ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε νέα δημοσκόπηση και λίγο πιο χαμηλά - Γιατί φοβούνται ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε νέα δημοσκόπηση και λίγο πιο χαμηλά - Γιατί φοβούνται ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές

Εφιαλτική η τάση με χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές, χωρίς εισροές από την κυβερνητική φθορά και εκροές προς τα αριστερά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε νέα δημοσκόπηση και λίγο πιο χαμηλά -  Γιατί φοβούνται ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές
Κάθε δημοσκόπηση και μια μαχαιριά στην καρδιά του Στέφανου Κασσελάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Oλες, μα όλες, δείχνουν ότι η εξαέρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Η πτώση είναι συνεχής. Το ίδιο και η απαξίωση του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο Stefanos φαίνεται να ξεπερνά σε δημοτικότητα μόνο τον Νατσιό της Νίκης και τον Στίγκα των Σπαρτιατών.

Μάλιστα η τελευταία, της Metron Analysis, δείχνει ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα το νέο έτος το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μονοψήφιο. Και ακόμη δεν άρχισαν οι μετρήσεις για το -υπό ίδρυση- κόμμα των 11 βουλευτών με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση που κάνει σήμερα το απόγευμα στις 7 την επίσημη πρεμιέρα του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνόλου των αναλυτών και αναλογιστών, η τάση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, πίσω και από το ΚΚΕ που φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxd4j59wuzu9)


Ενδεχομένως, αυτή δεν είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Κουμουνδούρου. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείουν την πιθανότητα το κόμμα του κ. Κασσελάκη να βρεθεί ακόμη και στην πέμπτη θέση. Και τούτο για τους εξής λόγους: πρώτον, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή και ευνοούνται τα μικρότερα κόμματα.

Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 είχε πάρει 33% και τώρα, μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, είναι πιθανό να πέσει κάτω και από αυτό και να βρεθεί στην περιοχή του 30% επειδή ένα ποσοστό ψηφοφόρων -και ιδιαίτερα από τα δεξιά της- θα θελήσει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για την προσέγγιση με την Τουρκία, τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους και φυσικά την ακρίβεια που έχει γονατίσει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την -εκ δεξιών- δυσαρέσκεια είναι πιο πιθανό να ωφεληθεί το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση, που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν στην περιοχή του 6%, παρά το κόμμα του κ. Κασσελάκη. Τρίτον, το -υπό ίδρυση- κόμμα των 11 βουλευτών υπό τον Αλέξη Χαρίτση αναμένεται να αφαιρέσει κάποιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσο ακριβώς θα είναι αφού ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στις μετρήσεις των δημοσκόπων. Με χαλαρή ψήφο, χωρίς εισροές από την κυβερνητική φθορά και με εκροές προς τα αριστερά, το μέλλον του κόμματος του κ. Κασσελάκη δεν μοιάζει να είναι ευοίωνο. Σίγουρα, η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση είναι ένα ακραίο σενάριο, αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν η τέταρτη θέση παιχτεί στο 8%-9%.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ψυχολογία των οπαδών της Κουμουνδούρου είναι στα τάρταρα. Οχι μόνο λόγω της διάσπασης και της δημοσκοπικής καταβαράθρωσης, αλλά και επειδή η νέα της ηγεσία αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών. «Τον πήραμε για βασιλικό και μας βγήκε τσουτσουμίδα», μας λέει προβεβλημένο στέλεχος της Κουμουνδούρου, το οποίο ψήφισε την Αχτσιόγλου για αρχηγό, αλλά δεν αποχώρησε με τους «6+6» και την «Ομπρέλα». Οπως μάλιστα παραδέχεται ο ίδιος, αλλά και οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ, η φθορά θα ήταν μεγαλύτερη και για το κόμμα και για τη νέα του ηγεσία εάν δεν παρενέβαινε, έστω και με καθυστέρηση, ο Αλέξης Τσίπρας να στηρίξει τον Κασσελάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτός που κρατάει ακόμη στη θέση του τον Στέφανο Κασσελάκη. Αν ο Τσίπρας αποδοκίμαζε δημοσίως τον διάδοχό του για τα όσα λέει για τη διακυβέρνησή του, για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., για τους υπουργούς του και την απουσία κυβερνητικού σχεδίου που οδήγησε στη διπλή εκλογική συντριβή, τότε ο Stefanos μπορεί και να είχε αντικατασταθεί τώρα από τον Σωκράτη Φάμελλο και να μη χρειαζόταν να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, μετά το -βασίμως πιθανολογούμενο δυσμενές- αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κλείσιμο
Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λάθος εάν νομίζει πως ο Κασσελάκης θα σταματήσει να παίρνει αποστάσεις από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, αλλά και την αντιπολίτευση 2019-2023. Η απειλή «ή σταματάς την κριτική ή αποσύρουμε τη στήριξη» είχε ως αποτέλεσμα να αναδιπλωθεί ο Stefanos, αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ. Ο Κασσελάκης θα συνεχίσει να πυροβολεί το παρελθόν γιατί μόνο έτσι μπορεί να πλασαριστεί ως κάτι το νέο και διαφορετικό στα πολιτικά πράγματα. Μάλιστα θα φορτώνει όλα τα «αμαρτήματα» του ΣΥΡΙΖΑ στους... διασπαστές. Και έτσι θα έχουμε το εξής παράδοξο: τον Τσίπρα να τον υπερασπίζονται οι «11» και να τον κατηγορούν οι kasselistas.

Φυσικά αυτό θα αλλάξει αφού και ο νέος πολιτικός φορέας που θα συγκροτηθεί, για να έχει μέλλον, θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από το παρελθόν. Αν δεν εμφανιστεί να κομίζει κάτι νέο για τη χώρα και τον προοδευτικό κόσμο και απλώς επιμείνει αριστερά, και μάλιστα με οδηγό τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2023, ο Χαρίτσης και οι σύντροφοί του ίσως μετανιώσουν που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δουν ότι η επιλογή τους είναι ανάμεσα σε καλά και κακά φαντάσματα του παρελθόντος, το πιθανότερο είναι να γυρίσουν τις πλάτες και στους δύο.

Το γεγονός ότι οι «11» διαφωνούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή για το όνομα της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας δεν προοιωνίζεται καλά για το πολιτικό και εκλογικό τους μέλλον. Επίσης, αρνητικό είναι και το γεγονός ότι καθυστερούν στην ίδρυση του πολιτικού φορέα και καταλήγουν σε «κάτι σαν κόμμα», όπως λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προφανώς οι «διασπαστές» είτε δεν μπορούν να διαχειριστούν τη διάσπαση στην οποία προχώρησαν, είτε δεν πιστεύουν την παροιμία για το φορτίο που έχει το καράβι όταν αργεί.
ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε νέα δημοσκόπηση και λίγο πιο χαμηλά -  Γιατί φοβούνται ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές
Αλέξης Τσίπρας και Κώστας Αρβανίτης ξεσπούν σε γέλια κατά τη διάρκεια της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Τα συστατικά του νέου φορέα

Πάντως, η ρήση «το καλό πράμα αργεί να γίνει» στις μέρες μας δεν ισχύει. Και ειδικά στην πολιτική εάν η καθυστέρηση είναι αποτέλεσμα και στρατηγικών διαφωνιών. Οπως φαίνεται ότι είναι ανάμεσα στην «Ομπρέλα», τους «6+6» και όσους άλλους θα ήθελαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια Αριστερά που να πηγαίνει Μπροστά. Διαφωνίες που αφορούν τον προσανατολισμό του νέου φορέα, αν θα είναι «προοδευτικός» ή «αριστερός». Και τι «αριστερός»; Των «μεταρρυθμίσεων» ή της «επανάστασης»; Στόχευσή του πρέπει να είναι η αναδιοργάνωση της ευρύτερης Προοδευτικής Παράταξης, των σοσιαλδημοκρατών και των οικολόγων περιλαμβανομένων ή μόνο των δυνάμεων της Αριστεράς; Και προτεραιότητά του ο αντικυβερνητικός αγώνας και η Κυβερνώσα Αριστερά ή ο εμφύλιος και η επικράτηση, έστω σε δεύτερο χρόνο, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ;

Πάντως, για να ευδοκιμήσει πολιτικά και εκλογικά ο νέος φορέας, η «Αριστερά Μπροστά», θα πρέπει να είναι όντως σύγχρονη, ανανεωτική, οικολογική, σοσιαλδημοκρατική, μεταρρυθμιστική. Θα πρέπει, όπως παραδέχεται και ο Αλέξης Χαρίτσης, να έχει ως σηματωρό -και με ρεαλιστικό πρόγραμμα- την επίλυση των σύγχρονων κοινωνικών, οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων. Να έχει φρέσκα πρόσωπα και καινούριες ιδέες. Να βλέπει τη μεγάλη εικόνα της κοινωνίας και του κόσμου. Και να σταματήσει να ζυμώνεται με τις φαντασιώσεις ορισμένων για μέτωπα και στάδια που ως απώτερο στόχο έχουν τον κομμουνισμό με πρώτο πιάτο τον σοσιαλισμό.

Αυτά είναι του προηγούμενου αιώνα, για άλλες καταστάσεις και για άλλα κόμματα. Εξάλλου γι’ αυτά υπάρχει αυθεντικός εκφραστής, είναι το ΚΚΕ. Και ο Κουτσούμπας γνωρίζει σαφώς καλύτερα από τον Τσακαλώτο για το ποιοι είναι οι φίλοι του λαού και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες. Οι διαφωνίες που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μετά τον γάμο των «6+6» με τους «ομπρελάδες», για να μην προσθέσουν και περαιτέρω εμπόδια στον νέο φορέα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευρύτητα πνεύματος και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Διαφορετικά ο Κασσελάκης θα κερδίσει το μεταξύ τους στοίχημα και εκ του αποτελέσματος θα δικαιωθεί ο Τσίπρας που έλεγε στους «μεσοχωρίτες» να παραμείνουν στο κόμμα και να αλλάξουν τον Κασσελάκη μετά τις ευρωεκλογές εάν τα αποτελέσματα είναι τόσο αρνητικά όσο προφητεύουν οι δημοσκοπήσεις. Την αναγκαιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης και της διεύρυνσης του νέου φορέα με δυνάμεις και εκτός της Αριστεράς φαίνεται ότι την ενστερνίζονται, τουλάχιστον προσώρας, οι πρωταγωνιστές του «γάμου» της Εφης με τον Ευκλείδη και «μητροπολίτη» τον Χαρίτση.

Σήμερα το βράδυ στο Σεράφειο, στην οδό Εχελιδών στο Ρουφ, ο Αλέξης Χαρίτσης στην παρουσίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα τονίσει ότι χρειάζεται «ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που να πείθει όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς» και πως ο νέος φορέας θα προσπαθήσει να δώσει «σύγχρονο πολιτικό περιεχόμενο στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας».

Ο νέος φορέας δεν θα έχει όμως τη στήριξη της ομάδας του Διονύση Τεμπονέρα, η οποία προσανατολίζεται να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν το συνέδριο δεν είναι αυτό που θέλουν, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης θα παραιτηθεί μεν από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να του διασφαλίσει, όπως του έχει υποσχεθεί, το μέλλον του Ινστιτούτου ΕΝΑ. Δραγασάκης και Τεμπονέρας φαίνεται ότι συνομιλούν μεταξύ τους, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Σωκράτη Φάμελλο και σειρά άλλων στελεχών που στηρίζουν μεν τον Κασσελάκη, αλλά δεν ανήκουν στους kasselistas.

Αδόκιμη συμπεριφορά

Βέβαια, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της συμπεριφοράς Κασσελάκη, η οποία, όπως έδειξε και η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είναι δυσερμήνευτη. Σηκώθηκε κι έφυγε αιφνιδίως από το brainstorming, όπως χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του οργάνου, όταν ο Τεμπονέρας του ασκούσε κριτική για την τοξική και διχαστική συμπεριφορά συνεργατών του. Νωρίτερα διέκοπτε συνεχώς τον Φάμελλο όταν ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίαζε αρνητικά φαινόμενα στη λειτουργία και τη συμπεριφορά στελεχών. Και άκουσε με δυσφορία τον Θεοχαρόπουλο να του επισημαίνει ότι η Πολιτική Γραμματεία δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χάβρα, αλλά πρέπει να λειτουργεί όπως αρμόζει σε καθοδηγητικό όργανο, με ημερήσια διάταξη, εισήγηση του προέδρου και τοποθετήσεις των μελών της.

Η πλειονότητα των παρισταμένων δυσφόρησε με τη συμπεριφορά Κασσελάκη που «προσιδιάζει σε διευθύνοντα σύμβουλο εμπορικής εταιρείας και όχι σε αρχηγό κόμματος». Επίσης, κοινός τόπος των περισσοτέρων ήταν αφενός ότι η πολιτική δεν γίνεται με δημόσιες σχέσεις, «ελάτε το βράδυ στο μπαρ να τα συζητήσουμε», και αφετέρου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εταιρεία στην οποία τα στελέχη καλούνται να δουλέψουν, χωρίς σχέδιο, για το αφεντικό». Προβληματισμός επίσης υπάρχει και για το συνέδριο. Οπως τους είπε ο Κασσελάκης, θέλει το συνέδριο να έχει συνέδρους και τους 150.000 που ψήφισαν για την ηγεσία. Δεν θέλει αντιπροσώπους.

Θέλει, όπως λέει, «άμεση δημοκρατία». Η επιθυμία του είναι να γίνει ένα υβριδικό, ψηφιακό συνέδριο με τις Θέσεις να ψηφίζονται από τους υπολογιστές και τα λάπτοπ. Θεωρεί πως έτσι μπορεί και να ελέγξει τους συσχετισμούς στα κομματικά όργανα και να περιθωριοποιήσει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή. Και φυσικά να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ομοσπονδιακό κόμμα αφού θα τον «τεμαχίσει» σε περιφέρειες με εκλέκτορες. Προφανώς ξεπατικώνει το αμερικανικό σύστημα εκλογής προέδρου με προσαρμογές αλά ελληνικά. Να δω την Αιτωλοακαρνανία Αϊόβα και τι στον κόσμο.

Μέχρι βέβαια να τα κάνει όλα αυτά, συμπληρώνει την Κεντρική Επιτροπή και τις Νομαρχιακές Επιτροπές με τους αναπληρωματικούς αυτών που αποχώρησαν, ενώ την Τετάρτη θα συνέλθει σε κανονική συνεδρίαση -και όχι σε brainstorming- η Πολιτική Γραμματεία για να ετοιμάσει την εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει στις 9-10 Δεκεμβρίου, αλλά και για να απαντήσει στα «γεννητούρια» του νέου αριστερού φορέα υπό τον Χαρίτση. Και οπωσδήποτε για να προσαρμόσει, αν χρειαστεί, τη ρητορική του στην έλευση Ερντογάν και την επίσκεψή του, εφόσον γίνει, στη Θράκη...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

Ειδήσεις σήμερα:

Με φωτογραφία από το ακρωτηριασμένο δάχτυλό της τίμησε η Έρρικα Πρεζεράκου την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

47χρονη μητέρα ξυλοκόπησε άγρια τον 6χρονο γιο της για να του δώσει μάθημα επειδή έβγαλε τη ζώνη στο κάθισμά του

Κακοκαιρία εξπρές σε δύο κύματα με καταιγίδες και θυελλώδεις βοριάδες - Βροχές και στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης