Παράδοση 24 τόνων πόσιμου νερού στη Λιβύη

Παράδοση 24 τόνων πόσιμου νερού στη Λιβύη

Με 24 τόνους πόσιμου νερού που παραδόθηκαν σήμερα στην Τρίπολη και με μία σειρά επαφών του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη με την ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου...

Παράδοση 24 τόνων πόσιμου νερού στη Λιβύη

Με 24 τόνους πόσιμου νερού που παραδόθηκαν σήμερα στην Τρίπολη και με μία σειρά επαφών του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη με την ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου η Ελλάδα έστειλε σαφές μήνυμα ότι βρίσκεται στο πλευρό του λιβυκού λαού, τώρα και στο μέλλον.

«Η πατρίδα μας σήμερα έδωσε το παράδειγμα για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο με την παρουσία της στη Λιβύη» δήλωσε ο κ. Δόλλης μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Ζαλίλ και Αμπντούλ Χαφίζ Γκόγκα, καθώς επίσης και τον αρμόδιο επί πολιτικών θεμάτων Φατχί Μπαζαά.

«Ο λαός της Λιβύης- πρόσθεσε- προχωρά μπροστά, η δημοκρατία ήδη έχει κερδίσει. Ο ρόλος μας σαν Ελλάδα είναι να βοηθήσουμε όχι μόνο στα λόγια αλλά και πρακτικά. Να βοηθήσουμε πως θα ξαναχτιστεί αυτός ο τόπος και πως θα εκδημοκρατιστεί. Ήμασταν και είμαστε φίλοι αυτής της χώρας».

«Ο πρωθυπουργός- επισήμανε ο κ. Δόλλης- γνωρίζει τον λιβυκό λαό πολύ καλά και είναι ένας από τους πιο ευπρόσδεκτους ηγέτες σε αυτή τη χώρα».

Σήμερα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «η Ελλάδα έχτισε ένα ακόμα κομμάτι των επαφών της και φυσικά το επόμενο διάστημα αφού σταθεροποιηθεί η Τρίπολη θα δούμε μία σειρά από ιδιώτες και κυβερνητικούς να έρχονται εδώ διότι οι δυνατότητες συνεργασίας είναι μεγάλες».

Κλείσιμο

Το μήνυμα, όπως τόνισε ο κ. Δόλλης, είναι ένα: «το ευχαριστώ του λιβυκού λαού προς τον πρωθυπουργό και τον λαό της Ελλάδας, γιατί ήμασταν εδώ από την πρώτη μέρα, μεταφέραμε εργαζόμενους- Έλληνες και ξένους- κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τους Ολλανδούς πεζοναύτες και καταφέραμε να τους πάρουμε πίσω. Τώρα είμαστε οι πρώτοι που βρίσκονται εδώ την επόμενη μέρα. Βοηθάμε για να κτιστεί η καινούργια δημοκρατική και ελεύθερη Λιβύη».

Και πράγματι οι προσδοκίες από την Ελλάδα, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις της νέας λιβυκής ηγεσίας, είναι μεγάλες καθώς έγιναν τα πρώτα βήματα για την συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Τρίπολης αλλά και δυνατότητες συνεργασίας σε άλλους τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την εξέγερση του λαού της Λιβύης. Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας μας και τότε και τώρα στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες των πολιτών και στηρίζουμε το δρόμο εκδημοκρατισμού της Λιβύης», δήλωσε ο κ. Δόλλης στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου παρουσία των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών.

«Μπορέσαμε σήμερα - επισήμανε ο υφυπουργός, και μεταφέραμε με δύο C130 48.000 φιάλες πόσιμου νερού αλλά και να προσφέρουμε την βοήθειά μας στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της ύδρευσης και της εκπαίδευσης αστυνομικών και άλλων όπως κάναμε και στο παρελθόν. Η Λιβύη, κατέληξε ο ίδιος, είναι η γειτονιά μας και σαν γείτονας βρισκόμαστε στο πλευρό του λιβυκού λαού».

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών είχε ξεκινήσει σήμερα νωρίς το πρωί από την Αθήνα με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C130 της ελληνικής αεροπορίας γεμάτα με 48.000 φιάλες πόσιμο νερό για την Τρίπολη και ένα πρόγραμμα πολιτικών επαφών για την Βεγγάζη.

Στην Βεγγάζη τον υφυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου εκεί κ. Χριστόδουλος Μαργαρίτης- ο οποίος βρίσκεται εδώ και ένα τρίμηνο στη Λιβύη- μαζί με μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντέλ Ζαλίλ, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος παραιτήθηκε με την έναρξη της εξέγερσης, υπήρξε θερμή και γόνιμη καθώς ο κ. Δόλλης εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε όλους τους τομείς.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαλίλ τόνισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Λιβύης, μέσα από ειρηνικές εκλογές για ένα μέλλον που θα εμπεριέχει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βοήθεια της χώρας μας και τη μελλοντική συνεργασία σε πολλούς τομείς, επισημαίνοντας τους στενούς ιστορικούς δεσμούς και την καλή γειτνίαση που την συνέδεαν πάντα με τη Λιβύη, μια χώρα που σήμερα υποφέρει και προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο.

Στην επίσκεψή του στη Λιβύη ο υφυπουργός δεν ξέχασε και τους ομογενείς μας. Την μικρή τώρα πια ελληνική κοινότητα που όμως διαθέτει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ελληνικό σχολείο, ένα σχολείο ιδιωτικό που προσφέρει γνώση υψηλού επιπέδου στη Βεγγάζη. Σε αυτό το σχολείο τον υποδέχτηκαν όλοι οι εναπομείναντες Έλληνες με θέρμη και ευγνωμοσύνη, όπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Ματαλιός Κανάκης τονίζοντας ότι αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Λιβύη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς «τους Έλληνες που πατούν αυτή τη γη όπου ο Έλληνας υπάρχει εδώ και 2000 χρόνια», απηύθυνε και ο κ. Δόλλης, συγχαίροντάς τους γιατί «χάρη σε αυτούς τους λιγοστούς σήμερα κυματίζει εδώ η ελληνική σημαία» όπως είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είστε ένα παράδειγμα για όλο τον ελληνισμό, κυρίως για τον τρόπο που συμπεριφερθήκατε κατά την επανάσταση».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης