Τσακαλώτος για το φορολογικό: «Είτε ο Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω»

Τσακαλώτος για το φορολογικό: «Είτε ο Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω»

Με αναφορά στο σύστημα φορολόγησης που είχε φέρει ο Δημήτρης Τσοβόλας ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς

Τσακαλώτος για το φορολογικό: «Είτε ο Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω»
«Είτε Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω» ανέφερε κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο αναφερόμενος στον αείμνηστο Δημήτρη Τσοβόλα, που έφερε το έτος 1986, ένα παρεμφερές με το προτεινόμενο από τη Νέα Δημοκρατία σύστημα φορολόγησης, το οποίο εισήγαγε το τεκμαρτό εισόδημα των 400 χιλιάδων δρχ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Συνεπώς, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είτε ο Δ. Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω.

Στη συνέχεια επισήμανε τη διαχρονικότητα των παθογενειών του φορολογικού μας συστήματος ήδη από την εποχή του Βαρβαρέσου καθώς τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται κυρίως στην έμμεση φορολογία και όχι στην άμεση και δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι εξαιτίας έλλειψης είτε πολιτικής βούλησης είτε πόρων. Δυστυχώς ανέφερε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και συνεχίζουμε στην ίδια λογική, να εφαρμόζουμε δηλαδή τις ίδιες πρακτικές.


Ακολούθως ανέλυσε τις αρχές ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, να στηρίζεται στην ισότιμη κατανομή των βαρών, και να δημιουργεί την αίσθηση της ανταποδοτικότητας των φόρων στους πολίτες, με παροχή ποιοτικών δημοσίων αγαθών. Τίποτα από αυτά δεν κάνει το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ, καθώς αφήνει στο απυρόβλητο τις ανώτερες εισοδηματικές κλάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, και μάλιστα τους πριμοδοτεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει δυσανάλογα τις κατώτερες. Γιατί πρόκειται για έναν οριζόντιο τρόπο φορολόγησης ακόμα και αν εισάγονται εξαιρέσεις. Επιπλέον δεν φορολογεί τα υπερκέρδη, και δεν διευκολύνει την καταγραφή συναλλαγών που ήταν ούτως ή άλλως «αόρατες» στο σύστημα. Όσο για την ανταποδοτικότητα του συστήματος, αρκεί μια επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο για να διαπιστώσει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει.

Τέλος, αναφέρθηκε στη κρίση της δημοκρατίας που εκδηλώνεται μεταξύ άλλων και με τις πρακτικές της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο κατάθεσης συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Που, «αν λειτουργούσε σωστά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στις προτάσεις μας για ενίσχυση τω δειγματοληπτικών ελέγχων, διεύρυνση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και την χρήση κινήτρων στους πολίτες για τη φορολογική συμμόρφωση». Κλείνοντας υποσχέθηκε ότι η Νέα Αριστερά, θα παλέψει για μια πλούσια δημοκρατία για έναν ευρύ και ανοιχτό χώρο δημόσιου διαλόγου, κάνοντας τη διαφορά.





Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται χειμωνιάτικο σκηνικό με πτώση της θερμοκρασίας από αύριο - Δείτε πού θα βρέχει

Οι 10 αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο - Ποιοι ευνοούνται με τις εξαιρέσεις στη φορολόγηση των επαγγελματιών


Διακήρυξη Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφωνία να αποφευχθούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης