Κασσελάκης: Γνωρίζω πολύ καλά ποιο κόμμα υπηρετώ - Αντλώ ιδέες από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμαρικανικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» από την κριτική για το μαξιλάρι των 37 δισ. στους ύμνους για τα οικονομικά επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ
«Κανένα μάθημα στη χώρα»
Στον αντίποδα, «δυστυχώς με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχουμε λάβει κανένα μάθημα στη χώρα» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επισημαίνοντας πως «τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να καταλήγουν σε πάρα πολύ λίγους», τη στιγμή που η χώρα οδεύει προς ρεκόρ 25ετιας ως προς τη φορολογία στο ΑΕΠ. «Γιατί αυτός ο δημοσιονομικός στραγγαλισμός την επόμενη τριετία;» διερωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως για να μπορούν άλλη μια φορά να συνεχίσουν με τις επιδοτήσεις, τα κουπόνια». «Πόσο ηλίθιοι νομίζουν ότι είμαστε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου να εκτελέσει «τη σωστή δημοσιονομική πολιτική για το λαό».
Ζητούμενο, την ίδια ώρα, για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνιστά η ουσιαστική σύγκλιση της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα συμφώνησε με το δεύτερο πιο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ». Ταυτόχρονα, «είμαστε η χώρα με το υψηλότερο έλλειμμα και την πιο αναιμική ανάπτυξη στην Ευρώπη» εκτίμησε ο κ. Κασσελάκης, όπως και ότι «είμαστε στη χώρα που χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας», εγκαλώντας την ίδια ώρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν διαπραγματεύτηκε ικανοποιητικά.
«Σύγκλιση παντού με την Ευρώπη»
Συγκρίνοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ στα πεδία του τουρισμού και των εισαγωγών, «η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη εισάγει ότι καταναλώνει και δεν παράγει αρκετά» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προβλέποντας ότι «το 2025 η Ελλάδα θα έχει 7% και 6% έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών». «Οι εξαγωγές μας παρά τον τουρισμό είναι πίσω και σέρνονται» περιέγραψε, λέγοντας ότι «είναι κομμάτι της απόκλισής μας με την Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε πως «έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε», καθώς «με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα οπισθοδρόμησε», πρόσθεσε.
«Λέμε σύγκλιση παντού με την Ευρώπη» μεσοπρόθεσμα υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παραθέτοντας την ίδια ώρα μια σειρά από δείκτες απόκλισης της Αθήνας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως είπε, η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τελευταία στην Ευρώπη, προσδιορίζοντας την απόκλιση περίπου στο 9%. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι τελευταία σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις, συνέχισε ο κ. Κασσελάκης και σε ό,τι αφορά στους μισθούς, είναι «20 δις πίσω από ΕΕ». Ο ίδιος ανέφερε πως «68% κάτω από τον μέσο όρο η αγοραστική μας δύναμη» με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 24η θέση στην Ευρώπη των 27. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε 193% σε σχέση με την Ιρλανδία ως προς την αγοραστική δύναμη» τόνισε και έκανε λόγο για χαμηλούς μισθούς και «οικτρό εργασιακό περιβάλλον».
Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αμφισβήτησε ευθέως το «success story» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές συνέπειες» μιας πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής σε αντιδιαστολή με τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές των ΗΠΑ.
«Να κρατήσουμε κυβερνητική την Αριστερά»
Στην κατεύθυνση αυτή, «κάποιοι ανιστόρητοι διαστρεβλώνουν τις αναφορές μου στο δημοκρατικό κόμμα» σχολίασε ο κ. Κασσελάκης για τα περί «μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ» σε ένα Κεντρώο ή Κεντροδεξιό κόμμα, όπως είπε. «Γνωρίζω πολύ καλά ποιο κόμμα υπηρετώ ως Πρόεδρος» ξεκαθάρισε και εξήγησε ότι αντλεί από το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ ως «πλουραλιστικό κόμμα». «Να κρατήσουμε κυβερνητική την Αριστερά» παρατήρησε, όπου δυνάμεις προοδευτικές θα συνυπάρξουν με το προοδευτικό Κέντρο, κάνοντας λόγο για μια «σύνθεση προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα». Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα ευθυγραμμιστεί με τις κοινωνικές και πολιτικέ ανάγκες της εποχής μας, περιέγραψε, λέγοντας ότι αντλεί από τον «κατάλογο των αριστερόστροφων μεταρρυθμίσεων» των Δημοκρατικών.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας», αλλά και «ένα απλούστερο, σαφές, φορολογικό πλαίσιο» ισχυρίστηκε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πώς «όλα αυτά είναι τόσο οπισθοδρομικά που συμβαίνουν στην Ελλάδα». Παράλληλα, «πρέπει να επαναδιαθέσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε, αλλά και ένα συμπεριληπτικό σχέδιο πράσινης μετάβασης. «Ας σχεδιάσουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα για το ζήτημα της στέγασης» αιτήθηκε ακόμη ως μέτρο αντιμετώπισης και του δημογραφικού, ενώ υποστήριξε πως «πρέπει να αποκαταστήσουμε το Κράτος Δικαίου».
Αναγκαία η φωνή της διασποράς για τα Γλυπτά
Σε πιο προσωπικό τόνο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για την «νέα στρατηγική του κόμματος μας και θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο ριζοσπαστικό πρόγραμμα», σημειώνοντας πως «σε αυτή την πορεία αναζητούμε συμμάχους και συντρόφους τα πιο φωτεινά μυαλά της Ελλάδας. Οπουδήποτε και αν ζουν σήμερα στον κόσμο, είναι το μέλλον». Μάλιστα, «όταν αποφάσισα να βάλω υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκα από πάρα πολλούς επειδή προέρχομαι από τη διασπορά», είπε, συμπληρώνοντας πως η αγάπη που έχει η ομογένεια για την μητέρα πατρίδα δεν είναι ούτε οπισθοδρομική, ούτε συντηρητική. «Γνώρισα αυτήν την κοινότητα από 14 μου και θέλω να είμαι σε συνεχή επικοινωνία από εδώ και πέρα» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καταλήγοντας πως «χρειαζόμαστε τη φωνή της ομογένειας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αυτήν να εκφραστεί και στις Ευρωεκλογές.
Από την κριτική για το μαξιλάρι των 37 δισ. στους ύμνους για τα οικονομικά επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομική της πολιτική. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα από το τι συνέβη στη χώρα. Με τις συνταγές που ζήσαμε τους σκοτεινούς καιρούς, επιβάλλει οικειοθελώς τη λιτότητα μέχρι τουλάχιστον το 2026. Μια ανάπτυξη με τα κονδύλια του προγράμματος ανάκαμψης και του Ταμείου Ανθεκτικότητας (ΤΑΕ) που πηγαίνουν σε λίγους και φέρνουν ανάπτυξη εις βάρος των πολλών, οι οποίοι θα βιώσουν την δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη φέρνει τους φόρους προς το ΑΕΠ σε ρεκόρ 25ετίας χωρίς προοπτική μείωσης. Η Ελλάδα έχει «συμφωνήσει» στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ με πρωτογενή πλεονάσματα που καλύπτουν το 7,5% του ΑΕΠ την 5ετή περίοδο 2021-2026. Τα λιτά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία και η ισχυρή Γαλλία δεσμεύτηκαν για χαλαρούς στόχους για την ανάκαμψη από την κρίση του κόστους ζωής».
Ο κ. Κασσελάκης έκανε αναδρομή στην μνημονιακή περίοδο σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα υπέστη απώλειες -4,6% ετησίως, κάθε χρόνο, μέχρι που οι πολίτες εξαντλήθηκαν και η ζήτηση κατέρρευσε. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009-2011) και στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2011-2015) οι διοικήσεις ήταν απλά κακοί μαθητές μιας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέστρεψε τα θεμέλια της χώρας και απλώς δεν λειτούργησε. Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ στον κατήφορο του 2010 - 2014 και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, έβαλε στόχο να βγάλει επιτέλους την χώρα από αυτό το καθοδικό σπιράλ. Και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό».
Ειδήσεις σήμερα:
Αυστραλός ΥouΤuber εξερευνά την Ομόνοια τη νύχτα και μένει άφωνος - «Ο χειρότερος δρόμος που έχω περπατήσει»
Πυροβολισμοί στη Σαλαμίνα - Νεκρή 43χρονη μέσα στο σπίτι της, αναζητούν τον σύντροφό της
Ζευγάρι με τη Σίσσυ Χρηστίδου ο Γιάννης Στάνκογλου; - Τι απαντά ο ηθοποιός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr