Eκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων - Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Eκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων - Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση - Η Ελλάδα τιμά όλους εκείνους που στη ζωή τους διάλεξαν να γίνουν φύλακες της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της ανέφερε ο Κων/νος Φλώρος

floros_Megaro
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο Μέγαρο Μουσικής λίγο μετά τις 19:30 και έγινε δεκτός από τον οικοδεσπότη της βραδιάς Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Παρών σε αυτή τη σημαντική μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Β. Στίγκας, υπουργοί, βουλευτές και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλαπα- Χριστοδουλέα.

Πρόσωπο της βραδιάς  στο Μέγαρο Μουσικής ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στις αρχές του επόμενου έτους μετά από τέσσερα χρόνια στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείσιμο
Η εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε φέτος για δεύτερη χρονιά, με μουσικά και θεατρικά δρώμενα εκτός των άλλων, ενώ επί σκηνής εμφανίστηκαν οι γνωστοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης και Γλυκερία μαζί με την ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ

21 NOEMBPIOY HMEPA ENOΠΛΩN ΔYNAMEΩN


«Σήμερα», είπε στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, «ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, η Ελλάδα τιμά τους ακοίμητους φρουρούς των εδαφών, των θαλασσών και των αιθέρων της. Τιμά όλους εκείνους που στη ζωή τους 'διάλεξαν να γίνουν φύλακες της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της, επειδή πιστεύουν σε αυτήν και στην απόλυτη αξία της ύπαρξής της', όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος».

«Είναι αυτοί που αγάπησαν την Ελλάδα με όλο το είναι τους και θυσίασαν τα πάντα για εκείνη» επισήμανε αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, στους επαγγελματίες και στους στρατευσίμους, στους επιστράτους και στους εθνοφύλακές.

«Σε μια χρονική συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κόσμος όλος ταράζεται, συγκλονίζεται, φλέγεται, οι πόλεμοι μαίνονται και η γεωπολιτική αστάθεια επικρατεί και μάλιστα βαίνουσα επί τα χείρω, νιώθω ευτυχής που επί των ημερών μου, ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, χάρη στην σκληρή δουλειά και τον μεθοδικό σχεδιασμό μας, η ένοπλη ισχύς της χώρας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να είναι απολύτως αποτρεπτική για κάθε δυνητικό επίβουλο» ανέφερε.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια σειρά πρωτοφανών προκλήσεων άμυνας και ασφαλείας για την Ελλάδα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι έγινε «τεράστια προσπάθεια προκειμένου να αναδιοργανωθεί, ανασυνταχθεί και επανασχεδιαστεί η αρχιτεκτονική ασφαλείας και άμυνας της χώρας και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η αποτρεπτική της ισχύς, ιδιαιτέρως στον Έβρο και στα νησιά».

Ο κ. Φλώρος εξήγησε ότι από το 2020 τέθηκε σε εφαρμογή «η κατασκευή του νέου εθνικού ναυστάθμου για το Πολεμικό μας Ναυτικό στη Σούδα, που είναι σε εξέλιξη και τρέχει με ταχείς ρυθμούς ώστε στο πολύ εγγύς μέλλον να ναυλοχεί εκεί ο μισός ελληνικός στόλος σε σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις».

Επιπλέον στην Κρήτη «ενισχύθηκαν και στελεχώθηκαν αερομεταφερόμενες μονάδες Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων, κατασκευάσθηκαν και κατασκευάζονται υποδομές για μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή και δεύτερου Πολεμικού Αεροδρόμιο στο Καστέλι, παράλληλα με το πολιτικό αεροδρόμιο εκεί, που ενισχύουν έτι περαιτέρω τις δυνατότητές μας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

Στην Αλεξανδρούπολη, πρόσθεσε «αξιοποιήσαμε και συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τον λιμένα με την παροχή διευκολύνσεων δυνάμεων της Συμμαχίας, για την προώθησή τους προς ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγάς της».

Έκανε μνεία στην ίδρυση και λειτουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, που «αναμόρφωσε ένα παρωχημένο από δεκαετιών μοντέλο και έβαλε τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της πατρίδας σε μια νέα εποχή, όπως επιτάσσουν και τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, αλλά κυρίως όπως απαιτεί η αυταπόδεικτη ανάγκη σύγχρονης σχεδιάσεως και εκτελέσεως τέτοιας φύσεως επιχειρήσεων σε ειρήνη, ένταση, κρίση και πόλεμο».

Επιπλέον, είπε, «ιδρύθηκε στο ΓΕΕΘΑ η διεύθυνση Διαστήματος, για την βέλτιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πληροφοριών και των δεδομένων που προέρχονται από δορυφορικά συστήματα».

Τα αεροσκάφη Rafale είναι ήδη εδώ, τα μαχητικά F-16 αναβαθμίζονται ταχύτατα, οι φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται
Στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας, «ενισχύσαμε εντυπωσιακά τις στρατιωτικές μας συνεργασίες με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, με σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες, με σημαντικές αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, καθώς επίσης και με το Ισραήλ και φυσικά με την Κύπρο, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, «το ΓΕΕΘΑ πρότεινε και η κυβέρνηση ενέκρινε το 2020 έναν συμπαγή αμυντικό σχεδιασμό που οικοδομεί τις ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις του παρόντος, αλλά κυρίως του μέλλοντος, με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα φιλόδοξο μεν, αλλά μακρόπνοο και προσεκτικά μελετημένο όπως πρέπει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 15ετίας και πλέον».

«Τα αεροσκάφη Rafale είναι ήδη εδώ, τα μαχητικά F-16 αναβαθμίζονται ταχύτατα, οι φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται. Τα SPIKE-NLOS έρχονται, ενώ εκατοντάδες τεθωρακισμένα τροχοφόρα του Στρατού Ξηράς επιχειρούν ήδη στις μονάδες πρώτης γραμμής στα σύνορα. Κι αυτά είναι μόνο λίγα και ενδεικτικά από το σύνολο αυτών που γίνονται» ανέφερε.

«Εντός των επομένων ημερών», συνέχισε, «θα παρουσιασθεί και η νέα στολή παραλλαγής για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για να εισέλθουμε επιτέλους σταδιακά σε μια νέα εποχή και σε ό,τι αφορά στον ατομικό εξοπλισμό και φόρτο του μαχητή που να είναι αντάξιος του προσωπικού μας».

Δεν παρέλειψε δε, να υπογραμμίσει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «στάθηκαν με απαράμιλλη συνέπεια στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε είδους δοκιμασίες, θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, αλλά και στην πανδημία».

«Όπου και όποτε μας χρειάστηκε η πατρίδα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τη φύση των γεγονότων ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εκεί» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Προϋπολογισμός: Μέτρα 2,5 δισ. ευρώ το 2024 για την στήριξη των εισοδημάτων

Εξάρχεια: Βίντεο ντοκουμέντο αποκαλύπτει και τέταρτη επίθεση από τον «Δράκο» των Εξαρχείων

Πόλεμος στο Ισραήλ: 1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα με στάση στην Κύπρο - Φόβος για νέο Mavi Marmara


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης