Ευκλείδης Τσακαλώτος: Θέλω να φέρω την υπερηφάνεια στην Αριστερά, αλλά δύσκολο να γίνει σε αυτό το κόμμα

Ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» προαναγγέλλει αποχώρηση και νέο κόμμα - Υπάρχει χώρος ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, εκτιμά - Μιλά για «αρχηγισμό» και «τοξικό κλίμα», χωρίς να κατονομάζει τον Κασσελάκη

Με σαφείς υπαινιγμούς και έκδηλους προβληματισμούς απέναντι στο ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος ήταν η αποψινή εκδήλωση, διερευνητικού χαρακτήρα κατά βάση, αλλά και με παρούσες τις αγωνίες και τα αδιέξοδα μιας πιθανής εξόδου, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» για το μέλλον της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, με φόντο την εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπό διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων του κινηματογράφου «Τριανόν», παρακολουθώντας τη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που πήραν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την «Εποχή», ήταν: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι πρώην βουλευτές Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης, Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας, αλλά και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.



«Εγώ θεωρώ στρατηγικό λάθος η κριτική της δικής μας Αριστεράς να επικεντρώνεται στο όνομα του προέδρου» εξήγησε εξ αρχής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «είναι απολίτικο», επιστρατεύοντας για τον λόγο αυτό ως παραδείγματα τους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι έμοιαζαν να δίνουν «παλιές μάχες» μετά την αποχώρησή τους, βάλλοντας κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε «απόλυτη αλληλεγγύη» στα προς διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε κριτική στη νέα ηγετική ομάδα για έλλειψη κουλτούρας συζήτησης στα κομματικά όργανα. Αναφορικά με τις πολιτικές συνεργασίες, διέκρινε την ηγεμονία από την κυριαρχία, λέγοντας πως ο σοσιαλισμός απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, την ώρα που ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε».

Αναφορικά με τη δέσμευσή του απέναντι στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος ότι θα τους επιστρέψει την υπερηφάνεια, ανέφερε: «Θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θα φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών».

«Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα» προσέθεσε με νόημα ο πρώην υπουργός, ενώ επέστρεψε στο κυρίαρχο ερώτημα για το εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που πυροδοτεί σενάρια νέου κόμματος. «Πιστεύω ότι υπάρχει» εκτίμησε, με προϋπόθεση, όπως είπε, το να αποφύγουμε την παρελθοντολογία ο «κακός Τσίπρας», ο «κακός Κασσελάκης», αλλά και να υπάρξουν καινούριες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα με λαϊκό αφήγημα.

Αναφορικά με τον λαϊκισμό και τον κυβερνητισμό, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτός δεν είναι άλλος από το να νομίζεις ότι μπορείς να κερδίσεις, λέγοντας στον κόσμο ό,τι θέλει να ακούσει προεκλογικά και να απαντάς τις αντιφάσεις της πρότασής σου… μετεκλογικά.

«Μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;» αναρωτήθηκε ακόμη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. «Υπάρχει χώρος σ’ αυτό το κόμμα; Κανείς εδώ δεν θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει τις ιδέες μόνο τις δικές μας. Συνθήκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Πολύ μακριά από εμάς, ότι δεν μας αρέσει πια αυτό το κόμμα, γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες» προσέθεσε.

Περιέγραψε, δε, ως οριακή την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αρχηγισμό, κυβερνητισμό και ρευστοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ότι το τοξικό κλίμα δημιουργεί ενα πρόβλημα αν έχει ουσία η πολιτική συζήτηση εντός ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την πλειοψηφία πως η πολιτική συζήτηση δεν την αφορά, ούτε το πρόγραμμα του συνεδρίου, αλλά ο μηχανισμός.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, αυτό τον αρχηγισμό, αν μπορούμε να είμαστε σ’ αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, δεν το έχω ξανασυναντήσει. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα αισθητικό. Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός, που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη».



Σία Αναγνωστοπούλου: Μου είναι δύσκολο ν' αποχωρήσω

«Είμαστε σε μια ιστορική συγκυρία πάρα πάρα πολύ δύσκολη» εκτίμησε από πλευράς της η Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιλογής της όποιας απόφασης για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής.

Όπως είπε, «έχω ανάγκη προσωπικά εγώ από χρόνο, να μετρήσω τη μεγάλη εικόνα», καθώς «με χίλιους κόπους και πολλά προβλήματα φτιάχτηκε αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ και μου είναι δύσκολο να αποχωρήσω, το εξομολογούμαι».

Η ίδια τόνισε πως απέναντι στη μάχη με τη Δεξιά δεν έχουμε καταλάβει γιατί κάποιοι θέλουν να αποχωρήσουν, παραδεχόμενη, ωστόσο, πως «έχουμε υποστεί τον τελευταίο καιρό» μια «πολιτισμική κατρακύλα», λόγω τοξικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι δεν κάναμε στο κόμμα μας;» συνέχισε. «Στο ίδιο το κόμμα μας, είμαι από αυτές που στο Συνέδριο για την ψήφιση του προέδρου, ψήφισα αυτό που πέρασε. Έχω ιστορική ευθύνη και την αναλαμβάνω όλη. Την αναλαμβάνω γιατί έχει μεγάλη σημασία, γιατί ένας μικροαστισμός, αυτή η εγρήγορση που έμαθα δεν λειτούργησε. Η αυτοκριτική έχει νόημα για το τι κάναμε πώς το κάναμε. Αυτή η έλλειψη εγρήγορσης οδηγείται στην υπεράσπιση του κόμματος. Το κόμμα όμως για να είναι δυναμικό, χρειαζόταν και άλλα πράγματα. Εκπροσώπηση κινημάτων σε ανώτατο επίπεδο. Έναν επιστημονικό τεχνοπολιτικό κόσμο και να εκφράζονται στα όργανα. Όχι δίπλα στον πρόεδρο. Μέσα στα όργανα».

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά, οφείλω να τη δώσω από τις τάξεις του. Τα περί αριστερών εκκρεμοτήτων, όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, η μάχη είναι μάχη επιβίωσης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διεκδικώ κανέναν τίτλο ιδιοκτησιακής σχέσης, αλλά όποιος αποφασίσει να πετάξει το "αίμα" του καραβιού, αυτό θα βυθίσει και το πλοίο. Το να θέλεις να επικαιροποιήσεις το αίμα, ναι. Αλλά να το πετάξεις, βάζεις τη σφραγίδα της βύθισης του πλοίου, εγώ σ’ αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια».

Αντώνης Τζανακόπουλος: Αγκαλιάσαμε και λίγο εθνικισμό και λίγο λαϊκισμό

Αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη άφησε στην ομιλία του και ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδερφός του Δημήτρη: «Ήθελα να είμαι μαζί σας, κοίταξα τις τιμές και ήταν απαγορευτικές και δεν είμαι και εφοπλιστής. Γιατί μας κατηγορούν ότι όλα αυτά τα πληρώνει το κόμμα, για να φραξιονιζόμαστε. Πού ακούστηκε ένα κόμμα που έχει στο όνομά του την Αριστερά να συζητά δημόσια για την Αριστερά; Δεν είναι μεταδημοκρατία, ούτε μεταπολιτική, αυτή είναι η δημοκρατία και η πολιτική στον ύστερο καπιταλισμό. Ο φορέας που έχει το όνομα δεν φαίνεται να έχει πια την χάρη. Αγκαλιάσαμε και λίγο εθνικισμό και λίγο λαϊκισμό. Όμως η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να εξανταλείται σε "αντί". Ετεροκαθοριστήκαμε για μεγάλο διάστημα. Και αναρωτιόμαστε πώς βρεθήκαμε εδώ. Και το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα;».

Ειδήσεις σήμερα:

Η άνοδος και η πτώση - Πώς «ξέμειναν» οι αρχηγοί της νυχτερινής Αθήνας

Ο αλγόριθμος της εφορίας έγινε ο καλύτερος follower των influencers στην Ελλάδα - Τα χρήματα που βγάζουν

Πόθεν έσχες: Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλου, Βαρουφάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr