Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: Καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς, ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα - «Είχαμε μία εποικοδομητική επικοινωνία» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Αργότερα, σε ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εποικοδομητική επικοινωνία σήμερα με τον Άντονι Μπλίνκεν. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή, τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».



Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Σημειώνεται πως εδώ και τρία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετακινείται από τον ένα προορισμό στον άλλο στη Μέση Ανατολή.

Βρέθηκε στο Ισραήλ την Παρασκευή, την Ιορδανία το Σάββατο, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ, την Κύπρο και την Τουρκία την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη διάχυση μιας κρίσης που απειλεί να τεθεί εκτός ελέγχου και από χθες βράδυ βρίσκεται στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Φιντάν ήταν καλή και παραγωγική και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επεκταθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι δύο τους συζήτησαν επίσης την προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.



«Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για να φέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, καθώς και για να συνεχίσουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους από τη Γάζα», ανέφερε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως μια ουσιαστική πτυχή για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι η πρόοδος στο θέμα των απαχθέντων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε.



Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους απαχθέντες.

Ωστόσο, από την τουρκική πλευρά ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Δηλαδή, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους απαχθέντες που κρατάει και την ίδια στιγμή, το Ισραήλ θα αφήσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει φυλακίσει.

Άμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε η Άγκυρα

Επίσης, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους Αμερικανούς μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.




Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, ο Φιντάν «τόνισε την ανάγκη να εμποδιστεί το Ισραήλ να στοχεύει αμάχους στη Γάζα και να κηρύξει αμέσως πλήρη κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, όπως οι πηγές ανέφεραν πως «η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής της βλάβης των αμάχων στη Γάζα, στην ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη λύση των δύο κρατών. Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών».

Ο Φιντάν επέστησε ακόμα την προσοχή του Μπλίνκεν στο γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή των υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν επίσης η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ένταξης της Σουηδίας, διμερή και περιφερειακά θέματα.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από μέλη της Ένωσης Νεολαίας της Τουρκίας, μιας αντιαμερικανικής οργάνωσης, οι διαδηλωτές της οποίες ζητούσαν «να φύγουν οι Αμερικανοί δολοφόνοι από την Τουρκία».



Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε τα πόθεν έσχες Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλου, Βαρουφάκη

Ο Κασσελάκης πάει πίσω τις διαγραφές επειδή δεν του βγαίνουν

Η άνοδος και η πτώση - Πώς «ξέμειναν» οι αρχηγοί της νυχτερινής Αθήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr