονται, ωστόσο, μόνο στις σελίδες του ομώνυμου μυθιστορήματος, ούτε στις εντυπώσεις όσων το είδαν να ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη. Άλλωστε, τα όσα γνώριμα περιγράφονται ανάμεσα στις γραμμές του μυθιστορήματος περιλαμβάνουν γνωστά τοπόσημα της μεταπολεμικής Αθήνας, νοοτροπίες και στερεότυπα της δεκαετίας του ’50, αναταραχή και αβεβαιότητα που ταιριάζει με την σημερινή στον προοδευτικό πόλο του εγχώριου δικομματισμού. Χωρίς να εξαιρεί από την πλοκή και έναν ήρωα από την κομμουνιστική παράδοση που έρχεται να αναπληρώσει το κενό του θανόντα πατέρα, ανατροφοδοτώντας τις οικογενειακές προσλαμβάνουσες.

Παραδοσιακός όπως το σπιτικό λικέρ και ξεθυμασμένος από τα χρόνια και τις συγκινήσεις ο τίτλος του μυθιστορήματος ενέπνευσε την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, η οποία παρομοίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το λογοτεχνικό εύρημα του Γιάννη Ξανθούλη. «Είναι μια συζήτηση πόσο θα είχαν πέσει (σ.σ. τα ποσοστά) αν δεν είχαμε αυτή τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πεθαμένο λικέρ πριν εμφανιστεί ο Κασσελάκης για να εκφράσει το ενδιαφέρον του για την προεδρία. Διαφορετικά δεν θα κινητοποιούσε κανέναν η διαδικασία για να ψηφίσουν χιλιάδες. Ακόμα και με αυτή την αρνητική δημοσιότητα το ότι συζητάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς μπορεί είναι καλύτερος ή πόσο αριστερός πρέπει να είναι, είναι γιατί εμπλουτίστηκε το ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη» εξήγησε η κ. Αυγέρη, θέλοντας να καταδείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει λιγότερο passe και από τα τετριμμένα λικέρ των ελληνικών σαλονιών, μετά την έλευση του κ. Κασσελάκη.

Και αυτό, γιατί η είσοδος του 35χρονου νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό επέφερε κατά την κ. Αυγέρη μια μετακένωση, «ανασταίνοντας» ένα κόμμα σε αποδρομή, τουλάχιστον σε επίπεδο κινητοποίησης στις εσωκομματικές εκλογές. Η παρομοίωση, ωστόσο, της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ενθουσίασε τα στελέχη της «Ομπρέλας», που διέγνωσαν το πραγματολογικό σχόλιο της κ. Αυγέρη ως μομφή για τον αργό θάνατο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην προ Κασσελάκη εποχή.

«Από "Πεθαμένο Λικέρ", μόνο αυτό της φωτογραφίας. Κατά τ'άλλα, μόνο τα υπέροχα, χειροποίητα λικέρ της μαμάς μου. Όνειρο! #τι_ζούμε #κάτι_δικά_μου» ανταπάντησε από πλευράς της «Ομπρέλας» η Αννέτα Καββαδία, ενώ σε ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου, επίσης στέλεχος της τάσης σχολίασε πως «Κάποια είπε ότι ήμασταν "πεθαμένο λικέρ". Κάποια θεωρεί ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2011 – 2015».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Λάμπρου:

Κάποιος, κάποια, κάποτε....

Κάποιοι αυτοθαυμάζονται (και δεν είναι η πρώτη φορά). Κάποια είπε ότι ήμασταν "πεθαμένο λικέρ". Κάποια θεωρεί ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2011 - 2015. Κάποιος ζητάει τη συγχώνευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και ως έμβλημα να έχουν τον ήλιο, αλλά αυτή τη φορά να είναι κόκκινος! Κάποια υποστηρίζει το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και για να δείξει πόσο συνεπής είναι τρέχει από τη μία εκκλησία στην άλλη με την εικόνα στο χέρι. Κάποιος υποστήριξε ότι "νίκησε το φως", προφανώς γιατί τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε το... σκοτάδι. Κάποιος είπε ότι είναι ο μοναδικός αρχηγός που υπήρξε ΠΟΤΕ, που ζήτησε στο 2ο γύρο να στηριχθούν προοδευτικά ψηφοδέλτια. Κάποιος, κάποια δηλώνει δημόσια ότι ψήφισε δεξιό υποψήφιο δήμαρχο και ας υπήρχε αριστερή.

Κάποιοι ζητούν διαγραφές....



Βολές κατά Τσίπρα

Η «νεκρανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με όχημα την νέα ηγεσία του, ακόμη και αν επαληθεύεται σε ένα βαθμό ως προς τα επίπεδα συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές μετά τη δεινή εκλογική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου δεν ενθουσίασε στην πράξη τους συντρόφους της κ. Αυγέρη, αφού σε μεγάλο βαθμό αναγνώστηκε ως τομή του ομφάλιου λώρου της συνέχειας του κόμματος, αλλά και ηχηρή αποστασιοποίηση από τον πρώην Πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα και τα πεπραγμένα του.

Αναζωπυρώνοντας την σχετική συζήτηση χθες, o πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο για πρωτοφανείς κατηγορίες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμαζε, θα έλεγα. Βεβαίως, δεν πήγε καλά στις εκλογές, αλλά τέτοια κατηγορία απέναντι στον προηγούμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω ξανακούσει. Καλό είναι να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς στην παρούσα περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, εξηγώντας για τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα πως «θεωρώ άχαρο να επικαλούμαστε τη μαρτυρία του. Εάν θέλει να μιλήσει, θα μιλήσει».

Υπερασπιζόμενος με την σειρά του την «κληρονομιά Τσίπρα» ο πρώην Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρατήρησε ότι «με πολλή χαρά άκουσα ότι το ίδιο είπε και ο Κασσελάκης χθες. Θεσμικά κινήθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα και ζήτησε από όλους να πέσουν οι τόνοι. Από ποιους όλους; Από όλους που ζητούσαν μέχρι τώρα να τον ρίξουμε, αλλά θεωρώ ότι αφορά και όσους…» Και πρόσθεσε: «για παράδειγμα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος χθες μίλησε για «πεθαμένο λικέρ». Δεν ήταν «πεθαμένο λικέρ» ούτε επί Τσίπρα, ούτε το καλοκαίρι που κρατήθηκε ζωντανός ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η εσωκομματική διαδικασία. Δεν ξέρω αν αναφερόταν στο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη όπου το «πεθαμένο λικέρ» είχε αφροδιασιακά χαρακτηριστικά. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι στην κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι, όπως και το σημερινό ( τις δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη)», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου «Π» το Σαββατοκύριακο

«Καλή αρχή», είπε ο Μητσοτάκης στον Κασσελάκη - Τι συζήτησαν μπροστά στις κάμερες

Taste Atlas: Τα δύο ελληνικά γλυκά στα 50 κορυφαία του κόσμου - Ποιο είναι στη λίστα με τα χειρότερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr