Κι όμως, κάποιοι αγοράζουν Ελλάδα στα χαμηλά

Προοπτικές για τις εταιρείες υποδομών και κοινής ωφελείας αναδεικνύονται στο road show της ΕΧΑΕ

Πέρυσι στην ελληνική ημέρα του Bloomberg ρωτούσαν περισσότερα για το χρέος της Ελλάδα. Φέτος, με τέτοια πληθώρα δημοσιευμάτων στα media για την Ελλάδα, έκλεισαν ραντεβού να ακούσουν συγκεκριμένες εξαγωγικές εταιρείες που δεν διαθέτουν χωρίς ρίσκο χώρας και έχουν ρευστότητα στις μετοχές τους.  Αυτή η αυξημένη ρευστότητα το τελευταίο διάστημα στην Οδό Αθηνών είναι το σημαντικό στοιχείο όλων για τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ο οποίος θεωρεί ότι θα ευνοηθούν οι αποκρατικοποιήσεις από την γενικότερη στροφή των επενδυτών σε υποδομές και εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Το μεγάλο, δε,  στοίχημα είναι πως το χρηματιστήριο θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό των αυξήσεων κεφαλαίου σε ένα τέτοιο περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας. H έκτη, λοιπόν, παρουσίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν κρίσιμη διότι έγινε σε μια από τις χειρότερες συγκυρίες «Οφείλεις όμως να είσαι εδώ και να εμφανίζεσαι όταν οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης. Όταν, όμως, ο Αύγουστος ο φετινός ήταν υψηλότερος σε διακίνηση τεμαχίων και από πέρυσι, αλλά και από τον Ιούνιο, σημαίνει ότι κάποιοι παίρνουν θέσεις. Κι αυτό εκτιμούν στελέχη ελληνικών εταιρειών που σημειώνουν ότι οι χαμηλές τιμές είναι ευκαιρία να αυξήσουν τις θέσεις τους κατά 1% έως 2%, μ’ ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εξάλλου, είναι κι αυτό ένα στοίχημα: όταν μια αγορά έχει διαλυθεί, ενδέχεται να σημειώσει τρομερές αποδόσεις όταν λυθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι το χρέος. Σε ό,τι, δε,  αφορά την αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών - δηλαδή τον τρόπο που μας βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές, είτε ως ανεπτυγμένη, είτε ως αναδυόμενη αγορά - ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι θα γίνει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Νέοι πελάτες
Παρά το άσχημο κλίμα εναντίον της Ελλάδας, στην παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας και στην ελληνική ημέρα για τις 29 εταιρείες εμφανίστηκαν 121 funds με εκπροσώπους 174 διαχειριστές που διαχειρίζονται κεφάλαια 2 τρισ. ευρώ. Τα ραντεβού που έγιναν ξεπέρασαν τα 500 και πολλά από αυτά έγιναν σε έκταση καθώς πολλά funds είναι ήδη μέτοχοι και ενδιαφέρονται για την πορεία των εταιρειών μέσα σ’ αυτό περιβάλλον αβεβαιότητας.  Ανάμεσα στα funds βρίσκονται από τα μεγαλύτερα ονόματα όπως oi Goldman Sachs, Blackrock, Fidelity, Deutsche Bank, BlackFriars, Barrings, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Capital, Fortelus, AXA, Alliance, Morgan Stanley, Nomura, JP Morgan Asset Management, ING, HSBC, Hambro , UBS και Societe Generale.

To παρών, όμως, έδωσαν και ιαπωνικές τράπεζες, όπως η Mizuho International και η Νomura, οι οποίες επεδίωξαν στο παρελθόν να συνεργαστούν με το ελληνικό Δημόσιο. Τα κεφάλαια αυτή την περίοδο των παγκόσμιων ανακατατάξεων, όπως εξήγησε ο κ. Λαζαρίδης στρέφονται προς ανατολάς με στόχο τις χρηματιστηριακές αποδόσεις από κλάδους όπως υποδομές, ακίνητα, εταιρείες κοινής ωφέλειας. Τα  περισσότερα ραντεβού έχει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, την οποία εκπροσωπεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σπανουδάκης λόγω του ενδιαφέροντος που προκαλείται από την επέκταση του μονοπωλίου κατά μία 20ετία και από την πώληση από το δημόσιο της άδειας εκμετάλλευσης 35.000 μηχανημάτων βίντεο- λόττο.

Τα περισσότερα από τα funds που συμμετέχουν έχουν ήδη επενδυτικές θέσεις σε εισηγμένες στο ΧΑ εταιρίες είτε τις γνωρίζουν από παλιά ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία των distress funds που ενδιαφέρονται κυρίως για τυχόν ευκαιρίες σε ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων εταιριών.  Αναλυτικά, οι εταιρείες που συμμετείχαν είναι οι εξής: Alpha- Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Coca- Cola, Eλλάκτωρ, Εurobank Properties, ΕΥΔΑΠ, Folli- Follie, Φουρλής, Frigoglass, ΓΕΚ- Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΕΛ.ΠΕ, Ιντραλότ, Marfin Popular, Μότορ Όιλ, Μυτιληναίος- ΜΕΤΚΑ, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΗ, Σιδενορ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr